Niedoczynność tarczycy a pierwsza ciąża
-
Hej 🙋🏼♀️
Pytanko do kobiet, które cierpią na niedoczynność tarczycy: jak długo starałyście się o pierwsze dziecko?
Choruje od urodzenia (niewykształcony gruczoł), przyjmuję Euthyrox, badania w normie.
Ciekawi mnie jak to było u innych również chorujących na tarczycę, bo różne blogi itp., które przeczytałam nie napawają optymizmem 🫣😬 -
Kaarolinaa;) wrote:Hej 🙋🏼♀️
Pytanko do kobiet, które cierpią na niedoczynność tarczycy: jak długo starałyście się o pierwsze dziecko?
Choruje od urodzenia (niewykształcony gruczoł), przyjmuję Euthyrox, badania w normie.
Ciekawi mnie jak to było u innych również chorujących na tarczycę, bo różne blogi itp., które przeczytałam nie napawają optymizmem 🫣😬
Moja siostra miała wyciszone Hashimoto (tzn nie musiała brać lekow) i udalo im się zajść w pierwszym cyklu starań.Kaarolinaa;) lubi tę wiadomość
-
Erdene wrote:Zaszłam w ciążę w 6 cyklu starań, niestety poroniłam z powodu wady genetycznej. Potem ze względu na łyżeczkowanie miałam przerwę 3 miesiące, a po przerwie niespodzianka, bo od razu pojawiły się 2 kreski, ale tym razem skończyło się na ciąży biochemicznej... Od razu wznowiliśmy starania i kolejna niespodzianka, bo znowu ciąża. Póki co jestem na początku drugiego trymestru.
Moja siostra miała wyciszone Hashimoto (tzn nie musiała brać lekow) i udalo im się zajść w pierwszym cyklu starań.
To trzymam kciuki, żeby było wszystko ok i dzięki za odpowiedź -
Pierwsza ciąża 8 cykli starań, tyle że wtedy nie brałam leków bo nie wiedziałam że mam niedoczynność, a jak już zaczęłam brać to od razu się udało, a druga ciąża dwa cykle
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia, 12:33
Kaarolinaa;) lubi tę wiadomość
-
Ja leczę się od dziecka na tarczyce. Mam niedoczynność tarczycy, Hashimoto. Mój doktor mówi że ma dużo pacjentek z tymi chorobami i zachodzą z powodzeniem w ciążę. Mi się udało w drugim stymulowanym cyklu,moja pani doktor gin-eno twierdzi że nie przez tarczyce był problem z zajściem w ciążę.
Kaarolinaa;) lubi tę wiadomość
-
Go0cha wrote:Ja leczę się od dziecka na tarczyce. Mam niedoczynność tarczycy, Hashimoto. Mój doktor mówi że ma dużo pacjentek z tymi chorobami i zachodzą z powodzeniem w ciążę. Mi się udało w drugim stymulowanym cyklu,moja pani doktor gin-eno twierdzi że nie przez tarczyce był problem z zajściem w ciążę.
To może i mnie się uda.. zobaczymy. Dzięki za odpowiedź 😊 -
Niedoczynność bez Hashimoto. Euthyrox od ok. 17lat.
Przez wiele lat brałam tabl antykoncepcyjne. Odstawiłam dużo dużo dużo wcześniej.
Jak zaczęliśmy się starać to zaszłam w 4cs. Bez problemów. Miałam wtedy lekko podwyższone tsh. Ale mój endokrynolog mówił że to nie problem.
Teraz po prawie 4latach znów się staramy. 1cs biochem. Teraz znów 4cs zobaczymy.Kaarolinaa;) lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny jestem tu nowa więc dopiero się uczę poruszać po forum, ale to chyba odpowiedni wątek na takie pytanie - mniej więcej rok temu usłyszałam diagnozę, że mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto. Od tego czasu jestem na euthyrox. Był moment, że wpadłam w nadczynność (nie wiem to moja teoria, ale wyniki poleciały na łeb na szyję po zastosowaniu kontrastu jodowego przy badaniu drożności jajowodów). Obecnie planujemy inseminację na początku stycznia, TSH 1,23, w październiku było 1,98. Mam wrażenie, że spadek TSH powoduje u mnie tragiczne samopoczucie (jak miałam w okolicach maja/czerwca ok 0,003 to też był dramat:) czy któraś z Was podobnie odczuwa takie spadki? Przyznam, że z dietą u mnie różnie, ale staram się po prostu nie jeść syfu. Wiem, że do zajścia w ciążę najlepiej, żeby TSH było poniżej 2.
-