SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne 🔥Marcujemy się jak kotki 🐈, w grudniu 🎄 będzie maluch słodki 👶🍭
Odpowiedz

🔥Marcujemy się jak kotki 🐈, w grudniu 🎄 będzie maluch słodki 👶🍭

Oceń ten wątek:
  • Bella_89 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj boli z tym elektrykiem, to prawda że teraz jak ma ktoś zrobić dobrze to się ceni. Też boję się prądu, mój wujek tak zginął😔

Bigbrowneyes duża dziewczynka❤️ moja ostatnio też była głową do dołu, ale ona wierci się cały czas.

Bigbrowneyes lubi tę wiadomość

• EwelinaNowa 😊 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_89 wrote:
    Tu trzeba by wrócić do głupot które opowiadała ta baba😅 Otóż wczoraj usłyszałam że: za dużo już przytyłam(11kg), kilkanaście lat temu to już by mnie skierowała do szpitala na odchudzanie bo przez całą ciążę nie powinno się przytyć więcej niż 12kg😂 To właśnie wtedy musiałam się hamować żeby nie parsknąć śmiechem, położna słyszała i się uśmiała(później w gabinecie swoim kazała mi się tym nie przejmować bo dobrze wyglądam i tak ma być). Na zarzuty swojej nie mej wagi powiedziałam że winne są chyba upały i opuchlizna bo nie czuje się na te 76kg. To kazała mi zrobić ten kwas moczowy🤷‍♀️ Swoją drogą, ciekawe czemu moja mama nie była w szpitalu na takim odchudzaniu a w pierwszej pojedynczej ciąży przytyła 30kg😂
    Haha skierowanie na odchudzanie 😁 nie wiem skąd ta kobieta się urwała 😂
    W sumie jak już masz skierowanie na ten kwas moczowy to bym zrobiła bo ja lubię się badać na wszystko ale płatnego badania bym nie robiła

👱‍♀️31l 👱‍♂️30l
    21.10.2016 Bartosz 👶

23.12.2022 Miłosz 👼 poronienie septyczne 7tc 💔 (brak wad genetycznych)

24.03.2023 ⏸️ 15/16dpo hcg 206,6 🥹
    29.03 hcg 3354,4 przyrost 205%
    03.04 5w3d pęcherzyk ciążowy 1,07cm x 0,31cm z zarodkiem 🌈
    26.05 prenatalne 13w5d 7,8cm dziewczynki 🌸 - ryzyka niskie 🥰
    18.07 połówkowe 21w2d 409g zdrowej księżniczki 💝
    12.09 III prenatalne 29w0d 1,4kg dziewczynki 🩷

11.11.2023 godz. 11:11 Lilianka 2800g 52cm 🥰 37tc

age.png
  • Nat96 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bigbrowneyes rośnie pannica, super ♥️

Ja po wizycie u fizjo, to na szczęście nie jest rozejście spojenia łonowego. Pokazała mi pare ćwiczeń, wymasowała :D

Bella_89, Bigbrowneyes, Rozaline, Arieen, Malinkaaa, .aś. lubią tę wiadomość

34 cs 🍀

age.png
  • Natosia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arieen,BigBrowneyes cieszę się,ze z dziewczynkami wszystko dobrze :)

Ewelina czemu mnie to nie dziwi.Pewnie dlatego,ze za wszystko bule ostatnio krocie i się zastanawiam jak żyć 🤣😅😅

Bigbrowneyes, Arieen lubią tę wiadomość

2015/2016 - 2x cb, 1x cp

Nasze czwarte szczęście:)))
    14.03- ⏸
    15.03- beta 53,09 prog- 26,81
    17.03-beta 142,46 (⬆167,9%)
    20.03-beta 1024 (⬆ 168,3%)
    24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
    06.04- 1 cm i jest ❤
    27.04- 3,5 cm dzidziola:))
    16.05- prenatalne, 6,5 cm człowieka
    10.07-połówkowe,440g DZIEWCZYNKI 😍
    15.09- malutka ma 1100 g:)
    10.11- Marysia na świecie:)

"...czemu Ty się zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem, jesteś a więc musisz minąć, miniesz a więc to jest piękne..."

age.png
  • Bigbrowneyes Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeny, jak można kobietę w ciąży tak krytykować? Przecież każda jest inna, każda inaczej przybiera na wadze- najważniejsze przecież, że maleństwo prawidłowo rośnie i się rozwija. @Bella_89 nie słuchaj głupiej baby

preg.png
  • Bella_89 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po tym ile przytyłam z chłopcami nie mam kompletnie problemu ze swoją wagą😅 ja się tylko zastanawiam skąd ona bierze takie głupoty? Lekarze bardzo lubią oceniać. Wczoraj bratowa mi mówiła że jej lekarz na usg piersi powiedział że jest gruba🤦‍♀️ i to jeszcze facet, myślałam że oni boją się mówić takie rzeczy kobietom😉

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella co za lekarka 🙈 a Twoja bratowa co będzie miała?

Cieszę się że na wizytach wszystko ok ;)

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2023, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boziu.. Ona jakas stara jest? Ja mam znajoma, co przed ciaza patyk.. Zaszla w ciążę to jak ja spotkalam w 9 miesiącu to autentycznie jej nie poznalam.. 30kg.. Miesiąc po porodzie jakby nigdy w ciazy nie była.

Kurcze.. Kazda z nas ma inne predyspozycje. O ile w wynikach badan wszystko jest w porządku, nie ma cukrzycy to widac.. "ten typ tak ma". Ale chyba nic mnie w tym kraju nie dziwi, skoro pewien lekarz potrafił kobiecie wytykać, ze ma nadwagę i zaszla w ciążę. Jakby ciaza dozwolona była tylko szczypiorom..

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • Rozaline Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 05:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie rozumiem komentowania wagi przez lekarza zarówno w jedną i w drugą stronę. Za dużo, za mało...jedna kobieta przytyje 8 kg w ciąży a inna 30 kg . Ważne są wyniki badań i ogólny stan zdrowia. Jak czytam na ciążowych grupach, że lekarz rzuca tekstem, że na kolejną wizytę pacjentka ma nic nie przytyć to mnie coś bierze. Nawet przy diecie i aktywności waga może skoczyć i co wtedy?

Wczoraj zaniedbałam kolację i znowu pobudka o 5 🤷 Nie pomaga też sąsiadka, która pali w nocy/rano i wszystko leci nam do sypialni. Dziś korzystając z tego, że jestem na chodzie wyleciałam na balkon sprawdzić, kto to, ale prawdopodobnie ktoś pali w mieszkaniu, więc nic nie zrobię. Mam na tyle wyczulony węch, że takie coś potrafi mnie obudzić w nocy. Wkurza mnie to, bo niedługo ma być z nami dziecko i nie chcę, żeby mu do pokoju leciał zapach papierosów 🤦

Wczoraj po raz pierwszy opuchly mi nogi. Ostatnio dużo siedzę i te upały. Mam nadzieję, że to przez to. Jeszcze został mi miesiąc pracy, więc mam nadzieję, że uda się dociągnąć bez dramatów 🤞

No i dziś studniówka 💃✨ Jeszcze nie wiem, jak będziemy świętować, ale cieszę się, że już tyle za nami i wszystko z córeczką dobrze. Oby tak do końca ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2023, 05:58

Malinkaaa lubi tę wiadomość

age.png

27.03 - pierwsze dwie kreski <3
    3.04 - beta HCG 1549
    5.04 - beta HCG 3365 (+117,2%)
    6.04 - pierwsze USG: pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    20.04 - 1.17 cm człowieczka z <3
    15.05 - 3.77 cm ludzika machającego rączkami
    25.05 - I prenatalne: 5.8 cm bobasa z niskimi ryzykami
    28.07 - II prenatalne: 402 g energicznej dziewczynki 💗
    2.10 - 1774 g panienki 💞
    19.11 - 3100 g szczęścia 💗
  • Bigbrowneyes Ekspertka

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozaline wrote:
    Nie rozumiem komentowania wagi przez lekarza zarówno w jedną i w drugą stronę. Za dużo, za mało...jedna kobieta przytyje 8 kg w ciąży a inna 30 kg . Ważne są wyniki badań i ogólny stan zdrowia. Jak czytam na ciążowych grupach, że lekarz rzuca tekstem, że na kolejną wizytę pacjentka ma nic nie przytyć to mnie coś bierze. Nawet przy diecie i aktywności waga może skoczyć i co wtedy?

Wczoraj zaniedbałam kolację i znowu pobudka o 5 🤷 Nie pomaga też sąsiadka, która pali w nocy/rano i wszystko leci nam do sypialni. Dziś korzystając z tego, że jestem na chodzie wyleciałam na balkon sprawdzić, kto to, ale prawdopodobnie ktoś pali w mieszkaniu, więc nic nie zrobię. Mam na tyle wyczulony węch, że takie coś potrafi mnie obudzić w nocy. Wkurza mnie to, bo niedługo ma być z nami dziecko i nie chcę, żeby mu do pokoju leciał zapach papierosów 🤦

Wczoraj po raz pierwszy opuchly mi nogi. Ostatnio dużo siedzę i te upały. Mam nadzieję, że to przez to. Jeszcze został mi miesiąc pracy, więc mam nadzieję, że uda się dociągnąć bez dramatów 🤞

No i dziś studniówka 💃✨ Jeszcze nie wiem, jak będziemy świętować, ale cieszę się, że już tyle za nami i wszystko z córeczką dobrze. Oby tak do końca ❤️
    Witaj w klubie Rozaline- ja też od 5 nie śpię 🙄 i gratuluje 100dniówki 🥳 mam wrażenie, że teraz czas przyspiesza i nawet się nie obejrzymy a będziemy odliczać ostatnie dni do porodu.
    Ja dzisiaj idę do dentysty- nienawidzę tam chodzić…

preg.png
  • Bella_89 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 bratowa nie jest w ciąży, była po prostu kontrolnie na usg. Ma duże piersi i jest pulchniejsza, ale w życiu bym o niej nie powiedziała że jest gruba🤦‍♀️ lekarz pewnie pozazdrościł bo żona ma małe i już😅 niestety z tym komentowanie wagi to jest nagminne. Pamiętam, że jak kumpela była w ciąży to chodziła prywatnie do jakiegoś polecanego doktorka. Przy każdej wizycie jej mówił że nie może przytyć, albo że za dużo, później wyszła jej cukrzyca to wyrzuty że się objada🤦‍♀️ ja to jej mówiłam że musj go zmienić bo ją wpędzić w depresję. A dziewczyna dba o zdrowie, zdrowo się odżywia a w ciąży to zero słodyczy. Ta baba z przychodni jest około 60 i ma jakieś dziwne teorie😅

• Elenaa Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde nie od dziś wiadomo że szczupłym jest "łatwiej", ale lekarz który komentuje i zwraca uwagę na wagę pacjenta dla mnie jest niekompetentny... nigdy nie wiadomo z czego wynika pulchność danej osoby, bo równie dobrze może być zdrowa ale mieć w genach to po prostu, a druga rzecz ro może być choroba z którą ktoś się boryka i jest mu ciężko z tego powodu i do lekarza idzie po pomóc a nie po uszczypliwe komentarze na swój temat... ale cóż dzisiaj taki świat, w gazetach pokazują tylko szczyple i piękne osoby i taki jest przykład idealnego człowieka w tych czasach...

Widzę że dużo nas wizytuje w moje urodziny haha mam nadzieję że to dla wszystkich będzie udany dzień 🤣

24 👩🏼‍🌾 | 30 👨🏻‍🌾
    Badania ✅️

👩🏼‍🤝‍👨🏽05.2017

💍09.2020

💒03.2022

Starania od 09.2022

02.03 - ⏸️❤️
    07.11.23 - Wiktor 🤱🏼 54cm, 3340g 🥰

age.png
  • Rozaline Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_89 wrote:
    Angelka93 bratowa nie jest w ciąży, była po prostu kontrolnie na usg. Ma duże piersi i jest pulchniejsza, ale w życiu bym o niej nie powiedziała że jest gruba🤦‍♀️ lekarz pewnie pozazdrościł bo żona ma małe i już😅 niestety z tym komentowanie wagi to jest nagminne. Pamiętam, że jak kumpela była w ciąży to chodziła prywatnie do jakiegoś polecanego doktorka. Przy każdej wizycie jej mówił że nie może przytyć, albo że za dużo, później wyszła jej cukrzyca to wyrzuty że się objada🤦‍♀️ ja to jej mówiłam że musj go zmienić bo ją wpędzić w depresję. A dziewczyna dba o zdrowie, zdrowo się odżywia a w ciąży to zero słodyczy. Ta baba z przychodni jest około 60 i ma jakieś dziwne teorie😅

Mój brat po urodzeniu też miał się odchudzać, bo za szybko przybierał 😂 Miał 13 kg jak miał rok i wyglądał jak pączek, ale widocznie tyle potrzebował. Też lekarka była z tych starszych. Teraz po latach tak go wyciągnęło, że jest drobny i ta lekarka by go nie poznała 😄 Ps. Nie, nie odchudzaliśmy go 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2023, 08:05

age.png

3.04 - beta HCG 1549
    2.10 - 1774 g panienki 💞
  • Rozaline Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elenaa wrote:
    Kurde nie od dziś wiadomo że szczupłym jest "łatwiej", ale lekarz który komentuje i zwraca uwagę na wagę pacjenta dla mnie jest niekompetentny... nigdy nie wiadomo z czego wynika pulchność danej osoby, bo równie dobrze może być zdrowa ale mieć w genach to po prostu, a druga rzecz ro może być choroba z którą ktoś się boryka i jest mu ciężko z tego powodu i do lekarza idzie po pomóc a nie po uszczypliwe komentarze na swój temat... ale cóż dzisiaj taki świat, w gazetach pokazują tylko szczyple i piękne osoby i taki jest przykład idealnego człowieka w tych czasach...

Widzę że dużo nas wizytuje w moje urodziny haha mam nadzieję że to dla wszystkich będzie udany dzień 🤣

Dokładnie, szczególnie, że nie wiadomo, ile ta kobieta przeszła, żeby być w ciąży. Z czym się zmaga. Lekarz nie jest od tego, żeby komentować kwestie wizualne czy cyferki, ale pomagać w zachowaniu zdrowia, a nie dobijać. Z reguły każdy ma lustro i większość ma wagę, więc nikt nie musi nam tego uświadamiać.

age.png

3.04 - beta HCG 1549
    2.10 - 1774 g panienki 💞
  • Bella_89 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę się czasy zmieniają i lepiej ma się body positive🙂 znaczna część kobiet mających problemy z tarczycą zmaga się z nadmierną lub zbyt małą wagą. Mnie wpedzali w depresję bo schudłam, moja przysadka nie dbała o mój cykl menstruacyjny i oczywiście zaczął się problem z tarczycą. Wmawiali mi że to moja wina bo schudłam. Próbując przytyć jadłam dwa razy tyle co mój mąż i nic🤦‍♀️ w końcu trafiłam na cudowną lekarkę, która powiedziała, że to nie moja wina, że przysadka sama wróci do normy i waga też jak unormuje tarczycę. A kobiecina miała wtedy z 65/70 lat❤️

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_89 wrote:
    Ok, pomyślałam o ciąży bo coś mi się kojarzy, że kiedyś pisałaś że twoja bratowa lub szwagierka jest w ciąży?

No lekarze to czasem nie wiedzą co mówią i jaka krzywdę mogą tym zrobić drugiej osobie.

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • Bella_89 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żona brata mojego męża jest w ciąży, ma termin na koniec grudnia😉

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama przed ciążą że mną ważyła 49 kg, i była bardzo szczupła, w ciazy orzytyla 30 kg. Ona się cieszyła bo mówiła, że w końcu nogi wygladaja jak nogi a nie jak patyk i może ubrać krótsza spódniczkę. Miała nadzieję, że tak zostanie. Ale mówi, że jak tylko po porodzie odsłoniła kołdrę i zobaczyła nogi to się wystraszyła, to wszystko była woda i opuchlizna, która w momencie zeszła i znów była chuda. Waga zależy od różnych czynników więc takie komentowanie jest jest nie miejscu. A chudzi też łatwiej nie mają. Ja mam dość ciągłych komentarzy od zawsze, jedz coś, ty coś w ogóle jesz ? Wiatr Cię porwie itp. Bo wcale nie jem malo

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_89 wrote:
    Żona brata mojego męża jest w ciąży, ma termin na koniec grudnia😉
    A no to coś mi tam dobrze świtało;) widzą co będą mieli ?

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2023, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 wrote:
    Moja mama przed ciążą że mną ważyła 49 kg, i była bardzo szczupła, w ciazy orzytyla 30 kg. Ona się cieszyła bo mówiła, że w końcu nogi wygladaja jak nogi a nie jak patyk i może ubrać krótsza spódniczkę. Miała nadzieję, że tak zostanie. Ale mówi, że jak tylko po porodzie odsłoniła kołdrę i zobaczyła nogi to się wystraszyła, to wszystko była woda i opuchlizna, która w momencie zeszła i znów była chuda. Waga zależy od różnych czynników więc takie komentowanie jest jest nie miejscu. A chudzi też łatwiej nie mają. Ja mam dość ciągłych komentarzy od zawsze, jedz coś, ty coś w ogóle jesz ? Wiatr Cię porwie itp. Bo wcale nie jem malo

Skad ja to znam.. Ja przed ciaza z Zuza ważyłam 45kg. Przytyłam 9kg. Mialam nadzieję, ze zostanie mi chociaz ze 2kg, a jak po porodzie ważyłam sie i każdego dnia widzialam o 1kg mniej to bylam przerażona! Ostatecznie wróciłam do wagi sprzed ciazy i.. wcale nie bylam zadowolona 😔

I potwierdzam, ze te komentarze o jedzeniu, zdmuchnieciu przez wiatr tez potrafią irytować.

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
‹‹ 728 729 730 731 732 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ