Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Owulacja podczas przyjmowania Duphastonu czy możliwa?
Odpowiedz

Owulacja podczas przyjmowania Duphastonu czy możliwa?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny,
    czy któraś z Was spotkała się z przypadkiem wystąpienia owulacji podczas brania Duphastonu? Lek zażywałam 2 x 1 16-25 dc, w ostatnim dniu przyjmowania Duphastonu wystąpił śluz płodny i skok temperatury, która od tygodnia utrzymuje się na wyższym poziomie. Testy niestety negatywne :-/ Myślicie, że jest to możliwe, że owulacja się przesunęła i wystąpiła w trakcie zażywania leku?

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdania lekarzy są podzielone

Jedni twierdzą że duphaston nie blokuje owulacji, nie zwiększa temp i nie wychodzi w badaniach z krwi i wg tej teorii to możliwe

Inni raczej przepisuja po owu żeby czasem jej nie przyblokowal tylko nie wiem czy to asekuracja czy przekonanie że może przyblokowac

po_trzydziestce lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Nefre_ms.
    No właśnie widzę dużo sprzecznych opinii w tym temacie.
    Obiło mi się o uszy, że nawet jak nie zablokuje owulacji to utrudni implantację.
    Ehhhh tak źle i tak nie dobrze :-/

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2019, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że implantacja powinien ułatwić bo progesteron działa jak ciałko żółte To jest naturalny progesteron w II fazie Często po to się go przepisuje właśnie jak ciałko żółte jest niewydolne...

Nie znam powodu dla którego miałby zakłócać a nie pomagać w i plantacji

A co do owulacji to nie ma jednego zdania ani na tym forum ani wśród lekarzy..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2019, 17:08

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2019, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z duphastonem to co lekarz to opinia. W moim przypadku nie blokował owulacji. Moja Gin tez twierdzi że nie blokuje a nawet przyśpiesza. Zadawałam takie pytanie też do eksperta na tym forum i też była odpowiedź że nie blokuje owulacji (mało wylewana i konkretna :P)
    https://ovufriend.pl/forum/pytania-do-eksperta-diagnostyka-i-leczenie-nieplodnosci/duphaston-a-owulacja,16431.html
    W moim przypadku cykl lipcowy miał 37dni - dupek od 16 do 25 czyli standard. Owulacja była 23dc.
    W sierpniu 15dc. cykl 29dni
    W wrzesniu i pażdzierniku 18dc, cykle po 32dni - potwierdzone przez USG i testy owu.
    Listopad znowu 15dc - pozytywny test owu
    W grudniu nie brałam i 18dc owulka 32dni cykl.

Przed braniem dupka mialam cykle nawet 40dniowe.

Tak było w moim przypadku. I myslę ze te późniejsze wprowadzenie dupka w cyklu ma za zadanie utrzymać ciąże przy niedomodze lutealnej. Moja Gin twierdzi że silna ciąża i tak się utrzyma. Ile w tym prawdy?

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • Seli Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2019, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi przyblokowal... wzielam bez monktoringu tak jak standardowo karza 16 dc a u mnie owu w co drugim cyklu byla 18dc i juz organizm szykowal sie do owu... i tempka opadla, progesteron 0.2 7 dzien brania dupka... po czym jak odstawilam, tempka po dwoch dniach wzrosla i duzy pecherzykl pekl, ale nie nadawal sie juz do zaplodnienia. Odstawilam duphaston ;)

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ