Niski poziom SHBG
-
Hej,
W 2dc zrobiłam pakiet badań hormonalnych i poziom SHBG jest poniżej normy (22,6 nmol/L, przy normie 32,4 — 128,0). Co to może oznaczać?
Pozostałe wyniki w normie, tj.:
FSH 6,5 mIU/mL,
LH 5,67 mIU/ml,
Progesteron 0,676 nmol,
TSH 1,36 mIU/L,
FT4 17,50 pmol/L,
Estradiol 125 pmol/l,
AMH 4,52 ng/ml.
To mój 4cs, bardzo się tym stresuje. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi 😉. -
Witaj, wszystkie twoje wyniki są bardzo dobre. Stosunek LH do FSH wręcz idealny - marzyłabym żeby taki mieć. Im bliżej 1:1 to lepiej. TSH też idealne.
Na twoim miejscu nie przejmowałabym się wynikiem SHGB. Możesz jeszcze sobie zrobić dodatkowo testosteron i prolaktyne na początku kolejnego cyklu. A 7 dni po owulacji progesteron.
Warto też pójść na USG na początku cyklu, potem w okolicach 11dc i po owulacji, żeby zobaczyć czy wystąpiła.
Możesz powiedzieć coś o sobie, jak długo się starasz i czy robiłaś już jakieś inne badania 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego, 03:46
Koraliki lubi tę wiadomość
✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔
💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊 Leki & suplementy:
• 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
• 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
-
Dziękuję bardzo za odpowiedź, to forum to kopalnia wiedzy dla początkujących staraczek, takich jak ja 😉. Zaczynam aktualnie 5 cykl starań, takich bardziej na luzie. Ja nigdy nie miałam żadnych problemów z tarczycą, czy też nieregularnymi miesiączkami, więc to są moje pierwsze badania w tym zakresie. Ale nie ukrywam, że zaczynam się trochę stresować, bo podświadomie liczyłam, że pójdzie gładko…
-