X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Niedoczynność tarczycy a pierwsza ciąża
Odpowiedz

Niedoczynność tarczycy a pierwsza ciąża

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kaarolinaa;) Nowa

Wysłany: 1 grudnia, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 🙋🏼‍♀️
    Pytanko do kobiet, które cierpią na niedoczynność tarczycy: jak długo starałyście się o pierwsze dziecko?
    Choruje od urodzenia (niewykształcony gruczoł), przyjmuję Euthyrox, badania w normie.
    Ciekawi mnie jak to było u innych również chorujących na tarczycę, bo różne blogi itp., które przeczytałam nie napawają optymizmem 🫣😬

• Erdene Autorytet

Wysłany: 1 grudnia, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolinaa;) wrote:
    Hej 🙋🏼‍♀️
    Pytanko do kobiet, które cierpią na niedoczynność tarczycy: jak długo starałyście się o pierwsze dziecko?
    Choruje od urodzenia (niewykształcony gruczoł), przyjmuję Euthyrox, badania w normie.
    Ciekawi mnie jak to było u innych również chorujących na tarczycę, bo różne blogi itp., które przeczytałam nie napawają optymizmem 🫣😬
    Zaszłam w ciążę w 6 cyklu starań, niestety poroniłam z powodu wady genetycznej. Potem ze względu na łyżeczkowanie miałam przerwę 3 miesiące, a po przerwie niespodzianka, bo od razu pojawiły się 2 kreski, ale tym razem skończyło się na ciąży biochemicznej... Od razu wznowiliśmy starania i kolejna niespodzianka, bo znowu ciąża. Póki co jestem na początku drugiego trymestru.

Moja siostra miała wyciszone Hashimoto (tzn nie musiała brać lekow) i udalo im się zajść w pierwszym cyklu starań.

Kaarolinaa;) lubi tę wiadomość

preg.png
  • Kaarolinaa;) Nowa

Wysłany: 3 grudnia, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erdene wrote:
    Zaszłam w ciążę w 6 cyklu starań, niestety poroniłam z powodu wady genetycznej. Potem ze względu na łyżeczkowanie miałam przerwę 3 miesiące, a po przerwie niespodzianka, bo od razu pojawiły się 2 kreski, ale tym razem skończyło się na ciąży biochemicznej... Od razu wznowiliśmy starania i kolejna niespodzianka, bo znowu ciąża. Póki co jestem na początku drugiego trymestru.

Moja siostra miała wyciszone Hashimoto (tzn nie musiała brać lekow) i udalo im się zajść w pierwszym cyklu starań.

To trzymam kciuki, żeby było wszystko ok i dzięki za odpowiedź :)

• Vilka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsza ciąża 8 cykli starań, tyle że wtedy nie brałam leków bo nie wiedziałam że mam niedoczynność, a jak już zaczęłam brać to od razu się udało, a druga ciąża dwa cykle

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia, 12:33

👰🤵 2017
    👶🩷 08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta
    17.02 połówkowe
    preg.png
  • Go0cha Koleżanka

Wysłany: 4 grudnia, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja leczę się od dziecka na tarczyce. Mam niedoczynność tarczycy, Hashimoto. Mój doktor mówi że ma dużo pacjentek z tymi chorobami i zachodzą z powodzeniem w ciążę. Mi się udało w drugim stymulowanym cyklu,moja pani doktor gin-eno twierdzi że nie przez tarczyce był problem z zajściem w ciążę.

• Kaarolinaa;) Nowa

Wysłany: 4 grudnia, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Go0cha wrote:
    Ja leczę się od dziecka na tarczyce. Mam niedoczynność tarczycy, Hashimoto. Mój doktor mówi że ma dużo pacjentek z tymi chorobami i zachodzą z powodzeniem w ciążę. Mi się udało w drugim stymulowanym cyklu,moja pani doktor gin-eno twierdzi że nie przez tarczyce był problem z zajściem w ciążę.

To może i mnie się uda.. zobaczymy. Dzięki za odpowiedź 😊

• Paluszek007 Koleżanka

Wysłany: 5 grudnia, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedoczynność bez Hashimoto. Euthyrox od ok. 17lat.
    Przez wiele lat brałam tabl antykoncepcyjne. Odstawiłam dużo dużo dużo wcześniej.
    Jak zaczęliśmy się starać to zaszłam w 4cs. Bez problemów. Miałam wtedy lekko podwyższone tsh. Ale mój endokrynolog mówił że to nie problem.
    Teraz po prawie 4latach znów się staramy. 1cs biochem. Teraz znów 4cs zobaczymy.

🧔 35 🧑‍🦱 35
    👶 2022 (po 4cs)

08.2024 początek starań o rodzeństwo
    09.2024 CIĄŻA BIOCHEMICZNA
    4cs!! 🤞

Niedoczynność tarczycy

Badania 26.11 (w 7dpo wg temp, testu owu i obserwacji)
    >TSH 1.91 ulU/ml
    >Progesteron 15 ng/ml
    >Prolaktyna 14.9 ng/ml
    >Estradiol 131 pg/ml

Pregna start
    Euthyrox

18c6e2ea55b767490b082d38eb2e9a1b.png
  • KL Nowa

Wysłany: 17 grudnia, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny jestem tu nowa więc dopiero się uczę poruszać po forum, ale to chyba odpowiedni wątek na takie pytanie - mniej więcej rok temu usłyszałam diagnozę, że mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto. Od tego czasu jestem na euthyrox. Był moment, że wpadłam w nadczynność (nie wiem to moja teoria, ale wyniki poleciały na łeb na szyję po zastosowaniu kontrastu jodowego przy badaniu drożności jajowodów). Obecnie planujemy inseminację na początku stycznia, TSH 1,23, w październiku było 1,98. Mam wrażenie, że spadek TSH powoduje u mnie tragiczne samopoczucie (jak miałam w okolicach maja/czerwca ok 0,003 to też był dramat:) czy któraś z Was podobnie odczuwa takie spadki? Przyznam, że z dietą u mnie różnie, ale staram się po prostu nie jeść syfu. Wiem, że do zajścia w ciążę najlepiej, żeby TSH było poniżej 2.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ