X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Lekarze godni zaufania po poronieniu
Odpowiedz

Lekarze godni zaufania po poronieniu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Milunia Autorytet

Wysłany: 13 października, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Szukam godnego zaufania lekarza, który poprowadzi nas po poronieniu. Potrzebuję kogoś, kto ma indywidualne podejście do pacjenta i nie powie „tak się zdarza”, kogoś kto wytłumaczy i wesprze. Lokalizacja: Warszawa, Łódź, Kielce, Piotrków i okolice tych miast. Jak trzeba będzie, to pojadę wszędzie.

👩🏼‍💼36 👨🏻‍💻38
    Marzymy o pierwszym bobo ✨
    5 cs
    06.09.2025 - ⏸️- 10 dpo
    08.09 - b-hcg 65 mlU/mL, progesteron 28,1 ng/mL
    10.09 - b-hcg 260 mlU/mL, progesteron 28,5 ng/mL
    15.09 - b-hcg 1469 mlU/mL progesteron 28,4 ng/mL
    22.09 - 5+4 widoczny pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    09.10 - 💔
    10.10.2025 - poronienie zatrzymane 8/6 tyg. Nasze serca rozpadły się na miliony kawałków 😭💔
  • aszin Autorytet

Wysłany: 13 października, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety statystycznie 15-20% ciąż kończy się poronieniem, a najczęściej ich przyczyną są losowe wady genetyczne zarodka, których lekarz nie będzie w stanie zdiagnozować, jeśli materiał poronny nie był zbadany. W przypadku, gdy nie macie jakichś czynników ryzyka, diagnostyka zazwyczaj niewiele wniesie, bo nawet nie ma punktu odniesienia, w którą stronę iść. Większość lekarzy twierdzi, że diagnostykę poronień wprowadza się po drugim poronieniu, więc myślę, że niełatwo będzie znaleźć kogoś, kto zajmie się tym już teraz, nie naciagajac na drogie badania. 😔

siesiepy lubi tę wiadomość

Starania od 2023r.
    03.24r. 💔💔

♀ Hashimoto, trombofilia wrodzona (AMH 5,1ng/ml)
    ♂ Oligoteratozoospermia

IVF:
    • 01.26r. → start stymulacji
  • Milunia Autorytet

Wysłany: 14 października, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszin wrote:
    Niestety statystycznie 15-20% ciąż kończy się poronieniem, a najczęściej ich przyczyną są losowe wady genetyczne zarodka, których lekarz nie będzie w stanie zdiagnozować, jeśli materiał poronny nie był zbadany. W przypadku, gdy nie macie jakichś czynników ryzyka, diagnostyka zazwyczaj niewiele wniesie, bo nawet nie ma punktu odniesienia, w którą stronę iść. Większość lekarzy twierdzi, że diagnostykę poronień wprowadza się po drugim poronieniu, więc myślę, że niełatwo będzie znaleźć kogoś, kto zajmie się tym już teraz, nie naciagajac na drogie badania. 😔

Oddaliśmy materiał do badania genetycznego. Zobaczymy co wyjdzie. Właśnie niestety tak myślałam, że ciężko będzie mi znalezc odpowiedniego lekarza.

👩🏼‍💼36 👨🏻‍💻38
    Marzymy o pierwszym bobo ✨
    5 cs
    06.09.2025 - ⏸️- 10 dpo
    08.09 - b-hcg 65 mlU/mL, progesteron 28,1 ng/mL
    10.09 - b-hcg 260 mlU/mL, progesteron 28,5 ng/mL
    15.09 - b-hcg 1469 mlU/mL progesteron 28,4 ng/mL
    22.09 - 5+4 widoczny pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    09.10 - 💔
    10.10.2025 - poronienie zatrzymane 8/6 tyg. Nasze serca rozpadły się na miliony kawałków 😭💔
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 14 października, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milunia wrote:
    Oddaliśmy materiał do badania genetycznego. Zobaczymy co wyjdzie. Właśnie niestety tak myślałam, że ciężko będzie mi znalezc odpowiedniego lekarza.

Nie wiem jak jest w Polsce, ale myślę ze większość badan możesz zrobić sama w laboratorium, takich jak niedobory, profil antyfosfolipidowy, trombofile, ANA i inne zalecane w przypadku poronień. I ewentualnie jak cos ci wyjdzie nie tak, to wtedy idziesz bezpośrednio do lekarza, i juz cie nie zignoruje.

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
    15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
    Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
  • aszin Autorytet

Wysłany: 14 października, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym poczekała na wyniki badania materiału poronnego, bo jak się okaże, że przyczyną były przypadkowe wady, to nie ma potrzeby na razie tego drążyć i wydawać pieniędzy. A jak się okaże, że zarodek był zdrowy, wtedy można wejść w głębszą diagnostykę.

Starania od 2023r.
    03.24r. 💔💔

♀ Hashimoto, trombofilia wrodzona (AMH 5,1ng/ml)
    ♂ Oligoteratozoospermia

IVF:
    • 01.26r. → start stymulacji
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ