Lipiec, lato, morza szum 🌊, wiosną będzie baby boom 👶☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
natkurka wrote:Dziewczyny mi sie zdaje ze w obsludze chlopcy są prosciejsi. To prawda trzeba sie dowiedziec jak sie dba o sprzety ale wydaje mi sie ze w tym chorym swieci jednak dziewczynki sie trudniej wychowuje.. a jeszcse tak sobie pomyslalam ze dla mnie najwiekszym problem jak sie opiekuje chrzesnica i jestesmy gdzies poza domem to „ siku”. Kurcze u dziewczynki to gorzej zoorganizowac a wczoraj syn kuzynki poprosil o siku i w sumie sam to zalatwil
a tu zawsze pamietam kombinacje z sikaniem itp
Ale Natkurka masz rację, argument sikania jest nie do podważenia, jeśli chodzi o łatwość życia 😀27.03.2023 (39+5) 3670 g, 54 cm👣 Filip 💙
11.12.2024 (40+6) 4300 g, 55 cm👣 Eliza 🩷 -
Izet wrote:Dzięki dziewczyny ❤️ Tez z ciekawości sprawdziłam wagę i zgodnie z tym kalkulatorem jest prawidłowa. Najlepiej, ze lekarz zabronił mi jesc CAŁKOWICIE węgli, nawet ciemnego pełnoziarnistego pieczywa. Ogólnie ja nie jem śmieciowego żarcia, nie pije słodkich napoi ani nie jem przesadnej ilości słodyczy - No może ostatnio jadłam sucharki na śniadanie z dżemem ale wszystko w granicach normy 🤔 tez sie zdziwiłam ale wiecie - założyłam, ze wie co mówi. Bede jesc zdrowiej tz. Zero słodyczy ale już chleba na śniadanie sobie nie odmowie 😅
Prawda jest taka, że i tak tyje się od nadmiaru kalorii a nie od węglowodanów, więc nie rozumiem tego demonizowania węgli... I tak jak pisała Szatkownicadojajek dobra dieta to dieta zbilansowana, najważniejsze to zadbać o dobre źródła makroskładników. 😊
Sprawdziłam z ciekawości teraz swoją wagę i u mnie teraz 4 kg na plusie xD ja co prawda startowalam z niedowagą, ale cieszy mnie, że w końcu coś ruszyło do góry. -
Ej ale to ja juz z 4kg przybralam. Wazylam 65 przed ciaza a teraz 68,6 wiec chyba wychodze ponad norme ale myslalam ze to raczej normalne bo tez bardzo mnie ssie wiec jem zeby zaspokoic glod❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
05.08.22 beta 49,99 mlU/ml
08.08.2022 beta 237,7 mlU/ml
27.04.2023🤱💙 -
Izet wrote:Dzięki dziewczyny ❤️ Tez z ciekawości sprawdziłam wagę i zgodnie z tym kalkulatorem jest prawidłowa. Najlepiej, ze lekarz zabronił mi jesc CAŁKOWICIE węgli, nawet ciemnego pełnoziarnistego pieczywa. Ogólnie ja nie jem śmieciowego żarcia, nie pije słodkich napoi ani nie jem przesadnej ilości słodyczy - No może ostatnio jadłam sucharki na śniadanie z dżemem ale wszystko w granicach normy 🤔 tez sie zdziwiłam ale wiecie - założyłam, ze wie co mówi. Bede jesc zdrowiej tz. Zero słodyczy ale już chleba na śniadanie sobie nie odmowie 😅1/12/2022 12:20 Milenka 3040 g 52 cm ❤️
-
Szatkownicadojajek wrote:To jest w ogóle dziwne o tyle, że eliminacja węgli to wprowadzanie się w stan ketozy. I tutaj pewna nie jestem, ale to by mogło oznaczać, że w moczu mogą się pojawić ketony, które są w ciąży niepożądane. Tak czy inaczej węglowodany złożone to źródło błonnika, którego deficyt wpłynie na problem z 💩 kolejny argument, że chyba nie tędy droga.
27.03.2023 (39+5) 3670 g, 54 cm👣 Filip 💙
Karo1234 wrote:Jeju, serio Wam zazdroszczę apetytu. U mnie nadal z tym kiepsko. Jutro rano sie zważę, ale nie spodziewam się szaleństwa.
Najlepsze, że u mnie na ostatniej wizycie u lekarza, 3 tygodnie temu było 53kg a teraz sprawdziłam i jest 56kg.😅😅😅
-
wellwellwell wrote:Najlepsze, że u mnie na ostatniej wizycie u lekarza, 3 tygodnie temu było 53kg a teraz sprawdziłam i jest 56kg.😅😅😅
Zawsze się ważę sama w domu, przed śniadaniem, bez ubrań.27.03.2023 (39+5) 3670 g, 54 cm👣 Filip 💙
Karo1234 wrote:Ja się wagą u lekarza nie sugeruje, bo w lato miałam jedynie cienką kieckę, teraz mam sweter i jeansy itd.
Zawsze się ważę sama w domu, przed śniadaniem, bez ubrań.
No właśnie ta waga w ciągu dnia się zmienia, teraz to się z ciekawości zważyłam po tym co Izet pisze. Tak na wieczór to teraz mega puchne od wody i mam wzdęcia, więc to na pewno też swoje robi. -
Wnioskuje po tym, ze gosciu może być troche przewrażliwiony pod kontem wagi. Widzę, ze well czy Natkurka tez przytyły 3/4 kg a mniej więcej jesteśmy na tym samym etapie a MalaMi z tego co czytam tez jest +6 w 18 tc i tez jest Ok wiec o co kaman 😅jeszcze mi powiedział, cytuje ; „jesli nie chce pani wyglądać jak bambaryla to proszę trzymać dietę” 🤣 przysięgam, powiedział „bambaryla”. Ja sie zaczęłam smiac ale ktoś mógł by sie obrazić. To dobry lekarz ale troche specyficzny jak widać 😅😅
I tak dokładnie tak jak napisała szatkownicadojajek ( swoją droga mega nick 😁) taka restrykcyjna dieta tez w ciąży nie jest wskazana.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2022, 21:29
Karo1234, Szatkownicadojajek lubią tę wiadomość
🙎🏼♀️36 l., 👱🏻♂️ 38l.
Bobo nr. 2
Starania od 01/2024
19.02.24 ⏸
05.03 (6+2) wizyta : 2 zarodki 😅
15.03 (7+4) : mamy ❤️❤️
05.04 (10+5) : wizyta
15.04 (12+1): badania prenatalne, oba bobasy niskie ryzyka, prawdopodobnie 🩷💙
26.04: wizyta, bobasy rosną jak trzeba
28.05 : wizyta
Synuś 👶🏼:
Starania od 09/2021
03.08.22: ⏸
09.04.2023 (40+0) Dominis jest z nami ❤️ 11:27, 3680g., 55 cm
-
Co do wychowania chłopców to zgadzam sie, ze dziewczynki sa narażone na większe niebezpieczeństwa ale z chłopakami tez mogą być problemy- maja większe skłonność do robienia głupot i podejmowania ryzyka. Pamietam co wyrabiali moi bracia za młodu i to cud, ze oboje jakoś przetrwali młodość 😅 mój młodszy brat (obecnie 21 l.) ma na sumieniu przypadkowe podpalenie opuszczonych baraków podczas zabawy z kolegami ( bawili sie w gwiezdne wojny i zrobili sobie prawdziwe miecze świetle co skończyło sie podpaleniem opuszczonego baraku i mega pożarem) i pomysły takie jak skakanie do rzeki na jakiś linach z mostu kolejowego w ramach zabawy ( dzięki Bogu zanim zrealizował ten genialny pomysł to go ze mną skonsultował i wybiłam mu to z głowy) także tego… chyba jednak wolałabym dziewczynkę 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2022, 21:39
🙎🏼♀️36 l., 👱🏻♂️ 38l.
Bobo nr. 2
Starania od 01/2024
19.02.24 ⏸
Synuś 👶🏼:
Starania od 09/2021
03.08.22: ⏸
09.04.2023 (40+0) Dominis jest z nami ❤️ 11:27, 3680g., 55 cm
-
Izet wrote:Co do wychowania chłopców to zgadzam sie, ze dziewczynki sa narażone na większe niebezpieczeństwa ale z chłopakami tez mogą być problemy- maja większe skłonność do robienia głupot i podejmowania ryzyka. Pamietam co wyrabiali moi bracia za młodu i to cud, ze oboje jakoś przetrwali młodość 😅 mój młodszy brat (obecnie 21 l.) ma na sumieniu przypadkowe podpalenie opuszczonych baraków podczas zabawy z kolegami ( bawili sie w gwiezdne wojny i zrobili sobie prawdziwe miecze świetle co skończyło sie podpaleniem opuszczonego baraku i mega pożarem) i pomysły takie jak skakanie do rzeki na jakiś linach z mostu kolejowego w ramach zabawy ( dzięki Bogu zanim zrealizował ten genialny pomysł to go ze mną skonsultował i wybiłam mu to z głowy) także tego… chyba jednak wolałabym dziewczynkę 😅
A dziewczynki są narażone przez czynniki zewnętrzne 😜
Chyba tak to już jest z tymi dziećmi, że się człowiek martwi od dnia '0' 😉Izet lubi tę wiadomość
27.03.2023 (39+5) 3670 g, 54 cm👣 Filip 💙
Izet wrote:Co do wychowania chłopców to zgadzam sie, ze dziewczynki sa narażone na większe niebezpieczeństwa ale z chłopakami tez mogą być problemy- maja większe skłonność do robienia głupot i podejmowania ryzyka. Pamietam co wyrabiali moi bracia za młodu i to cud, ze oboje jakoś przetrwali młodość 😅 mój młodszy brat (obecnie 21 l.) ma na sumieniu przypadkowe podpalenie opuszczonych baraków podczas zabawy z kolegami ( bawili sie w gwiezdne wojny i zrobili sobie prawdziwe miecze świetle co skończyło sie podpaleniem opuszczonego baraku i mega pożarem) i pomysły takie jak skakanie do rzeki na jakiś linach z mostu kolejowego w ramach zabawy ( dzięki Bogu zanim zrealizował ten genialny pomysł to go ze mną skonsultował i wybiłam mu to z głowy) także tego… chyba jednak wolałabym dziewczynkę 😅
A mi się wydaje, że nie ma co generalizować. 😛
Zarówno chlopcy potrafia się zachowywać jak aniołki, jak i dziewczynki potrafią wpadać na"ciekawe" pomysły. 😅
Mi ogólnie zawsze było łatwiej złapać kontakt i dogadać się z chlopakami niż z innymi dziewczynami, więc jakoś tak zawsze marzyłam o synu. 😁 -
Karo1234 wrote:Właśnie chyba w tym rzecz, że chłopcy sami są dla siebie zagrożeniem przez głupie pomysły 😆
A dziewczynki są narażone przez czynniki zewnętrzne 😜
Chyba tak to już jest z tymi dziećmi, że się człowiek martwi od dnia '0' 😉
Też uwazam ze chlopaki sa sami dla siebie zagrozeniem ale wlasnie jest mi przykro z tego powodu bo dziewczynki niestety od razu wpadaja w jakies stereotypy wykreowane przez wieki np. Kobieta zajmuje się domem, kobieta mniej zarabia bo cos tam, dużo częsciej padamy ofiarą uwag dotyczacych wygladu co wpędza Nas w potężne kompleksy ( dla przykladu wygladu facetów sie tak czesto nie komentuje lub zdawkowo - w moim typie lub nie). Nie mówiąc już o zagrożeniach na tle seksualnym :(Przykładów jest wiele, same jestescie kobietami więc wiecie ze na wielu plaszczyznach zycia i w wielu sytuacjach mimo równosci jednak wychodzimy zawsze z pozycji negocjacyjnej: negocjowanie opieke nad dzieckiem zajmowanie sie domem itp. Na szczescie teraz jest wiele mądrych ludzi i wiele mądrych źródeł naukowych i mozna się nimi posilać przy wychowaniu dzieci wiec mysle ze Nam byłoby prosciej niz naszym rodzicom. Nie mniej mimo wszystko uważam że my kobiety jesteśmy nieslusznie przez zycie pokrzywdzone kosztem facetów. Mam jednak nadzieje ze to sie z czasem będzie wyrownywalo bo juz jest duzo lepiej niz kiedys
Ale wychowanie chlopca to tez dla mnie póki co abstrakcja bo jednak w wiekszosci mialam do czyeninia z małymi dziewczynkami. Ale dam rade❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
27.04.2023🤱💙 -
Dziewczynki, nie martwcie się na zapas, bo ogromny procent to nasze wychowanie
macierzyństwo to ciągłe mówienie tego samego na okrągło, ale nasze wpajanie wartości z czasem zaowocuje
Ja już to widzę na przykładzie swojej starszej córki, choć wiem, że jeszcze wszystko przed nią.
Swoją drogą... ale Wy jesteście aktywne wieczorami. Ja o 21 już przechodzę na tamten świat zazwyczaj 😴Karo1234, wellwellwell lubią tę wiadomość
💊 Euthyrox 50
11.07.2022 progesteron 21,40
12.07.2022 (8dpo) ⏸✊
13.07.2022 beta 10,8 🥰 kiełkuj zdrowo fasolko
15.07.2022 beta 42,3 🥰 przyrost 320%!
29.07.2022 - 2 mm człowieczka i bijące ❤️
09.08.2022- 1,14cm fasolki 🥰
30.08.2022- 4cm skaczącego dzidziutka 😊
20.09.2022- niskie ryzyka, Blanka 👧
07.11.2022-USG II trymestru (335gram) 👧
-
Ja dosc dlugo potrafie siedziec do 24 to tak lekko ale wczoraj wyjatkowo odpadlam o 21 chyba
i czuje sie nieswojo o takich porannych godzinach jak teraz
❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
27.04.2023🤱💙 -
Cześć kochane, piszę do Was gdyż na wczorajszej wizycie się trochę zmartwiłam 😓
Aktualnie jestem w 15 tygodniu ciąży, prawdopodobnie pod serduszkiem noszę córeczkę ❤️ Z maleństwem wszystko dobrze za to ze mną już gorzej.
Lekarz na wczorajszych badaniach stwierdził, że mam dość dużego krwiaka, którego jeszcze 2 tygodnie temu nie było. Nie dostałam żadnych leków tylko zalecenia żeby jak najwiecej wypoczywać.
Druga sprawa to zawyżone tsh, na które dostałam leki.
Kolejna rzecz to liczne bakterie w moczu i wysokie leukocyty.
No i ostatnie to wysoki cukier 😓
Wiem, że nad cukrem da się zapanować. Moczem tez az tak się nie przejmuje bo jeśli na powtórzonych badaniach wyjdzie to samo to tez dostanę leki.
Przejęłam się jednak tym krwiakiem 😓
Powiedzcie mi czy spotykałyście się z taka sytuacja? Czy tylko ja się tak stresuje? Czy faktycznie jest się czego bać? 😥
-
Różyczka, jeśli masz czas to poczytaj moje posty na tym wątku. Jestem już weteranem krwiaków.... I faktycznie, najlepsze co możesz zrobić to się oszczędzać.
Choć na to ma wpływ wiele czynników. Gdzie jest on zlokalizowany, jaki duży, jakie masz podstawowe wyniki krwi?
Ja mam dziś wizytę u hematologa, więc podczytuj nas, może uda mi się uzyskać jakieś rzeczowe informacje i na pewno Wam napiszę💊 Euthyrox 50
11.07.2022 progesteron 21,40
12.07.2022 (8dpo) ⏸✊
13.07.2022 beta 10,8 🥰 kiełkuj zdrowo fasolko
15.07.2022 beta 42,3 🥰 przyrost 320%!
29.07.2022 - 2 mm człowieczka i bijące ❤️
09.08.2022- 1,14cm fasolki 🥰
30.08.2022- 4cm skaczącego dzidziutka 😊
20.09.2022- niskie ryzyka, Blanka 👧
07.11.2022-USG II trymestru (335gram) 👧
-
Różyczka, ja też prawie dwa miesiące leżałam z krwiakiem, na szczęście się wchłonął. Ale ciężko to streścić, musiałabyś poczytać nasz wątek, bo trochę się tu krwiaków przewinęło.27.03.2023 (39+5) 3670 g, 54 cm👣 Filip 💙
wellwellwell wrote:A mi się wydaje, że nie ma co generalizować. 😛
Zarówno chlopcy potrafia się zachowywać jak aniołki, jak i dziewczynki potrafią wpadać na"ciekawe" pomysły. 😅
Mi ogólnie zawsze było łatwiej złapać kontakt i dogadać się z chlopakami niż z innymi dziewczynami, więc jakoś tak zawsze marzyłam o synu. 😁
Jasne, ze tak- mój mąż Np był wzorowym uczniem i bardzo grzecznym dzieckiemAle każdy gdzieś tam ocenia przez pryzmat swoich doświadczeń a moi dwaj bracia byli dosyć przebojowi chociaz mega sa kochani- oni byli grzeczni ogólnie tylko głupie pomysły za nimi chodziły 😅🤣 co oczywiście nie znaczy, ze mój syn tez taki będzie ale mam pewne obawy co do tego jak to zrobić, żeby go dobrze wychować 😅 na szczęście jest jeszcze mój mąż i razem damy radę 😁 bardzo bym tylko chciała, żeby nasze drugie dzieco było dziewczynka, żeby mieć parke, co zawsze było moim marzeniem ❤️
natkurka lubi tę wiadomość
🙎🏼♀️36 l., 👱🏻♂️ 38l.
Bobo nr. 2
Starania od 01/2024
19.02.24 ⏸
Synuś 👶🏼: