Owulacja podczas przyjmowania Duphastonu czy możliwa?
-
nick nieaktualnyWitam dziewczyny,
czy któraś z Was spotkała się z przypadkiem wystąpienia owulacji podczas brania Duphastonu? Lek zażywałam 2 x 1 16-25 dc, w ostatnim dniu przyjmowania Duphastonu wystąpił śluz płodny i skok temperatury, która od tygodnia utrzymuje się na wyższym poziomie. Testy niestety negatywne Myślicie, że jest to możliwe, że owulacja się przesunęła i wystąpiła w trakcie zażywania leku? -
nick nieaktualnyZdania lekarzy są podzielone
Jedni twierdzą że duphaston nie blokuje owulacji, nie zwiększa temp i nie wychodzi w badaniach z krwi i wg tej teorii to możliwe
Inni raczej przepisuja po owu żeby czasem jej nie przyblokowal tylko nie wiem czy to asekuracja czy przekonanie że może przyblokowac
po_trzydziestce lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMyślę że implantacja powinien ułatwić bo progesteron działa jak ciałko żółte To jest naturalny progesteron w II fazie Często po to się go przepisuje właśnie jak ciałko żółte jest niewydolne...
Nie znam powodu dla którego miałby zakłócać a nie pomagać w i plantacji
A co do owulacji to nie ma jednego zdania ani na tym forum ani wśród lekarzy..Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2019, 17:08
-
Z duphastonem to co lekarz to opinia. W moim przypadku nie blokował owulacji. Moja Gin tez twierdzi że nie blokuje a nawet przyśpiesza. Zadawałam takie pytanie też do eksperta na tym forum i też była odpowiedź że nie blokuje owulacji (mało wylewana i konkretna )
https://ovufriend.pl/forum/pytania-do-eksperta-diagnostyka-i-leczenie-nieplodnosci/duphaston-a-owulacja,16431.html
W moim przypadku cykl lipcowy miał 37dni - dupek od 16 do 25 czyli standard. Owulacja była 23dc.
W sierpniu 15dc. cykl 29dni
W wrzesniu i pażdzierniku 18dc, cykle po 32dni - potwierdzone przez USG i testy owu.
Listopad znowu 15dc - pozytywny test owu
W grudniu nie brałam i 18dc owulka 32dni cykl.
Przed braniem dupka mialam cykle nawet 40dniowe.
Tak było w moim przypadku. I myslę ze te późniejsze wprowadzenie dupka w cyklu ma za zadanie utrzymać ciąże przy niedomodze lutealnej. Moja Gin twierdzi że silna ciąża i tak się utrzyma. Ile w tym prawdy?po_trzydziestce lubi tę wiadomość
-
A mi przyblokowal... wzielam bez monktoringu tak jak standardowo karza 16 dc a u mnie owu w co drugim cyklu byla 18dc i juz organizm szykowal sie do owu... i tempka opadla, progesteron 0.2 7 dzien brania dupka... po czym jak odstawilam, tempka po dwoch dniach wzrosla i duzy pecherzykl pekl, ale nie nadawal sie juz do zaplodnienia. Odstawilam duphaston
-