Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Nawracający polip endometrium
Odpowiedz

Nawracający polip endometrium

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • farmaceutka77 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, piszę do Was w imieniu mojej siostry. Od zeszłego roku zmaga sie z polipami endometrium. Miala juz dwie histeroskopie. Ostatnią na koniec marca i do teraz polip znow urosl.. ma juz 2cm. Poprzedni mial 1,5cm. Wg badań hormony ok, tylko podwyzszona prolaktyna. Brak IO. Dodam, że ona ma 21lat. Zmagala sie któraś tez z tym ustrojstwem? Jest na to jakaś rada?:/ lekarze dziwią się, że tak szybko odrasta. Ja widzę tylko probę włączenia hormonow...

xnw4krnt7935gj3w.png

Wysłany: 12 czerwca 2018, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam jeszcze, ze tylko obraz usg jajnikow spelnia kryteria pcos .

xnw4krnt7935gj3w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z polipami czasami ciężko walczyć.
    Ja w kwietniu dowiedziałam się o pierwszym.
    Na lipiec miałam zaklepaną histeroskopię, ale nie wyszło i przeniosła się na sierpień.
    Do sierpnia wyszedł drugi polip.
    Na HSK wycieli je oba. Jeden blokował wejście do pochwy.
    W 3 cyklu po HSK się udało zajść.
    Więc u mnie akurat one nie odrosły do tego czasu a na pewno HSK pomogła w zajściu.

Jest tutaj rybka która po dowiedzeniu się o polipie, zobaczyła dwie kreski na teście ciążowym. Nic z jej polipem nie zrobili, przechodziła tak całą ciążę.
    Jakiś czas temu urodziła i wszystko było ok.

Trudno stwierdzić dlaczego polipy rosną.
    A siostra miała robione badania na endometriozę?
    Tutaj może być najbanalniejsza przyczyna, że te polipy są.

Wysłany: 13 czerwca 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    Z polipami czasami ciężko walczyć.
    Ja w kwietniu dowiedziałam się o pierwszym.
    Na lipiec miałam zaklepaną histeroskopię, ale nie wyszło i przeniosła się na sierpień.
    Do sierpnia wyszedł drugi polip.
    Na HSK wycieli je oba. Jeden blokował wejście do pochwy.
    W 3 cyklu po HSK się udało zajść.
    Więc u mnie akurat one nie odrosły do tego czasu a na pewno HSK pomogła w zajściu.

Jest tutaj rybka która po dowiedzeniu się o polipie, zobaczyła dwie kreski na teście ciążowym. Nic z jej polipem nie zrobili, przechodziła tak całą ciążę.
    Jakiś czas temu urodziła i wszystko było ok.

Trudno stwierdzić dlaczego polipy rosną.
    A siostra miała robione badania na endometriozę?
    Tutaj może być najbanalniejsza przyczyna, że te polipy są.
    Dziękuję za odpowiedź. Nie, nie endometriozy nie badali. Ona ma ciągle plamienia w srodku cyklu. Za pierwszym razem przez te plamienio-krwawienia prawie nabawila się anemii.

xnw4krnt7935gj3w.png
  • Pomarańczka83 Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama też kiedyś miała takiego polipa co blokował wejście do pochwy. Usunęli go i nie odrosł ale później się okazało że ma za duży poziom estrogenu w stosunku do progesteron. I to niby od tej zachwianej gospodarki hormonalnej było. Plemienia w środku cyklu też mogą być od nadmiaru estrogenu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 15:02

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym mimo wszystko zgłębiła temat pod kątem endometriozy.

farmaceutka77, Pomarańczka83 lubią tę wiadomość

Wysłany: 14 czerwca 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuję, przekazalam siostrze. Mowi, że jej endokrynolog koniecznie chce byc teraz przy zabiegu i chce przejrzeć całą dokumentację.

xnw4krnt7935gj3w.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co prawda nie miałam problemu z polipami ale jedna lekarka miała podejrzenie, bo podobno przy endometriozie a co za tym idzie dużym stężeniu estrogenów one się pojawiają. Może warto sprawdzić coś w tym kierunku, może jest jakieś ognisko i ono to powoduje?

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ