Mała macica
-
Przeglądaałm starsze wątki, ale nic takiego nie znalazłam. Czy któraś z Was spotkała się z pojęciem małej macicy?
Na ostatnim USG lekarz mi powiedział, że mam wyjątkowo małą macicę, że jest "infantylna". Miałam też już kiedyś robione USG jakieś 8 lat temu i ma takie same wymiary jak wtedy.
Czy któraś z Was spotkała się z tym pojęciem? I jak to wygląda przy staraniach i przy ciąży?
Czy mogą być jakieś problemu lub komplikacje?
Podzielcie się swoimi opiniami
-
No ale ja taka drobna wcale nie jestem
Troszkę mnie to martwi, bo dobrego gina jak na razie nie znalazłam. On powiedział, że przyczyną mogą być leki hormonalne, jakie kiedyś brałam, a ja przez 1,5 roku na Diane35 byłam, mając 15-16 lat, więc mogło to spowodować nie wyrośnięcie narządów, że tak powiem.
A skutki powiedział, że mogą być róże, może być trudniej zajść w ciążę, miesiączki są bardziej bolesne i z donoszeniem ciąży bywają problemy, bo macica się rozciąga przy ciąży, no ale ma pewne granice. I tak normalna macica się powiększa kilkukrotnie to i mała proporcjonalnie tyle samo się powiększy, ale zawsze będzie mniejsza.
I to mnie najbardziej martwi. Dlatego szukam dziewczyn z podobną przypadłością -
Jaskolka ja też mam małą macicę w trzonie ma 2,95 i dodam jeszcze że już rodziłam. Z zajściem w pierwszą ciążę miałam trochę problemów bo od 16 roku życia brałam tabletki anty i dopiero jak miałam 20lat to odstawiłam. Organizm doszedł do siebie w 3 lata i zaszłam. Ciąża donoszona, poród w terminie i wszystko ok. Teraz lekarz się śmieje że mam macicę jak nastolatka ale nie martw się ona się pięknie rozszerzy
Lena87, jaskolka89 lubią tę wiadomość
-
Hej,widzę że wątek umarł.niedtety też jestem właścicielka małej macicy 27x33mm.w tamtym roku 4 mc brałam hormony na jej powiększenie i urosła do 42 mmx,33 mm.teraz po prawie 2 mc terapii nic się nie zmieniło;( czy ktoś ma taki problem? Miałam mieć transfer w marcu ale pewnie nic z tego nie wyjdzie.
-
mimik74 wrote:A mi powiedział że moja jest jak u dziewczynki i dlatego mam bolesne stosunki ale to było parę lat temu teraz nie wiem czy coś się zmieniło poza mężem bo nie boli👦 29 l.
- podstawowe wyniki nasienia ✅
- posiew (e.coli ) ❌
👩 30 l.
- bolesne stosunki - pochwica/endometrioza?
- AMH 0,85 (12.2023)
- Za niskie wyniki hormonów prog i estradiol
- D3 35 (04.2024) -> 89 (07.2024)✅
- TSH 0,95 (07.2024) ✅
-hiperprolaktynemia?
- bakterie w posiewie
03.2024: Naprotechnolog
+ Model Creightona
05/06. 2024:
Pierwszy cykl stymulowany -lametta (jest owulacja,7dpo estrdiol 76, prog 11,9, nie ma ciąży ❌)
06/07. 2024:
Drugi cykl stymulowany - lametta (3 pęcherzyki, 1 pękł, 7dpo estradiol 77, prog 12,6) nie ma ciąży ❌
07/08.2024
Trzeci cykl stymulowany - lametta (7dpo estradiol 98, ptogesteron 19,97) nie ma ciąży ❌
🔜 20.09 laparoskopia diagnostyczna ?
💊 Suplementy:
D3 (Vigantoletten)
Up Fertil Woman ( od 06.2024 )
Biosteron (04.2024 - 07.2024)
Olej z wiesiołka ( od 11.2023 do 04.2024 i w formie tabletek od 07.2024)
Koenzym Q10 + E ( od 07.2024)
NAC (od 07.2024)
💊 Leki:
Lametta
Dostinex
Glucophage -