Jeden drożny jajowód, a drugi nie - co dalej?
-
Cześć dziewczyny,
Podczas badania HSG, które dla mnie było bardzo bolesne, a mam wysoki próg bólu okazało się, że mój prawy jajowód jest niedrożny.
Czekam na wizytę u lekarza gdzie z pewnością zostaną mi przedstawione różne opcje dalszego działania, ale chętnie poznam Wasze doświadczenia oraz sugestie.
Staramy się około pół roku.
U narzeczonego wszystko okey,
u mnie hashimoto i niedoczynność, którą dalej staram się ogarnąć. Niestety mam skoki TSH. Reszta badań okey.
Sporo się już naczytałam w Internecie i sama nie wiem co jest dobre, bezpieczne, skuteczne. -
Hej, a czy ten jajowód został udrożniony podczas badania drożności?aaKarlaa wrote:Cześć dziewczyny,
Podczas badania HSG, które dla mnie było bardzo bolesne, a mam wysoki próg bólu okazało się, że mój prawy jajowód jest niedrożny.
Czekam na wizytę u lekarza gdzie z pewnością zostaną mi przedstawione różne opcje dalszego działania, ale chętnie poznam Wasze doświadczenia oraz sugestie.
u mnie hashimoto i niedoczynność, którą dalej staram się ogarnąć. Niestety mam skoki TSH. Reszta badań okey.
Sporo się już naczytałam w Internecie i sama nie wiem co jest dobre, bezpieczne, skuteczne.Ona:31
AMH: 1.4; KIR Bx; CD138 - ujemne
USG, HPV, cyto, MUCH, owulacja -✅
Jelita: SIBO, HP, Candida, pasożyty - ✅
Immuno: ANA, ASA, APS, AOA, ASMA -✅
🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
❗️IBS, nietolerancje, nadwrażliwość IgG
❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo
On: 32
Morfo: 2% -> 4%-> 3% PH 8,5❔
Jelita, Hormony, MAR, HBA, MiOXYS, wymaz - ✅
❗️DFI 26% -> 39%❗️ŻPN IIIst
⏳kariotypy, posiew nasienia
NEXT: krzywa c/i
PRACUJEMY NAD:
⬇️ antyTPO 1640->1360->1256
⬆️ ferrytyna 18-> 25
⬇️ DFI -
Często podczas tego badania udrażnia się jajowód na tyle na ile to możliwe. Podpytaj tego lekarza co rekomenduje, czy jakiś osobny zabieg do udrożnienia czy może coś innego zasugeruje. Ja miałam udrażniany podczas sono HSG z Lipiodolem, czyli sprawdzili drożność i udrożnili, ale podczas jednego zabiegu.aaKarlaa wrote:Chyba nie. Lekarz nic mi nie mówił. Powiedział tylko, że prawy jest niedrożny, ale trzeba poczekać na opis i w opisie było, że prawy jest niedrożnyOna:31
PRACUJEMY NAD:
⬆️ ferrytyna 18-> 25
⬇️ DFI -
Jupiter wrote:Często podczas tego badania udrażnia się jajowód na tyle na ile to możliwe. Podpytaj tego lekarza co rekomenduje, czy jakiś osobny zabieg do udrożnienia czy może coś innego zasugeruje. Ja miałam udrażniany podczas sono HSG z Lipiodolem, czyli sprawdzili drożność i udrożnili, ale podczas jednego zabiegu.
Czekam na wizytę i dopytam.
Jupiter dodałam Cię do przyjaciółek bo również jestem Hashimotką i pracuję nad przeciwciałami. Może powymieniamy się tipami.
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź
Jupiter lubi tę wiadomość
-
Jasne! Już zaakceptowałam ❤️aaKarlaa wrote:Czekam na wizytę i dopytam.
Jupiter dodałam Cię do przyjaciółek bo również jestem Hashimotką i pracuję nad przeciwciałami. Może powymieniamy się tipami.
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedźOna:31
PRACUJEMY NAD:
⬆️ ferrytyna 18-> 25
⬇️ DFI -
Moja koleżanka miała jeden niedrożny jajowód, którego się nie udało udrożnić podczas HSG, miała mieć udrażniany laparoskopowo, ale zaszła wcześniej w ciążę z jednym drożnym 😊K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ zapalenie endometrium 3/10 ❌
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
7 -10 cykl z pomocą medyczną ❌
11 cykl antybiotykoterapia 💊 cykl 20 dni 😬
12 cykl kontrolna biopsja endometrium
29.12 ➡️ rozpisanie stymulacji IVF -
Claudii wrote:Moja koleżanka miała jeden niedrożny jajowód, którego się nie udało udrożnić podczas HSG, miała mieć udrażniany laparoskopowo, ale zaszła wcześniej w ciążę z jednym drożnym 😊
Taaak, czytałam, że się da… ale ta owulacja była po prawej stronie… Więc od razu pojawiły się negatywne myśli -
Kochana powiem Ci tak. Ja obecnie jestem w ciąży z owulacji z prawego "niedrożnego" jajowodu.
Jak w badaniu mi wyszła niedrożność to bardzo mnie to zmartwiło. Ale jak widać niepotrzebnie 😊 -
Missi wrote:Kochana powiem Ci tak. Ja obecnie jestem w ciąży z owulacji z prawego "niedrożnego" jajowodu.
Jak w badaniu mi wyszła niedrożność to bardzo mnie to zmartwiło. Ale jak widać niepotrzebnie 😊
Missi gratuluję. Zdrowia dla Was, żeby wszystko poszło super!
Co lekarz Ci zaproponował gdy wyszła Ci niedrożność? -
aaKarlaa wrote:Missi gratuluję. Zdrowia dla Was, żeby wszystko poszło super!
Co lekarz Ci zaproponował gdy wyszła Ci niedrożność?
Nic zupełnie. Bo jajowody są dwa. Jedyne co to miałam stymulowane owulacje tak aby owulacja była z obu jajników jednocześnie. Ale u mnie to nie zadziałało i mimo to ciąży nie było -
Może udało się udrożnić, ale jeśli owulacje występują na obydwu jajnikach( żaden nie jest uspiony) to lekarza włączają stymulacje cykli, aby zwiększyć szanse na dominację i pojawieniem się owulacji po drożnej stronie

Powodzenia na wizycie🤞🫶31lat
Iprocedura✖️
II procedura
❄️4.1.1 8tydzien💔 c.s.
❄️ 4.2.2. 5tydzień💔c.s.
Kir AA✖️ MTHFR✖️ Pai✖️ Ferrytyna✔️
NK✔️ CD138✔️ witD,B12 i inne✔️Homocysteina✔️Przeciwciała p.plemnikowe✔️h.pyroli✔️allo mlr✔️ cross match✔️ ana✔️
34lat
Słabe parametry nasienia✖️
13.05 4bb❄️ c.s.(accofil, encorton, estrofem, prolutex, ultrogestan, besins, acard75)
5dpt⏸️
6dpt 34,2 8dpt 62 10dpt 144 12dpt 413 14dpt 866 20dpt ❤️
10+5 4,59cm crl 164❤️

-
aaKarlaa wrote:Cześć dziewczyny,
Sporo się już naczytałam w Internecie i sama nie wiem co jest dobre, bezpieczne, skuteczne.
Hejka
Jestem tutaj nowa ale temat jaki poruszasz mam przerobiony więc opiszę.
Mam całkowicie niedrożny prawy jajowód po ciąży pozamacicznej z 2013 roku a lewy drożny częściowo.
Także mam niedoczynność ale od 20 lat więc już ustabilizowane - choć teraz w ciąży sprawdzam co 3 tyg i skacze
Ja w klinice miałam od razu postawiona sprawę jasno że poprawianie drożności się nie opłaca bo jest inwazyjne nie daje pewności a samo in vitro statystycznie jest pewniejsze.
Miałam 3 cykle stymulowane aby zajść naturalnie i 1 był właśnie z lewego lepszego jajowodu ale się nie powiodło.
Zatem przystąpiliśmy do procedury i teraz czekamy na synka
Aha - przy niedrożnych jajowodach lub ograniczonej drożności nam powiedzieli że szkoda czasu na inseminacje👩🏻40
( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
👱🏻♂️43
niepłodność z czynników męskich
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
1 procedura, blastocysta 4.2.2
19.08.2025 mamy ❤️
29.09.2025 prenatalne 🍀chyba synek
19.11.2025 połówkowe - Franuś ❤️
17.12 wizyta 🩺
04.02 III prenatalne🩺