X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Małopłytkowość a zajście w ciążę.
Odpowiedz

Małopłytkowość a zajście w ciążę.

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • karola_aa Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2013, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was miała przed ciążą stwierdzoną małopłytkowość? Na jakim poziomie były i jakie miałyście badania,czy były w ogóle czy jak? Czy któraś miała w ciąży obniżone płytki? Jak wyglądał poród?

Nikola 20.07.15
    Aniołek [*] 20.10.2016 10t :(
    2cs pp -> 02.02.17 II kreski na teście ! :)
    f2w3rjjg05zcjrzl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2013, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja ciocia przechodziła małopłytkowość, przez ta chorobe straciła troje dzieci, wszystkie w drugim trymestrze(miedzy 5 a 6 miesiącem ciaży). nie chce nikogo straszyć, jej choroba objawia sie tylko i wyłącznie podczas ciąży, normalnie miała ponad 200 tys płytek czasem nawet dochodzi do 300tys. ale kiedy tylko zachodziła w ciąże płytki zaczynały pomalutku spadać, pomalutku na początku ciąży, potem leciały jak szalone.
    leczy sie w Anglii, teraz od momentu wykrycia ciąży ma wymiane plazmy co 2 tyg, łyka 500mg kwasu foliowego i robi sobie 2 razy dziennie zastrzyki z heparyny (na rozrzedzenie krwi), jak na razie wszystko gra, jest w 11 tyg i jej płytki wahają sie w granicach 260-280tys. lekrka mowi, ze nie chce dopuscić do większego spadku płytek więc w późniejszym okresie bedzie miała zwiekszoną czestotliwość wymiany płytek.
    A co do zastrzyku z heparyny.Heparyna (te z rodzaju drobnocząsteczkowych jak Clexane czy Fraxiparine ) są w gotowych ampułko-strzykawkach, wystarczy tylko usunąć zabezpieczenie z cieniutkiej igły , odpowietrzyć (ostrożnie,żeby nie uronić ani jednej malej kropelki leku), po dezynfekcji skóry na brzuchu (po bokach)chwycić ją między palcami w fałdkę i druga ręką wbić prostopadle do skóry całą (ok. 1,5 cm dł.) igłę , no i powoli wstrzyknąć całą zawartość. Leku jest mało, w zależności od zleconej dawki. Od 0,2 ml do 0,6 ml więc naprawdę niewiele.
    Ciocia ma za sobą łącznie 20 m-cy kłucia ,musiała zacząć wraz se staraniami, które trochę zajęły, a po porodzie jeszcze brała 6 m-cy. Da się przeżyć.
    Pozdrawiam;)

• pysia88 Koleżanka

Wysłany: 1 lutego 2014, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam stwierdzoną małopłytkowość od kilku lat i staramy się o dzidziusia już 6 cykli... Wszyscy lekarze powiedzieli nam, że nie ma żadnej reguły i nie można zakładać z góry, że będzie ciężko zajść w ciąże. Jednakże dawali do zrozumienia, że może być ciężko :/ Zobaczymy jak to będzie u nas... Na razie mamy w sobie duuuużo nadziei i wiary, że się nam uda :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2014, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, od 2009 roku mam zdiagnozowaną małopłytkowość jednak lekarze nie wiedzą czym jest ona spowodowana. do niedawna miałam ją pod kontrolą i wahała się 100-130, więc było okej. Od jakiegoś miesiąca zaczęły mi pltki spadać. Miałam 91, a po 2 tyg już 61tys. Razem z mężem staramy się o dziecko. Zarówno ginekolog jak i hematolog wiedzą o mojej małopłytkowości ale nikt nigdy mi nie powiedział że to może mieć wpływ na zajście w ciążę. Dodam, że staramy się już 9 miesięcy. W przyszłym tyg mam wizytę u hematologa więc zamierzam go wypytać to wszystko.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ