Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Migrena i leki, a planowanie
Odpowiedz

Migrena i leki, a planowanie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • tvisha Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia 2017, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, próbowałam znaleźć jakies wątki na ten temat ale nic nie wyszukało.

Od lat zmagam się z migreną, przyjmuję tez w związku z tym niestety sporo leków, tryptany(chociaz ostatnio moj lek wycofali :/) i zostaje mi sopladeine. Nie są to małe dawki niestety i boję się, że przez to mogę między innymi mieć problem z zajściem w ciążę, ba..boję się, że jak już się uda to coś będzie nie tak.

Czy ktoraś z Was też cierpi na migreny i bierze lub brała silne leki?
    Nie jestem w stanie z nich zrezygnować, a tylko one pomagają.

starania od 2016
    pcos, endo I st, lewy jajowód "upośledzony"
    stymulacje 2017-2019
    2019 -żpn,zabieg,
    2020- 7 tydz. puste jajo płodowe...
    2023- doszła adenomioza
    2024- w drodze do ivf 😊
    2.2024 -naturalny biochem
    04.24 punkcja, stan zapalny endo
    w oczekiwaniu na transfer ❄️
    06.24 - transfer ❄️
    8dpt beta 164
    10dpt beta 413
    21dpt jest fasola i serce 🥳

preg.png
  • Kat83 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2017, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam migreny. Czasem krotkie 2-3 dni :P Najdluzsza 25. Dni i nocy. Najgorsze wygldaja jak mini wylew. Nie moge mowic wyraznie, mdleje, rece mi sie trzesa i w ogole rzygam :)
    Biore paracetamol 2x500 i ketonal setki. Kiedys mieszalam z ibuprofenem, ale zle dziala na owulacje, wiec cierpie w milczeniu i z godnoscia. Wszelkie mocniejsze leki zbijaja bol, ale nie moge brac, bo nie jestem w stanie funkcjonowac normalnie.

Sprobuj mieszac lzejsze leki, tylko poczytaj dobrze co z czym mozna. Np paracetamol i ibuprofen dzialaja oddzielnie, kazdy na swoj sposob, ale mozna je brac razem, najlepiej z mocna kawa.
    Sok z cytryny z rozowa sola himalajska (po lyzeczce) dziala na bol, serio, ale od dawki soli czasem mdli.
    Jest duzo sposobow na migrene w necie, nie wszystko dziala, wiadomo, ale poczytaj. Nie zawsze trzeba brac piguly. Sa ziolowe specyfiki tez, herbatki, napary. Cos tam pomaga.

Ogolnie sympatyzuje z Toba, wiem przez co przechodzisz :( Ja ostatnio cierpialam przez tydzien, az w koncu nie wytrzymalam i wzielam caly zestaw. A wieczorem poszlam na koncert metalowy hahaha
    Juz mi drugi tydzien w dyni dzwoni...

60 cs......
    PCO
    7 cykli z Clo
    hsg 05.16 jajowody drozne
    laparo 08.17 tuning :)
  • tvisha Przyjaciółka

Wysłany: 29 stycznia 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat83, widzę, ze duzo wspolnego mamy w tym temacie;)

Szczerze mowiac nie probowałam za bardzo metod naturalnych, alternatywnych bo zwyczajnie nie mialam na to czasu, zawsze łapało mnie w pracy, w momencie najbardziej intensywnym wiec wtedy zostawał albo zolmiles albo na szybko i skutecznie solpadeine x2.
    O tej soli w ciągu ostatniego tygodnia slyszalam od 3 roznych osob :D muszę sprobować.
    U mnie niestety migreny są ewidentnie na tle pourazowo(wypadek) -hormonalnym - zawsze co dwa tygodnie w 1-2 dzien cyklu i w srodku - wlasnie wtedy kiedy mniej wiecej wypada mi owulacja - dlatego tym bardziej boję się, że nawet jak się uda to przez leki ciąża się nie utrzyma...

Ale z tym mini wylewem to trafilas idealnie, czasami az boję się, ze zaraz zejde z tego swiata tak łeb rozsadza od środka;)

Tobie się udało z dzieckiem? czy starasz się?

starania od 2016
    stymulacje 2017-2019
    2019 -żpn,zabieg,
    2023- doszła adenomioza
    2024- w drodze do ivf 😊
    06.24 - transfer ❄️
    8dpt beta 164
    10dpt beta 413

preg.png
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam ten sam problem. Jestem po kuracji Divascanem. Brałam ładnych kilka miesięcy. Do tego potem Cinnarazina po której oczywiście przytyłam w mgnieniu oka, ale czego się nie robi dla chwili ulgi. Migreny są straszne. U mnie przypomina to udar. Najpierw mroczki przed oczami, rozmazywanie się wszystkiego, potem problem z mową, drętwienia, mrowienia, zaburzenia wzroku, trzęsę się jak galareta. To moja aura. Jak to już przejdzie to potem potężny ból głowy i kilka dni wyjętych z życiorysu. Po wszystkim kilka dni jestem słaba i rozdrażniona. Też czasami boję się, że w końcu dostanę tego wylewu naprawdę. Przyznam, ze kuracja lekami zadziałała i mam migreny o wiele rzadziej. Częściej mam jakby ból głowy bez tej aury, no ale niestety przytyłam. Coś za co.

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane ja miałam bardzo często migrenę do tego stopnia że wisiałam na sedesie wymiotowałam i płakałam z bólu konkretnych leczenia nie miałam pod tym kontem po prostu brałam Ketonal Forte i po czasie przechodziło ale potem byłam do niczego jak wrak człowieka , od trzech miesięcy nie mam w ogóle żadnych bóli głowy nawet takich małych jestem po 4 poronieniach i podczas szukania przyczyn tych poronień okazało się że mam Mutację Genu MTHFR moja Homocysteina była na poziomie 14,50 za dużo od czasu od kiedy biorę specjalistyczne witaminy związane z moją mutacją i najważniejsze obniżyłam poziom homocysteiny do 6,14 bóle znikły nie wiem czy to ma coś ze sobą wspólnego ale moim zdaniem tak dodam że tak jak widać w suwaczku jestem w ciąży i czuje się doskonale

Kat83, tvisha lubią tę wiadomość

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • Kat83 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tvisha, tak udalo sie, ale 14 lat temu. Teraz juz trzeci rok sie staram i dupa ;)
    Ale to akurat nie ma zwiazku z migrenami, tylko pcos. A jesli musisz wziac leki, bo ci glowe rozsadza, a do pracy trzeba isc i funkcjonowac, to sie bierze i juz. Nie ma wyjscia.

Megi, ja zauwazylam, ze jak zlapiesz france na etapie aury, to jest szansa, ze sie nie rozwinie w bol. Kilka razy mi sie udalo uniknac migreny ketonalem i kawa. Jak juz zacznie bolec, to lipa. Po ptokach :P

oliwcia, gratulacje :) Ja nie mialam migren przez 3 lata, bo mialam implant antykoncepcyjny na stale. Jak wyjelam, to wrocily z nawiazka. Wiec u mnie raczej hormony, zazwyczaj przed owu kilka dni mi w dyni dzwoni :)

60 cs......
    PCO
    7 cykli z Clo
    hsg 05.16 jajowody drozne
    laparo 08.17 tuning :)
  • tvisha Przyjaciółka

Wysłany: 10 lutego 2017, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0202oliwcia szczerze mówiąc, nie wiedziałam w ogole o sprawach, o ktorych piszesz, o tym genie - tu tylko coś obiło mi się o uszy, o tym, ze migreny mogą miec z tym związek...ale teraz doczytalam i trochę się przeraziłam

co do aury, u mnie wtedy działa tylko tryptan, którego nigdzie ostatnio nie mozna dostac, wiec męczę się 3 dni z solpadeiną - pytałam ostatnio moją ginekolog i wpływ solpy na potencjalne zajscie, ale mówiła, ze na zajscie nie ma wpływu, co innego ibuprom itp.

U mnie divascan nie pomógl, probowałam z nim dwa razy i efekt był odwrotny. Migreny mam w najgorszym momencie - co dwa tygodnie w czasie okołoowulacyjnym i jak mam dostac okres...zyc nie umierac ;)

starania od 2016
    stymulacje 2017-2019
    2019 -żpn,zabieg,
    2023- doszła adenomioza
    2024- w drodze do ivf 😊
    06.24 - transfer ❄️
    8dpt beta 164
    10dpt beta 413

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ