X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Macica dwurożna
Odpowiedz

Macica dwurożna

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Helcia Autorytet

Wysłany: 12 marca 2023, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć.
    Na wstępie moja krótka historia:
    Staramy się o dziecko od 2019r. Najpierw bez żadnego monitoringu ani pilnowania cyklu. W 2020r. Poszłam prywatnie do ginekologa- specjalizującego się w niepłodności. Były 3 miesiące stymulacji a później covid i na rok zaprzestałam wizyt. W 2021r. zaczęłam ponownie. Znowu stymulacje- lametta, clo, leteozole, ovitrelle, bez powodzeń. W 2022 r. w lutym zrobiłam HSG- niedrożny prawy jajowód, macica dwurożna. Jednak mój lekarz stwierdził, że to delikatna wada, nie jest do końca dwurożna. W marcu zaczęliśmy chodzić do kliniki. W klinice najpierw było kilka stymulacji, w tym próba inseminacji, niestety tylko jedna, ponieważ więcej owulacji było z niedrożnej strony... a później polip i na pół roku odłożyliśmy starania. W grudniu 2022r. poddałam się histeroskopii, wycięli mi polipa. W lutym 2023r. na teście po raz pierwszy ujrzałam II kreseczki, mocne, beta potwierdziła- ciąża. Poszłam do lekarza, beta rośnie, okazuje się, że owulacja poszła z niedrożnego jajowodu i udało się, z niedrożnej strony- cud! Za miesiąc mieliśmy podchodzić do in vitro...

I teraz jestem pełna obaw. Zmartwiłam się tą dwurożna macicą, lekarz powiedział, że przez wadę ciąża jest podwyższonego ryzyka i mam uważać na siebie, proponuję zwolnienie, na które najprawdopodobniej na dniach pójdę. Biorę 3x dziennie duphaston i 2x dziennie progesteron.

Czy jest tu ktoś jeszcze, kto również ma taką wadę, żeby wymienić się doświadczeniem, wsparciem?

Starania naturalne od 2019r.
    Ona, on- badania ok
    Stymulacja, Gameta, inseminacja, prawy jajowód niedrożny, macica dwurożna, polip- łyżeczkowanie

8.03.2023r. test pozytywny (drugi cykl po łyżeczkowaniu, II z niedrożnej strony!!)

14.11.2023r. synuś ♥

23.01.2025r. test pozytywny, beta 245 (pierwszy cykl starań!!)

Czekamy na nasz drugi cud ♥♥♥
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 19 marca 2023, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dwuzozna macicę, podobno też tylko lekko. Nie było żadnych problemów w ciąży

Helcia lubi tę wiadomość

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Oleńka_11 Znajoma

Wysłany: 14 kwietnia 2023, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    ja mam również macicę dwurożną, wcześniej dodatkowo z przegrodą, ale usunęłam ją w 2021r. i została tylko dwurożność . Mi lekarz mówił, że przez dwurożność macica jest gorzej ukrwiona, dodatkowo mi w poprzednich ciążach tworzyły się krwiaki w drugim rogu. Ogólnie ciąża jest wysokiego ryzyka, należy na siebie uważać i prowadzić leniwy tryb życia :) teraz dodatkowo biorę heparynę, bo wyszła mi mutacja Leiden, ale może dzięki temu nie będą się tworzyć krwiaki. Zobaczymy :)

4 x [*] 12 tc (2020r.) 7tc (2022r.), 9tc (2022r. puste jajo), 8tc (2023r.)

Usunięcie przegrody macicy w 07.2021 oraz w 08.2023(prof.Ludwin)
    Mutacja MTHFR A1298C, V Leiden.
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ