Interpretacja wyników hormonalnych
-
Hej, czy mogę prosić kogoś mądrego o interpretację wyników badań? Wykonywane były 3dc
Tsh 1,45
PRL 20,28 (5,18-26,53)
Progesteron 0,30 (faza folikularna <0,3
FSH: 7,8(3-8,1)
Estradiol <24pg/ml
LH 4,5
Witamina D 43
Stosunek LH do FSH wynosi 0,58 a z tego co czytałam powinien być blisko 1. Trochę mnie to podłamało, że coś jest bardzo nie tak. W zeszłym roku zaszłam w ciążę biochemiczną.
Czy wyniki są słabe? Wizytę u gina mam dopiero po świętach, a nieco mnie to zmartwiło:(Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia, 17:48
-
Hej,
Wg mnie wyniki są dobre. Ja w 4dc mam:
FSH 10
LH 8,5
Prolaktyna 41
A lekarz mimo to powiedział żeby się nie przejmować i starać a ta prolaktyne powtórzyć za jakiś czas. Szczerze to ja bym chciała mieć takie wyniki jak TyOna 30
💊Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 75
Kwasy Omega 3 BioCardine
Prenacaps Multi 1, Wit. D
4cs 📌🍀
27.05 (13 dpo) - bHCG 118, progesteron 35, TSH 4,3 😢
29.05 - bHCG 302, progesteron 39
2.06 - bHCG 1546, progesteron 26
Rośnij maluszku 🥹
💫team #rodzew2026 🪄 -
Oczekujaca wrote:Hej, czy mogę prosić kogoś mądrego o interpretację wyników badań? Wykonywane były 3dc
Tsh 1,45
PRL 20,28 (5,18-26,53)
Progesteron 0,30 (faza folikularna <0,3
FSH: 7,8(3-8,1)
Estradiol <24pg/ml
LH 4,5
Witamina D 43
Stosunek LH do FSH wynosi 0,58 a z tego co czytałam powinien być blisko 1. Trochę mnie to podłamało, że coś jest bardzo nie tak. W zeszłym roku zaszłam w ciążę biochemiczną.
Czy wyniki są słabe? Wizytę u gina mam dopiero po świętach, a nieco mnie to zmartwiło:(
Ja mam prawie idealnie takie same wyniki jak ty, i powiedzieli mi że FSH powinno być trochę wyżej po odpowiada za wzrost pęcherzyków. Lepiej tak niż za duże LH, jak to mają niektórzy z pcos
✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
• 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
• Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
– Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
– Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥
🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅
🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖
🟡 Faza lutealna: 12 dni
– Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕
📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
– Estradiol: 40 pg/ml 💧
– FSH: 6 mIU/ml 🌱
– LH: 6 mIU/ml 🔁 -
Ssilvia wrote:Ja mam prawie idealnie takie same wyniki jak ty, i powiedzieli mi że FSH powinno być trochę wyżej po odpowiada za wzrost pęcherzyków. Lepiej tak niż za duże LH, jak to mają niektórzy z pcos
-
powinien być jak najbliżej 1, ale nikt nie ma idealnie.
Ja pokazałam moje wyniki i tez ginekolog i kilka dziewczyn widziało i mówią ze jest dobrze. Być może jakbyś zrobiła 4 - 5 dnia to by było bliżej 1. Każdego dnia się zmienia - LH rośnie bliżej owulacji.
jak chcesz zrób jeszcze raz komplet badan w połowie cyklu, gdzie powinien być pik LH najwyższy.
Masz dobre wyniki FSH niskie co wskazuje na dobra rezerwę jajnikowa. Tak powinno być.✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
Oczekujaca wrote:Czyli nie sugerować się tym co wyczytałam w necie, że stosunek FSH:LH powinien być 1, a jak jest niski jak mój to zły znak?
Odchodzi się już od tego wymysłu że musi wynosić 1.2cs
13.09.2024 - skromniutkie II kreseczki
-
Bergamotka94 wrote:Hej,
Wg mnie wyniki są dobre. Ja w 4dc mam:
FSH 10
LH 8,5
Prolaktyna 41
A lekarz mimo to powiedział żeby się nie przejmować i starać a ta prolaktyne powtórzyć za jakiś czas. Szczerze to ja bym chciała mieć takie wyniki jak Ty2cs
13.09.2024 - skromniutkie II kreseczki
-
_Pistacjowa_ wrote:Wysoka prolaktyna skutecznie uniemożliwia zajście w ciąże. Mi przy wyniku 25 już przepisano dostinex ponieważ taka prolaktyna blokowała cały czas owulacje. Po miesiącu stosowania leku owulacja powróciła i udało się zajść w ciąże, także jeśli nie chcesz tracić czasu to zastanowiłabym się nad zmianą lekarza 🫶🏻
-
Wysoka prolaktyna może blokować owulacje, ale tez robić wiele innych szkód - na przykład obniżać jakość komórek jajowych, zmieniać konsystencje śluzu płodnego, obniżać progesteron czy zmniejszac grubość endomendrium. W takiej sytuacji będziesz miała owulacje, ale plemniki nie będą w stanie dotrzeć do komórki jajowej przez zlej jakości śluz, albo nie dojdzie do zagnieżdżenia.
Prolaktyna powinna być w granicach 10.✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
Ssilvia wrote:Wysoka prolaktyna może blokować owulacje, ale tez robić wiele innych szkód - na przykład obniżać jakość komórek jajowych, zmieniać konsystencje śluzu płodnego, obniżać progesteron czy zmniejszac grubość endomendrium. W takiej sytuacji będziesz miała owulacje, ale plemniki nie będą w stanie dotrzeć do komórki jajowej przez zlej jakości śluz, albo nie dojdzie do zagnieżdżenia.
Prolaktyna powinna być w granicach 10. -
my tak z miesiąca na miesiąc zdobywamy wiedze i się uczymy tu wzajemnie✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
Ssilvia wrote:Wysoka prolaktyna może blokować owulacje, ale tez robić wiele innych szkód - na przykład obniżać jakość komórek jajowych, zmieniać konsystencje śluzu płodnego, obniżać progesteron czy zmniejszac grubość endomendrium. W takiej sytuacji będziesz miała owulacje, ale plemniki nie będą w stanie dotrzeć do komórki jajowej przez zlej jakości śluz, albo nie dojdzie do zagnieżdżenia.
Prolaktyna powinna być w granicach 10.
Zdaje sobie z tego sprawę dlatego będę powtarzać badanie prolaktyny i robić makroprolaktyne i prolaktyne po obciążeniu aby sprawdzić jak to wygląda dokładnie i wówczas zadziałać tabletka
Owulacje mam regularnie, progesteron i endometrium też mam w normie, jedynie jakość śluzu może być obniżona. Ale ufam że to wszystko jest do poprawy, tylko po potwierdzeniu wyniku. Ja swoją prolaktyne konsultowałam z 3 lekarzami - żaden od razu nie zasugerował tabletki tylko najpierw powtórzenie badań.
Ona 30
💊Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 75
Kwasy Omega 3 BioCardine
Prenacaps Multi 1, Wit. D
4cs 📌🍀
27.05 (13 dpo) - bHCG 118, progesteron 35, TSH 4,3 😢
29.05 - bHCG 302, progesteron 39
2.06 - bHCG 1546, progesteron 26
Rośnij maluszku 🥹
💫team #rodzew2026 🪄 -