niedoczynność przesadki mózgowej
-
Tak na szybko: "- Hormonalna terapia zastępcza - w praktyce stosowane są hormony tarczycy, kortykosterydy oraz estrogeny, gestageny i testosteron
Leki przeciwbólowe w okresie pooperacyjnym
Antybiotyki oraz leki przeciwwirusowe u chorych z infekcją ośrodkowego układu nerwowego
- Leczenie operacyjne ->
Jeśli przyczyną niedoczynności przysadki jest guz lub tętniak, to usuwa się je chirurgicznie."
emedica.pldancerina lubi tę wiadomość
Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
-
Dancerina, czy lekarz postawił Ci tą diagnozę?
Żeby stwierdzić niedoczynność przysadki nie wystarczy badanie FSH i LH. Czy masz objawy takie jak chociażby:
Zaburzenia miesiączkowania
Niepłodność
Zanik owłosienia łonowego i pod pachami
Zmniejszenie gruczołów sutkowych
Osłabienie, senność
Bladość skóry, obrzęki powiek, zapadnięcie oczu
Łamliwość włosów, łysienie
Bóle głowy
Niskie ciśnienie krwi
Łatwe marznięcie
Częstsza potrzeba oddawania moczu
Zmiany psychiczne, psychoza
Obniżenie stężenia cukru we krwi
Na zachodzie odchodzi się od określania stosunku FSH do LH, bo niewiele wnosi on do obrazu choroby. Problem jest dużo bardziej złożony, jeśli lekarz podejrzewa niedoczynność przysadki, zleci badanie innych hormonów wytwarzanych przez ten gruczoł [jest ich kilka] oraz rezonans magnetyczny w celu wykluczenia guza przysadki.
Maczek, dancerina lubią tę wiadomość
-
Moje objawy to senność bladość ciągłe zmęczenie wypadanie i łamliwość włosów i łamliwość paznokci i bardzo bolesne miesiączki ( skłonność do torbieli 4 mies temu torbiel 5 cm) ...tsh jest w normie prl górna granica normy a progesteron jeszcze nie zrobiłam ...zobaczymy co będzie mam nadzieję ze będzie dobrze bo babcia miała raka mózgu a mama wylew krwi do mózgu ...kiedyś starałam się 5 lat ( inny partner ) ...
-
Dancerina, a to TSH w normie to jakie? FT3 i FT4 robiłaś? Bo objawy typowo tarczycowe. [przysadka stymuluje tarczycę poprzez wydzielanie TSH]
Progesteron nie jest hormonem przysadkowym.
Najczęściej przy wysokiej prolaktynie [chociaż piszesz, że Twoja ciągle w normie...] bada się ją po obciążeniu MTC- jesli poziom hormonu wzrośnie mniej niz 6-krotnie , wysyła się pacjenta na rezonans celem sprawdzenia, czy nie ma gruczolaka. Na zachodzie już się raczej nie stosuje badania z użyciem MTC, tylko robi rezonans, ale u nas najpierw robi się tańsze badania
Gruczolaki są zwykle łagodnymi guzkami, które pod wpływem leku ładnie się zmniejszają i przestają cisnąć przysadkę.
Wygooglaj sobie dobrego endo, będzie potrzebny ktoś, kto ma szerokie spojrzenie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 07:19
dancerina lubi tę wiadomość
-
dancerina wrote:Zrobiłam badania ...Fsh 9,56 norma 8,08 a lh 5,83 norma 6,60 stosunek to 0,60 mam niedoczynność przesadki ( mniej niż 1 ) jak to się leczy ??
-
sandra80 wrote:Dancerina ja ma stosunek lh do fsh 0,53 jeszcze nie byłam u gina ale myślę pozytywnie, bo prolaktyna w normie i innych objawów nie mam (no może zmęczenie). Dziewczyny na forum radziły też zrobić badanie AMH, ale na razie nie robiłam bo drogie strasznie a mi gin mówił, że albo AMH albo lh, fsh i estradiol, więc zrobiłam te 3 hormony. Zobaczymy co mi powie, a Ty kiedy idziesz do lekarza?
A powiedz mi jak u ciebie progesteron ? -
dancerina wrote:Wynik tsh wam nie podam bo robiłam 3 miesiące temu ale bylo cos 24, a prolaktyna 23,69 ng/mL 5.18-26,53 jest to norma wiem ale lekarz mój stwierdził ze to gorna polka wyniku
TSH 24 to nie w normie
-
Dancerina nie martw się na zapas, bo nie masz jeszcze nic zdiagnozowane. Jak poczytałam trochę forum to sporo dziewczyn ma stosunek lh do fsh podobny do naszego, a rzadko kto ma niewydolność. Przyczyną może być niedomoga ciałka żółtego albo obniżona rezerwa jajnikowa, a może być też tak, że jak powtórzysz wynik okaże się, że w innym cyklu masz inny wynik. Najlepiej znajdź jakiegoś dobrego gina co ma pojęcie o hormonach. Co do progesteronu to mam go zrobić w sobotę i wtedy zapiszę się do lekarza. Ostatnio jak badałam progesteron w drugiej fazie to był w normie.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-