Obserwacja cyklu a problemy hormonalne
-
Słuchajcie, chciałam zapytać, czy obserwując cykl można wytropić potencjalne zaburzenia hormonalne? Co ewentualnie powinno niepokoić? Lekarz mówił mi, że cykle z różnicą 7 dni między najkrótszym a najdłuższym traktuje się jako regularne i wiem, że plamienie przed miesiączką może wskazywać na problemy z progesteronem. Co jeszcze można wyśledzić? Mam nadzieję, że nie powielam tematu, ale nie udało mi się znaleźć podobnego w wyszukiwarce forumowej. Z góry dzięki za odp.
23.03. - 13 dpo - 108 (3 tc 5 dzień), 25.03. - 15 dpo - 316 (4 tc), 01.04. - 22 dpo - 3541 (5tc)
14.04. - - 6t6d -
nick nieaktualny
-
Róznica do 10 dni między najdłuzszym a najkrótszym cyklem jest prawidłowa.
Obserwując cykl dużo można się dowiedzieć ale też zalezy jaką metodą się obserwuje. Najlepiej jest nauczyc sie danej metody bo tylko same mierzenie nic nie wniesie bo ważny jest też śluz i jego interpretacja żeby wiedzieć kiedy jest szczyt sluzu. Mierząc temp. można zauwazyć czy cykl jest dwufazowy czy nie ale nie zawsze wskazuje to na cykle owulacyjne więc w tym celu lepiej wykonać monitoring owulacji.
Dokładnie obserwujac cykl mozna tez zauwazyć czy wystepują nieprawidłowe krwawienia, plamienia które moga też świadczyć o stanie zapalnym endometrium.
Z obserwacji można też sie dowiedzieć czy np. nie ma sie nietolerancji pokarmowych (ale nie każdej w obserwacji dot. to specjalistycznych metod rozpoznawania płodności) które moga powodować strudności z zajściem w ciążę, albo można zauważyć nieprawidłowości w organizmie ktore prowadza do niepłodności itp.Manieczka86 lubi tę wiadomość
-