X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Owulacja a ciąża
Odpowiedz

Owulacja a ciąża

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2014, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    może i jestem głupia i niedoinformowana ale mam takie pytanie wszyscy piszą że beż owulacji nie można zajść w ciąże no ale dni płodne zaczynają się już jakieś 4 dni przed owulacją, to więc można zajść w ciąże bez owulacji czy nie bo ja już się pogubiłam :/

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2014, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no jestes jestes niedouczona...nie ukryje sie tego czytajac pytanie ;)
    A wiec łopatologicznie wwykladajac......
    Owulacja to moment , w ktorym nastepuje pekniecie pecherzyka graffa i wypuszczenie dojrzalej komorki jajowej-kumasz???...
    Bez tej komorki mozesz miec nawet i 100dni plodnych i nie zajdzie sie w ciaze..To chyba proste :)
    Ciaza nie bierze sie z dni plodnych ale z polaczenia komorki jajowej z plemnikiem..
    Natomiast dni plodne to czas , w ktorym przypuszczamy , ze moze dojsc do uwolnienia komorki jajowej..A wiec owulacja plus sex w dni plodne da Ci ciaze ....Cykl bezowulacyjny mimo pojawienia sie sluzu plodnego itd zeby skaly sie zesrały nie uczyni cie matka..Dlatego tak wazne jest obserwowanie siebie no i monitoringi usg by spr czy wogole dochodzi do owulacji...Zajarzylas ? :)...

An, gosiunia, zizia_a lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2014, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie można bo jeśli podczas owulacji nie uwolni się jajeczko z pęcherzyka to nie może zostać zapłodnione, a płodne dni są przed owulacją bo jest to okres w którym mogą przeżyć plemniki wewnątrz czekając na owulację.

• kierzynka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2014, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a na Biologii nie było jak sie w ciążę zachodzi? ;)

An lubi tę wiadomość

qdkko7eso4id4zg9.png
    (02.02.2015 - 17t 5d)
  • kapturnica Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2014, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kierzynka wrote:
    a na Biologii nie było jak sie w ciążę zachodzi? ;)
    Pewnie bylo ale sie spalo albo rozmawialo ;)

kierzynka, gosiunia lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • KotkaPsotka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2014, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, bez owulacji nie mozesz zajsc w ciaze. Tzw. dni plodne to dni w ktorych albo potencjalnie moze wystapic owulacja albo warunki sa na tyle dobre, ze plemniki moga przetrwac do owulacji i zaplodnic komorke jajowa.

zAgatka lubi tę wiadomość

9fca6f50a2283c6d700e791421c68616.png
  • Pera Koleżanka

Wysłany: 11 lipca 2014, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dziewczyny, nie kamieniujcie nowej koleżanki ;)

Ja na przykład oglądałam ostatnio film dokumentalny o poczęciu i dowiedziałam się jak dochodzi do ciąży bliźniaczej jednojajowej, bo wcześniej mnie to zastanawiało. A pewnie też było na biologii.

aga.just, karola_aa, momo1009 lubią tę wiadomość

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ