Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne NAC, inozytol i dwie kreseczki :D
Odpowiedz

NAC, inozytol i dwie kreseczki :D

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Heartshaped_ Debiutantka

Wysłany: 9 grudnia 2025, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam PCOS. Brałam inozytol oraz NAC przed ciążą. Wystąpiła owulacja i udało się! Dwie kreski na teście.
    Teraz zastanawiam się czy kontynuować dalej suplementację, czy przerwać?

• Mamacita Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2025, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje!! :)
    Nie wiem jak NAC, ale inozytol mozna brac w ciazy, moze pomoc w regulacji insuliny i zapobiec cukrzycy ciazowej.
    Jak dlugo bralas te suplementy? Biore inozytol od 2 miesiecy i teraz dolozylam NAC, mam nadzieje, ze to skroci starania :)

💃🏼32🕺🏻30
    Starania o 1 👶🏻od 08/25 - 6 cs
    💔​ 10/25 biochem

IO, PCOS

🌟 29.12 - beta 74, prog 29
    🌟 31.12 - beta 255
    🌟 06.01 - beta 3942, prog 20.7
    🌟 15.01 - 7mm z serduszkiem 💓​
    🌟 30.01 - 22 mm, FHR 184
    🌟20.02 - 55 mm 🍓

preg.png
  • modziaks Znajoma

Wysłany: 9 grudnia 2025, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak spytam czym jest ten NAC i inozytol?

Wysłany: 10 grudnia 2025, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamacita wrote:
    Gratuluje!! :)
    Nie wiem jak NAC, ale inozytol mozna brac w ciazy, moze pomoc w regulacji insuliny i zapobiec cukrzycy ciazowej.
    Jak dlugo bralas te suplementy? Biore inozytol od 2 miesiecy i teraz dolozylam NAC, mam nadzieje, ze to skroci starania :)

No właśnie w pierwszym cyklu, jak zaczęłam brać suplementy. Wcześniejsze cykle trwały u mnie po ok 88 dni (czasem więcej, czasem mniej). Suple zaczęłam brać w październiku i po tygodniu dostałam miesiączki.
    Kolejny cykl był już owulacyjny i zobaczyłam dwie krechy, więc to baaaardzo wczesne dwie kreseczki.

Oprócz mio i d-chiroinozytolu i NAC, brałam też omega3 i niepokalanek z czerwoną koniczyna i dong quai.

Mamacita lubi tę wiadomość

Wysłany: 10 grudnia 2025, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    modziaks wrote:
    A tak spytam czym jest ten NAC i inozytol?

NAC - N-acetylocysteina
    Mioinozytol i d chiro inozytol w proporcji 40:1
    Oba zazywane jako suplementy wspierają gospodarkę hormonalną przy PCOS, pomagają zajść w ciążę, pomagają przywrócić cykle owulacyjne

• Remedios Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2025, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W jakiej dawce brałaś NAC? Zastanawiam się czy nie dołożyć, ale nie mam raczej PCOS więc nie wiem czy jest cel 🤔

🤷🏽‍♀️30 lat
    Hashimoto(Euthyrox 112) - wysokie anty-TPO
    plamienia przed miesiączką
    Adenomioza?
    Progesteron 11-15 ng/ml
    Inne hormony - ok
    Wymazy MUCHa - czysto
    AMH 2,03 ng/ml
    Utrogestan

🤷🏻‍♂️35 lat
    Obniżone wyniki badania nasienia
    10.25: koncentracja 10 mln/ml, morfologia 2%, ruch postępowy 20%
    11.25: koncentracja 6 mln/ml 😵
    Clostilbegyt + suple
    02.26: koncentracja 4.9mln/ml, morfo 0%, ruch postępowy 15% 🥲
    SCD 26%

11 cs o pierwszą 🤰

Wysłany: 10 grudnia 2025, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Remedios wrote:
    W jakiej dawce brałaś NAC? Zastanawiam się czy nie dołożyć, ale nie mam raczej PCOS więc nie wiem czy jest cel 🤔

1200 - rano 600 i wieczorem 600. Ja bym spróbowała przez jakiś czas. Nie zaszkodzi a może pomoże?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ