X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Niski poziom SHBG
Odpowiedz

Niski poziom SHBG

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Koraliki Nowa

Wysłany: 10 lutego, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

W 2dc zrobiłam pakiet badań hormonalnych i poziom SHBG jest poniżej normy (22,6 nmol/L, przy normie 32,4 — 128,0). Co to może oznaczać?

Pozostałe wyniki w normie, tj.:
    FSH 6,5 mIU/mL,
    LH 5,67 mIU/ml,
    Progesteron 0,676 nmol,
    TSH 1,36 mIU/L,
    FT4 17,50 pmol/L,
    Estradiol 125 pmol/l,
    AMH 4,52 ng/ml.

To mój 4cs, bardzo się tym stresuje. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi 😉.

• Ssilvia Ekspertka

Wysłany: 11 lutego, 03:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, wszystkie twoje wyniki są bardzo dobre. Stosunek LH do FSH wręcz idealny - marzyłabym żeby taki mieć. Im bliżej 1:1 to lepiej. TSH też idealne.

Na twoim miejscu nie przejmowałabym się wynikiem SHGB. Możesz jeszcze sobie zrobić dodatkowo testosteron i prolaktyne na początku kolejnego cyklu. A 7 dni po owulacji progesteron.

Warto też pójść na USG na początku cyklu, potem w okolicach 11dc i po owulacji, żeby zobaczyć czy wystąpiła.

Możesz powiedzieć coś o sobie, jak długo się starasz i czy robiłaś już jakieś inne badania 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego, 03:46

Koraliki lubi tę wiadomość

✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔

💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊 Leki & suplementy:
    • 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
    • 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

54c957d311ff42ecd9c6a2cf83b841c0.png
  • Koraliki Nowa

Wysłany: 11 lutego, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo za odpowiedź, to forum to kopalnia wiedzy dla początkujących staraczek, takich jak ja 😉. Zaczynam aktualnie 5 cykl starań, takich bardziej na luzie. Ja nigdy nie miałam żadnych problemów z tarczycą, czy też nieregularnymi miesiączkami, więc to są moje pierwsze badania w tym zakresie. Ale nie ukrywam, że zaczynam się trochę stresować, bo podświadomie liczyłam, że pójdzie gładko…

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ