Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne jednodniowy okres-niedomoga lutealna?
Odpowiedz

jednodniowy okres-niedomoga lutealna?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • sylwia1891 Debiutantka

Wysłany: 23 czerwca 2018, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, spróbuję opisać dokłądnie problem, może któraś z was pomoże, bo zwariuję.
    W grudniu dostałam pierwszy okres po porodzie ('wywołany' luteiną),później miałam jedną kilkudniową, obfitą miesiączkę a następnie cykle ponad 40dni i okres 1-2dni. Lekarz przepisał mi na 3mies. antykoncepcję, żeby skrócić cykle. Podczas brania tabletek miałam plamienie 1-2dniowe z odstawienia. Teraz miałam pierwszy cykl po odstawieniu antykoncepcji, staraliśmy się o dziecko, ale dziś zaczął się okres. Jest bardzo słaby i wygląda jakby się kończył. Więc znów 1-2dni.(W okresie okołoowulacyjnym miałam bóle brzucha jak na okres i jeden dzień pozytywny test owulacyjny)
    Czego to może być objaw? Oczywiście naczytałam się w internecie, że mogę mieć problem z niedomogą lutealną. Miała któraś z Was takie objawy? Długo się leczyłyście? Pozdrawiam
    PS. W ciąży na pewno nie jestem. Dziś zrobiłam test i jedna gruba krecha, nawet cienia drugiej nie było :(

ug37io4p39sdoy5e.png
  • sylwia1891 Debiutantka

Wysłany: 23 czerwca 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj jest mój pierwszy cykl po tabl( niestety temp. nie mierzyłam od początku i musiałam zmienić termometr, bo tamten fiksował.Więc pomiar temp. nic nie powie)
    6faef410462d1abc76298905f7c3dd76.png

ug37io4p39sdoy5e.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Mi to bardziej wygląda na cienkie endometrium i stąd skapa miesiaczka

sylwia1891 lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • sylwia1891 Debiutantka

Wysłany: 23 czerwca 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    terka wrote:
    Cześć. Mi to bardziej wygląda na cienkie endometrium i stąd skapa miesiaczka
    Tak też podejrzewałam jeszcze przed braniem tabletek ;/
    W poniedziałek idę na badania hormonów, żeby wykluczyć problemy z nimi i za tydzień zgłoszę się do lekarza. Zobaczymy co powie.

ug37io4p39sdoy5e.png
  • Isaura81 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak koleżanka napisała. Bardziej problem z endometrium. Mam niedomogę i objawy są inne. Faktycznie dłuższe lub krótsze cykle ale przede wszystkim plamienia.
    Najważniejsze to potwierdzic czy dochodzi do skoku Lh i ovucji. Monitoring wszystko wyjasni. Oczywiście po wynikach badań z 3 DC.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2018, 10:31

Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
    HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3
  • sylwia1891 Debiutantka

Wysłany: 23 czerwca 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie badania mam wykonać, żeby zobaczyc czy wszystko jest OK? Nie chodzi mi o same endometrium tylko ogólnie o hormony 'starających się';)
    Bo i tak muszę zrobić tarczycowe, myslałam jeszcze o prolaktynie, estradiolu, LH i FSH, tylko już znalazłam kilka źródeł, gdzie każde podaje inny dzień cyklu, w którym najlepiej zrobić te badania.

Isia1986 lubi tę wiadomość

ug37io4p39sdoy5e.png
  • Isaura81 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poszukam takiej tabelki którą tu była wrzucona. Zastosowałam się do niej i miałam rewelacyjny pogląd na poziom hormonów w całym cyklu.
    Wszystko oprócz progesteronu robimy w 3 DC. Progesteron miałam badany w 19, 21, 23 DC. I to dopiero potwierdziło razem z USG niedomogę lutealna. Bo sam progesteron 7dpo byl ładny. ;-). Tylko że ja mam książkowy cykl dlatego ten 21 DC to wychodzi praktycznie zawsze 7 dpo.
    To się powinno stosować razem z monitoringiem.

sylwia1891 lubi tę wiadomość

HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3
  • sylwia1891 Debiutantka

Wysłany: 23 czerwca 2018, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Isaura81 dziękuję bardzo. Mialam badane wszystkie hormony 3lata temu więc już nie pamiętam co i kiedy robiłam :)

ug37io4p39sdoy5e.png
  • Isaura81 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/ab086c314b98.jpg.html

HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3
  • Isaura81 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Da się to otworzyć? Bo ja tylko z telefonu to mam i nie mogę :-(

HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3
  • Isaura81 Autorytet

Wysłany: 23 czerwca 2018, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1891 wrote:
    Isaura81 dziękuję bardzo. Mialam badane wszystkie hormony 3lata temu więc już nie pamiętam co i kiedy robiłam :)
    Jak zaczęłam starania to zrobiłam wszystkie podstawowe badania. Podstawowe hormony cytologię morfologię.
    3 msc po nagle z niewiadomego powodu wszystko się zepsuło. Nawet cytologia wyszła tragiczna bo z komórkami wysokiego nowotworzenia.
    Wyniki robione wcześniej nigdy nie są wiarygodne bo u kobiet to potrafi się zmienić w kilka tygodni. Zwłaszcza jak nie są pierwszej młodości ;-).

HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3
  • sylwia1891 Debiutantka

Wysłany: 23 czerwca 2018, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, dlatego przy tych staraniach znów chcę zrobić wszystkie badania, ale chodziło mi o to, że wcześniej robiłam wszystkie hormony ale było to tak dawno, że nie pamiętam w którym dniu cyklu jakie robiłam :)
    Tabela otwiera się. Zapiszę sobie na przyszłość

ug37io4p39sdoy5e.png
  • Isaura81 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tabelka fajna nawet lekarzowi się podobała.
    Nie ma konieczności robienia tego tak często jak tam jest pokazane.
    To zależy naprawdę od indywidualnej sytuacji.

HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3
  • Alexandra23 Debiutantka

Wysłany: 5 sierpnia 2018, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może lepiej udac się z tym do lekarza?

Dwóch rzeczy pragnie prawdziwy mężczyzna: niebezpieczeństwa i igraszki. Przeto pożąda kobiety, jako najniebezpieczniejszej igraszki
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ