Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Od czego zacząć..
Odpowiedz

Od czego zacząć..

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Pola9292 Nowa

Wysłany: 17 lutego 2021, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Mam 28 lat.. od ponad półtorej roku staramy się z mężem o dzidziusia. Mam
    Hashimoto.. Jakie badania robiliście? Robiłam póki co podstawowe hormony, przeciwciała plemnikowe i jądrowe, AMH. Z kolei mąż robił rozszerzone badanie nasienia.

• Moniiii Koleżanka

Wysłany: 20 lutego 2021, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi Pani doktor zleciła tsh A doktor do którego teraz chodzę zlecił AMH i Prl.

• Syyylwia Koleżanka

Wysłany: 22 lutego 2021, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam:
    AMH
    Morfologia
    TSH
    FT 3
    FT 4
    antyTPO
    FSH
    LH
    estradiol
    testosteron
    żelazo (powinna być też ferrytyna, ja nie robiłam bo nie wiedziałam)
    prolaktyna
    prrogesteron

Mam zamiar zrobić jeszcze: adrostendion, dhea-s, 17oh progesteron, shbg - to wszystko przez podejrzenie PCOS
    plus krzywą glukozowo-insulinową

• Syyylwia Koleżanka

Wysłany: 22 lutego 2021, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola9292 wrote:
    Hej! Mam 28 lat.. od ponad półtorej roku staramy się z mężem o dzidziusia. Mam
    Hashimoto.. Jakie badania robiliście? Robiłam póki co podstawowe hormony, przeciwciała plemnikowe i jądrowe, AMH. Z kolei mąż robił rozszerzone badanie nasienia.

My podobny czas się staramy, także łącze się ❤😔
    Ja za chwilę 27 lat

• Endzi Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2021, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Wam dziewczyny radziłabym znaleźć dobrego ginekologa który Was dobrze poprowadzi. Może warto też się udać do immunologa i genetyka bo czasami problem nie leży tylko w swerze ginekologicznej. A po półtorej roku warto byłoby już pójść do kliniki leczenia niepłodności.

Ja Wam mogę napisać jakie badania ja robiłam.
    Na poczatku:
    AMH, LH, fsh Estradiol 2-5dc
    Pogesteron, prolaktyna 21-22dc (ogólnie 7dpo)
    Jedna z najważniejszych rzeczy to jest monitoring owulacji, przy cyklach 28dn robi się go mniej więcej 11-14dc.
    Panel tarczycowy: tsh, ft3 i ft4, anty tpo i anty tg, usg tarczycy

Pozniej robiłam:
    Homocysteina, Wit d3, kwas foliowy, wit b12
    Zespół antyfosfolipidowy, ana2, przeciwciała przeciw plemnikom i antygenom łożyska, antykoagulant tocznia

Badania genetyczne (Trombofilia wrodzona inaczej mutacje), kariotypy

Mąż: badania nasienia, genetyczne:( kariotypy, panel niepłodności meskiej)

Ja mam niedoczynność tarczycy, mutacje MTHFR w heterozygocie obu genów.
    Jestem na metylowanych witaminach, luteinie, heparyne, euthyrox 50.
    Starania zaczęliśmy w 2019r mam za sobą ciążę biochemiczną i poronienie w 11tc. Przeszlismy długą drogę i masę badań. W dodatku kosztownych badań. Ja wierzę że uda i Wam się ale najważniejsze to jest dobry lekarz.
    Z Lublina mogę polecić Wam dr Adriannę Kondracką ona jest ginekologiem genetykiem.

Przede wszystkim monitoring owulacji jest ważny bo jak nie ma owulacji to będzie ciężko o ciążę i trzeba się wspomoc lekami.

Powodzenia 🤗

💔05.2017
    💔04.2020r. 11tc
    ❤️ Listopad 2020 Cud
    relgdf9hd2smmklw.png
  • Moniiii Koleżanka

Wysłany: 23 lutego 2021, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A robiła któraś z Was badanie Amh i PRL?

• Syyylwia Koleżanka

Wysłany: 23 lutego 2021, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniiii wrote:
    A robiła któraś z Was badanie Amh i PRL?
    Ja robiłam tylko AMH, wyszło ponad 7.

Jak u Ciebie?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ