X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️
Odpowiedz

Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️

Oceń ten wątek:
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Które chicco?:)

26.05. 36+5, 19:39 urodził się Franuś, 3160 g, 51 cm ❤️

event.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw u mnie też jeszcze wklęsły ale już widzę że zaczyna się stopniowo zmieniać - nie jest aż tak wklęsły jak przed ciążą, to na pewno.
    Mam identyczną kotkę, jakakolwiek medyczna procedura z nią to masakra - wije się, gryzie, drapie, połyka w całości. A biedna ma problemy z nadmiernie odkładającym się kamieniem, więc w teorii powinnam codziennie zaglądać jej do pyszczka i myć zęby... Powodzenia dla mnie🫣 Gdy nikt jej nie próbuje nadmiernie dotykać to złoty kot 😅 Dużo zdrowia dla twojego siersciucha 🥰

Dracaena czekamy na info o laktatorach :D ja mam na oku Medele Swing, pokazywali nam na szkole rodzenia i generalnie polecali.

A ja dalej mam trzy światy z tym zwolnieniem i coraz bardziej zaczynam się irytować. Dalej pusto w ZUS Pue (drugi dzień jestem w teorii na nielegalu w domu 🥴), dalej nikt się do mnie nie odezwał z Luxmedu choć mieli to ogarnąć. Daje im jeszcze godzinę i dzwonie znowu bo zaczyna mnie to stresować, że przez błąd lekarza potem będę miała jakieś problemy z ZUSem 🫤

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • Babova Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    Które chicco?:)

Next2me dream albo magic :) Myślałam tez o forever, zależy które mi się fajnie trafi 😃

Starania od 01.2022.
    1.10.2022 – ⏸ 🙏
    Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
    Beta 3.10. – 399,130
    10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
    24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
    7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
    2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
    2.01 – 200 gramów Synka 💙
    27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
    20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
    7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙
    26.05 – 2800 gramów Szkraba gotowego do życia poza brzuchem 💙

20.06 – Beniamin, 56 cm, 3190 g 🥰

👩 27 l.
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto - euthyrox 88
    Regularne cykle
    Progesteron ✅
    Glukoza i insulina ✅
    Badania z 3dc ✅

Pueria Duo, MagneB6 💊

🧑 27 l.
    Wszystko w normie

Solgar MaleMultiple 💊

age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra, to porady laktatorowe z mojej szkoły rodzenia:

1. Nie kupować butelek. Ani mleka modyfikowanego. Jeśli chcemy KP. W szpitalu jeśli będzie trzeba dokarmić dziecko i tak dostaniemy mm w jednorazowej butelce. Ale najlepiej, jeśli chcemy KP a jest konieczność na początku dokarmienia, to dokarmić strzykawką, kubeczkiem do karmienia dla niemowląt (Medela ma) lub kubkiem flow cup, z czego najbardziej dostępna jest strzykawka, która dostaniemy i w szpitalu. To po to, żeby dziecka nie nauczyć złych odruchów ssania, z butelek jednak jest łatwiej i potem mogą nie tak chętnie przystawiać się do piersi.
    Z doświadczeń położnej, mamy które mają butelki i mm w domu "na wszelki wypadek" dużo częściej przechodzą na karmienie mieszane przy pierwszych niepowodzeniach, więc jeśli już mają to ona tatusiom mowi, żeby głęboko chowali to mleko przy pierwszych niepowodzeniach. 😆

2. Noworodek ssanie odżywcze zaczyna koło 3-4 doby. Czyli w większości jak jesteśmy w domu. 1-2 doba ma malutki żołądek, potrzebuje 2-6ml mleka na karmienie i tyle wytworzą nasze piersi. Mamy się stresują, bo w szpitalu jak dostaną butelkę z mm to jest w niej 20 ml i myślą, że z ich laktacją jest coś nie tak, a prawda jest taka, że szpital wtedy przekarmia dziecko. 🙂 W pierwszych dobach najważniejsze, żeby dziecko było blisko - na klatce piersiowej, przy piersi i tak sobie dziubało tę pierś jak umie.

3. Poleciła kupować (I przy nastawieniu na KP/KPI raczej kupić i mieć swój w szpitalu, bo z dostępnością bywa różnie szpitalnych - może być zajęty jak potrzebujemy) koniecznie elektryczny laktator (ręczne to jednak dużo roboty, a elektryczne obecnie doskonale udaja schemat ssania przez dziecko).
    Dla mamy nastawionej na KP- na jedną pierś. Dla mamy KPI - na dwie.
    Wszystkie laktatory, które poleciła mają wymienne lejki i dopasowanie lejka do średnicy brodawki jest bardzo ważne, a najlepiej robić to po 35tc. Wszystkie na standardzie mają "standardowy" lejek, jak potrzebny jest inny to trzeba sobie dokupić. Położna pomoże (przynajmniej moje) a dla ciekawych na stronie Wróżki Cycuszki jest rozrysowane jaki lejek do jakiej średnicy brodawki.

Ręczne laktatory polecane: Lansinoh, Avent (Avent ma regulacje siły ssania).

Polecane laktatory (do rozpatrzenia pod katem mozliwosci finansowych) pojedyncze elektryczne:
    Neno Angelo (brak wężyków więc mamy sobie chwalą bo jest swobodniejszy w uzywaniu)
    Neno Bella (pojedynczy, może być rozszerzony do podwojnego)
    Lansinoh
    Lovi 3d Expert (ma lejek dopasowujący się do każdej brodawki).
    Podwojne elektryczne: Neno Bueno, Neno Camino (mniejszy niż Bueno).

Medeli dziś już nie polecają - wg położnej są to już przestarzałe laktatory. No i podkreśliła, że faktem jest, że Neno choć weszło niedawno, dość skutecznie podbiło rynek i ona też je bardzo lubi, bo z doświadczeń się sprawdzają. Medela po prostu ma renomę bycia szpitalnymi (bo byli pierwsi) co niekoniecznie przekłada się na zadowolenie z użytkowania, a ceny relatywnie wysokie.

4. Warto miec:
    - kompresy żelowe w lodówce- pomocne przy nawale (w domu)
    - lanolinę na otarcia bez krwi (zabrać do szpitala)
    - kompresy Multi Mam na zranienia (zabrać do szpitala)
    - 2 saszetki Femaltikera do szpitala - z podkreśleniem że bardziej działa na głowę niż jest potrzebny w tym szpitalu 😉
    - poduszkę do karmienia (w domu, tylko nie z przesypywanymi kulkami silikonowymi; poleciła Poofi lub Motherhood) - tu ja jestem ostrożna, uważam że warto nauczyć się dziecko przystawiać w każdych okolicznościach żeby nie było tak że na spacer potrzebujemy poduszki bo nie przystawimy, już czytałam o takich przypadkach, niemniej na pewno to ułatwiający życie gadżet, zwłaszcza jak dziecko robi się większe
    - wkladki laktacyjne (do szpitala kilka szt., bo więcej się nie przyda, ale w domu mogą być przydatne)
    - warto rozważyć muszle laktacyjne, ale to po porodzie, nie kupować wcześniej
    - kolektor pokarmu (w domu, przydatny do odbarczania i zbiórki mleka) - też nie kupować na wszelki wypadek tylko jak już wiemy że KP nam się sprawdza
    - bardziej poleciła woreczki do mrożenia niż pojemniki (bo można je łatwiej składować w zamrazarce)

Brodawki plaskie/wklęsłe - tu uwaga, nie są nimi te które podczas stymulacji przestają być płaskie. Wtedy warto ogarnąć nakładki (ale też muszą być dobrane do wielkości brodawek, z nakładek polecała Medele, Ardo, BabyOno i warto wiedzieć że istnieje coś takiego jak korektor brodawek do ich "wyciągania ".

Uff tyle chyba 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2023, 15:03

Namisa, MalaEw, Kluska95, A-6, Babova, czarneniebo, Brunetkaa lubią tę wiadomość

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
    03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
    08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
    2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
    4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
    22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
    PTP - 16.05.2023

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dracaena dzięki! ❤️ No to dużo rzeczy nam się pokrywa, bardzo podobna wiedzę wyniosłam ze szkoły rodzenia. Tylko z tą różnicą że u mnie właśnie położna zwracała uwagę tak jak piszesz, żeby ostrożniej podchodzić do używania poduszek do karmienia - mogą być spoko, ale warto się też nauczyć od początku przystawiać dziecko bez niej, żeby potem nie nosić wszędzie poduszki ze sobą.

No i jeszcze kwestia kupowania butelki wcześniej - ogólnie zgadzam się co do braku konieczności kupowania mm na wszelki wypadek jeśli chcemy karmić piersią (sama nawet jak zamawiałam paczkę PR z od Bebilonu to poprosiłam żeby mleka nie dołączali w myśl tej idei :) ), tak jeśli chodzi o butelkę to sama nie wiem. Moja położna powiedziała że warto jednak zabrać dobrej jakości butelkę do szpitala właśnie po to, że jeśli z jakiegoś powodu byłaby konieczność podania dziecku mm, to przynajmniej może zostać podane przez smoczek który nie zaburzy od początku odruchu ssania u dziecka, tak jak mają to w zwyczaju te badziewne butelki szpitalne. Pytanie tylko jak to wygląda od strony proceduralnej, czy szpital pozwoli na takie własnoręczne rozmieszanie mleka do swojej butelki - trzeba byłoby dopytac pewnie.

dracaena lubi tę wiadomość

age.png
  • A-6 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    Oj tak. Ja też praktykuje spacerki. Ten drugi trymestr jest dla mnie cudownym czasem!

My już po wet. Powiem Wam, że to moje kociecie jest trudne w badaniu. Tak silnie się stresuje, drze japke, we troje nie dali rady jej utrzymać, dopiero po mojej pomocy udało się zmierzyć ciśnienie. Z oczkiem ok, jednak trzeba wykonać badanie krwi, prześwietlenie narządów wewnętrznych (że względu na wiek). Przy jej stresie i zachowaniu niestety trzeba kotkowi dać pospać na czas badań, zawożę ja we wtorek na kilka godzin. Biedne te zwierzaki, gdyby dało się wytłumaczyć 😢

Jakie macie łóżeczka i dostawki na oku?
    Koty tak mają, mój np. zupełnie na odwrót, zastyga w bezruchu i daje sobie zrobić wszystko dosłownie 😂
    Kciuki żeby wszystkie badania wyszły w porządku, a Kocina przeszła je bez szwanku 🤞

Namisa, no nie wiem jak to wygląda, bo lekarz maksymalnie 3 dni wstecz chyba może wystawić, mylę się?

Jeżeli o łóżeczko chodzi to wybieramy turystyczne, zastanawiam się nad modelem esti cartero, a kids Severno

Dracaena, ja to sobie chyba gdzieś skopiuję, bo na screena za dużo 😂 Dzięki!

My już po wizycie, Igi waży 570g 😊 wszystko w porządku, główka u góry, pewnie potem mu się odwidzi jak zacznie mnie kopać nad pępkiem 😂

dracaena, Namisa, oloska, Babova, MalaEw, edka85, Anett93, Brunetkaa lubią tę wiadomość

♀️♂️'96

PCOS
    Krótkie fazy lutealne

Zakończenie antykoncepcji 09.2021
    4cs (liczony)
    08.2022 cb 💔

11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
    12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
    14.10 - beta 86,81 🥹
    17.10 - beta 238,8 🍀
    19.10 - beta 466,2 przyrost 83,6%
    21.10 - beta 811,4 przyrost 78% 🥺
    24.10 - beta 2343 przyrost 109,1% 🥹
    28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
    10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
    24.11 - jest ruchliwy arbuz 🍉
    08.12 - wizyta
    19.12 - niskie ryzyka, 🍉 ruchliwy, wszystko na swoim miejscu 🥹
    29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
    09.01.23 - czyżby chłop? 😏♂️
    19.01 - 203 gramy cudu 💫
    30.01 - prenatalne 2 trym. Wszystko w porządku, 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
    23.03 - przekroczyliśmy granicę "torebki cukru" 😉 1034g żywego ognia!
    age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa, ja też pewnie kupię jakąś butelkę, niemniej jednak ciekawe jest wg mnie też to podanie np. strzykawką czy takim małym pojemniczkiem z dziubkiem z Medeli.
    Wydaje mi się, że jak dobra nie byłaby butelka, to będzie jednak prostsza niż ssanie z piersi, a położna mówiła, ze podanie strzykawką nie zaburzy odruchu ssania. No i że jednak butelkę potem lepiej dobrać z położną na wizytach patronazowych (no bo rownie dobrze moze byc problem z wędzidełkiem i po korekcie zniknac), ale jakby u mnie będą te same położne co w szkole.
    A jasne jest, że stany emocjonalne po powrocie możemy mieć różne, dziecko płacze, nam się wydaje że głodne, no to hop butelka. U mnie mąż poinstruowany. 😂

Hafiję jeszcze chyba na IG poczytam w zakresie KP, co z tymi butelkami. 😅

A-6 pięknie. 😄

I tak, lekarz 3 dni wstecz może wystawić, ale podejrzewam, że jest jakaś procedura na "zjebałem", tylko pewnie jakieś papierki musi wypisać, no nie wiem. Ale Namisa, na ZUS i IKP często z opóźnieniem kilkudniowym są widoczne zwolnienia, więc może ogarnęli. 🤔

Aa z łóżeczek turystycznych - ten model Lionelo, który ma 2 poziomy wysokości jest fajny. 🙂 My mamy u teściów (akurat pozostałe dzieci w rodzinie wyrosly 😆 wiec będziemy mogli sie zjechac wszyscy bez wiekszych dram spaniowych 😆) i po 5 latach (i dwojce uzytkownikow) wygląda spoko.

Namisa lubi tę wiadomość

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    PTP - 16.05.2023

age.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A-6 wspaniale że wizyta udana, Igi rośnie jak na drożdżach! 🥰 Nie dał sobie ustrzelić foty?Mój Gabryś też był pośladkowo ułożony na ostatnim badaniu i ewidentnie czuje coraz częściej jego piętę na pęcherzu 😅

Co do tego wystawiania L-4 w tył to tak, normalnie obowiązuje 3 dni wstecz (tylko psychiatra ma jakiś dłuższy zakres na ile się orientuję), ale to dotyczy sytuacji w której np. trafiamy do lekarza na kontrolę w czwartek i mówimy że źle się czułysmy od poniedziałku, a nie miałyśmy przez ten czas zwolnienia - wtedy lekarz przeprowadza badanie i wystawia L-4 na te max 3 dni do tyłu.
    Gdy to lekarz zapomni wystawić zwolnienie na wizycie ponoć sytuacja jest nieco inna. Czytałam o przypadku, gdzie kobieta w ciąży zorientowała się dopiero po kilku tygodniach ze lekarz nie wystawil zwolnienia na wizycie, bo pracodawca ją o tym poinformował. Poszła do ginekologa, on musiał zgłaszac jakieś sprostowania, w ZUS PUE zaświadczenie wisiało z oznaczeniem "do wyjaśnienia" i dopiero po kilku tygodniach sprawa się rozwiązała - na korzyść pacjentki oczywiście, ale jednak przez jakiś czas zawieszono jej świadczenie. U mnie temat już rozwiązany całe szczęście, zaświadczenie wystawione 💪 Ale teraz moja paranoja sprawdzania wszystkiego 3 razy pewnie się pogłębi 😅

A-6 lubi tę wiadomość

age.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dracaena wrote:

I tak, lekarz 3 dni wstecz może wystawić, ale podejrzewam, że jest jakaś procedura na "zjebałem", tylko pewnie jakieś papierki musi wypisać, no nie wiem. Ale Namisa, na ZUS i IKP często z opóźnieniem kilkudniowym są widoczne zwolnienia, więc może ogarnęli. 🤔

Tam gdzie widnieją "zaświadczenia lekarskie" rzeczywiście są opóźnienia kilkudniowe czasem, ale w podfolderze "dokumenty i wiadomości" informacja o wystawieniu zwolnienia pojawia się praktycznie od razu - znajomy mi o tym ostatnio powiedział i fakt, kilkakrotnie sprawdzałam - jak tylko lekarz wyklika zwolnienie pojawia się tam o nim adnotacja. Przynajmniej tak jest w ZUS PUE, nie wiem jak w IKP. No i w Portalu Pacjenta Luxmedu też przy podsumowaniu każdej wizyty jak dotąd miałam adnotacje o zwolnieniu, a tu nie było, co dodatkowo zwróciło moją uwagę - jak się potem okazało na infolini słusznie, lekarzowi wypadło z głowy 🥴

age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo ciekawe z tym zwolnieniem. Sprawdzę następnym razem. 😁

Jeszcze mi się przypomniało, że odnośnie butelki w szpitalu to generalnie położna mówiła, ze szpitale niezbyt pozytywnie reagują na nasze butelki są- tj. nigdy nie wiadomo jak ze sterylizacją (czy mama to zrobila, czy poprawnie), w szpitalu jednak są różne drobnoustroje i raczej i tak, jeśli będzie taka konieczność, to podadzą mleko w jednorazowej ze względu na sterylność. Jednocześnie zauważyłam, że położna po prostu traktuje to jako coś, co może się zdarzyc: są wskazania medyczne, to tak, podajemy w ten sposób, no a laktację potem i tak próbujemy rozkręcić, co najwyżej będziemy miały trudniej.

Także do szpitala ja na pewno nie biorę, natomiast do domu rozważę kupno. 🙂

Namisa lubi tę wiadomość

👩 31 / 🧔30

08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    PTP - 16.05.2023

age.png
  • Babova Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dracaena, zapisuje to wszystko, bo w sumie pokrywa się z moimi „planami”, brzmi bardzo sensownie i kupa przydatnych informacji! Dziękujemy za podzielenie się!

A-6, no rośnie Koleżka pięknie 💙 Mój Synuś na każdej z ostatnich wizyt był głową w dół, i ma to sens, bo faktycznie częściej go czuje wyżej w okolicach pępka i po bokach, niż na dole, choc w pęcherz tez potrafi kopnąć 😂

Co do laktatorów, to ja właśnie planuje zakup jakiegoś Neno, raczej na jedną pierś.

Ja dzisiaj wyciągnęłam męża na spacer, bo miałam do odebrania paczke z paczkomatu - legginsy ciążowe z lidla, musiałam dokupić, bo jednak przydaje sie większa ilość 😂 Zrobiłam też pierwszy raz kapustę gotowaną do obiadu (taką kiszoną, domową, miałam od teściowej dwa słoiki), zrobiłam jeden i będziemy to jeść przez tydzień, tyle wyszło 😂 A jutro mam w planach próbę z pączkami, mam nadzieje, ze wyjdą ładne i będę sie mogła pochwalić 😃

Namisa, dracaena, MalaEw, A-6 lubią tę wiadomość

Starania od 01.2022.
    1.10.2022 – ⏸ 🙏
    Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
    Beta 3.10. – 399,130
    10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
    24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
    7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
    2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
    2.01 – 200 gramów Synka 💙
    27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
    20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
    7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙
    26.05 – 2800 gramów Szkraba gotowego do życia poza brzuchem 💙

20.06 – Beniamin, 56 cm, 3190 g 🥰

👩 27 l.
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto - euthyrox 88
    Regularne cykle
    Progesteron ✅
    Glukoza i insulina ✅
    Badania z 3dc ✅

Pueria Duo, MagneB6 💊

🧑 27 l.
    Wszystko w normie

Solgar MaleMultiple 💊

age.png
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dracaena dziękuję za te informacje ❤️❤️ zrzut ekranu zrobiony. Mam dodatkowy folder "Franek" 😂

Co do butelek, przymierzam się do kupna zestawu philips avent natural. Smoczek przypomina pierś i ponoć do 6 mz dziecka jest genialna. Mimo, że chce karmić piersią, nie wyobrażam sobie, abym nią mogła Małego zostawić na 3/4 godziny z jego tata. A wtedy co?

Mi polozna też doradzała ten szpitalny laktator. Ale uważam, że to za wysoki koszt i wybrałam ten z neno. Ma bardzo dibre opinie.

A-6, supwr, że wieści z wizyty dobre. Kurcze te wizyty są wspaniałe co? Moc zobaczyć swoje Bobo jest bezcennym wydarzeniem ❤️

Z tymi kotkami to cyrki są co? Moja ma spod ogonka wygolone z powodu mierzenia tego ciśnienia. No i ma na mnie focha 😂

Edit: z tym l4 to rzeczywiście przeboje. U mnie na dzień dobry lekarz to robi, żeby nie zapomnieć.

Babova, dawaj paczki! Chyba jutro będę w Bytomiu 😉😉😉😉😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2023, 17:33

Babova, A-6 lubią tę wiadomość

event.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa, z tego co wiem, to można mieć swoją butelkę. Nie ma przymusu stosowania szpitalnej. Ja zawsze do torby pakowałam na wszelki wypadek.

Namisa, oloska lubią tę wiadomość

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje, że Medela po prostu ma te szpitalna renomę. 😉 I stąd część położnych ja trochę w ciemno poleca. Ja moim położnym ufam pod tym kątem, że są też CDL i no słychać było dziś, że mowia trochę głosem mam (co się sprawdza). Też nie widzę sensu wydawania takich dużych pieniędzy na Medele, skoro w niższej cenie mogę mieć coś w sumie obecnie bardziej polecanego.
    MalaEw - myślę, że jak laktacja jest już rozkręcona to inny temat jest. Po prostu chodzi o to, że raczej i tak w pierwszym tygodniu nie zostawisz mitycznie tego dziecka, a w takim wypadku żeby laktacji nie zaburzyć kryzysem i podaniem mm z butelki jak dziecko do konca jeszcze piersi nie ogarnia. 😉

Cieszę się, że przydatne informacje. 😄🥰 Uff, 4 strony notatnika zapisałam. 🤣

Wyprawkowo z kolei dużo się pokrywało z tym co sama wcześniej wykminiłam - np. oprócz D3 (dVitum albo Vigantol) nie kupować żadnych leków bo zwykle po pierwszej wizycie u pediatry dostaniemy zalecenie co kupić (np ten Pedicetamol), nie robić sobie zabezpieczenia na jeszcze nieistniejące problemy. Wiadomo, mieszkam w dużym mieście, z apteka bliska i mam męża w domu - mogę go zawsze wysłać, inaczej podchodzilabym gdybym miała dalej do cywilizacji. Jednocześnie istnieje mikro szansa że w pierwszych dniach przyda nam się lek przeciwbolowy dla dziecka.
    Polecała pielęgnację woda + wacikami, ale do nas należy wybór czy chusteczki nawilzane też (ja np. podejdę do wody i wacików, ale chusteczki też będę miec).
    Polecała mieć jednak kokon (dzieci jednak małe lubią miec ograniczona przestrzeń). Tu ja dodam, że np. kokon Sleepee ma normalny materac wewnątrz (podobny do stosowanych w lozeczkach) i mam go u siebie, nie przypomina tych slodziasznych miękkich kokonów w które dziecko się zapada (a które tona firm szyję, takich grubych, miekkich) i np. wg mnie nie generuje takiego ryzyka jak inne kokony (moja obserwacja). Ja mam zamiar używać pod moim lub męża okiem, na noc raczej nie.
    Do przykrywania na początek rozki, otulacze, kocyki, zależnie od temperatury. Spiworki bardziej się podobno sprawdzają u dzieci pow. 6 m.ż. - tez jest to zwrotka od mam z którymi pracują.
    Octenisept nie jest już polecany (utrudnia ziarninowanie rany, i uwaga moze rozpuszczac szwy gdybysmy byly szyte lub cc), pielęgnacja pępka na sucho (gdyby krwawiło to mieć w zapasie takie jednorazowe waciki nasączane dezynfekujace), tj. tylko suchym wacikiem przecieramy do sucha po kąpieli.
    Do kąpieli polecała olejki (migdalowy) - tu moja ambiwalencja trochę, olej nie miesza się z wodą, gdzie tu sens (no ew jak sie zgarnie na reke ewidentnie olej na wodzie i posmaruje malucha). 😆 Emolienty jak są problemy, zdrowego dziecka niczym nie balsamujemy po kąpieli. Po 1 m.z. już jakiś płyn do kąpieli można używać.
    Noo to takie najciekawsze rzeczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2023, 17:49

MalaEw, Namisa, A-6, czarneniebo, Brunetkaa lubią tę wiadomość

👩 31 / 🧔30

08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    PTP - 16.05.2023

age.png
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawie Wszystko pokrywa się z tym co mówiła moja polozna!
    Kupiłam ten kokon sleepy z vinted. Rzeczywiście jest dosyć twardy.

event.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ekstra. 😄 Jest szansa, że mamy ogarnięte położne. 😆 Ja też obserwuję sobie ZaufajPoloznej więc stąd ta część wiedzy, która mialam już wcześniej, co mi się pokrywała z tym co słyszałam dzisiaj.

Kotce foch minie na pewno. 😄 Pamiętliwe stworzonka, pies to by pewnie wybaczył od razu. 😆

Wizyty są fajne, dla mnie w ogóle są super od momentu, jak czuję też to co widzę na usg (przynajmniej niektore). 😅

Ale wiecie, normalnie po tych 3 tygodniach w domu to jak mnie nie było dziś od 9 do 13 to czułam się jakby w innym życiu. 😂😂😂 Ale fajnie.
    No i chodzę powoli jak żółwik zeby sie nie przeciazyc, i dziś nic nie boli, ale wyprzedzały mnie na pasach 70-latki. 🤔🫡

👩 31 / 🧔30

08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    PTP - 16.05.2023

age.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka dzięki za info, to dobra wiadomość! Podpytam pewnie też w moim szpitalu jakie mają do tego podejście, wiem na pewno że jest duże skoncentrowanie na karmieniu piersią, nie dokarmiają "na wszelki wypadek", nie insynuują że jak kobieta w drugiej dobie nie ma jeszcze hulajacej laktacji to na pewno dziecko zagłodzi - więc mam nadzieję że do tego też podejdą z głową ;)

Dracaena dziękujemy! ❤️ Tu też bardzo podobne rzeczy usłyszałam od swoich położnych 😁
    Choć z tą różnicą że my akurat mieliśmy osobne zajęcia z ratownikiem medycznym i on wspominał, że według niego warto właśnie skompletować apteczkę wcześniej i mieć w razie W - tak jak w sumie powinniśmy mieć dla siebie w zapasie, tak dla dziecka też - żeby po obudzeniu w nocy o północy nie wypychać męża do apteki całodobowej, tylko po prostu podać lek. Do mnie to przemówiło i zaopatrzyłam się w czopki, syrop, kompresy hydrożelowe i parafinowe i Asept - wolałabym nie użyć, ale osobiście chce mieć pod ręką. Ogółem rozumiem co Twoje położne miały na myśli, bo w dzisiejszych czasach jest takie ciśnienie na to żeby kupić wcześniej wszystko, przygotować się na każdą możliwą sytuację, spakować do szpitala w 4 walizki - i tak jak nie oceniam, bo każda z nas na podstawie swojej wiedzy i przeczuć podejmie decyzję co jest naprawdę potrzebne, a co zbędne - tak totalnie widzę jaką potencjalną presję to może wzbudzić w przyszłych rodzicach, sama sie ciągle muszę pilnować żeby tej presji nie ulegać 😁

age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niektóre rzeczy też przez sitko trochę, bo każdy ma po prostu swoje zdanie i potrzeby oraz możliwości (choćby dostęp właśnie do apteki calodobowej).

Co do butelek - ja pewnie też kupię 😉 bo moja głowa będzie bezpieczniej pracowała mając poczucie, że mam tego Graala 😉, ale męża wyinstruuję, jak ma reagować na kryzys. 😆
    Mimo wszystko uwazam, ze z butelkami nie jest tak hop siup- jak go wysle do apteki po butelke to tu akurar kupi JAKĄŚ, wiec lepiej miec wybraną zawczasu. 😆 Ale jednoczesnie waham sie, czy Calma bedzie dobrym wyborem na start: wolę kupic cos bardziej podstawowego o wolnym przepływie i ew. poczekac na indywidualne rady poloznej jaką kupic butelkę w naszym przypadku.
    Wiadomym jest, że i ja będę chciała wychodzić z domu bez dziecka i po to będę ogarniać odciąganie pokarmu, żeby młodą z ojcem zostawić. 😆

Namisa lubi tę wiadomość

👩 31 / 🧔30

08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    PTP - 16.05.2023

age.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja kupiłam te Calmę, bo jak już słyszałam o niej od dwóch położnych, w tym jednej CDL i logopedki dziecięcej na zajęciach z dobierania smoczkow to stwierdziłam że sprawdzę co to za cuda 😁 Kupiłam od razu tę wielką, 250 ml, żeby nie musieć za chwilę wymieniać na większą i fajnie jeśli by się sprawdziła od razu :D Zobaczymy, coś wybrać trzeba w co wyjdzie to się okaże jak mały już będzie poza brzuchem 😅

age.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2023, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej właśnie złapałam banie życia - patrzę na kalendarz na Belly, a tam info że 15 marca zaczynam 3 trymestr 🤯 Whaaat. Jakoś do mnie nie dotarło że 3 trymestr zaczyna się już 27+0 i że to jest zaraz 😂 Pamiętam jakby to było wczoraj jak dokładnie analizowałam kiedy wejdę w 2 trymestr, bo to był dla mnie taki totalnie przełomowy moment, ale ten 3 mnie totalnie zaskoczył - jakoś mi się nie wiedzieć czemu wydawało że to dopiero po 30tc a to przecież jeszcze tyyyle czasu 🤣

oloska, dracaena, Brunetkaa lubią tę wiadomość

age.png
‹‹ 527 528 529 530 531 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ