Forum Starając się - ogólne NISKIE FSH
Odpowiedz

NISKIE FSH

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • malaania Debiutantka
    Postów: 15 0

    Wysłany: 14 marca 2015, 18:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy wiecie co może oznaczac niskie FSH, czy da się to jakoś leczyć? odebrałam dzis wyniki badań hormonalnych i

    FSH:1,97mlU/ml
    LH:3,08mlU/ml
    Prolaktyna: 18,11 ng/ml
    TSH:3,68
    estradiol:234,2pg/ml

    badania wykonywalam w 3 dniu cyklu, od dwoch miesięcy mam jedynie plamienia zamiast miesiączki, C\y FSH mozna podwyższyć?

  • Morwa Autorytet
    Postów: 16705 26062

    Wysłany: 14 marca 2015, 18:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 12:36

    Mogę różnie Cię nazywać, ale dla mnie zawsze będziesz moim małym wielkim cudem 🥰
    cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0010.gif cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0004.gif
    Cwk2p2.png
    🍀25.05.21 -> transfer blastusia :
    8dpt -> 78
    10dpt -> 204
    13dpt -> 631
    15dpt -> 1694
    20dpt -> 8849
    27dpt -> (6t+4d) -> Mamy 6,21mm i serduszko ❤
    (8t+1d) -> CRL 1,83 cm 🥳
    (11t+2d) -> CRL 4,66cm 🥰
    (12t+0d) -> prenatalne -> CRL 5,7 cm, 💗 165ud/min. Zdrowy 👶🎉
    (16t+2d) -> Synek -> 152g 💙
    (20t+0d) -> połówkowe -> 390g 💪
    (20t+2d) -> 400g
    (23t+2d) -> 624g
    (27t+2d) -> 1153g
    (30t+2d) -> 1780g
  • malaania Debiutantka
    Postów: 15 0

    Wysłany: 14 marca 2015, 18:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Problem polega na tym, że od dwóch miesięcy mam jedynie plamienia zamiast okresu, krew pojawia się jedynie podczas podcierania, lekarz zapisał mi duphaston, 7 dni po skonczeniu opakowania leku dostałam lekkiego krwawienia, choć trwało to tylko jeden dzien uznałam go za pierwszy dzień cyklu, pozniej jedynie plamienie. Nie wiem czy dobrze zrobiłam , ale taki prawdziwy okres nie przyszedł.Czy niskie FSH może być spowodowane brakiem progesteronu?

  • Morwa Autorytet
    Postów: 16705 26062

    Wysłany: 14 marca 2015, 18:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 12:36

    Mogę różnie Cię nazywać, ale dla mnie zawsze będziesz moim małym wielkim cudem 🥰
    cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0010.gif cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0004.gif
    Cwk2p2.png
    🍀25.05.21 -> transfer blastusia :
    8dpt -> 78
    10dpt -> 204
    13dpt -> 631
    15dpt -> 1694
    20dpt -> 8849
    27dpt -> (6t+4d) -> Mamy 6,21mm i serduszko ❤
    (8t+1d) -> CRL 1,83 cm 🥳
    (11t+2d) -> CRL 4,66cm 🥰
    (12t+0d) -> prenatalne -> CRL 5,7 cm, 💗 165ud/min. Zdrowy 👶🎉
    (16t+2d) -> Synek -> 152g 💙
    (20t+0d) -> połówkowe -> 390g 💪
    (20t+2d) -> 400g
    (23t+2d) -> 624g
    (27t+2d) -> 1153g
    (30t+2d) -> 1780g
  • Morwa Autorytet
    Postów: 16705 26062

    Wysłany: 14 marca 2015, 18:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 12:36

    Mogę różnie Cię nazywać, ale dla mnie zawsze będziesz moim małym wielkim cudem 🥰
    cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0010.gif cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0004.gif
    Cwk2p2.png
    🍀25.05.21 -> transfer blastusia :
    8dpt -> 78
    10dpt -> 204
    13dpt -> 631
    15dpt -> 1694
    20dpt -> 8849
    27dpt -> (6t+4d) -> Mamy 6,21mm i serduszko ❤
    (8t+1d) -> CRL 1,83 cm 🥳
    (11t+2d) -> CRL 4,66cm 🥰
    (12t+0d) -> prenatalne -> CRL 5,7 cm, 💗 165ud/min. Zdrowy 👶🎉
    (16t+2d) -> Synek -> 152g 💙
    (20t+0d) -> połówkowe -> 390g 💪
    (20t+2d) -> 400g
    (23t+2d) -> 624g
    (27t+2d) -> 1153g
    (30t+2d) -> 1780g
  • malaania Debiutantka
    Postów: 15 0

    Wysłany: 14 marca 2015, 19:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wcześniej żadne plamienia mi się nie zdarzały, miałam długi 35dniowy cykl, ale bardzo regularny. W zeszłym miesiący zamiast normalnego okresu, pojawił się taki jednodniowy, pozniej tylko plamienie, zrobiłam dwa testy ciążowe, bo staramy się o dzidziusia , ale oba wyszły negatywne, wybrałam się do ginekologa, zrobił usg dopochwowe powiedział, że pęcherzyk pękł zapisał mi duphaston na wywołanie miesiączki i skrócenie cyklu, brałam 2 razy dziennie po jednej tabletce, po 7 dniach dostałam lekkie krwawienie i jednodniowe plamienie (w czasie przyjmowania leku plamień nie było)dlatego uznałam to za pierwszy dzień miesiączki i dziś zrobiłam badania hormonalne. Być moze to zbyt wcześnie, ale bolały mnie piersi i brzuch jak na okres, i to lekkie krwawienie uznałam za początek cyklu. Czy tarczyca może zmieniać fsh?

  • malaania Debiutantka
    Postów: 15 0

    Wysłany: 14 marca 2015, 19:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dodam tylko, że dzis przed badaniami również zrobiłam test ciążowy i wyszedł negatywny.

  • Morwa Autorytet
    Postów: 16705 26062

    Wysłany: 14 marca 2015, 19:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 12:37

    Mogę różnie Cię nazywać, ale dla mnie zawsze będziesz moim małym wielkim cudem 🥰
    cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0010.gif cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0004.gif
    Cwk2p2.png
    🍀25.05.21 -> transfer blastusia :
    8dpt -> 78
    10dpt -> 204
    13dpt -> 631
    15dpt -> 1694
    20dpt -> 8849
    27dpt -> (6t+4d) -> Mamy 6,21mm i serduszko ❤
    (8t+1d) -> CRL 1,83 cm 🥳
    (11t+2d) -> CRL 4,66cm 🥰
    (12t+0d) -> prenatalne -> CRL 5,7 cm, 💗 165ud/min. Zdrowy 👶🎉
    (16t+2d) -> Synek -> 152g 💙
    (20t+0d) -> połówkowe -> 390g 💪
    (20t+2d) -> 400g
    (23t+2d) -> 624g
    (27t+2d) -> 1153g
    (30t+2d) -> 1780g
  • malaania Debiutantka
    Postów: 15 0

    Wysłany: 14 marca 2015, 19:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok dzięki, mam jeszcze jedno pytanie, skoro to lekkie krwawienie nie było okresem, a mineło już 8 dni od odstawienia duphastonu, to czy to jest normalne, że okres mi się jeszcze nie pojawił? W jakim terminie od ukonczenia leku powinnam dostać miesiączkę?

  • malaania Debiutantka
    Postów: 15 0

    Wysłany: 14 marca 2015, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    przy usg dopochwowym lekarz stwierdził ,ze jajniki wyglądają prawidłowo.

  • Morwa Autorytet
    Postów: 16705 26062

    Wysłany: 14 marca 2015, 20:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 12:37

    Mogę różnie Cię nazywać, ale dla mnie zawsze będziesz moim małym wielkim cudem 🥰
    cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0010.gif cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0004.gif
    Cwk2p2.png
    🍀25.05.21 -> transfer blastusia :
    8dpt -> 78
    10dpt -> 204
    13dpt -> 631
    15dpt -> 1694
    20dpt -> 8849
    27dpt -> (6t+4d) -> Mamy 6,21mm i serduszko ❤
    (8t+1d) -> CRL 1,83 cm 🥳
    (11t+2d) -> CRL 4,66cm 🥰
    (12t+0d) -> prenatalne -> CRL 5,7 cm, 💗 165ud/min. Zdrowy 👶🎉
    (16t+2d) -> Synek -> 152g 💙
    (20t+0d) -> połówkowe -> 390g 💪
    (20t+2d) -> 400g
    (23t+2d) -> 624g
    (27t+2d) -> 1153g
    (30t+2d) -> 1780g
  • malaania Debiutantka
    Postów: 15 0

    Wysłany: 14 marca 2015, 20:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak wiem, tylko do ginekologa chciałam iść po zbadaniu wszystkich hormonów, również progesteronu, ale teraz to już nie mam pojęcia w jakiej fazie cyklu jestem, poczekam jeszcze kilka dni, jeśli taki normalny okres 5 dniowy po duphastonie nadal się nie pojawi, to umówię się na wizytę do lekarza. dziękuję Ci za pomoc.

  • NataliaGie Autorytet
    Postów: 279 138

    Wysłany: 30 lipca 2020, 13:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, odświeżam wątek. Czy można podnieść poziom FSH tabletkami ? Mój wynik to :

    FSH 2.8 mlU/mL przy normie (3.5-12.5)
    LH 3.4 mlU/mL przy normie (2.4-12.6)
    TSH 0.78 uIU/mL przy normie (0.27- 4.2)
    prolatktyna 762 mlU/L przy normie (127-637)

    Pozostałe wyniki w miarę w normie, tylko te niskie FSH i wysoka prolaktyna mnie martwią. Idę jutro do Gina na konsultację

    MałaMonia lubi tę wiadomość

    👩🏼Ja 32,🧔 On 37
  • MałaMonia Znajoma
    Postów: 22 8

    Wysłany: 23 sierpnia, 09:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaGie wrote:
    Hej, odświeżam wątek. Czy można podnieść poziom FSH tabletkami ? Mój wynik to :

    FSH 2.8 mlU/mL przy normie (3.5-12.5)
    LH 3.4 mlU/mL przy normie (2.4-12.6)
    TSH 0.78 uIU/mL przy normie (0.27- 4.2)
    prolatktyna 762 mlU/L przy normie (127-637)

    Pozostałe wyniki w miarę w normie, tylko te niskie FSH i wysoka prolaktyna mnie martwią. Idę jutro do Gina na konsultację

    Podpinam się

    Starania od 2019
    Ona: lat 28
    📌 hiperinsulinemia
    📌hiperprolaktynemia
    📌Hiperandrogenizm
    📌mthfr hetero
    📌V Leiden hetero

    Tsh 0.655
    FT4 12.72
    Fsh 3.1
    LH 7.01
    Anty TPO 0.25
    Anty TG 0.69
    Estradiol 248
    Testosteron 0.61 mg/ml
    DHEA SO4 14.08
    SHBG 149
    Androstention 2.26

    ☑️AMH 3.38
    ☑️drożność sono hsg
    ☑️Homocysteina

    💊diostinex
    💊3x500mg glucophage
    💊Metylowany kwas foliowy i B12
    💊Acard 75mg

    On lat 29
    📌Morfologia 2%
    ☑️ Koncentracja 33,45 mln
    ☑️ Liczba całkowita 180,63M
    ☑️Ruchliwość 71.26%
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ