X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Niedoczynność tarczycy a pierwsza ciąża
Odpowiedz

Niedoczynność tarczycy a pierwsza ciąża

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kaarolinaa;) Debiutantka

Wysłany: 1 grudnia 2024, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 🙋🏼‍♀️
    Pytanko do kobiet, które cierpią na niedoczynność tarczycy: jak długo starałyście się o pierwsze dziecko?
    Choruje od urodzenia (niewykształcony gruczoł), przyjmuję Euthyrox, badania w normie.
    Ciekawi mnie jak to było u innych również chorujących na tarczycę, bo różne blogi itp., które przeczytałam nie napawają optymizmem 🫣😬

• Erdene Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2024, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaarolinaa;) wrote:
    Hej 🙋🏼‍♀️
    Pytanko do kobiet, które cierpią na niedoczynność tarczycy: jak długo starałyście się o pierwsze dziecko?
    Choruje od urodzenia (niewykształcony gruczoł), przyjmuję Euthyrox, badania w normie.
    Ciekawi mnie jak to było u innych również chorujących na tarczycę, bo różne blogi itp., które przeczytałam nie napawają optymizmem 🫣😬
    Zaszłam w ciążę w 6 cyklu starań, niestety poroniłam z powodu wady genetycznej. Potem ze względu na łyżeczkowanie miałam przerwę 3 miesiące, a po przerwie niespodzianka, bo od razu pojawiły się 2 kreski, ale tym razem skończyło się na ciąży biochemicznej... Od razu wznowiliśmy starania i kolejna niespodzianka, bo znowu ciąża. Póki co jestem na początku drugiego trymestru.

Moja siostra miała wyciszone Hashimoto (tzn nie musiała brać lekow) i udalo im się zajść w pierwszym cyklu starań.

Kaarolinaa;), BarbaraAnna lubią tę wiadomość

age.png

Wysłany: 3 grudnia 2024, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erdene wrote:
    Zaszłam w ciążę w 6 cyklu starań, niestety poroniłam z powodu wady genetycznej. Potem ze względu na łyżeczkowanie miałam przerwę 3 miesiące, a po przerwie niespodzianka, bo od razu pojawiły się 2 kreski, ale tym razem skończyło się na ciąży biochemicznej... Od razu wznowiliśmy starania i kolejna niespodzianka, bo znowu ciąża. Póki co jestem na początku drugiego trymestru.

Moja siostra miała wyciszone Hashimoto (tzn nie musiała brać lekow) i udalo im się zajść w pierwszym cyklu starań.

To trzymam kciuki, żeby było wszystko ok i dzięki za odpowiedź :)

• Vilka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2024, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsza ciąża 8 cykli starań, tyle że wtedy nie brałam leków bo nie wiedziałam że mam niedoczynność, a jak już zaczęłam brać to od razu się udało, a druga ciąża dwa cykle

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2024, 12:33

Kaarolinaa;), BarbaraAnna lubią tę wiadomość

👰🤵 2016 married
    👶🩷 .17.08.2023
    18.10.2024 ⏸️
    Niedoczynność tarczycy - letrox 100

Wizyta 7.11 0,5cm
    Wizyta 19.11 1,54cm ❤️169ud/min
    Wizyta 26.11 2,25cm
    Wizyta 21.12 6,74cm
    Prenatalne 23.12 6,9cm🩷 girl 164ud/min
    07.01 wizyta 9,79cm🩷
    04.02 wizyta 295g🩷
    17.02 połówkowe 388g🩷
    04.03 wizyta 590g🩷
    25.03 wizyta 965g
    22.04 wizyta 1800g
    23.04 prenatalne 1600g🩷
    22.05 wizyta 2,5kg
    03.06 wizyta 2,9kg
    17.06 wizyta 3,4kg
    24.06 wizyta 3,5kg
    01.07 wizyta 3,9kg

age.png
  • Go0cha Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2024, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja leczę się od dziecka na tarczyce. Mam niedoczynność tarczycy, Hashimoto. Mój doktor mówi że ma dużo pacjentek z tymi chorobami i zachodzą z powodzeniem w ciążę. Mi się udało w drugim stymulowanym cyklu,moja pani doktor gin-eno twierdzi że nie przez tarczyce był problem z zajściem w ciążę.

Kaarolinaa;) lubi tę wiadomość

Gocha 34, Marcin 38.
    Córka Eliza 11.2023
    Kolejne malenstwo w drodze. Termin na 03.2026

preg.png

Wysłany: 4 grudnia 2024, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Go0cha wrote:
    Ja leczę się od dziecka na tarczyce. Mam niedoczynność tarczycy, Hashimoto. Mój doktor mówi że ma dużo pacjentek z tymi chorobami i zachodzą z powodzeniem w ciążę. Mi się udało w drugim stymulowanym cyklu,moja pani doktor gin-eno twierdzi że nie przez tarczyce był problem z zajściem w ciążę.

To może i mnie się uda.. zobaczymy. Dzięki za odpowiedź 😊

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2024, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedoczynność bez Hashimoto. Euthyrox od ok. 17lat.
    Przez wiele lat brałam tabl antykoncepcyjne. Odstawiłam dużo dużo dużo wcześniej.
    Jak zaczęliśmy się starać to zaszłam w 4cs. Bez problemów. Miałam wtedy lekko podwyższone tsh. Ale mój endokrynolog mówił że to nie problem.
    Teraz po prawie 4latach znów się staramy. 1cs biochem. Teraz znów 4cs zobaczymy.

Kaarolinaa;) lubi tę wiadomość

• KL Przyjaciółka

Wysłany: 17 grudnia 2024, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny jestem tu nowa więc dopiero się uczę poruszać po forum, ale to chyba odpowiedni wątek na takie pytanie - mniej więcej rok temu usłyszałam diagnozę, że mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto. Od tego czasu jestem na euthyrox. Był moment, że wpadłam w nadczynność (nie wiem to moja teoria, ale wyniki poleciały na łeb na szyję po zastosowaniu kontrastu jodowego przy badaniu drożności jajowodów). Obecnie planujemy inseminację na początku stycznia, TSH 1,23, w październiku było 1,98. Mam wrażenie, że spadek TSH powoduje u mnie tragiczne samopoczucie (jak miałam w okolicach maja/czerwca ok 0,003 to też był dramat:) czy któraś z Was podobnie odczuwa takie spadki? Przyznam, że z dietą u mnie różnie, ale staram się po prostu nie jeść syfu. Wiem, że do zajścia w ciążę najlepiej, żeby TSH było poniżej 2.

• BarbaraAnna Znajoma

Wysłany: 2 stycznia, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KL wrote:
    Cześć dziewczyny jestem tu nowa więc dopiero się uczę poruszać po forum, ale to chyba odpowiedni wątek na takie pytanie - mniej więcej rok temu usłyszałam diagnozę, że mam niedoczynność tarczycy i Hashimoto. Od tego czasu jestem na euthyrox. Był moment, że wpadłam w nadczynność (nie wiem to moja teoria, ale wyniki poleciały na łeb na szyję po zastosowaniu kontrastu jodowego przy badaniu drożności jajowodów). Obecnie planujemy inseminację na początku stycznia, TSH 1,23, w październiku było 1,98. Mam wrażenie, że spadek TSH powoduje u mnie tragiczne samopoczucie (jak miałam w okolicach maja/czerwca ok 0,003 to też był dramat:) czy któraś z Was podobnie odczuwa takie spadki? Przyznam, że z dietą u mnie różnie, ale staram się po prostu nie jeść syfu. Wiem, że do zajścia w ciążę najlepiej, żeby TSH było poniżej 2.

To chyba trochę kwestia indywidualna. Ja najlepiej czułam się jak miałam najniższe TSH - 0,3. Odczuwam jak rośnie - jak jest powyżej 3 to zauważam pogorszenie samopoczucia. Mam nadzieję że wreszcie mi się unormuje…

Ona 30, On 31
    Starania od 01/2025
    Niedoczynność tarczycy, Euthyrox 50 (2 razy w tyg 75)💊
    Suplementacja Pregna Start
    TSH 2,9
    FT3 4,6
    FT4 18,70
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ