Forum Starając się - ogólne Niskie FSH, ale stosunek LF do FSH powyżej 1
Odpowiedz

Niskie FSH, ale stosunek LF do FSH powyżej 1

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • vintoyra Koleżanka
    Postów: 75 14

    Wysłany: 24 lutego 2015, 13:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam

    Dotychczas dokuczała mi hiperprolaktynemia. Od ponad pół roku przyjmuję ( na noc) 1 tabletkę Bromergonu.

    Cały czas mi zimno.
    Moje cykle są rozjechane od 24 - 25 do 51 dni.
    Jedyna rzecz stała to długość fazy lutealnej, która u mnie bez względu na długość cyklu wynosi 9 dni. Czyli wskazywać by mogło na niedomogę fazy lutealnej.
    Na USG wyszedł mi wodniak jajowodu oraz torbiel. (Jestem już po jednej operacji usunięcia dwóch torbieli każda o sr 8 cm).

    W 4 dniu cyklu wykonałam badania:
    Wyniki:
    FSH - 2,28 ( norma w f. fl - 3,5 - 12,4)
    LH - 3,18 (norma w f.fl - 2,4-12,6)
    PRL 133,8 (norma: 127 - 637). Czyli dolna norma , a nie jak dotychczas hiperprolaktynemia.

    Wyczytałam, że poziom FSH poniżej 3 wskazuje na niewydolność przysadkową.

    Stosunek LH : FSH = 1,39 - co bardziej sugerowałoby PCOS.

    CZy któraś z Was miała podobnie ?

    Na 5 marca mam wyznaczone USG - ginekolog kazał monitorować tego wodniaka. A następnego dnia mam umówioną wizytę do ginekologa (endokrynolog dopiero na 17.03).

    Czekanie mnie nieco dobija i sama robię sobie krzywdę czytając to co "Doktor Google" mi podpowie.

    Ciekawa jestem waszych doświadczeń.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 lutego 2015, 09:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A miałas badanie progesteronu i TSH?bralas juz kiedyś duphaston?

  • vintoyra Koleżanka
    Postów: 75 14

    Wysłany: 2 marca 2015, 09:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Progesteron i TSH miałam badany. Progesteron miałam badany w maju - poziom w normie. TSH miałam badane w listopadzie - poziom w normie.

    Duphastonu nie brałam.

  • Reni Autorytet
    Postów: 18654 92002

    Wysłany: 3 marca 2015, 13:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co ma do tego duphaston??

    FasUla

    spróbuj może w dziale https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna,4.html

    tam jest więcej lasek z tym problemem, może któraś będzie mogła Ci pomóc

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2015, 13:13

    moremi, Sabina lubią tę wiadomość

    2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ