owulacja- kiedy?
-
mam pytanie kiedy moze wystepować najwczesniej owulacja a kiedy najpozniej ? nie umiem rozszyfrować mojego wykresu... prosze o pomoc i rady.
Pozdrawima👩39
🧔♂️41
👨👩👧 2017
3.10- II
4.10 beta 46.1
6.10 -106.9
9.10 -375.3
11.10- 1085.9
13 10- 2838.1
16.10- 9912,7 -
Nie ma reguły, są kobiety, które mają cykle tak krótkie, że koniec miesiączki jest początkiem owulacji, a niektóre tak jak ja mają owulację dopiero w okolicach 25 dni cyklu.
Ile zwykle trwa twój cykl? Przyjmuje się, że owulka występuję 14-16 dni przed miesiączką. -
Kochana-nie ma zasady! Przejrzyj sobie w galerii testów testy owulacyjne, to znajdziesz takie z owulacją w 8 dc i takie z owulacją w 30 dc...
A jakiej długości zwykle miewasz cykle? Od kiedy mierzysz temperaturę?
Ja po kilku miesiącach na OvuFriendzie dowiedziałam się np., że mam fazę lutealną 11dni i owuluję między 15 a 19 dc.
Może spróbuj też obserwować śluz i szyjkę macicy, w sumie te wszystkie elementy łatwiej ułożą Ci się w sensowną całość.
Pozdrawiam serdecznie, powodzenia w obserwacjach!
-
Unlike wrote:Ile zwykle trwa twój cykl? Przyjmuje się, że owulka występuję 14-16 dni przed miesiączką.
Albo 11 dni przed miesiączką, tak jak u mnie...
A są dziewczyny z tzw. krótką fazą lutealną, które mogą dostać okres nawet po kilku (poniżej 10) dniach od owulacji...
Ona_ musisz naprawdę uzbroić się w cierpliwość i zacząć siebie obserwować. Zawsze możesz też spróbować z testami owulacyjnymi (dostaniesz je w aptece, czy Rossmannie).
-
Norma fazy lutealnej to 11-16 dni. Poniżej 11 to objaw niedomogi i taki krótki czas może powodowa problemy z zagnieżdżeniem.
U mnie zmieniło się wszystko po porodzie, przed ciążą miałam owulację zwykle ok 21 dc, a fl trwała 12 dni. Po porodzie owulka ok 14 dc, a fl bite 14 dni.Saramago lubi tę wiadomość
-
Poniżej 10 dni na pewno!
U mnie 11 (raz się zdarzyło 12). Gin-endokrynolog stwierdził, że to jest jeszcze OK, bo powyżej 10.
A ponieważ zakładam, że Ona_, skoro dopiero zaczyna zabawę z wykresami, nie zna jeszcze długości swojej fazy lutealnej, wolałam uprzedzić, że istnieje również taka ewentualność.
Buziaki!
Saramago, Unlike lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyhej dziewczyny ja jestem dwa lata po cc staram się rok już o drugie , w czwartek bylam u gina pęcherzyk miał 12 13mm 11dc to był w sobote robiłam test owu i był pozytywny 13dc teraz jest 15dc i test negatywny jak to możecie zinterpretować?
cykl mam nieregularny najdluzszy miałam teraz 31 a tak to 26,27,28 -
nick nieaktualnyplemniczka wrote:malinka jezeli mialas zdecydowanie pozytywny test 13 dc to prawdopodobnie owulacje mialas 14dc i juz jestes po owulce (jezeli pechezryk pękl oczywiscie) dlatego tez test 15 dc juz jest negatywny.
-