jednodniowy okres-niedomoga lutealna?
-
Witajcie, spróbuję opisać dokłądnie problem, może któraś z was pomoże, bo zwariuję.
W grudniu dostałam pierwszy okres po porodzie ('wywołany' luteiną),później miałam jedną kilkudniową, obfitą miesiączkę a następnie cykle ponad 40dni i okres 1-2dni. Lekarz przepisał mi na 3mies. antykoncepcję, żeby skrócić cykle. Podczas brania tabletek miałam plamienie 1-2dniowe z odstawienia. Teraz miałam pierwszy cykl po odstawieniu antykoncepcji, staraliśmy się o dziecko, ale dziś zaczął się okres. Jest bardzo słaby i wygląda jakby się kończył. Więc znów 1-2dni.(W okresie okołoowulacyjnym miałam bóle brzucha jak na okres i jeden dzień pozytywny test owulacyjny)
Czego to może być objaw? Oczywiście naczytałam się w internecie, że mogę mieć problem z niedomogą lutealną. Miała któraś z Was takie objawy? Długo się leczyłyście? Pozdrawiam
PS. W ciąży na pewno nie jestem. Dziś zrobiłam test i jedna gruba krecha, nawet cienia drugiej nie było -
terka wrote:Cześć. Mi to bardziej wygląda na cienkie endometrium i stąd skapa miesiaczka
W poniedziałek idę na badania hormonów, żeby wykluczyć problemy z nimi i za tydzień zgłoszę się do lekarza. Zobaczymy co powie. -
Tak jak koleżanka napisała. Bardziej problem z endometrium. Mam niedomogę i objawy są inne. Faktycznie dłuższe lub krótsze cykle ale przede wszystkim plamienia.
Najważniejsze to potwierdzic czy dochodzi do skoku Lh i ovucji. Monitoring wszystko wyjasni. Oczywiście po wynikach badań z 3 DC.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2018, 10:31
Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -
A jakie badania mam wykonać, żeby zobaczyc czy wszystko jest OK? Nie chodzi mi o same endometrium tylko ogólnie o hormony 'starających się'
Bo i tak muszę zrobić tarczycowe, myslałam jeszcze o prolaktynie, estradiolu, LH i FSH, tylko już znalazłam kilka źródeł, gdzie każde podaje inny dzień cyklu, w którym najlepiej zrobić te badania.Isia1986 lubi tę wiadomość
-
Poszukam takiej tabelki którą tu była wrzucona. Zastosowałam się do niej i miałam rewelacyjny pogląd na poziom hormonów w całym cyklu.
Wszystko oprócz progesteronu robimy w 3 DC. Progesteron miałam badany w 19, 21, 23 DC. I to dopiero potwierdziło razem z USG niedomogę lutealna. Bo sam progesteron 7dpo byl ładny. . Tylko że ja mam książkowy cykl dlatego ten 21 DC to wychodzi praktycznie zawsze 7 dpo.
To się powinno stosować razem z monitoringiem.sylwia1891 lubi tę wiadomość
Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -
sylwia1891 wrote:Isaura81 dziękuję bardzo. Mialam badane wszystkie hormony 3lata temu więc już nie pamiętam co i kiedy robiłam
3 msc po nagle z niewiadomego powodu wszystko się zepsuło. Nawet cytologia wyszła tragiczna bo z komórkami wysokiego nowotworzenia.
Wyniki robione wcześniej nigdy nie są wiarygodne bo u kobiet to potrafi się zmienić w kilka tygodni. Zwłaszcza jak nie są pierwszej młodości .Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -
Wiem, dlatego przy tych staraniach znów chcę zrobić wszystkie badania, ale chodziło mi o to, że wcześniej robiłam wszystkie hormony ale było to tak dawno, że nie pamiętam w którym dniu cyklu jakie robiłam
Tabela otwiera się. Zapiszę sobie na przyszłość -
Tabelka fajna nawet lekarzowi się podobała.
Nie ma konieczności robienia tego tak często jak tam jest pokazane.
To zależy naprawdę od indywidualnej sytuacji.Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -