X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Niskie amh a naturalna ciąża
Odpowiedz

Niskie amh a naturalna ciąża

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • bb2 Nowa

Wysłany: 23 marca, 01:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszę to, bo może komuś to da nadzieję. U mnie AMH było 0,2 a na drugi dzień w innym laboratorium 0,6, przy problemach z tarczycą. Lekarz nie dawał żadnych szans. Wymodliłam cud i bez żadnego wspomagania zaszłam w ciążę. Wszystko dobrze się skończyło i niedawno urodziłam zdrowego synka.

Britta, Ola8999, Pogubiona, Aanuszkaa, Bergamotka94, Olaboga, Lilinka, Kawka lubią tę wiadomość

• Zosia667 Autorytet

Wysłany: 27 marca, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia_L wrote:
    Cześć,

Moje AMH wynosiło 0,54, a po miesiącu brania vit. D 0.69. W ciążę zaszłam w 8 cyklu starań , czyli w 7 miesiacu staran, naturalnie, w wieku 40 lat. Z niewyjaśnionego jeszcze przez naukowców powodu jest korelacja między amh a wit. D - badania pokazuja, że im więcej wit. D tym wyższe AMH. Tak więc łykaj sobie tę witaminkę:)
    Trochę kuriozlne wydaje mi się stwierdzenie Twojego gina, że 1,5 to mało. Przecież to zupełnie normalny wynik...Gdybym miała takie AMH to skakałabym z radości.
    Na polskich stronach pisza o AMH jakby to badania i jego wyniki faktycznie było super znaczace i mówiło coś o stanie jajników - zarówno o jakości komórek jajowych jak i tego, ile czasu kobiecie zostało przed menopauzą. Ale już na angielskich stronach podkreśla się, że AMH kompletnie nic nie mówi o jakości komórek jajowych, jeśli w ogóle cokolwiek wnosi, to tylko tyle, że być może pomaga oszacować ile lat płodnych kobiecie zostało. Dla mnie osobiście to badanie jest bez sensu i żałuję bardzo, że je zrobiłam. W niczym nie pomogło a tylko spowodowało niebywały stres. Jesli masz normalnie owulację, to to jest ważne, a nie jakieś głupie AMH.
    Wydaje mi się, że stosowane już wczesniej badania - wysokość FSH + liczenie pęcherzyków antralnych między 3-5 dniem cyklu ma większy sens. U mnie FSH wynosiło11, czyli to już pokazuje, że płodność się za kilka lat skończy, a pecherzyków miałam w jajnikach 3-5 w kazdym, zatem tez bez rewelacji, ale jednak zawsze były i organizm działał jak powinien.
    Pamietaj, tak naprawde potrzebujesz jednej zdrowej komórki jajowej i jednego super plemnika, musisz tylko zadbać, żeby się spotkały:)

Ja bym w ogóle zmieniła lekarz po takim tekście, ale to Twoje życie. Ja naszukałam się sensownego lekarza całkiem długo, trwało to kilka miesięcy. Różne od lekarzy słyszałam głupoty, na przykład jedna twierdziła, że na pewno zachoruję na Hashimoto - mimo, że moje wyniki tarczycowe sa idealne, zawsze były i w ciąży zresztą też są. Tak po prostu sobie raczyła stwierdzic patrzac na mnie (uznała, że jestem nerwowa, a ja nie jestem nerwowa, tylko byłam zdenerwowana wizytą u niej, no i ta zdiagnozowana po kilku minutach przebywania ze mną nerwowość wywoła mi hashiomoto....no comments:)

Pozdrawiam i życzę powodzenia w staraniach:)
    edit: dodam jeszcze, że to moja pierwsza ciąża i po drodze chyba w 4 cyklu starań miałam ciąże biochemiczną.

Napiszesz cos więcej o liczeniu pęcherzyków antralnych ?
    Jak to się odbywa?

karasol lubi tę wiadomość

• Olaboga Nowa

Wysłany: 30 kwietnia, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bb2 wrote:
    Piszę to, bo może komuś to da nadzieję. U mnie AMH było 0,2 a na drugi dzień w innym laboratorium 0,6, przy problemach z tarczycą. Lekarz nie dawał żadnych szans. Wymodliłam cud i bez żadnego wspomagania zaszłam w ciążę. Wszystko dobrze się skończyło i niedawno urodziłam zdrowego synka.

W jakim wieku jesteś? Do kogoś konkretnie się modliłas? Mam 46 lat i modlę się o cud piątego dziecka. AMH 0,39

• Iskierka nadziei Ekspertka

Wysłany: 30 kwietnia, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bb2 wrote:
    Ja mam 32 lata. W marcu minął rok jak staramy się o dzidzusia. Dotychczas chodziłam tylko na monitoring owu. Lekarz twierdził że wszystko ok. Nie widział potrzeby badań kazał starać się jeszcze pół roku... na własną rękę zaczęłam robić badania. Wynik AMH 0,34 lekarz od razu kazał myśleć o in vitro. Powtórzyłam wynik dwa dni temu i nagle AMH 0,62 ( to samo lab, próbka przewożona). Pije drugi miesiąc zioła ojca sroki , czy one mogły mieć wpływ? Błąd laboratorium? A może zmiana trybu życia? Odeszłam z pracy gdzie pracowałam po 12 h bardzo mało spałam, było bardzo dużo stresu. Teraz pracuje po 8 h i śpię po 8 a czasami 9. Muszę zregenerować organizm. Już czuje i widzę po sobie, że jest o niebo lepiej. Ale chciała bym spróbować " PODNIEŚĆ " wynik do 0,71 aby wskoczyć w swój próg wiekowy z parametrami chociaż na tym minimalnym stopniu. Zaczynam szukać na forach informacji jak ro zrobić? Czy Ty robiłaś coś aby wynik poprawić? Staramy się o pierwszego dzidziusia, zawsze myśleliśmy że jak po prostu będziemy chcieli to się od tak uda bo przecież jesteśmy okazami zdrowia? Tak myśleliśmy a tu mija rok i nic. Jesteśmy też osobami ogromnej wiary. I też modlimy się o nasz cud🥹i jeżeli mogę zapytać to ile się staraliście ?

• karasol Debiutantka

Wysłany: 6 maja, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka nadziei wrote:
    Ja mam 32 lata. W marcu minął rok jak staramy się o dzidzusia. Dotychczas chodziłam tylko na monitoring owu. Lekarz twierdził że wszystko ok. Nie widział potrzeby badań kazał starać się jeszcze pół roku... na własną rękę zaczęłam robić badania. Wynik AMH 0,34 lekarz od razu kazał myśleć o in vitro. Powtórzyłam wynik dwa dni temu i nagle AMH 0,62 ( to samo lab, próbka przewożona). Pije drugi miesiąc zioła ojca sroki , czy one mogły mieć wpływ? Błąd laboratorium? A może zmiana trybu życia? Odeszłam z pracy gdzie pracowałam po 12 h bardzo mało spałam, było bardzo dużo stresu. Teraz pracuje po 8 h i śpię po 8 a czasami 9. Muszę zregenerować organizm. Już czuje i widzę po sobie, że jest o niebo lepiej. Ale chciała bym spróbować " PODNIEŚĆ " wynik do 0,71 aby wskoczyć w swój próg wiekowy z parametrami chociaż na tym minimalnym stopniu. Zaczynam szukać na forach informacji jak ro zrobić? Czy Ty robiłaś coś aby wynik poprawić? Staramy się o pierwszego dzidziusia, zawsze myśleliśmy że jak po prostu będziemy chcieli to się od tak uda bo przecież jesteśmy okazami zdrowia? Tak myśleliśmy a tu mija rok i nic. Jesteśmy też osobami ogromnej wiary. I też modlimy się o nasz cud🥹i jeżeli mogę zapytać to ile się staraliście ?
    Iskierka AMH jest stale, nie ma na nie wplywu stres, niewyspanie czy dzien cyklu, ale ma wplyw jak jest badane, najbardziej miarodajne jest badanie na miejscu, bez transportu. Poza tym duza korelacje znaleziono miedzy wit D3 a AMH, sa badania naukowe na ten temat dostepne tez online. Moze zbadaj jaki masz poziom hormonow (FSH koreluje z AMH, wiec jesli jedno jest niskie to drugie jest wysokie) i D3 w czasie stran o ciaze warto byc w gornych widelkach tej witaminy, pozdr!

start: 12.2024 -
    wspomagacze: wit D, kwas fol., Omega3, żelazo (niska ferrytyna)
  • karasol Debiutantka

Wysłany: 6 maja, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia667 wrote:
    Napiszesz cos więcej o liczeniu pęcherzyków antralnych ?
    Jak to się odbywa?
    pecherzyki liczy ginekolog, najlepiej w 1 fazie cyklu warto pojsc na monitoring i wtedy lekarz ci policzy ile ich jest :)

Wysłany: 6 maja, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karasol wrote:
    Iskierka AMH jest stale, nie ma na nie wplywu stres, niewyspanie czy dzien cyklu, ale ma wplyw jak jest badane, najbardziej miarodajne jest badanie na miejscu, bez transportu. Poza tym duza korelacje znaleziono miedzy wit D3 a AMH, sa badania naukowe na ten temat dostepne tez online. Moze zbadaj jaki masz poziom hormonow (FSH koreluje z AMH, wiec jesli jedno jest niskie to drugie jest wysokie) i D3 w czasie stran o ciaze warto byc w gornych widelkach tej witaminy, pozdr!
    Niestety nie mam w pobliżu lab, które zbadało by mi próbkę na miejscu. Ostatni raz jak badałam wit D to mialam wit D 43 ng/ ml. Fsh badałam razem z AMH I również było wysokie bo było 12 mlu/ml . Chciałabym 3 miesiące z rzędu powtórzyć wyniki włącznie z Wit D która suplementuje i zobaczyć co będzie dalej. Już trochę czytałam i szukałam jak polepszyć jakoś komórek także i Tobie dziekuje za posta. Bardzo rzadko ktos sie odzywa tutaj. Czeka mnie też jutro wizyta u nowej gin. Chciałabym powalczyć naturalnie.

Wysłany: 6 maja, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podsumowując... jak badałam wit D nie wiedziałam o swoim AMH. Także zbadam ponownie i juz na następny raz będę widziała czy ta zależnośc jest i u mnie.

• Nefretam Ekspertka

Wysłany: 6 maja, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka nadziei wrote:
    Niestety nie mam w pobliżu lab, które zbadało by mi próbkę na miejscu. Ostatni raz jak badałam wit D to mialam wit D 43 ng/ ml. Fsh badałam razem z AMH I również było wysokie bo było 12 mlu/ml . Chciałabym 3 miesiące z rzędu powtórzyć wyniki włącznie z Wit D która suplementuje i zobaczyć co będzie dalej. Już trochę czytałam i szukałam jak polepszyć jakoś komórek także i Tobie dziekuje za posta. Bardzo rzadko ktos sie odzywa tutaj. Czeka mnie też jutro wizyta u nowej gin. Chciałabym powalczyć naturalnie.

Iskierka mam AMH 0,24 i jestem w 7 tygodniu ciąży :)

FSH 12.

Brałam ubichinol 400mg, cynk, selen, Wit. E, wit D do wyniku ok 50

karasol, Olaboga, Iskierka nadziei lubią tę wiadomość

AMH 0,24
    👩34 🧔38 🐱
    3dc
    FSH 11.9
    LH 6.2
    estradiol 60

20dc (7dpo)
    Progesteron 18,6
    Estradiol 121

TSH 3,5 ->Letrox 25mg -> 1,8

Starania od 02.2025

15.04.2025 betaHCG 166
    17.04.2025 betaHCG 438
    22.04.2025 pęcherzyk ciążowy :)
    29.04.2025 CRL 3mm ❤️
    6.05.2025 CRL 1cm !
    22.05 - 2,5cm
    2.06 - 4,36cm

preg.png

Wysłany: 6 maja, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefretam wrote:
    Iskierka mam AMH 0,24 i jestem w 7 tygodniu ciąży :)

FSH 12.

Brałam ubichinol 400mg, cynk, selen, Wit. E, wit D do wyniku ok 50
    Gratuluję Kochana! Dajesz mi nadzieję 🥰 opowiesz coś więcej? Byłaś pod opieką gina czy kliniki? BARAADZO DZIĘKUJĘ ZA TEGO POSTA 🥰🥰🥰 ROŚNIJCIE ZDROWO!!!!

Nefretam lubi tę wiadomość

• Nefretam Ekspertka

Wysłany: 6 maja, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka nadziei wrote:
    Gratuluję Kochana! Dajesz mi nadzieję 🥰 opowiesz coś więcej? Byłaś pod opieką gina czy kliniki? BARAADZO DZIĘKUJĘ ZA TEGO POSTA 🥰🥰🥰 ROŚNIJCIE ZDROWO!!!!

Ja poszlam do ginekologa pod koniec stycznia, że chciałabym się zacząć starać - liczyłam naiwnie na pakiet badań kontrolnych , witamin etc :p
    Tego nie dostałam , ale dostałam hormony plus zalecenie zbadania AMH.
    Zrobiłam w lutym, przeplakalam kilka nocy, po czym kupiłam ebooka od FoodMedine o AMH, rozpoczęłam suplementację plus zbilam TSH, polecieliśmy jeszcze na Sri lanke, więc nawet nie zdążyłam pójść na kontrolę do lekarza i już byłam w ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja, 22:49

AMH 0,24
    👩34 🧔38 🐱
    3dc
    FSH 11.9
    LH 6.2
    estradiol 60

20dc (7dpo)
    Progesteron 18,6
    Estradiol 121

Starania od 02.2025

15.04.2025 betaHCG 166
    17.04.2025 betaHCG 438
    29.04.2025 CRL 3mm ❤️
    6.05.2025 CRL 1cm !
    22.05 - 2,5cm
    2.06 - 4,36cm

preg.png

Wysłany: 7 maja, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefretam wrote:
    Ja poszlam do ginekologa pod koniec stycznia, że chciałabym się zacząć starać - liczyłam naiwnie na pakiet badań kontrolnych , witamin etc :p
    Zrobiłam w lutym, przeplakalam kilka nocy, po czym kupiłam ebooka od FoodMedine o AMH, rozpoczęłam suplementację plus zbilam TSH, polecieliśmy jeszcze na Sri lanke, więc nawet nie zdążyłam pójść na kontrolę do lekarza i już byłam w ciąży.
    Twoja historia jest bardzo krótka jak na wyniki I Nadaje mi ogromną nadzieję. Lekarze mają często duży udział ( bądź i nie) I jesteś kolejną osoba przez którą rośnie we mnie siła walki. Wyniki swoje, natura swoje🥰 i na przekór wszystkiemu wierzę w swoje i innych szczęśliwe zakończenie!👨‍🍼

Nefretam, karasol, Olaboga lubią tę wiadomość

• Nefretam Ekspertka

Wysłany: 7 maja, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka nadziei wrote:
    Twoja historia jest bardzo krótka jak na wyniki I Nadaje mi ogromną nadzieję. Lekarze mają często duży udział ( bądź i nie) I jesteś kolejną osoba przez którą rośnie we mnie siła walki. Wyniki swoje, natura swoje🥰 i na przekór wszystkiemu wierzę w swoje i innych szczęśliwe zakończenie!👨‍🍼
    Trzymam za Ciebie mocno kciuki!

karasol, Iskierka nadziei lubią tę wiadomość

AMH 0,24
    👩34 🧔38 🐱
    3dc
    FSH 11.9
    LH 6.2
    estradiol 60

20dc (7dpo)
    Progesteron 18,6
    Estradiol 121

Starania od 02.2025

15.04.2025 betaHCG 166
    17.04.2025 betaHCG 438
    29.04.2025 CRL 3mm ❤️
    6.05.2025 CRL 1cm !
    22.05 - 2,5cm
    2.06 - 4,36cm

preg.png
  • karasol Debiutantka

Wysłany: 7 maja, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka nadziei wrote:
    dzialaj dzialaj! jak mowi moja gin - jak sa owulacje to moze byc ciaza, poki jajniki dzialaja jest szansa i tego sie 3majmy :)

Iskierka nadziei lubi tę wiadomość

• karasol Debiutantka

Wysłany: 7 maja, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefretam wrote:
    ale historia! fajnie ze ja opisalas bo malo takich ,,ku pokrzepieniu serc i jajnikow,, ;D

Nefretam lubi tę wiadomość

• Asia2000 Autorytet

Wysłany: 9 maja, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    7 lat temu mialam amh 0.4 i podchodzilam do in vitro. A r lipcu zeszlego roku urodzilam zdrowa coreczke:). Myslalam ze to emnopauza a okazalo sie ze moja beta miala juz wtedy 2,5 tysiaca...

Amh jak dla mnie (a troche w in vitro siedzialam)bo przeszlam osiem pelnym stymulacji to tylko cyfra. Wazniejszy jest obraz ile jest pecherzykow a tak naprawde najwazniejsza jest ich jakosc.
    A suplementacja-jak najbardziej jestem za. Na chwile przed ta natutalna ciaza zjadlam wszytskie zpasay(mialam drogie suplementy i mi ich bylo szkoda) zjadlam taki mix ze mala bania no i co wazne ogarnelam cukier(cos czego przy in vitro nikt mi nie zasugerowal).

age.png
  • Dziewiarka Autorytet

Wysłany: 10 maja, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Póki są owulacje naturalne to szanse są. Moja naturalna owulacja jest już sporą Dziewczynką w brzuszku 🥰 a AMH 0,29 w wieku 30 lat. U mnie najpewniej kwestie genetyczne, bo w wieku 28 lat już było 0,44. Natomiast faktycznie po stracie 1 ciąży wdrożyłam odpowiednio do wyników suplementację i dietę od dietetyk klinicznej.

Iskierka nadziei lubi tę wiadomość

'94 AMH 0,29, MTHFR A1298 heterozygota PAI-1 4G/5G heterozygota, kariotypy ok
    18.02 ⏸️ naturalnie
    27.03 poronienie zatrzymane 💔
    👼 Miłosz trisomia 22
    Sierpień ciąża biochemiczna 💔
    11.09 IVF MZ
    26.09 ET 4BB nieudany 💔
    11.10 start drugiej stymulacji
    26.10 mamy 1 zarodek 4AB transfer odroczony
    Euthyrox 75, Acard 150
    1.12 ⏸️ naturalny cud
    2.12 10 dpo beta 15,55 prog 23,44 🥹
    4.12 12 dpo beta 67,89 prog 28,27 🥹
    6.12 14 dpo beta 200,03 🥹
    10.12 18 dpo beta 1202,29 prog 37,74 🥹
    23.12 USG jest ❤️ CRL 4,5 mm
    13.01 USG ❤️ 167bpm CRL 26,34 mm
    21.01 USG ❤️ 171bpm CRL 36 mm plus pobranie Nifty Pro
    28.01 Wyniki Nifty Pro- ryzyka niskie, czekamy na Córeczkę 🥹❤️
    6.02 I prenatalne ❤️ 7,2 cm Cudu 🥰
    17.02 9,5 cm Bobasa 💖
    10.03 200 g Dziewczynki 🌸
    15.04 połówkowe 500 g zdrowej Dzidzi 😍
    preg.png
  • Olaboga Nowa

Wysłany: 11 maja, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karasol wrote:
    niemiarodajnosc wyników AMH zalezaca od odległości laboratorium objawia się zbyt niskimi wynikami? Mam taką nadzieję, punkt pobrań od badania był ok 60 km...

Wysłany: 11 maja, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olaboga wrote:
    niemiarodajnosc wyników AMH zalezaca od odległości laboratorium objawia się zbyt niskimi wynikami? Mam taką nadzieję, punkt pobrań od badania był ok 60 km...
    Nie wiem, różnie dziewczyny piszą na forum. Ja dwa razy robiłam w tym samym lab i mam dwa różne wyniki. Oczywiście pierwszy wykreśliłam i mentalnie zostałam z tym drugim, oczywiście wyższym 😉 choć nadal niskim. Na chwilę obecną jestem przed pierwszą wizytą w Klinice leczenia niepłodności i nie wiem... może doktor karze powtórzyć na miejscu? Jednak pogodziłam się z tym że mam bardzo obniżony i trzeba po prostu działać dalej. A jeżeli chodzi o badania to teraz już zostawiam to lekarzom z kliniki. Ostatnio zmieniłam gin która nie owija w bawełnę, sama walczyła z niepłodnością I poleciła lekarza u którego sama się leczyła. Obecnie ma 37 lat i dwójkę dzieciaczków. Mam też podejście że druga stroną jest wiara i nadzieja. Tak jak piszą dziewczyny powyżej. Lekarze swoje badania i wyniki swoje a natura swoje. Także po świadectwach dziewczyn powyżej, które miały niskie AMH I naturalnie zachodziły w ciążę i ja w to wierzę. Ja mam swoje owulacje i nie tracąc nadziei❤️❤️❤️ kiedy mamy ochotę a może się uda😉 Także głowa do góry. Ja początkowo nie chciałam dopuścić tej wiadomości do siebie ale przepracowałam to w głowie i teraz ze zdwojoną siłą uderzamy w starania. Jest to też w końcu jakiś punkt odniesienia z którym możesz zacząć działać i lepiej wiedzieć niż nie i tak naprawdę cały czas szukać przyczyny zamiast zacząć z nią walczyć już teraz!!!

Olaboga lubi tę wiadomość

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - po trymestrach

Odpowiednia dieta w ciąży wpływa nie tylko na przebieg samej ciąży, ale również na zdrowie Twojego dziecka w przyszłości (np. słaby układ odpornościowy dziecka lub problemy z otyłością). Przeczytaj dlaczego dieta w ciąży jest tak istotna, czy kompleks witamin jest w stanie ją zastąpić oraz na co powinnaś zwrócić uwagę w każdym trymestrze ciąży.   

CZYTAJ WIĘCEJ