Owulacja a progesteron
-
Dzień dobry, po roku starań zdecydowałam się dołączyć do Was tutaj na forum bo być może nauczę się lepiej poznawać swoje cykle.. I mam bardzo ważne pytanie. Mam dość długie cykle ok 31-33 dni w 21 dniu cyklu zrobiłam badanie progesteronu, który wyszedł na poziomie 16,85 ng ml według mojej aplikacji dokładnie ten dzień to był
dzień owulacji natomiast czytając normy na wyniku wychodzi na to, że mam progesteron wyższy niż przewiduje skala fazy folikularnej. Lekarz w aplikacji skomentował ten wynik „w granicach normy laboratoryjnej”. Z tego co udało mi się wyczytać jeśli w tym dniu byłaby owulacja to wynik powinien być o wiele niższy.. Czy ktoś może mi wytłumaczyć co to może oznaczać? Wizytę u innego lekarza mam dopiero za kilka dni.. Jestem 5 dni przed miesiączka aktualnie dopadł mnie różowy śluz, który u mnie świadczy o zbliżającym się okresie więc kolejny cykl niestety pudło -
Taki wynik oznacza tyle, że owulacja w tym cyklu była kilka dni wcześniej (bliżej 15 dc, nie 21dc) a tym samym cykl ten będzie najpewniej krótszy niż zazwyczaj, możliwe że miesiączka właśnie się rozkręca o czym świadczy to różowe plamienie. Ale takie plamienia pojawiają się też na początku ciąży więc warto zweryfikować to testem.
-
Namisa wrote:Taki wynik oznacza tyle, że owulacja w tym cyklu była kilka dni wcześniej (bliżej 15 dc, nie 21dc) a tym samym cykl ten będzie najpewniej krótszy niż zazwyczaj, możliwe że miesiączka właśnie się rozkręca o czym świadczy to różowe plamienie. Ale takie plamienia pojawiają się też na początku ciąży więc warto
zweryfikować to testem.
Dziękuje za odpowiedź, dokładnie tak było dostałam po tym badaniu okres 5 dni wcześniej niż powinnam
U mnie zawsze kilka dni przed okresem występuje taki różowy śluz, wczoraj jeszcze się łudziłam i zrobiłam test ale to było 10 dpo oczywiście wyszedł negatywny.. A nadzieje miałam bo dokładnie 7 dni po stosunku i po owulacji dostałam w aucie tak silnego bólu podbrzusza i aż odbytu.. który trwał ok 15 minut aż zalały mnie zimne poty ale to widocznie jakiś przypadek był
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2023, 19:22
-