X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Niski poziom SHBG
Odpowiedz

Niski poziom SHBG

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Koraliki Nowa

Wysłany: 10 lutego, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

W 2dc zrobiłam pakiet badań hormonalnych i poziom SHBG jest poniżej normy (22,6 nmol/L, przy normie 32,4 — 128,0). Co to może oznaczać?

Pozostałe wyniki w normie, tj.:
    FSH 6,5 mIU/mL,
    LH 5,67 mIU/ml,
    Progesteron 0,676 nmol,
    TSH 1,36 mIU/L,
    FT4 17,50 pmol/L,
    Estradiol 125 pmol/l,
    AMH 4,52 ng/ml.

To mój 4cs, bardzo się tym stresuje. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi 😉.

• Ssilvia Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 03:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, wszystkie twoje wyniki są bardzo dobre. Stosunek LH do FSH wręcz idealny - marzyłabym żeby taki mieć. Im bliżej 1:1 to lepiej. TSH też idealne.

Na twoim miejscu nie przejmowałabym się wynikiem SHGB. Możesz jeszcze sobie zrobić dodatkowo testosteron i prolaktyne na początku kolejnego cyklu. A 7 dni po owulacji progesteron.

Warto też pójść na USG na początku cyklu, potem w okolicach 11dc i po owulacji, żeby zobaczyć czy wystąpiła.

Możesz powiedzieć coś o sobie, jak długo się starasz i czy robiłaś już jakieś inne badania 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego, 03:46

Koraliki lubi tę wiadomość

✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊:
    • 🦋 T4 – 50 mcg.
    • 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
    • Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

✅ Co już mam sprawdzone?

🔄 Owulacja potwierdzona:
    – Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
    – Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥

🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅

🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖

🟡 Faza lutealna: 12 dni
    – Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕

📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
    – Estradiol: 40 pg/ml 💧
    – FSH: 6 mIU/ml 🌱
    – LH: 6 mIU/ml 🔁
  • Koraliki Nowa

Wysłany: 11 lutego, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo za odpowiedź, to forum to kopalnia wiedzy dla początkujących staraczek, takich jak ja 😉. Zaczynam aktualnie 5 cykl starań, takich bardziej na luzie. Ja nigdy nie miałam żadnych problemów z tarczycą, czy też nieregularnymi miesiączkami, więc to są moje pierwsze badania w tym zakresie. Ale nie ukrywam, że zaczynam się trochę stresować, bo podświadomie liczyłam, że pójdzie gładko…

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ