Nawracający polip endometrium
-
Cześć dziewczyny, piszę do Was w imieniu mojej siostry. Od zeszłego roku zmaga sie z polipami endometrium. Miala juz dwie histeroskopie. Ostatnią na koniec marca i do teraz polip znow urosl.. ma juz 2cm. Poprzedni mial 1,5cm. Wg badań hormony ok, tylko podwyzszona prolaktyna. Brak IO. Dodam, że ona ma 21lat. Zmagala sie któraś tez z tym ustrojstwem? Jest na to jakaś rada? lekarze dziwią się, że tak szybko odrasta. Ja widzę tylko probę włączenia hormonow...
-
nick nieaktualnyZ polipami czasami ciężko walczyć.
Ja w kwietniu dowiedziałam się o pierwszym.
Na lipiec miałam zaklepaną histeroskopię, ale nie wyszło i przeniosła się na sierpień.
Do sierpnia wyszedł drugi polip.
Na HSK wycieli je oba. Jeden blokował wejście do pochwy.
W 3 cyklu po HSK się udało zajść.
Więc u mnie akurat one nie odrosły do tego czasu a na pewno HSK pomogła w zajściu.
Jest tutaj rybka która po dowiedzeniu się o polipie, zobaczyła dwie kreski na teście ciążowym. Nic z jej polipem nie zrobili, przechodziła tak całą ciążę.
Jakiś czas temu urodziła i wszystko było ok.
Trudno stwierdzić dlaczego polipy rosną.
A siostra miała robione badania na endometriozę?
Tutaj może być najbanalniejsza przyczyna, że te polipy są. -
Ania1003 wrote:Z polipami czasami ciężko walczyć.
Ja w kwietniu dowiedziałam się o pierwszym.
Na lipiec miałam zaklepaną histeroskopię, ale nie wyszło i przeniosła się na sierpień.
Do sierpnia wyszedł drugi polip.
Na HSK wycieli je oba. Jeden blokował wejście do pochwy.
W 3 cyklu po HSK się udało zajść.
Więc u mnie akurat one nie odrosły do tego czasu a na pewno HSK pomogła w zajściu.
Jest tutaj rybka która po dowiedzeniu się o polipie, zobaczyła dwie kreski na teście ciążowym. Nic z jej polipem nie zrobili, przechodziła tak całą ciążę.
Jakiś czas temu urodziła i wszystko było ok.
Trudno stwierdzić dlaczego polipy rosną.
A siostra miała robione badania na endometriozę?
Tutaj może być najbanalniejsza przyczyna, że te polipy są. -
Moja mama też kiedyś miała takiego polipa co blokował wejście do pochwy. Usunęli go i nie odrosł ale później się okazało że ma za duży poziom estrogenu w stosunku do progesteron. I to niby od tej zachwianej gospodarki hormonalnej było. Plemienia w środku cyklu też mogą być od nadmiaru estrogenu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 15:02
-
nick nieaktualny
-
Co prawda nie miałam problemu z polipami ale jedna lekarka miała podejrzenie, bo podobno przy endometriozie a co za tym idzie dużym stężeniu estrogenów one się pojawiają. Może warto sprawdzić coś w tym kierunku, może jest jakieś ognisko i ono to powoduje?
-