Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️
Odpowiedz

Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️

Oceń ten wątek:
  • A-6 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2023, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziq6 wrote:
    Czułam się między 18-21tc lepiej zaczęłam jeść nawet ale od tygodnia znowu dokuczają mdłości źle śpię w nocy bo nauczona jestem spać na brzuchu a tu nie idzie noi w nocy też męczą mdłości niestety 🙄
    Przytkane kanaliki? :o współczuję stresu z tym związanego, mam nadzieję, żeby to nic poważnego nie zwiastowało, tak jak niektóre wady mogą zanikać wraz z wzrostem płodu, poczytam jeszcze na ten temat.
    Ty to z tymi mdłościami to masz przechlapane 🙈 Wróciłaś do tego leku na nie?
    Co do spania, próbowałaś tak jakby na pół na brzuchu? Ja też tylko na brzuchu zawsze spałam i tak właśnie robię, podkładam poduszkę pod kolano i miednica pod kątem 30-45 stopni około, maluch nie gnieciony i matka zadowolona :D

Szczerze to tak sobie kalkulowałam te wielorazowe i nie wiem czy więcej by mi za pranie nie wyszło 🙈 Choć idea super, to ostatecznie zostanę przy wygodniejszych jednorazowych.

Mała Ew, no to super, że Franio ma się świetnie! A z tym łożyskiem to po prostu jeżeli nic się nie zmieni będziesz musiała włączyć tryb księżniczki jak Dracaena 😉 Choć ja dalej wierzę, że jeszcze troszkę się podniesie!

MalaEw, dracaena lubią tę wiadomość

♀️♂️'96
    PCOS
    Krótkie fazy lutealne

Zakończenie antykoncepcji 09.2021
    4cs (liczony)
    08.2022 cb 💔
    11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
    12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
    28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
    10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
    29.12 - 9,73 cm bobofruta, CRP 42, antybiotyk 🧐
    09.01 - czyżby chłop? 😏♂️
    30.01 - prenatalne 2 trym. 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
    16.06.23 Ognik przychodzi sprawnie i szczęśliwie na świat 🥹

27.06.25 - cień ⏸️
    30.07- piękne ⏸️
    17.07 - pierwsza wizyta, mamy serduszko 🥰 (plus torbiel 58 mm)
    02.09 - ryzyko trisomii 21 1:118, robimy NIFTY
    age.png
    preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2023, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Madziq, zauważyłam, że kierowanie na echo to standardowa i częsta procedura, gdy cokolwiek wyjdzie poza norma na połówkowych. No i w 99,9% echo jest prawidłowe. Tak też będzie u ciebie :)

Ewa, najważniejsze, że parametry u dziecka w porządku. A łożysko jeszcze cie zaskoczy i ulokuje się wysoko :)

Właśnie o to chodzi, żeby nie przedawkować, zwłaszcza u dziecka, bo może dojść do zaburzenia gospodarki wapniowej i szybszego zarośnięcia ciemienia. Vigantol jedna kropla ma 500 jedn, więc jednak trochę więcej niż zalecenia dla dzieci do 6 mż.

Fakt, ale nigdy nie mamy szans na 100% wchłaniania + większość rodziców jednak zapomni czasem w pośpiechu o suplementacji, więc te 500 jednostek wychodzi często tak optymalnie. Zalecenia u dorosłych też mówią o 2000 j. a żeby dobic do optymalnego poziomu (w lecie) to musiałam cisnąć po 4000, bo inaczej oscylowałam gdzieś w okolicach 15, mąż bardzo podobnie. Każdy robi jak uważa, ja mam w planach badać małemu poziom z surowicy dwa razy do roku, tak jak badamy ją sobie, i dostosowywać do tego odpowiednią dawkę i formę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2023, 15:38

• A-6 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak u was dzisiaj? U mnie mimo pięknej pogody i słoneczka czuję się jakbym nie spała 3 dni 😪
    Dostaliśmy od mojej byłej pacjentki torbę w prezencie, to mi fajnie poprawiło humor 😊 Także można powiedzieć, że wyprawka troszkę ruszyła 🙈
    IMG-20230209-130951.jpg

edka85, Namisa, czarneniebo, Brunetkaa, Anett93, dracaena, Babova lubią tę wiadomość

♀️♂️'96
    PCOS
    Krótkie fazy lutealne

4cs (liczony)
    08.2022 cb 💔

27.06.25 - cień ⏸️
    30.07- piękne ⏸️
    age.png
    preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A-6 wrote:
    Jak u was dzisiaj? U mnie mimo pięknej pogody i słoneczka czuję się jakbym nie spała 3 dni 😪
    Dostaliśmy od mojej byłej pacjentki torbę w prezencie, to mi fajnie poprawiło humor 😊 Także można powiedzieć, że wyprawka troszkę ruszyła 🙈
    IMG-20230209-130951.jpg

Oo ale miło ze strony pacjentki 🤩
    U mnie dziś spokojnie i bez większych planów. Wybieramy się z mężem na spacer za chwilę trochę wystawić skórę (z filtrem 50tką 😆) do słońca. Aż mnie rozbudzila do życia ta pogoda, tego mi było trzeba! Wywietrzylam porządnie mieszkanie, a teraz mam ochotę coś podziałać, gdzieś pojechać, spotkać się z przyjaciółmi. Chyba napiszę do kilku osób żeby się zgadać na jakieś posiedzenie jutro, może będą mieli czas i ochotę tak spontanicznie się zobaczyć 😁
    Wysyłam Wam trochę słonka z mojego porannego spaceru z psem 🥰🌞
    IMG-20230208-084344647-HDR-01.jpg
    best friends forever obrazki

A-6, MalaEw, czarneniebo, Brunetkaa, Anett93, edka85 lubią tę wiadomość

• A-6 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Oo ale miło ze strony pacjentki 🤩
    U mnie dziś spokojnie i bez większych planów. Wybieramy się z mężem na spacer za chwilę trochę wystawić skórę (z filtrem 50tką 😆) do słońca. Aż mnie rozbudzila do życia ta pogoda, tego mi było trzeba! Wywietrzylam porządnie mieszkanie, a teraz mam ochotę coś podziałać, gdzieś pojechać, spotkać się z przyjaciółmi. Chyba napiszę do kilku osób żeby się zgadać na jakieś posiedzenie jutro, może będą mieli czas i ochotę tak spontanicznie się zobaczyć 😁
    Wysyłam Wam trochę słonka z mojego porannego spaceru z psem 🥰🌞
    IMG-20230208-084344647-HDR-01.jpg
    best friends forever obrazki
    Pięknie tam macie, taki obraz bez bloków, marzenie!
    No jak ci się uda zorganizować spotkanie spontaniczne że znajomymi to podziwiam, u moich trzeba rezerwować z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem 🙈😁

Namisa lubi tę wiadomość

♀️♂️'96
    PCOS
    Krótkie fazy lutealne

4cs (liczony)
    08.2022 cb 💔

27.06.25 - cień ⏸️
    30.07- piękne ⏸️
    age.png
    preg.png
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No pogoda skłania ku działaniu!!!
    A-6 torba zawsze spoko!
    Ja jestem w bobowozkach w Kato i powiem Wam, że....jest tego dużo 😂

Namisa, dracaena, A-6, Babova lubią tę wiadomość

26.05. 36+5, 19:39 urodził się Franuś, 3160 g, 51 cm ❤️

event.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A-6 wrote:
    Pięknie tam macie, taki obraz bez bloków, marzenie!
    No jak ci się uda zorganizować spotkanie spontaniczne że znajomymi to podziwiam, u moich trzeba rezerwować z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem 🙈😁

To już taka prawie wieś, teoretycznie granica miasta ale jednak. W planie zagospodarowania jest zapis że może być tutaj tylko zabudowa jednorodzinna ale i tak będzie mi mega smutno jak na tym polu zaczną cokolwiek budować, poscinaja drzewa i zabetonują wszystko 😢 Wychowywałam się na wsi, potem mieszkałam lata w centrum miasta i teraz uwielbiam to że wychodzę z domu, pies gania swobodnie, ja mam puste pole, rzekę, sarny, lisy... Mąż mówi że on jeszcze nie powiedział ostatniego słowa i wybudujemy kiedyś drugi dom, na kolejne dekady życia. Im szybciej się mi wieś zabetonuje tym pewniej szybciej się do tego zmotywujemy 🥴

A wiesz że nawet się udało - jak na razie wstępnie z dwoma przyjaciółkami :D Czytamy sobie w myślach bo też miały do mnie w tym celu napisać, też je słońce obudziło ze snu zimowego 😁

A-6 lubi tę wiadomość

• Namisa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    No pogoda skłania ku działaniu!!!
    A-6 torba zawsze spoko!
    Ja jestem w bobowozkach w Kato i powiem Wam, że....jest tego dużo 😂

Oo powodzenia! 💪 Dawaj znać co ciekawego tam mają! też się musimy wybrać ale ta wizja setek wózków w cenach z kosmosu mnie przeraża 😆

• MalaEw Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ufff wybrałam.
    Chyba zdecydujemy się na Bebetto Flavio Pro. A, że dziadkowie fundują wozek to bierzemy nowy.
    Jaka ulga😅

A-6 i Namisa, ja dla takiego widoku przeprowadziłam się na wieś i codziennie przy kawce oglądam pola i lasy 😻 cisza i spokój. Tego mi było trzeba.

dracaena, A-6, Anett93, Babova lubią tę wiadomość

event.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę Wam widoków. 😍
    Ja co prawda miastowa mocno, ale wiadomo, że miasto ma swoje minusy. 😅

MalaEw a jaki kolor? Super, że udało się wybrać, wierzę, ze było zatrzęsienie modeli do wyboru. 😅

👩 33 / 🧔32
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png

preg.png
  • A-6 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    To już taka prawie wieś, teoretycznie granica miasta ale jednak. W planie zagospodarowania jest zapis że może być tutaj tylko zabudowa jednorodzinna ale i tak będzie mi mega smutno jak na tym polu zaczną cokolwiek budować, poscinaja drzewa i zabetonują wszystko 😢 Wychowywałam się na wsi, potem mieszkałam lata w centrum miasta i teraz uwielbiam to że wychodzę z domu, pies gania swobodnie, ja mam puste pole, rzekę, sarny, lisy... Mąż mówi że on jeszcze nie powiedział ostatniego słowa i wybudujemy kiedyś drugi dom, na kolejne dekady życia. Im szybciej się mi wieś zabetonuje tym pewniej szybciej się do tego zmotywujemy 🥴

A wiesz że nawet się udało - jak na razie wstępnie z dwoma przyjaciółkami :D Czytamy sobie w myślach bo też miały do mnie w tym celu napisać, też je słońce obudziło ze snu zimowego 😁
    No marzenie moje małe taki właśnie krajobraz przed domem 🙏 To jest się czym cieszyć póki nie zabetonowano, niech tak będzie jak najdłużej!
    Podziwiam 🤔 No to bawcie się dobrze!

Mała Ew, czekamy na cynk, który lepiej się prowadziło 😏😏
    Edit: zapisuję do listy "obczajek"
    Ehh, gdyby nie nasz zawód, to też bym gdzieś wybyla na wieś, bo na obrzeżach miast zwykle nie stać nas na kredyt na domek 🙈

Namisa lubi tę wiadomość

♀️♂️'96
    PCOS
    Krótkie fazy lutealne

4cs (liczony)
    08.2022 cb 💔

27.06.25 - cień ⏸️
    30.07- piękne ⏸️
    age.png
    preg.png
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dracaena, pewnie szary, bo Stary nie chce się zgodzić na czarny....

Wybrałam go, bo :
    Prosto sie składa, jest bardzo lekki, prztstosowany jest do bardziej hardcorowych terenów, wyglada bardzo ładnie, w komplecie z kubkiem na kawę (❤️), ekoskora chroni przed przemakaniem, i inne rzeczy, których już nie pamiętam 😂
    Wybór jest przeogromny....naprawdę, głowa mnie już bolała od nadmiaru wiedzy.

Babova, dracaena, Namisa, A-6 lubią tę wiadomość

event.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A-6 wrote:
    No marzenie moje małe taki właśnie krajobraz przed domem 🙏 To jest się czym cieszyć póki nie zabetonowano, niech tak będzie jak najdłużej!
    Podziwiam 🤔 No to bawcie się dobrze!

Mała Ew, czekamy na cynk, który lepiej się prowadziło 😏😏
    Edit: zapisuję do listy "obczajek"
    Ehh, gdyby nie nasz zawód, to też bym gdzieś wybyla na wieś, bo na obrzeżach miast zwykle nie stać nas na kredyt na domek 🙈

Ech, no fakt, ceny nieruchomości w granicach miasta to jest dramat. My też całość kredytowalismy, łącznie z wykończeniem, i braliśmy w najgorszym możliwym czasie, tuż po pandemii gdzie prowizje były z kosmosu, a teraz doszedl jeszcze WIBOR nie z tej ziemi. No ale nie żałuję, czujemy się tu "na swoim miejscu" 🥰

No to życzę Ci spełnienia tych marzeń! Wyobrażam sobie że jednak pracując jako fizjoterapeuta, stale z klientem, takie mieszkanie z dala od miasta może być trudniejsze, ale kto wie, może za jakiś czas? Nie ma rzeczy niemożliwych 🙌🍀

U nas mąż pracuje stricte zdalnie, ja ostatni rok stacjonarnie ale wcześniej też zdalnie i mam nadzieje że po macierzyńskim uda mi się do tego wrócić. Nam się najbardziej marzy zamieszkać w jakimś kraju gdzie cały rok jest ciepło, a jakby jeszcze bylo blisko do plazy 😍 ale to strefa marzen jeszcze długo 😁

dracaena, A-6 lubią tę wiadomość

• MalaEw Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2023, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wasi prowadzący już zlecili badania krwi t.j. Vdrl, anty hiv, anty hbs? Mam wrażenie, że mój się trochę pospieszył 🤔

event.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko raz do 10tc, powtórnych jeszcze nie. 🙂 Chyba faktycznie szybko na powtórne.

👩 33 / 🧔32
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png

preg.png
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 06:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dracaena wrote:
    Tylko raz do 10tc, powtórnych jeszcze nie. 🙂 Chyba faktycznie szybko na powtórne.

Albo się spóźnil, bo tych badań jeszcze nie mialam w ogóle :)

event.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    Czy Wasi prowadzący już zlecili badania krwi t.j. Vdrl, anty hiv, anty hbs? Mam wrażenie, że mój się trochę pospieszył 🤔

Też miałam je robione do 10 tygodnia.

MalaEw lubi tę wiadomość

• edka85 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    Te badania robi się dwukrotnie, w I i III trymestrze. Dziwne, że ci nie dał zlecenia na to wcześniej.

age.png

5️⃣Córka 11.2025
    4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • A-6 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Ech, no fakt, ceny nieruchomości w granicach miasta to jest dramat. My też całość kredytowalismy, łącznie z wykończeniem, i braliśmy w najgorszym możliwym czasie, tuż po pandemii gdzie prowizje były z kosmosu, a teraz doszedl jeszcze WIBOR nie z tej ziemi. No ale nie żałuję, czujemy się tu "na swoim miejscu" 🥰

No to życzę Ci spełnienia tych marzeń! Wyobrażam sobie że jednak pracując jako fizjoterapeuta, stale z klientem, takie mieszkanie z dala od miasta może być trudniejsze, ale kto wie, może za jakiś czas? Nie ma rzeczy niemożliwych 🙌🍀

U nas mąż pracuje stricte zdalnie, ja ostatni rok stacjonarnie ale wcześniej też zdalnie i mam nadzieje że po macierzyńskim uda mi się do tego wrócić. Nam się najbardziej marzy zamieszkać w jakimś kraju gdzie cały rok jest ciepło, a jakby jeszcze bylo blisko do plazy 😍 ale to strefa marzen jeszcze długo 😁
    Cieszę się, bo widzę, że jak np. na Twoim przykładzie, marzenia są realne 😊 Więc i Tobie życzę, by kolejne prędko się wam spełniło!
    Ja to bym się chciała przebranżowić na zwierzaki, w jakikolwiek sposób, więc że mną taki problem by nie był, gorzej mąż 🙈 No ale to dopiero jak spłacimy kredyt, Czyli gdzieś jak Ignacy już będzie dorosły 🤣

Mała Ew, ja też chyba nie miałam robionego anty hbs 🤔 musiałabym wyniki znaleźć

Namisa lubi tę wiadomość

♀️♂️'96
    PCOS
    Krótkie fazy lutealne

4cs (liczony)
    08.2022 cb 💔

27.06.25 - cień ⏸️
    30.07- piękne ⏸️
    age.png
    preg.png
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2023, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam Wasze maluchy? Powiem Wam, że teraz rozumiem te wszystkie memy, które oglądałam. Czuję, że Młody się wierci, szybko sięgam do aparat albo wołam męża i nagle......cisza jak makiem zasiał 😂

event.png
‹‹ 511 512 513 514 515 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ