Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Odstawienie tabletek - w którym momencie
Odpowiedz

Odstawienie tabletek - w którym momencie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Paulina66 Przyjaciółka

Wysłany: 24 października, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 12 lat biorę tabletki antykoncepcyjne. Podjęliśmy decyzję, że zaczynamy starać się o dzidziusia. Od początku października przyjmuję suplement zawierający m.in. 400ug folianów (wcześniej brałam na przełomie sierpia i września, ale potem było 2 tyg przerwy). Od tygodnia zaczęłam dodatkowo brać jeszcze sam folian 400ug (więc łącznie przyjmuję 800ug). Jestem w trakcie ostatniego opakowania tabletek anty (21+7) w połowie drugiego tygodnia. Czy powinnam dokończyć blister i po krwawieniu z odstawienia nie zaczynać następnego (niby wszędzie tak zalecają) czy mogę przerwać w trakcie? Jak to było u Was? Czy jeśli przerwę w trakcie to jest większe ryzyko, że hormony dłużej będą dochodzić do ładu? czy po prostu szybciej wystąpi krwawienie z odstawienia i szybciej rozpocznie się nowy cykl? Byłam na wizycie u lekarza przebadać się przed staraniami, powiedział żeby po prostu odstawić tabsy i zacząć się starać, a ja nie dopytałam czy mogę odstawić z dnia na dzień.

30 👰🏼‍♀️ 32 🤵🏻
    1 cs po 12 latach AH
    💊 Folian Naturell, Prenacaps OVI, B Complex B-50 Methyl TMG Plus Aliness, Wit D 2000 j.m., Triple Magnesium Complex Swanson, Omega-3, olej z wiesiołka, zioła ojca sroki
  • aszin Autorytet

Wysłany: 24 października, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokończ blister i nie zaczynaj kolejnego opakowania. Nie bez powodu tak jest napisane w ulotce i tak wszyscy zalecają. ☺️

🚩Hashimoto
    🚩 Trombofilia wrodzona ↩️
    🧬 czynnik V(Leiden) hetero, PAI-1 4G hetero
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️ 5cs
    19.03.2024 💔💔
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    8cs:
    - 1cs stymulowany Clostilbegyt+Ovitrelle❌

💉Neoparin+💊 Acard150

„Somewhere over the rainbow…”
  • Syla30 Debiutantka

Wysłany: 3 listopada, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina66 wrote:
    Od 12 lat biorę tabletki antykoncepcyjne. Podjęliśmy decyzję, że zaczynamy starać się o dzidziusia. Od początku października przyjmuję suplement zawierający m.in. 400ug folianów (wcześniej brałam na przełomie sierpia i września, ale potem było 2 tyg przerwy). Od tygodnia zaczęłam dodatkowo brać jeszcze sam folian 400ug (więc łącznie przyjmuję 800ug). Jestem w trakcie ostatniego opakowania tabletek anty (21+7) w połowie drugiego tygodnia. Czy powinnam dokończyć blister i po krwawieniu z odstawienia nie zaczynać następnego (niby wszędzie tak zalecają) czy mogę przerwać w trakcie? Jak to było u Was? Czy jeśli przerwę w trakcie to jest większe ryzyko, że hormony dłużej będą dochodzić do ładu? czy po prostu szybciej wystąpi krwawienie z odstawienia i szybciej rozpocznie się nowy cykl? Byłam na wizycie u lekarza przebadać się przed staraniami, powiedział żeby po prostu odstawić tabsy i zacząć się starać, a ja nie dopytałam czy mogę odstawić z dnia na dzień.

Hejka i jak zaczęliście starania ?. Ja też zakończyłam anty 31 listopada i 2 listopada dostałam krwawienia z odstawienia .
    Właśnie zastanawiam się jak to jest czy zaraz po odstawieniu można się starać czy lepiej poczekać .

• Domel98 Koleżanka

Wysłany: 3 listopada, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja odstawiłam tabletki anty po 10 latach i gin kazał się starać od razu. Na razie od sierpnia bez rezultatu..
    za to z bardzo długimi cyklami..

• Paulina66 Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla30 wrote:
    Hejka i jak zaczęliście starania ?. Ja też zakończyłam anty 31 listopada i 2 listopada dostałam krwawienia z odstawienia .
    Właśnie zastanawiam się jak to jest czy zaraz po odstawieniu można się starać czy lepiej poczekać .
    Dostałam właśnie dziś krwawienie z odstawienia. Lekarz powiedział, że po 2-3 miesiącach po odstawieniu AH mogę zacząć takie planowane starania (obserwacja owulacji i wyliczanie dni płodnych). Pytałam czy do tego czasu lepiej żebyśmy się zabezpieczali, ale powiedział, że nie ma takiej potrzeby. Jeśli jakimś cudem udałoby się zajść w ciążę wcześniej to oznacza, że organizm był na to gotowy. Powiedział też, że stosowanie AH bezpośrednio przed zajściem w ciążę nie wpływa w negatywny sposób na płód. Także my zaczynamy od razu na luzie :)

30 👰🏼‍♀️ 32 🤵🏻
    1 cs po 12 latach AH
    💊 Folian Naturell, Prenacaps OVI, B Complex B-50 Methyl TMG Plus Aliness, Wit D 2000 j.m., Triple Magnesium Complex Swanson, Omega-3, olej z wiesiołka, zioła ojca sroki
  • ConteBis Autorytet

Wysłany: 4 listopada, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tabletki anty odstawiamy po skończeniu blistra. Można starać się bezposrednio po.odstawieniu ale nie jest powiedziane, że się szybko uda. Organizm musi dojść do siebie, raz będzie dochodził miesiąc a u innej kobiety rok. Jeśli po odstawieniu macie długie cykle lub inne problemy, zgłaszajcie się do ginekologa i diagnozujcie. Tabletki maskują schorzenia. Ja po odstawieniu i bezowocnych staraniach przez blisko rok i z długimi cyklami, zdiagnozowałam pcos i io, których nigdy wcześniej nie podejrzewałam nawet, że mam. Ale zdiagnozowałam je o rok za późno, można było to zrobić wcześniej.

Lusia90 lubi tę wiadomość

Staramy się o rodzeństwo od 06.2024
    2 cykl stymulowany aromkiem
    24.10.2024 <3
    18.11.2024 CRL 1.07cm i 147 bpm 🥰
    preg.png
  • Syla30 Debiutantka

Wysłany: 4 listopada, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domel98 wrote:
    Hej, ja odstawiłam tabletki anty po 10 latach i gin kazał się starać od razu. Na razie od sierpnia bez rezultatu..
    za to z bardzo długimi cyklami..

No właśnie mi też z tego co pamiętam mówił że miesiąc przed zakończyć anty i można się starać .

• truskawki981 Debiutantka

Wysłany: 4 listopada, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ginekolożka powiedziała, że najlepiej odczekać z 3 miesiące żeby organizm zdążył się zregenerować

• Lusia90 Ekspertka

Wysłany: 4 listopada, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    truskawki981 wrote:
    Mnie ginekolożka powiedziała, że najlepiej odczekać z 3 miesiące żeby organizm zdążył się zregenerować
    Mój dopiero po roku po odstawieniu się ogarnął i zaszłam w ciążę. I mi mój powiedział tak jak pisze ConteBis :)

preg.png

👩26 |👨‍🦱 27

Starania o pierwszego maluszka: ¶7 naturalnych cs ⏳ ¶3 cykle przerwy na Proverę, brak efektów) ➡️ Duphaston na wywołanie miesiączki ¶1 cykl stymulowany Clo

31.10 skromne ⏸️
    02.11 12dpo beta 91.90, progesteron 47.60
    06.11 16dpo beta 927.38 przyrost ponad 200% 🥴
    09.11 19dpo beta 4455,84
    13.11 23dpo beta 19657.67
    28.11 wizyta 🗓️🩺
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ