WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Odstawienie tabletek - w którym momencie
Odpowiedz

Odstawienie tabletek - w którym momencie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Paulina66 Autorytet

Wysłany: 24 października 2024, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 12 lat biorę tabletki antykoncepcyjne. Podjęliśmy decyzję, że zaczynamy starać się o dzidziusia. Od początku października przyjmuję suplement zawierający m.in. 400ug folianów (wcześniej brałam na przełomie sierpia i września, ale potem było 2 tyg przerwy). Od tygodnia zaczęłam dodatkowo brać jeszcze sam folian 400ug (więc łącznie przyjmuję 800ug). Jestem w trakcie ostatniego opakowania tabletek anty (21+7) w połowie drugiego tygodnia. Czy powinnam dokończyć blister i po krwawieniu z odstawienia nie zaczynać następnego (niby wszędzie tak zalecają) czy mogę przerwać w trakcie? Jak to było u Was? Czy jeśli przerwę w trakcie to jest większe ryzyko, że hormony dłużej będą dochodzić do ładu? czy po prostu szybciej wystąpi krwawienie z odstawienia i szybciej rozpocznie się nowy cykl? Byłam na wizycie u lekarza przebadać się przed staraniami, powiedział żeby po prostu odstawić tabsy i zacząć się starać, a ja nie dopytałam czy mogę odstawić z dnia na dzień.

31 👰🏼‍♀️ 33 🤵🏻

starania o pierwsze 👶🏼🍼 od 11.2024

01.2025 💔🪽 9tc

Jeżeli idziesz przez piekło, nie zatrzymuj się, idź dalej. Wszystko się kiedyś kończy - Winston Churchill.
  • aszin Autorytet

Wysłany: 24 października 2024, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokończ blister i nie zaczynaj kolejnego opakowania. Nie bez powodu tak jest napisane w ulotce i tak wszyscy zalecają. ☺️

Starania o pierwszego 👶🏻
    08.2023r.
    z przerwami

🚩Hashimoto
    🚩 Trombofilia wrodzona ↩️
    🧬 czynnik V(Leiden) hetero, PAI-1 4G hetero
    ✔️ AMH - 3,63ng/ml
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️
    19.03.2024 💔💔 8tc
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    Stymulacja owulacji:
    1) Clo+Ovitrelle+Duphaston❌
    2) Clo+Ovitrelle+Luteina❌
    3) Clo+Luteina❌

🔜 HSG
    🔜 Klinika 06.25r.

💉Neoparin+💊 Acard150

✨ 2025 ✨🙏
  • Syla30 Znajoma

Wysłany: 3 listopada 2024, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina66 wrote:
    Od 12 lat biorę tabletki antykoncepcyjne. Podjęliśmy decyzję, że zaczynamy starać się o dzidziusia. Od początku października przyjmuję suplement zawierający m.in. 400ug folianów (wcześniej brałam na przełomie sierpia i września, ale potem było 2 tyg przerwy). Od tygodnia zaczęłam dodatkowo brać jeszcze sam folian 400ug (więc łącznie przyjmuję 800ug). Jestem w trakcie ostatniego opakowania tabletek anty (21+7) w połowie drugiego tygodnia. Czy powinnam dokończyć blister i po krwawieniu z odstawienia nie zaczynać następnego (niby wszędzie tak zalecają) czy mogę przerwać w trakcie? Jak to było u Was? Czy jeśli przerwę w trakcie to jest większe ryzyko, że hormony dłużej będą dochodzić do ładu? czy po prostu szybciej wystąpi krwawienie z odstawienia i szybciej rozpocznie się nowy cykl? Byłam na wizycie u lekarza przebadać się przed staraniami, powiedział żeby po prostu odstawić tabsy i zacząć się starać, a ja nie dopytałam czy mogę odstawić z dnia na dzień.

Hejka i jak zaczęliście starania ?. Ja też zakończyłam anty 31 listopada i 2 listopada dostałam krwawienia z odstawienia .
    Właśnie zastanawiam się jak to jest czy zaraz po odstawieniu można się starać czy lepiej poczekać .

• Domel98 Koleżanka

Wysłany: 3 listopada 2024, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja odstawiłam tabletki anty po 10 latach i gin kazał się starać od razu. Na razie od sierpnia bez rezultatu..
    za to z bardzo długimi cyklami..

• Paulina66 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2024, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla30 wrote:
    Hejka i jak zaczęliście starania ?. Ja też zakończyłam anty 31 listopada i 2 listopada dostałam krwawienia z odstawienia .
    Właśnie zastanawiam się jak to jest czy zaraz po odstawieniu można się starać czy lepiej poczekać .
    Dostałam właśnie dziś krwawienie z odstawienia. Lekarz powiedział, że po 2-3 miesiącach po odstawieniu AH mogę zacząć takie planowane starania (obserwacja owulacji i wyliczanie dni płodnych). Pytałam czy do tego czasu lepiej żebyśmy się zabezpieczali, ale powiedział, że nie ma takiej potrzeby. Jeśli jakimś cudem udałoby się zajść w ciążę wcześniej to oznacza, że organizm był na to gotowy. Powiedział też, że stosowanie AH bezpośrednio przed zajściem w ciążę nie wpływa w negatywny sposób na płód. Także my zaczynamy od razu na luzie :)

31 👰🏼‍♀️ 33 🤵🏻

starania o pierwsze 👶🏼🍼 od 11.2024

01.2025 💔🪽 9tc

Jeżeli idziesz przez piekło, nie zatrzymuj się, idź dalej. Wszystko się kiedyś kończy - Winston Churchill.
  • ConteBis Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2024, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tabletki anty odstawiamy po skończeniu blistra. Można starać się bezposrednio po.odstawieniu ale nie jest powiedziane, że się szybko uda. Organizm musi dojść do siebie, raz będzie dochodził miesiąc a u innej kobiety rok. Jeśli po odstawieniu macie długie cykle lub inne problemy, zgłaszajcie się do ginekologa i diagnozujcie. Tabletki maskują schorzenia. Ja po odstawieniu i bezowocnych staraniach przez blisko rok i z długimi cyklami, zdiagnozowałam pcos i io, których nigdy wcześniej nie podejrzewałam nawet, że mam. Ale zdiagnozowałam je o rok za późno, można było to zrobić wcześniej.

Lusia90 lubi tę wiadomość

24.10.2024 ⏸️
    4.02.2025 236g.🩷
    25.02.2025 429g.🫶
    24.03.2025 870g. 🥰
    22.04.2025 1315g.🤰
    13.05.2025 1879g 👶
    preg.png
  • Syla30 Znajoma

Wysłany: 4 listopada 2024, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domel98 wrote:
    Hej, ja odstawiłam tabletki anty po 10 latach i gin kazał się starać od razu. Na razie od sierpnia bez rezultatu..
    za to z bardzo długimi cyklami..

No właśnie mi też z tego co pamiętam mówił że miesiąc przed zakończyć anty i można się starać .

• truskawki981 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2024, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ginekolożka powiedziała, że najlepiej odczekać z 3 miesiące żeby organizm zdążył się zregenerować

03.01.2025 ⏸️
    04.01. beta 20,57 mlU/ml, prog 24,44 ng/ml
    09.01 beta 695, prog 27
    07.03 - I prenatalne - wszystko ok 🤩
    09.05 - II prenatalne ⏳

preg.png
  • Lusia90 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2024, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    truskawki981 wrote:
    Mnie ginekolożka powiedziała, że najlepiej odczekać z 3 miesiące żeby organizm zdążył się zregenerować
    Mój dopiero po roku po odstawieniu się ogarnął i zaszłam w ciążę. I mi mój powiedział tak jak pisze ConteBis :)

preg.png

👩27 |👨‍🦱 28 | pierwsza ciąża.
    21+1tc 473 g zdrowego chłopca 💙
    26+2tc 950 g naszego szczęścia 💛
    30+2 tc 1630 g ślicznej rybki 💚
    30+6 tc 1816 g okrągłego misia 🧡
    Czekamy na Ciebie maluszku 💞🥹
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ