NISKIE FSH
-
Dziewczyny, czy wiecie co może oznaczac niskie FSH, czy da się to jakoś leczyć? odebrałam dzis wyniki badań hormonalnych i
FSH:1,97mlU/ml
LH:3,08mlU/ml
Prolaktyna: 18,11 ng/ml
TSH:3,68
estradiol:234,2pg/ml
badania wykonywalam w 3 dniu cyklu, od dwoch miesięcy mam jedynie plamienia zamiast miesiączki, C\y FSH mozna podwyższyć?
-
Problem polega na tym, że od dwóch miesięcy mam jedynie plamienia zamiast okresu, krew pojawia się jedynie podczas podcierania, lekarz zapisał mi duphaston, 7 dni po skonczeniu opakowania leku dostałam lekkiego krwawienia, choć trwało to tylko jeden dzien uznałam go za pierwszy dzień cyklu, pozniej jedynie plamienie. Nie wiem czy dobrze zrobiłam , ale taki prawdziwy okres nie przyszedł.Czy niskie FSH może być spowodowane brakiem progesteronu?
-
Wcześniej żadne plamienia mi się nie zdarzały, miałam długi 35dniowy cykl, ale bardzo regularny. W zeszłym miesiący zamiast normalnego okresu, pojawił się taki jednodniowy, pozniej tylko plamienie, zrobiłam dwa testy ciążowe, bo staramy się o dzidziusia , ale oba wyszły negatywne, wybrałam się do ginekologa, zrobił usg dopochwowe powiedział, że pęcherzyk pękł zapisał mi duphaston na wywołanie miesiączki i skrócenie cyklu, brałam 2 razy dziennie po jednej tabletce, po 7 dniach dostałam lekkie krwawienie i jednodniowe plamienie (w czasie przyjmowania leku plamień nie było)dlatego uznałam to za pierwszy dzień miesiączki i dziś zrobiłam badania hormonalne. Być moze to zbyt wcześnie, ale bolały mnie piersi i brzuch jak na okres, i to lekkie krwawienie uznałam za początek cyklu. Czy tarczyca może zmieniać fsh?
-
ok dzięki, mam jeszcze jedno pytanie, skoro to lekkie krwawienie nie było okresem, a mineło już 8 dni od odstawienia duphastonu, to czy to jest normalne, że okres mi się jeszcze nie pojawił? W jakim terminie od ukonczenia leku powinnam dostać miesiączkę?
-
tak wiem, tylko do ginekologa chciałam iść po zbadaniu wszystkich hormonów, również progesteronu, ale teraz to już nie mam pojęcia w jakiej fazie cyklu jestem, poczekam jeszcze kilka dni, jeśli taki normalny okres 5 dniowy po duphastonie nadal się nie pojawi, to umówię się na wizytę do lekarza. dziękuję Ci za pomoc.
-
Hej, odświeżam wątek. Czy można podnieść poziom FSH tabletkami ? Mój wynik to :
FSH 2.8 mlU/mL przy normie (3.5-12.5)
LH 3.4 mlU/mL przy normie (2.4-12.6)
TSH 0.78 uIU/mL przy normie (0.27- 4.2)
prolatktyna 762 mlU/L przy normie (127-637)
Pozostałe wyniki w miarę w normie, tylko te niskie FSH i wysoka prolaktyna mnie martwią. Idę jutro do Gina na konsultacjęMałaMonia lubi tę wiadomość
👩🏼Ja 33🧔 On prawie 38
Dieta od początku grudnia, mimo ze oboje jesteśmy szczupli
Suple:aspiryna75, kwas foliowy, b12, koenzym q10+plastry borowinowe przed owulacja -
NataliaGie wrote:Hej, odświeżam wątek. Czy można podnieść poziom FSH tabletkami ? Mój wynik to :
FSH 2.8 mlU/mL przy normie (3.5-12.5)
LH 3.4 mlU/mL przy normie (2.4-12.6)
TSH 0.78 uIU/mL przy normie (0.27- 4.2)
prolatktyna 762 mlU/L przy normie (127-637)
Pozostałe wyniki w miarę w normie, tylko te niskie FSH i wysoka prolaktyna mnie martwią. Idę jutro do Gina na konsultację
Podpinam sięStarania od 2019
Ona: lat 28
📌 hiperinsulinemia
📌hiperprolaktynemia
📌Hiperandrogenizm
📌mthfr hetero
📌V Leiden hetero
Tsh 0.655
FT4 12.72
Fsh 3.1
LH 7.01
Anty TPO 0.25