Cześć.
Na wstępie moja krótka historia:
Staramy się o dziecko od 2019r. Najpierw bez żadnego monitoringu ani pilnowania cyklu. W 2020r. Poszłam prywatnie do ginekologa- specjalizującego się w niepłodności. Były 3 miesiące stymulacji a później covid i na rok zaprzestałam wizyt. W 2021r. zaczęłam ponownie. Znowu stymulacje- lametta, clo, leteozole, ovitrelle, bez powodzeń. W 2022 r. w lutym zrobiłam HSG- niedrożny prawy jajowód, macica dwurożna. Jednak mój lekarz stwierdził, że to delikatna wada, nie jest do końca dwurożna. W marcu zaczęliśmy chodzić do kliniki. W klinice najpierw było kilka stymulacji, w tym próba inseminacji, niestety tylko jedna, ponieważ więcej owulacji było z niedrożnej strony... a później polip i na pół roku odłożyliśmy starania. W grudniu 2022r. poddałam się histeroskopii, wycięli mi polipa. W lutym 2023r. na teście po raz pierwszy ujrzałam II kreseczki, mocne, beta potwierdziła- ciąża. Poszłam do lekarza, beta rośnie, okazuje się, że owulacja poszła z niedrożnego jajowodu i udało się, z niedrożnej strony- cud! Za miesiąc mieliśmy podchodzić do in vitro...
I teraz jestem pełna obaw. Zmartwiłam się tą dwurożna macicą, lekarz powiedział, że przez wadę ciąża jest podwyższonego ryzyka i mam uważać na siebie, proponuję zwolnienie, na które najprawdopodobniej na dniach pójdę. Biorę 3x dziennie duphaston i 2x dziennie progesteron.
Czy jest tu ktoś jeszcze, kto również ma taką wadę, żeby wymienić się doświadczeniem, wsparciem?
Starania naturalne od 2019r. z pomocą medyczną od 2020r. z przerwami (ok roku).
Stymulacja m.in. dostinex, clo, ovitrelle, lametta
Luty 2022r. HSG prawy jajowód niedrożny
Maj 2022r. klinika GAMETA, badania
Lipiec 2022r. 1x inseminacja bezskutecznie
Wrzesień 2022r. polip
Grudzień 2022r. histeroskopia, wyłyżeczkowanie macicy
♥♥♥
Marzec 2023r. 8.03 test pozytywny, beta 459 ♥
29 czerwiec: połówkowe, 400 g zdrowego chłopaka
sierpień: 28 tc, III prenatalne, 1400g zdrowego synusia
wrzesień: 31 tc 2090g szczęścia
październik: 34tc 2828g mojego oczka w głowie
październik: 36+1tc 3008g maluszka
Przed ciążą:
Ona: badania ok
On: badania ok
badania nasienia: wyniki bardzo dobre
Starania naturalne od 2019r. z pomocą medyczną od 2020r. z przerwami (ok roku).
Stymulacja m.in. dostinex, clo, ovitrelle, lametta
Luty 2022r. HSG prawy jajowód niedrożny
Maj 2022r. klinika GAMETA, badania
Lipiec 2022r. 1x inseminacja bezskutecznie
Wrzesień 2022r. polip
Grudzień 2022r. histeroskopia, wyłyżeczkowanie macicy
♥♥♥
Marzec 2023r. 8.03 test pozytywny, beta 459 ♥
29 czerwiec: połówkowe, 400 g zdrowego chłopaka
sierpień: 28 tc, III prenatalne, 1400g zdrowego synusia
wrzesień: 31 tc 2090g szczęścia
październik: 34tc 2828g mojego oczka w głowie