X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Naczyniak wątroby
Odpowiedz

Naczyniak wątroby

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kc1234 Autorytet

Wysłany: 29 września 2024, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was będących na forum ma jakieś doświadczenie w takiej przypadłości?

🧍‍♀️92 🧍‍♂️92 + 🐕 🐕
    Starania od 04/24

Ona:
    Niedowaga ❌, ferrytyna 26 ❌, b12 50% normy ❌ (4/09)
    AMH 2,0
    Monitoring owulacji ✅, cykle regularne ✅, histeroskopia z hp bez stanu zapalnego endo✅,
    jajowody drożne ✅, hormony5dc+tarczyca ✅, hormony 7dp (prog 27,8, estradiol 165) ✅, cytologia ✅, wymazy zwykle+MUCHa (przeleczona ureaplasma) ✅, bad. kału (w tym giardia, helikobakter, owsiki) ✅, pozostałe badania krwi ✅

On:
    Test hba 54% ❌
    Stres oksy. 1,6 ❌
    Reszta ✅

Oboje:
    Suplementacja+żel ✅

I iui : 11/24
    Plan na ten miesiąc: obie krzywe? +?
  • Nerilielle Debiutantka

Wysłany: 29 września 2024, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie w ostatnim badaniu USG wyszło, że mam naczyniaka na wątrobie. Lekarz stwierdził, że to łagodna zmiana i nie ma się czym przejmować, ale zalecił badania kontrolne co pół roku, tak na wszelki wypadek :) Ogólnie próby wątrobowe mam w normie i gdyby nie USG to bym nawet nie wiedziała, że mam taką przypadłość, nie mam żadnych objawów z tym związanych :)

• Kc1234 Autorytet

Wysłany: 29 września 2024, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nerilielle wrote:
    Mnie w ostatnim badaniu USG wyszło, że mam naczyniaka na wątrobie. Lekarz stwierdził, że to łagodna zmiana i nie ma się czym przejmować, ale zalecił badania kontrolne co pół roku, tak na wszelki wypadek :) Ogólnie próby wątrobowe mam w normie i gdyby nie USG to bym nawet nie wiedziała, że mam taką przypadłość, nie mam żadnych objawów z tym związanych :)
    A w jakim rozmiarze jest twoj?
    Ja mam wykrytego około 6 lat temu i dokładnie to samo mówią lekarze, miałam tk i rezonansy, natomiast w ostatnim czasie urósł i ogólnie ma tentencje wzrostową. Napisałam post z ciekawości czy są dzievwyzny z jakimi przypadłościami i czy coś ginekolog mówił na ten temat

🧍‍♀️92 🧍‍♂️92 + 🐕 🐕
    Starania od 04/24

Ona:
    AMH 2,0
    Monitoring owulacji ✅, cykle regularne ✅, histeroskopia z hp bez stanu zapalnego endo✅,
    jajowody drożne ✅, hormony5dc+tarczyca ✅, hormony 7dp (prog 27,8, estradiol 165) ✅, cytologia ✅, wymazy zwykle+MUCHa (przeleczona ureaplasma) ✅, bad. kału (w tym giardia, helikobakter, owsiki) ✅, pozostałe badania krwi ✅

On:
    Test hba 54% ❌
    Stres oksy. 1,6 ❌
    Reszta ✅

Oboje:
    Suplementacja+żel ✅

• Nerilielle Debiutantka

Wysłany: 29 września 2024, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja zmiana ma 18x12mm, ale wykryta została u mnie dopiero pół roku temu. Właśnie w przyszłym miesiącu muszę wybrać się na kontrolę, więc nie wiem jeszcze, czy ma tendencję wzrostową. Generalnie jeśli nie ma więcej niż 5cm i nie daje objawów to wszystko ok. W innym przypadku na pewno jest wskazane leczenie albo zabieg chirurgiczny.
    BTW. Fajny awatar, oglądałam Nanę dawno temu ;)

Kc1234 lubi tę wiadomość

• Kc1234 Autorytet

Wysłany: 29 września 2024, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nerilielle wrote:
    Moja zmiana ma 18x12mm, ale wykryta została u mnie dopiero pół roku temu. Właśnie w przyszłym miesiącu muszę wybrać się na kontrolę, więc nie wiem jeszcze, czy ma tendencję wzrostową. Generalnie jeśli nie ma więcej niż 5cm i nie daje objawów to wszystko ok. W innym przypadku na pewno jest wskazane leczenie albo zabieg chirurgiczny.
    BTW. Fajny awatar, oglądałam Nanę dawno temu ;)
    Mój ma już 9 cm po tylu latach, bez objawów, wyszło przypadkiem w usg. Ale dalej nie znalałam lekarza który mogły powiedzieć coś więcej, tylko narazie obserwować 🤷🏼‍♀️

🧍‍♀️92 🧍‍♂️92 + 🐕 🐕
    Starania od 04/24

Ona:
    AMH 2,0

On:
    Test hba 54% ❌
    Stres oksy. 1,6 ❌
    Reszta ✅

Oboje:
    Suplementacja+żel ✅

• Alysa Autorytet

Wysłany: 29 września 2024, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kc1234 wrote:
    Mój ma już 9 cm po tylu latach, bez objawów, wyszło przypadkiem w usg. Ale dalej nie znalałam lekarza który mogły powiedzieć coś więcej, tylko na razie obserwować 🤷🏼‍♀️
    KC ja ma od kilku lat naczyniaka, nie rośnie. Konsultowałam go z kilkoma lekarzami ze względu na to ze są to zmiany łagodne nie robi się z nimi nic. Ewentualnie po przekroczeniu wymiarów 10 cm można podjąć decyzję o usunięciu

Kc1234 lubi tę wiadomość

Starania od 12.2022

33 👩‍🦰
    • niedoczynność tarczycy, histuryzm, mięśniaki macicy ( 3 sztuki)
    • 04.2022 - laparoskopowe usunięcie mięśniaka
    • hormony 3-5dc, 7dpo, TSH, FT3, FT4, glukoza/insulina – prawidłowe
    • HSG – jajowody drożne, badane dwukrotnie

Stymulacja
    - 04.2025 – Aromek 1x1, PD na lewym jajniku , nie pękł po Ovitrelle
    - 05.2025 – Aromek 2x1, PD na prawym jajniku, pękł 4 dni wcześniej niż planowanie podania Ovitrelle

10.07.2025 – histeroskopia diagnostyczna
    21.07.2025 - poradnia chorób piersi
    25.07.2025 - poradnia chorób zakaźnych (dodatni wynik testu na anty HCV ?? diagnostyka w toku)
    Starania STOP🛑‼️

35🧔‍♂️
    • seminogram: koncentracja 4 krotnie ponad normę, ruch prawidłowy, morfo 2%
    • badania hormonów – w trakcie

Mówią, że nadzieja umiera ostatnia...
  • iwanka90 Nowa

Wysłany: 22 kwietnia, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa wrote:
    KC ja ma od kilku lat naczyniaka, nie rośnie. Konsultowałam go z kilkoma lekarzami ze względu na to ze są to zmiany łagodne nie robi się z nimi nic. Ewentualnie po przekroczeniu wymiarów 1111 10 cm można podjąć decyzję o usunięciu

Mój ma 8 cm, również bez żadnych objawów... i już nie rośnie.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ