X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Moja krótka historia
Odpowiedz

Moja krótka historia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • joen Znajoma

Wysłany: 18 lutego 2015, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam! Może akurat ktoś będzie wiedział. W tamtym miesiącu stwierdziłam, że wybiore się na monitoring, bo minął kolejny miesiąc, a fasolki nie ma. Był to 9dc i okazało się, że była owulka 8dnia z lewego jajnika! Z jednej strony byłam zła, bo znowu miesiąc w plecy. Ale z drugiej jest owulka, następnym razem uda się na pewno!! Biorę dostinex, żeby utrzymać niski poziom prolaktyny. Z ostatnich badań wyszło, że jest nawet poniżej normy. Nie wiadomo z jakiego powodu, ostatni cykl wydłużyl się o tydzień. W tym cyklu pobiegłam 8dc na pobranie krwi, wczoraj na monitoring pewna, że pewnie mam zaraz owulacje... A tam prawie nic!!! Owulacji jeszcze nie bylo. LH mam powyzej normy, estradiol 44. Lekarz powiedział, że do owulki musi wzrosnąć do 150. Kolejny monitoring mam w piątek, na dodatek w swoje urodziny. Zgodnie z kalendarzem owulka powinna być w poniedziałek. Ja z tego wszystkiego zapomniałam zapytać, czy można coś zrobić, żeby wspomóc wzrost estradiolu. Cokolwiek, żeby pęcherzyki rosły. Jak to jest, że w jednym miesiącu owulka jest 8dnia, a miesiąc później pęcherzyki to tylko kropki na monitorze? Słyszałam, że winko pomaga na endometrium. Sorki za te wypociny, ale to kolejny cykl i chyba zaczynam łapać doła.

• Jagah Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    joen - ze swoich obserwacji, wiem już że każdy cykl jest inny, indywidualny i zaskakujący ;) słuchaj swojego ciała, obserwuj siebie i działaj. Podejdź do sprawy spokojnie i pozytywnie, a wtedy na pewno się uda :) Spróbuj może dodatkowo korzystać z testów owulacyjnych, to zawsze jakaś podpowiedź :) Uściski i głowa do góry :*

anja83 lubi tę wiadomość

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • Dariaa Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam cykle jak w zegarku 28-dniowe, jak chodziłam na monitoringi to od 11dc.
    w drugi miesiąc obserwacji poszłam własnie w 11 dc a lekarka mi mówi że własnie rano było owulacja a ja w szoku bo okres dość długo był i potem plamienie że praktycznie zdążyłam przestać plamić a co dopiero zacząć działać, męża tego dnia nie było w domu żeby coś robić, bo może by jeszcze się udało, ale widzisz to pokazuje że nasz organizm nie jest cały czas ten sam, nawet nie może wszystko działać cały czas w tym samym momencie,głowa do góry jeśli zapominasz lekarza o coś spytac, spisuj sobie na kartkę najważniejsze rzeczy które Cię nurtują bo to ważne aby wiedzieć wszystko co sie chce wtedy kobieta jest spokojniejsza.

2.06.2019 <3 mama Marysi nasz cud :*

phv3n5q.png
  • Nadira Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszym cyklu na dostinexsie, a cykle miałam 35-36 dniowe z owulką około 20 dnia cyklu, trafiłam na monitoring a tam niespodzianka. Monitoring był w 11 dc a tu już po owulacji! Jak uregulowałam prolaktynę cykle mi się skróciły do 25-28 dni. Dlatego traktuje swoje cykle jak laterię.

ex2bcwa1oc4n8lw7.png
    ex2b3e5enw2ksmqc.png
    ex2b4z17x0iw5y73.png
  • Tova33 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety wiele jest czynników mających wpływ na przyspieszenie, opóźnienie owulacji. Stres, choroba, podróż, zmiany temperatur, leki - to tylko te niektóre, o czym zapewne już wiesz. Tak jak pisała poprzedniczka - każdy cykl jest inny. Po miesiącach obserwacji własnego ciała można zauważyć u siebie pewne powtórzenia w cyklach, czasami unikatowe, bo nikt inny tego nie ma. Zdarza się, że tylko nam znany jakiś objaw zwiastuje np. owulację czego mogą nie podawać w żadnych poradnikach.
    Występowanie owulacji w różnych dniach cyklu jest rzeczą normalną. W ostatnich moich 3 cyklach owulacja była kolejno: 21,24,19dc. Tak samo długość fazy lutealnej, która jest podobno stała u każdej kobiety, u mnie wynosi czasem 14 dni, czasem 16, a zdarzyło się już także 17. Dodam, że jestem w trakcie diagnozowania przyczyny moich trudności w zajściu i do chwili obecnej wszystkie badania, które miałam zrobione wychodzą u mnie ok.
    Życzę cierpliwości w obserwacjach i poznania swojego unikalnego kodu ;-)

jnmq43r83wkg2ahp.png
    MICHAŁEK
    zrz6wn15l66uy1jq.png
  • joen Znajoma

Wysłany: 19 lutego 2015, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wszystkie wpisy.
    Tak jak wyżej poradziła mi Jagah, kilka cykli temu zakupiłam testy owu... i faktycznie często dwie kreski pokazywały się już 8 dnia cyklu...a potem znowu po kilku dniach. Ale ja przez testy chyba się nakręcałam, a wiadomo, że one często niewiele mają wspólnego z rzeczywistością, więc odpuściłam. Ja wiem, że u mnie te cykle są nieregularne. Od lipca walczę z prolaktyną, potrafię mieć cykl 27 dni, a może być i 60:/. Do tej pory patrzyłam na to z przymróżeniem oka, jak się da to będzie super, a jak nie to mam jeszcze duuużo czasu. Zdarzył się lot samolotem, albo sesja na studiach, stresująca praca, więc wiedziałam, żę z punktualną @ i owulką jest ciężko. Zobaczymy co mi jutro monitoring powie:)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ