X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne KP, a starania
Odpowiedz

KP, a starania

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Maliorettka Debiutantka

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Na pokładzie 1,5 roczne dziecko, a my od wakacji staramy się o kolejne bobo. Kp było intensywne, teraz ograniczyliśmy do nocnego. Po roku wróciła mi miesiączką- w październiku. W listopadzie zaszłam w ciążę, która okazała się pozmaaciczna . Szczęście w nieszczęściu, że poroniła się sama i nie musiałam mieć zabiegu. Od tego czasu cały czas się staramy w styczniu miałam ciążę biochemiczna. Przy aktualnym cyklu tydzień temu miałam plamienie implantacyjne tak mi się wydaje, a dziś przyszła miesiączka :( możliwe, że problem to hormony , które przy karmieniu jeszcze szaleją :( chciałabym w tym cyklu zrobić wszystko co możliwe, aby pomóc . Myślę żeby brać ovarin i nie wiem czy po owulacji warto byłoby brać luteinę ? I bardzo chciałabym odstawić już dziecko , zobaczymy jak mi pójdzie. Macie jeszcze jakieś rady i doświadczenie w temacie?

• Hania007 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc. Polecam Castagnus, wyrównuje hormony i obniża prolaktyne która obniża progesteron. Luteinę to chyba nie ma sensu, poza tym przy kp nie wolno brać hormonow. Chcesz odstawić maleństwo ze względu na starania czy z innego powodu ?

7l5Dp2.png

💙29.03.2021r - nasz malutki cud💙

maj 2021r - marzec 2022r - starania o rodzeństwo 👨‍👩‍👧‍👦

10dpo - ⏸ - 9cs🍀
    11dpo - beta 37,56 mIU/ml
    14dpo - beta 207 mlU/ml
    5t+0d - USG - pęcherzyk 🔘 2,6mm
    7t+0d - Dzidzia 0,68cm🥰
    10t+0d - 2,68cm 👶🏻
    12t+6d - 5,5cm 👧🏻🎀
  • Maliorettka Debiutantka

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawy ten lek , wypróbuję go w tym cyklu ;) dziękuję . Głównie chce odstawić że względu na starania. Ostatnio lekarz też mi to zasugerował, że to właśnie ta prolaktyna może wszystko zaburzać. Myślę , że półtora roku to i tak ładny wynik, planowałam karmić rok :p ale strasznie mojemu dziecku zasmakowało

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2022, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niepokalanek obniża prolaktyne, a ona odpowiada za karmienie, wiec nie wiem czy on coś Ci pomoże skoro nadal karmisz - każde karmienie to skok prolaktyny. Jeśli chcesz ją obniżyć to musiałabyś karmić rzadziej lub odstawić. Co do prolaktyny, to ona blokuje owulacje lub obniża ich jakość. Trochę o tym wiem, bo miałam problemy z prolaktyna jeszcze przed ciąża. Ja odstawiałam córkę stopniowo, rezygnowałam z jednego karmienia na kilka dni, nie było tak źle

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2022, 11:19

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Hania007 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zaszłam w ciąże karmiąc po 10razy dziennie a nawet i częściej. Nie ma reguły. Owulacja wróciła po 6 tyg od porodu wiec karmienie jej nie hamowało. A mam strasznego cycoholika. Polecam poczytać jakie są statystyki zajścia w ciąże podczas kp. Można zerknąć w wykresy ciążowe i zobaczyć w jakim tempie dziewczyny zachodzą. Jedne przy pierwszym cyklu inne po 20. Maliorettka, skoro i tak planujesz przestać karmić to nie ma chyba problemu😉

U mnie mniej więcej wyglada to na codzień tak jak na załączonym obrazku:
    b3a3eaeb0667.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2022, 14:10

7l5Dp2.png

💙29.03.2021r - nasz malutki cud💙

maj 2021r - marzec 2022r - starania o rodzeństwo 👨‍👩‍👧‍👦

10dpo - ⏸ - 9cs🍀
    11dpo - beta 37,56 mIU/ml
    14dpo - beta 207 mlU/ml
    5t+0d - USG - pęcherzyk 🔘 2,6mm
    7t+0d - Dzidzia 0,68cm🥰
    10t+0d - 2,68cm 👶🏻
    12t+6d - 5,5cm 👧🏻🎀
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ