X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Lekarze godni zaufania po poronieniu
Odpowiedz

Lekarze godni zaufania po poronieniu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Milunia Autorytet

Wysłany: 13 października, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Szukam godnego zaufania lekarza, który poprowadzi nas po poronieniu. Potrzebuję kogoś, kto ma indywidualne podejście do pacjenta i nie powie „tak się zdarza”, kogoś kto wytłumaczy i wesprze. Lokalizacja: Warszawa, Łódź, Kielce, Piotrków i okolice tych miast. Jak trzeba będzie, to pojadę wszędzie.

👩🏼‍💼36 👨🏻‍💻38
    Marzymy o pierwszym bobo ✨
    5 cs
    06.09.2025 - ⏸️- 10 dpo
    08.09 - b-hcg 65 mlU/mL, progesteron 28,1 ng/mL
    10.09 - b-hcg 260 mlU/mL, progesteron 28,5 ng/mL
    15.09 - b-hcg 1469 mlU/mL progesteron 28,4 ng/mL
    22.09 - 5+4 widoczny pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    09.10 - 💔
    10.10.2025 - poronienie zatrzymane 8/6 tyg. Nasze serca rozpadły się na miliony kawałków 😭💔
  • aszin Autorytet

Wysłany: 13 października, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety statystycznie 15-20% ciąż kończy się poronieniem, a najczęściej ich przyczyną są losowe wady genetyczne zarodka, których lekarz nie będzie w stanie zdiagnozować, jeśli materiał poronny nie był zbadany. W przypadku, gdy nie macie jakichś czynników ryzyka, diagnostyka zazwyczaj niewiele wniesie, bo nawet nie ma punktu odniesienia, w którą stronę iść. Większość lekarzy twierdzi, że diagnostykę poronień wprowadza się po drugim poronieniu, więc myślę, że niełatwo będzie znaleźć kogoś, kto zajmie się tym już teraz, nie naciagajac na drogie badania. 😔

siesiepy lubi tę wiadomość

Starania od 2023r.
    03.24 💔💔

♀ Hashimoto, trombofilia wrodzona
    ♂ Oligoteratozoospermia

🔜 IVF?
  • Milunia Autorytet

Wysłany: 14 października, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszin wrote:
    Niestety statystycznie 15-20% ciąż kończy się poronieniem, a najczęściej ich przyczyną są losowe wady genetyczne zarodka, których lekarz nie będzie w stanie zdiagnozować, jeśli materiał poronny nie był zbadany. W przypadku, gdy nie macie jakichś czynników ryzyka, diagnostyka zazwyczaj niewiele wniesie, bo nawet nie ma punktu odniesienia, w którą stronę iść. Większość lekarzy twierdzi, że diagnostykę poronień wprowadza się po drugim poronieniu, więc myślę, że niełatwo będzie znaleźć kogoś, kto zajmie się tym już teraz, nie naciagajac na drogie badania. 😔

Oddaliśmy materiał do badania genetycznego. Zobaczymy co wyjdzie. Właśnie niestety tak myślałam, że ciężko będzie mi znalezc odpowiedniego lekarza.

👩🏼‍💼36 👨🏻‍💻38
    Marzymy o pierwszym bobo ✨
    5 cs
    06.09.2025 - ⏸️- 10 dpo
    08.09 - b-hcg 65 mlU/mL, progesteron 28,1 ng/mL
    10.09 - b-hcg 260 mlU/mL, progesteron 28,5 ng/mL
    15.09 - b-hcg 1469 mlU/mL progesteron 28,4 ng/mL
    22.09 - 5+4 widoczny pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    09.10 - 💔
    10.10.2025 - poronienie zatrzymane 8/6 tyg. Nasze serca rozpadły się na miliony kawałków 😭💔
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 14 października, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milunia wrote:
    Oddaliśmy materiał do badania genetycznego. Zobaczymy co wyjdzie. Właśnie niestety tak myślałam, że ciężko będzie mi znalezc odpowiedniego lekarza.

Nie wiem jak jest w Polsce, ale myślę ze większość badan możesz zrobić sama w laboratorium, takich jak niedobory, profil antyfosfolipidowy, trombofile, ANA i inne zalecane w przypadku poronień. I ewentualnie jak cos ci wyjdzie nie tak, to wtedy idziesz bezpośrednio do lekarza, i juz cie nie zignoruje.

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
    15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
    Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
  • aszin Autorytet

Wysłany: 14 października, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym poczekała na wyniki badania materiału poronnego, bo jak się okaże, że przyczyną były przypadkowe wady, to nie ma potrzeby na razie tego drążyć i wydawać pieniędzy. A jak się okaże, że zarodek był zdrowy, wtedy można wejść w głębszą diagnostykę.

Starania od 2023r.
    03.24 💔💔

♀ Hashimoto, trombofilia wrodzona
    ♂ Oligoteratozoospermia

🔜 IVF?
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ