KP, a starania
-
Hej,
Na pokładzie 1,5 roczne dziecko, a my od wakacji staramy się o kolejne bobo. Kp było intensywne, teraz ograniczyliśmy do nocnego. Po roku wróciła mi miesiączką- w październiku. W listopadzie zaszłam w ciążę, która okazała się pozmaaciczna . Szczęście w nieszczęściu, że poroniła się sama i nie musiałam mieć zabiegu. Od tego czasu cały czas się staramy w styczniu miałam ciążę biochemiczna. Przy aktualnym cyklu tydzień temu miałam plamienie implantacyjne tak mi się wydaje, a dziś przyszła miesiączka możliwe, że problem to hormony , które przy karmieniu jeszcze szaleją chciałabym w tym cyklu zrobić wszystko co możliwe, aby pomóc . Myślę żeby brać ovarin i nie wiem czy po owulacji warto byłoby brać luteinę ? I bardzo chciałabym odstawić już dziecko , zobaczymy jak mi pójdzie. Macie jeszcze jakieś rady i doświadczenie w temacie? -
Czesc. Polecam Castagnus, wyrównuje hormony i obniża prolaktyne która obniża progesteron. Luteinę to chyba nie ma sensu, poza tym przy kp nie wolno brać hormonow. Chcesz odstawić maleństwo ze względu na starania czy z innego powodu ?
-
Ciekawy ten lek , wypróbuję go w tym cyklu dziękuję . Głównie chce odstawić że względu na starania. Ostatnio lekarz też mi to zasugerował, że to właśnie ta prolaktyna może wszystko zaburzać. Myślę , że półtora roku to i tak ładny wynik, planowałam karmić rok :p ale strasznie mojemu dziecku zasmakowało
-
Niepokalanek obniża prolaktyne, a ona odpowiada za karmienie, wiec nie wiem czy on coś Ci pomoże skoro nadal karmisz - każde karmienie to skok prolaktyny. Jeśli chcesz ją obniżyć to musiałabyś karmić rzadziej lub odstawić. Co do prolaktyny, to ona blokuje owulacje lub obniża ich jakość. Trochę o tym wiem, bo miałam problemy z prolaktyna jeszcze przed ciąża. Ja odstawiałam córkę stopniowo, rezygnowałam z jednego karmienia na kilka dni, nie było tak źle
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2022, 11:19
-
A ja zaszłam w ciąże karmiąc po 10razy dziennie a nawet i częściej. Nie ma reguły. Owulacja wróciła po 6 tyg od porodu wiec karmienie jej nie hamowało. A mam strasznego cycoholika. Polecam poczytać jakie są statystyki zajścia w ciąże podczas kp. Można zerknąć w wykresy ciążowe i zobaczyć w jakim tempie dziewczyny zachodzą. Jedne przy pierwszym cyklu inne po 20. Maliorettka, skoro i tak planujesz przestać karmić to nie ma chyba problemu😉
U mnie mniej więcej wyglada to na codzień tak jak na załączonym obrazku:
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2022, 14:10
-