X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Niski poziom SHBG
Odpowiedz

Niski poziom SHBG

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Koraliki Nowa

Wysłany: 10 lutego, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

W 2dc zrobiłam pakiet badań hormonalnych i poziom SHBG jest poniżej normy (22,6 nmol/L, przy normie 32,4 — 128,0). Co to może oznaczać?

Pozostałe wyniki w normie, tj.:
    FSH 6,5 mIU/mL,
    LH 5,67 mIU/ml,
    Progesteron 0,676 nmol,
    TSH 1,36 mIU/L,
    FT4 17,50 pmol/L,
    Estradiol 125 pmol/l,
    AMH 4,52 ng/ml.

To mój 4cs, bardzo się tym stresuje. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi 😉.

• Ssilvia Ekspertka

Wysłany: 11 lutego, 03:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, wszystkie twoje wyniki są bardzo dobre. Stosunek LH do FSH wręcz idealny - marzyłabym żeby taki mieć. Im bliżej 1:1 to lepiej. TSH też idealne.

Na twoim miejscu nie przejmowałabym się wynikiem SHGB. Możesz jeszcze sobie zrobić dodatkowo testosteron i prolaktyne na początku kolejnego cyklu. A 7 dni po owulacji progesteron.

Warto też pójść na USG na początku cyklu, potem w okolicach 11dc i po owulacji, żeby zobaczyć czy wystąpiła.

Możesz powiedzieć coś o sobie, jak długo się starasz i czy robiłaś już jakieś inne badania 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego, 03:46

Koraliki lubi tę wiadomość

✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔

💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊 Leki & suplementy:
    • 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
    • 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

54c957d311ff42ecd9c6a2cf83b841c0.png
  • Koraliki Nowa

Wysłany: 11 lutego, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo za odpowiedź, to forum to kopalnia wiedzy dla początkujących staraczek, takich jak ja 😉. Zaczynam aktualnie 5 cykl starań, takich bardziej na luzie. Ja nigdy nie miałam żadnych problemów z tarczycą, czy też nieregularnymi miesiączkami, więc to są moje pierwsze badania w tym zakresie. Ale nie ukrywam, że zaczynam się trochę stresować, bo podświadomie liczyłam, że pójdzie gładko…

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ