X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne 🔥Marcujemy się jak kotki 🐈, w grudniu 🎄 będzie maluch słodki 👶🍭
Odpowiedz

🔥Marcujemy się jak kotki 🐈, w grudniu 🎄 będzie maluch słodki 👶🍭

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2023, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina wyglądasz super 🙂

Ja właśnie dziś się skusiłam na pierwsze i jedyne myślę legginsy ciazowe. Jednak końcówka będzie pewnie w chłodniejsze dni. I kupilam swetrową, ciepłą i luzna sukienke. Ogólnie mam sporo dzianinowych sukienek, które się rozciągają tyle, że nie testowałam jeszcze czy wejdę w rajstopy ciazowe, które kupilam 🤔 Póki co jeszcze letnia pogoda to nawet nie chce mi się ich mierzyć.

I buty..moje stopy obecnie tolerują tylko sandałki. Raz założyłam adidasy to skończyło się obtarciem. Nie chcę myśleć o kupowaniu botków..

• Bella_89 Autorytet

Wysłany: 28 września 2023, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arieen w poprzedniej ciąży kupiłam fajne zamszowe muszkieterki o rozmiar większe😁 mam nadzieję że nie spuchną mi nogi bardziej niż poprzednio🙂 po porodzie włożyłam wkładki orto i było ok. U Was też tak gorąco cały czas? Mi aż dziwnie chodzić w sukienkach na ramiączka na koniec września😅

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 28 września 2023, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina ja zaczęłam w leginsach ciążowych chodzić już jakoś w 12 Tc :) szybko przestałam się mieścić w swoje spodnie. Później głównie chodziłam w sukienkach letnich a teraz chciałam wyjść w poniedziałek w leginsach bo było już późno i chłodno i się zdziwiłam bo w nie nie weszłam :/

Bella czegoś będę musiała poszukać choć mam z tym trochę problem bo ogólnie jestem chuda a tylko brzuch taki wielki i potem śmiesznie wyglądam 🙈 no ale w czymś trzeba chodzić :)

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2023, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_89 wrote:
    Arieen w poprzedniej ciąży kupiłam fajne zamszowe muszkieterki o rozmiar większe😁 mam nadzieję że nie spuchną mi nogi bardziej niż poprzednio🙂 po porodzie włożyłam wkładki orto i było ok. U Was też tak gorąco cały czas? Mi aż dziwnie chodzić w sukienkach na ramiączka na koniec września😅
    Tak, cały czas sukienki letnie i sandały. To jest akurat super, że niewiele trzeba na siebie wkładać prawie całą ciążę. Chociaż w upały była walka o życie niemalże.

No właśnie na oko wydawało mi się, że nigdzie nie spuchłam ale jednak różnica w butach jest. Czyli cos tam sie puchnie na końcówce. Codziennie sprawdzam też czy obrączka nadal schodzi. Na noc zdejmuje bo się boję 😜

• Rozaline Autorytet

Wysłany: 28 września 2023, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dlatego cieszę się, że tak długo jest ciepło, bo dalej mogę chodzić w sukienkach, które jeszcze mieszczą brzuszek. Spodnie pożegnałam jeszcze w pierwszym trymestrze. Na jesień kupiłam też bluzki ciążowe, bo miałam już dość tych podchodzących do góry bluzeczek 🙈

Buty na szczęście pasują, ale płaszczyk stał się ciasny 😅 Nie wiem, w czym będę chodzić jak się ochłodzi, ale coś będę kombinować, bo nie chcę kupować kurtki ciążowej. Może się uda 🤭

age.png

27.03 - pierwsze dwie kreski <3
    3.04 - beta HCG 1549
    5.04 - beta HCG 3365 (+117,2%)
    6.04 - pierwsze USG: pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    20.04 - 1.17 cm człowieczka z <3
    15.05 - 3.77 cm ludzika machającego rączkami
    25.05 - I prenatalne: 5.8 cm bobasa z niskimi ryzykami
    28.07 - II prenatalne: 402 g energicznej dziewczynki 💗
    2.10 - 1774 g panienki 💞
    19.11 - 3100 g szczęścia 💗
  • Bella_89 Autorytet

Wysłany: 28 września 2023, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arieen wrote:
    Tak, cały czas sukienki letnie i sandały. To jest akurat super, że niewiele trzeba na siebie wkładać prawie całą ciążę. Chociaż w upały była walka o życie niemalże.

No właśnie na oko wydawało mi się, że nigdzie nie spuchłam ale jednak różnica w butach jest. Czyli cos tam sie puchnie na końcówce. Codziennie sprawdzam też czy obrączka nadal schodzi. Na noc zdejmuje bo się boję 😜
    Ja puchnę jakoś równomiernie bo nie widać na pierwszy rzut obrzęku ale normalnie mam kościste stopy😅 no i cellulitu mam tyle że gdyby nie ciąża to bym pewnie płakała

• Bella_89 Autorytet

Wysłany: 28 września 2023, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie lubię luźne ciuchy. Po ciąży poprzedniej zostawiłam sobie puchówkę długą w rozmiarze 42 lub 44😅 mogłabym w niej jechać na Syberię i założyć pod spód 10 swetrów😂 dobrze się składa że mi takie namioty nie przeszkadzają bo rodziłam w środku zimy i byłam olbrzymia🙉

Arieen lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2023, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_89 wrote:
    Ja puchnę jakoś równomiernie bo nie widać na pierwszy rzut obrzęku ale normalnie mam kościste stopy😅 no i cellulitu mam tyle że gdyby nie ciąża to bym pewnie płakała
    Oj tak, ten cellulit.. Już się z niego śmieje bo nie ma co płakać 😅

• .aś. Autorytet

Wysłany: 29 września 2023, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, proszę Was o pół kciuka. Dzisiaj jest ostatni dzień kiedy wg umowy pieniądze z kredytu kupującej mają być na naszym koncie i nie wiem co będzie jak ich nie będzie. Sprzedający chce, żebysmy podpisali akt jak najszybciej, bo przecież ma bilety i ten akt jest umówiony na wtorek🤦 ale chyba podpisywanie z nim aktu w sytuacji kiedy my nie będziemy mieć środków, a w akcie jest zapis, że mamy mu je potem zapłacić w ciągu 3 dni jest głupotą. Zgodnie z umową warunkową mamy czas na podpisanie aktu do 10 października, a przecież nikt mu nie kazał kupować sobie bezzwrotnych biletów na 13.10. Tylko on już coraz bardziej pokazuje swoje chore oblicze i ja nie wiem co mu może strzelić do głowy. Ostatnio stwierdził, że jak nie podpiszemy aktu to on się wcale nie wymelduje (chyba nie ma świadomości, że notariusz nie sprzeda mieszkania z zameldowanymi osobami). Byliśmy u niego w poniedziałek ustalić co zostaje, a co nie, bo to jednak typowe mieszkanie PRL. Spotkanie zaproponowała pośredniczka, żeby nie doszło do scysji jak ostatnio. Byliśmy pewni, że opróżni to mieszkanie, ale na samym początku, jeszcze w czerwcu, ustaliliśmy, że zostaje pralka to stwierdził, że albo on zabiera wszystko włącznie z pralką albo palcem nie kiwnie. Już pośredniczka mnie za niego przeprasza, bo jest jej wstyd. Jakiś koszmar to wszystko 😮‍💨 a najgorsze jest to, że ja jestem pewna, że tych środków dzisiaj nie będzie, bo śledzę różne grupy i banki mają te terminy w poważaniu. W umowie jest 4 dni robocze, a u nas dzisiaj mija 10ty. Teraz trwa to podobno 14. Na myśl o dalszym użeraniu się z typem mi słabo 🥴

Sorki, że tak się wyżaliłam bez kontekstu, ale aktualnie tematy dzieciowe zeszły u mnie na dalszy plan. Ogarniam wyprawkę, ale głównie dlatego, że boję się, że przez to wszystko urodzę za 3 dni, a nie 7 tyg 🤦

♀️30 ♂️33

2015 👧
    2018 👧

PCOS, IO, BMI >30, cykle 50-60 dniowe

Starania od 05.2022

99 - 🎉 18.12
    98 - 🎉 9.01
    97 - 🎉 30.01
    96 - 🎉 24.03 (7tc)

25 tc - wykryta cukrzyca ciążowa

5.03 ⏸️🥺
    21.03 - mamy ❤️
    8.05 - 64 mm szczęścia ❤️
    1.06 (16+1) - synuś 💙🥺
    3.07 (20+5) - 372g misia 💙
    8.08 (25+6) - 1047g wiercipięty 💙
    6.09 (30+0) - 1350g maluszka 💙
    3.10 (33+6) - 2125g Bobcia 💙

age.png

event.png
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 29 września 2023, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    As trzymam mocno kciuki. Żeby kasa byla dziś. Ja niestety nie znam się wcale na tej bankowości i przepisach więc nie wiem jak to wygląda.
    Próbuj dzwonić do banku i ich pospieszać. Ja bym ich męczyła telefonami. Jak ktoś się z czymś spóźni to oni zawsze mają problem a tu robią głupków z ludzi.

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Nat96 Autorytet

Wysłany: 29 września 2023, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .aś. wrote:
    Dziewczyny, proszę Was o pół kciuka. Dzisiaj jest ostatni dzień kiedy wg umowy pieniądze z kredytu kupującej mają być na naszym koncie i nie wiem co będzie jak ich nie będzie. Sprzedający chce, żebysmy podpisali akt jak najszybciej, bo przecież ma bilety i ten akt jest umówiony na wtorek🤦 ale chyba podpisywanie z nim aktu w sytuacji kiedy my nie będziemy mieć środków, a w akcie jest zapis, że mamy mu je potem zapłacić w ciągu 3 dni jest głupotą. Zgodnie z umową warunkową mamy czas na podpisanie aktu do 10 października, a przecież nikt mu nie kazał kupować sobie bezzwrotnych biletów na 13.10. Tylko on już coraz bardziej pokazuje swoje chore oblicze i ja nie wiem co mu może strzelić do głowy. Ostatnio stwierdził, że jak nie podpiszemy aktu to on się wcale nie wymelduje (chyba nie ma świadomości, że notariusz nie sprzeda mieszkania z zameldowanymi osobami). Byliśmy u niego w poniedziałek ustalić co zostaje, a co nie, bo to jednak typowe mieszkanie PRL. Spotkanie zaproponowała pośredniczka, żeby nie doszło do scysji jak ostatnio. Byliśmy pewni, że opróżni to mieszkanie, ale na samym początku, jeszcze w czerwcu, ustaliliśmy, że zostaje pralka to stwierdził, że albo on zabiera wszystko włącznie z pralką albo palcem nie kiwnie. Już pośredniczka mnie za niego przeprasza, bo jest jej wstyd. Jakiś koszmar to wszystko 😮‍💨 a najgorsze jest to, że ja jestem pewna, że tych środków dzisiaj nie będzie, bo śledzę różne grupy i banki mają te terminy w poważaniu. W umowie jest 4 dni robocze, a u nas dzisiaj mija 10ty. Teraz trwa to podobno 14. Na myśl o dalszym użeraniu się z typem mi słabo 🥴

Sorki, że tak się wyżaliłam bez kontekstu, ale aktualnie tematy dzieciowe zeszły u mnie na dalszy plan. Ogarniam wyprawkę, ale głównie dlatego, że boję się, że przez to wszystko urodzę za 3 dni, a nie 7 tyg 🤦

A próbowałaś się kontaktować z kupująca? Może ona ma jakieś info z banku. Notariusz może sporządzić akt, nawet jeśli ktoś jest zameldowany w mieszkaniu. Dużo klientów robi w ten sposób, że wymeldowują się w dniu przekazania mieszkania i wtedy przedkładają kupującym stosowne zaświadczenia. Oczywiście w akcie znajduje się zapis, że wymelduje się do tego i tego dnia i co do tego zobowiązania sprzedający poddaje się egzekucji z art. 777. My przy kredytach wpisujemy zapłatę zawsze 14 dni, jak będzie szybciej to super ale zawsze dajemy więcej czasu, w razie jakiegoś poślizgu w banku i ta praktyka się sprawdza.
    Sprzedający faktycznie jakiś dziwny. Trzymam kciuki, żeby pieniążki dziś wpłynęły ;)

34 cs 🍀

age.png
  • .aś. Autorytet

Wysłany: 29 września 2023, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat, w akcie notarialnym mamy taki zapis: "sprzedający zobowiązuje się do dnia zawarcia umowy przeniesienia własności wymeldować się z przedmiotowego lokalu mieszkalnego". U nas było potrzebne zaświadczenie o braku zameldowanych osób. Myślałam, że to standard, ale skoro nie, to dobrze, że u nas to jest. Kontaktowałam się z kupująca we wtorek i miała info, że w środę-czwartek na pewno przelew będzie (wcześniej miała info, że maks trzy dni robocze, więc widać ile warte są słowa banku 😮‍💨). Ja generalnie rozumiem, że kupująca nie ma na to żadnego wpływu, więc bardzo jej nie cisnę, bo i po co, ale to że banki nie dotrzymują terminów z podpisanych umów i nikt nie czuje się za to odpowiedzialny nie jest w porządku.

♀️30 ♂️33

2015 👧
    2018 👧

Starania od 05.2022

99 - 🎉 18.12
    98 - 🎉 9.01
    97 - 🎉 30.01
    96 - 🎉 24.03 (7tc)

5.03 ⏸️🥺
    21.03 - mamy ❤️
    1.06 (16+1) - synuś 💙🥺

age.png

event.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2023, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupująca nie ma na to rzeczywiście żadnego wpływu, obserwuję co się dzieje i są duże obsuwy w wypłatach kredytów. Zwłaszcza w jednym z banków tego programu. A , że program ma bardzo atrakcyjne warunki, to chętnych jest multum.

Chciałabym być już na etapie czekania na wypłatę kasy dla sprzedającej, niestety my już 6 tygodni czekamy na samą decyzję. Pozostaje jakoś się tym próbować nie stresować bo kompletnie na nic nie ma się obecnie wpływu w bankach.

Ale podejście sprzedającego to już inna bajka. Trafił wam się ciężki typ Aś.

• Nat96 Autorytet

Wysłany: 29 września 2023, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .aś. wrote:
    Nat, w akcie notarialnym mamy taki zapis: "sprzedający zobowiązuje się do dnia zawarcia umowy przeniesienia własności wymeldować się z przedmiotowego lokalu mieszkalnego". U nas było potrzebne zaświadczenie o braku zameldowanych osób. Myślałam, że to standard, ale skoro nie, to dobrze, że u nas to jest. Kontaktowałam się z kupująca we wtorek i miała info, że w środę-czwartek na pewno przelew będzie (wcześniej miała info, że maks trzy dni robocze, więc widać ile warte są słowa banku 😮‍💨). Ja generalnie rozumiem, że kupująca nie ma na to żadnego wpływu, więc bardzo jej nie cisnę, bo i po co, ale to że banki nie dotrzymują terminów z podpisanych umów i nikt nie czuje się za to odpowiedzialny nie jest w porządku.

Jeśli macie taki zapis to oczywiście, nie ma o czym mówić. To jeden z warunków umowy i sprzedający musi się z niego wywiązać, nie ma innego wyjścia. My także wymagamy tych zaświadczeń jeśli strony się dogadały odnośnie wymeldowania, jak dłuższy czas wydania mieszkania i nie chcą się jeszcze wymeldowywać to wtedy tak jak pisałam wcześniej. W szoku jestem, ze bank tak leci w kulki.. 😳

34 cs 🍀

age.png
  • .aś. Autorytet

Wysłany: 29 września 2023, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arieen, no właśnie to jest ten słynny bank. Pekao SA 🙄 mam nadzieję, że nasz bank nie będzie tyle wypłacał, bo nie uczestniczy w BK2.

Nat, a jest jeszcze opcja, że ten typ się rozmyśli? Bo z tego co rozumiem umowa warunkowa to jest już umowa sprzedaży i nie można się z niej wycofać, ale tez się nie do końca znam?
    Szczerze mówiąc to i taka opcje biorę pod uwagę, że mu może strzelić do głowy, żeby się wycofać, ale stwierdziłam, że z kasy za sprzedaż mieszkania starczy nam na jakiś czas wynajmu, a potem będziemy myśleć xd

♀️30 ♂️33

2015 👧
    2018 👧

Starania od 05.2022

99 - 🎉 18.12
    98 - 🎉 9.01
    97 - 🎉 30.01
    96 - 🎉 24.03 (7tc)

5.03 ⏸️🥺
    21.03 - mamy ❤️
    1.06 (16+1) - synuś 💙🥺

age.png

event.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2023, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przymierzam się do zaplanowania torby tej na sam poród oprócz walizki na oddział. I do tej torby chce wlozyc w ten strunowy woreczek pierwsze ubranko pajacyk, body i czapeczkę. I teraz powiedzcie mi czy pod pajac to powinno być body z krótkim czy z długim?🤔 Skarpetki też dorzucić do tego pakietu czy jak pajac to już nie?

• Bella_89 Autorytet

Wysłany: 29 września 2023, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arieen zdecydowanie krótki rękaw i bez skarpet🙂

Aś trzymam mocno kciuki. Niech ta historia z tym chorym człowiekiem się skończy. Życzę Ci żebyś mogła odetchnąć

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2023, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella_89 wrote:
    Arieen zdecydowanie krótki rękaw i bez skarpet🙂

Aś trzymam mocno kciuki. Niech ta historia z tym chorym człowiekiem się skończy. Życzę Ci żebyś mogła odetchnąć
    Dziękuję ❤️ Tak zrobię.

• Nat96 Autorytet

Wysłany: 29 września 2023, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .aś. wrote:
    Arieen, no właśnie to jest ten słynny bank. Pekao SA 🙄 mam nadzieję, że nasz bank nie będzie tyle wypłacał, bo nie uczestniczy w BK2.

Nat, a jest jeszcze opcja, że ten typ się rozmyśli? Bo z tego co rozumiem umowa warunkowa to jest już umowa sprzedaży i nie można się z niej wycofać, ale tez się nie do końca znam?
    Szczerze mówiąc to i taka opcje biorę pod uwagę, że mu może strzelić do głowy, żeby się wycofać, ale stwierdziłam, że z kasy za sprzedaż mieszkania starczy nam na jakiś czas wynajmu, a potem będziemy myśleć xd

Zawsze jest takie ryzyko. To jeszcze nie jest umowa sprzedaży.. więc on może nie podejść do umowy sprzedaży. Ale nie zakładajmy od razu tego najgorszego scenariuszu :-)

34 cs 🍀

age.png
  • Nat96 Autorytet

Wysłany: 29 września 2023, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arieen pakujesz się zgodnie z jakąś listą ze szpitala? ;)

34 cs 🍀

age.png
‹‹ 784 785 786 787 788 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ