X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Niech Święty Walenty będzie zaklety-lutowe testowanie
Odpowiedz

Niech Święty Walenty będzie zaklety-lutowe testowanie

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OdpuszczonaNona wrote:
    Wiem Kitko, rozumiem. Ja bym się bała przerwać acard. Nastawiam się że się uda to zaraz wizyta u gin o powiemu że brałam acard 150 i coś będzie musiał wymyślić.
    Mi acard 150 zaleciła pani gin jak mój przystojniak gin był na urlopie na nartach. On nie widzi podstaw, on nie ogarnia mutacji, kazałam mu się doszkolić, zapytam na następnej wizycie czy już kuma bazę, jak dalej nie ogarnie to go zmienię.

No właśnie, jeden kuma, drugi nie kuma i bądź tu mądra. Aczkolwiek lekarz to nie wyrocznia. Trzeba zachować dystans, choćby niewielki.

W sumie Twoja taktyka Nona jest też dobra, mogę zawsze powiedzieć gin na wizycie, że brałam w cyklu, w którym zaszłam i co ona radzi na dalszym etapie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2020, 21:19

OdpuszczonaNona, Lalia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzenia wrote:
    Tak też zrobię,dzięki🙂I chyba powinnam ustawić ręcznie owu w 15dc,bo raczej OF błędnie mi zaznaczył w 13dc
    Tak, u Ciebie owu w 15dc :)

Lalia lubi tę wiadomość

• Evelle28 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Mówili, że w drugiej ciąży brzuch szybciej wychodzi, rzeczywiście...
    A jak chcesz zobaczyć mojego bladzioch to mam na wykresie w notatkach zdj wklejone, może dasz radę otworzyć.

Mama Aniołków:
    27.01.2018[*]💔
    23.11.2019 [*] 💔
    01.07.2021 [*] 💔

05.04.2024 - II ♥️
    11.04.2024- beta 769
    13.04.2024- beta 1772
    15.04.2024- beta 3671
    20.04.2024- 1 wizyta-pęcherzyk ciążowy 14 mm z pęcherzykiem żółtkowym 3mm
    25.04.2024- mamy ♥️ i 2 mm dzidziusia 🥹
    24.05- 2,9 cm dzidziusia , 164/min ♥️
    29.05-4,2 cm dzidziusia , 176/min ♥️
    03.06-NIFTY - NISKIE RYZYKA
    12.06-PRENATALNE-6,5 cm zdrowego dzidziusia ♥️
    20.06- 91 g szczęścia pod sercem ♥️
    14.07- GENDER REAVEL PARTY 🩷🩵🎉
    18.07 - VII USG ⏳
    06.08 - POŁÓWKOWE

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2020, 07:43

Kitka_87 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OdpuszczonaNona wrote:
    zebys sama nie decydowala kochana, bo odstawisz i wyjdzie mutacja i moze byc różnie z utrzymaniem ciąży.

Wiem Nona 😩 Liczę, że wyniki będą w nadchodzącym tygodniu i będę wiedziala na czym stoję.

OdpuszczonaNona lubi tę wiadomość

• Lalia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro idę badać progesteron i kwas foliowy, homocysteine zostawiam na kolejny cykl, bo liczę, że w tym zaszłam i nie będę musiała 😂😂😂

StarającaSię, kic83, bebetka.b, Evelle28, dmg111 lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Ja jutro idę badać progesteron i kwas foliowy, homocysteine zostawiam na kolejny cykl, bo liczę, że w tym zaszłam i nie będę musiała 😂😂😂

Lalia jak bierzesz kwas 2w1 tj. syntetyk i foliany, to bym wolała na Twoim miejscu zbadać homocysteinę zamiast kwasu foliowego, bo jej wysoki poziom w ciąży może mieć opłakane skutki.

• doomi03 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po ostatnich trochę zrezygnowanych i odpuszczonych miesiącach, chyba wraca mi zapał na zadaniowy tryb.
    Od jutra termometr wraca do łask, do tego znów grzecznie biorę FolActivin i D3, no i jeszcze pobiorę tego niepokalanka przez miesiąc bo na tyle mi go zostało (potem sie zastanowię co z nim).
    Planuje też badania estriadolu, amh, kwasu fol., wit. D i powtórkę prolaktyny i progesteronu. No i muszę w końcu mojego wysłać na badania. Nie wiem czy uda mi się to wszystko zrealizowac od razu w jeden cykl, bo w pracy taki zapieprz z czasem może być ciężko się wyrwac a przede wszystkim finansowo, bo stajemy właśnie dopiero na nogi po małym finansowym dołku. Ale daje sobie maks trzy cykle zeby to wszystko ogarnąć. Planuje sobie jeszcze zapas owulakow dokupic jak mi się uda zamówić (ktores z allegro polecacie?) no i też w zaleznosci jak bd z kasa.

Co jeszcze najlepiej dorzucić do moich badań z takich wazniejszych rzeczy? (lh, fsh, ft3, ft4 i anty tpo już miałam robione no i tsh kilkukrotnie też ).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2020, 21:51

Kitka_87, OdpuszczonaNona lubią tę wiadomość

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Mój syn, moje szczęście: 💙 Kacper - ur. 22.11.2020
    godz 21:48
    Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Kitka_87, doomi03 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Kitka_87, Lalia lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doomi03 wrote:
    Dziewczyny po ostatnich trochę zrezygnowanych i odpuszczonych miesiącach, chyba wraca mi zapał na zadaniowy tryb.
    Od jutra termometr wraca do łask, do tego znów grzecznie biorę FolActivin i D3, no i jeszcze pobiorę tego niepokalanka przez miesiąc bo na tyle mi go zostało (potem sie zastanowię co z nim).
    Planuje też badania estriadolu, amh, kwasu fol., wit. D i powtórkę prolaktyny i progesteronu. No i muszę w końcu mojego wysłać na badania. Nie wiem czy uda mi się to wszystko zrealizowac od razu w jeden cykl, bo w pracy taki zapieprz z czasem może być ciężko się wyrwac a przede wszystkim finansowo, bo stajemy właśnie dopiero na nogi po małym finansowym dołku. Ale daje sobie maks trzy cykle zeby to wszystko ogarnąć.

Co jeszcze najlepiej dorzucić do moich badań z takich wazniejszych rzeczy? (lh, fsh, ft3, ft4 i anty tpo już miałam robione no i tsh kilkukrotnie też ).

Doomi, super, że wracasz do działania! 💚

Ja bym AMH sobie jeszcze darowała, badanie drogie, a w to miejsce można zrobić coś innego.

FSH też mówi o rezerwie jajnikowej, więc wolałabym zrobić FSH, LH i estradiol koniecznie w 3dc.

Zrobiłabym prolaktynę w tym samym dniu oraz testosteron.

Na pewno homocysteina, bo jest ważna, a się ją bagatelizuje. Do tego kwas foliowy i B12, bo też mam zamiar ją zbadać, ale ja się wstrzymuje jeszcze chwilę, bo chcę ją zbadać wraz z ponownym badaniem kwasu.

doomi03, OdpuszczonaNona lubią tę wiadomość

• kic83 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona
    Laila
    dawajcie jutro znać jak Wasze wyniki proga!💪

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zacytuję swoje własne słowa 😅 z marcowego wątku o homocysteinie:

Kitka_87 wrote:
    To aminokwas, ale nie taki, który można dostarczyć tylko jest to efekt metylacji. W metylacji bierze udział kwas foliowy i witaminy, głównie B6 i B12. Jeśli jest tych składników niedobór to proces metylacji będzie zaburzony. Homocysteina jest więc markerem niedoborów witamin z grupy B. Homocysteina powyżej 10 określana jest jako hiperhomocysteinemia i ta zwiększa ryzyko poronień, może hamować rozwój zarodka czy prowadzić do obumarcia płodu. Jeśli ciąża jest faktem to wysoka homocysteina może prowadzić do wad u dziecka - serca czy roszczepu kręgosłupa. Dziecko może się urodzić z niską wagą czy może się odkleić łożysko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2020, 21:54

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2020, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owulaki - domowe laboratorium.

• bebetka.b Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitka_87 wrote:
    Lalia jak bierzesz kwas 2w1 tj. syntetyk i foliany, to bym wolała na Twoim miejscu zbadać homocysteinę zamiast kwasu foliowego, bo jej wysoki poziom w ciąży może mieć opłakane skutki.
    Kitka możesz coś więcej napisać na ten temat? Ja zaczęłam zażywać Mama DHA Premium +, to samo zażywałam w poprzedniej ciąży. Jaki kwas foliowy to syntetyk ? Będę wdzięczna !

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2020, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebetka.b wrote:
    Kitka możesz coś więcej napisać na ten temat? Ja zaczęłam zażywać Mama DHA Premium +, to samo zażywałam w poprzedniej ciąży. Jaki kwas foliowy to syntetyk ? Będę wdzięczna !

Wszystko rozchodzi się o to czy ma się mutację MTHFR czy nie. Żeby to wiedzieć trzeba zrobić test genetyczny.

Ewentualnie można zbadać homocysteinę i kwas foliowy i jeśli będą złe wyniki to wtedy jesteśmy nakierowane czy zbadać się pod kątem mutacji.

Kwas syntetyczny to: Kwas pteroilomonoglutaminowy
    Foliany (wskazane przy MTHFR) to: L-Metylofolian wapnia

Niektóre z nas, mając tę mutację mogą nie przyswajać syntetycznego kwasu foliowego i wówczas się on odkłada (homo), a niektóre mogą mieć podwyższoną homocysteinę (hetero), która jest efektem złej metylacji witamin z grupy B, a kwas foliowy to witamina B9.

O szkodliwości za wysokiej homocysteiny napisałam wyżej ⬆️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2020, 22:09

bebetka.b lubi tę wiadomość

• doomi03 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitka_87 wrote:
    Owulaki - domowe laboratorium.

Znam je i lubię, bo na początku drogi z nich korzystalam... Ale myślałam jednak teraz o zakupie jakichś tanszych, jakby się coś udalo znaleźć.

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2020, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doomi03 wrote:
    Znam je i lubię, bo na początku drogi z nich korzystalam... Ale myślałam jednak teraz o zakupie jakichś tanszych, jakby się coś udalo znaleźć.

To może dziewczyny coś polecą, bo ja na tych ostatnie 3 cykle bazowałam. Jakieś allegro są dobre, przewijał się tutaj ich temat ☺️

• Lalia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde...

Progesteron 25 zl, kwas foliowy 30 zł, a homocysteina 50 zł...

Chyba będzie zmiana planów.. I zbadam jutro jednak tą homocysteine 😉

Progesteron kiedyś badalam i był oki, a na pewno zbadam drugi raz jak będę kiedyś robić betę.

Kwas foliowy biorę 2 w 1... Więc najwyżej jak homocysteina wyjdzie coś nie bardzo to go sprawdzę...

Co Wy na to??

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • doomi03 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2020, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitka_87 wrote:
    Doomi, super, że wracasz do działania! 💚

Ja bym AMH sobie jeszcze darowała, badanie drogie, a w to miejsce można zrobić coś innego.

FSH też mówi o rezerwie jajnikowej, więc wolałabym zrobić FSH, LH i estradiol koniecznie w 3dc.

Zrobiłabym prolaktynę w tym samym dniu oraz testosteron.

Na pewno homocysteina, bo jest ważna, a się ją bagatelizuje. Do tego kwas foliowy i B12, bo też mam zamiar ją zbadać, ale ja się wstrzymuje jeszcze chwilę, bo chcę ją zbadać wraz z ponownym badaniem kwasu.

Dzięki dziewczyny, to w takim razie aktualizuje moj plan na badania na razie na:
    -estriadol (3dc)
    - prolaktyna i testostron (2-5dc)
    - homocysteina (?)
    - kwas foliowy, d3, b12
    - progesteron (7dpo)

Amh w takim razie jeszcze chwilowo sobie daruje może faktycznie, lh i fsh już robilam są w normie. Białka które poleca Nona dołożę pewnie też w przyszłości, ale na początek powyższe).

Powiedzcie mi tylko czy homocysteine robić w jakis konkretny dzień trzeba? Na kwas i witaminy to domyslam się ze dowolnie?

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
‹‹ 337 338 339 340 341 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ