Forum Starając się - ogólne PCOS? diagnoza lekarza a wyniki
Odpowiedz

PCOS? diagnoza lekarza a wyniki

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • marzi Koleżanka
    Postów: 44 7

    Wysłany: 19 lipca 2017, 14:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Mam takie pytanie. 10 lat temu miałam zdiagnozowane PCOS + hiperprolaktynemie nadcznnosciowa. Ogromna wysypka na twarzy,zatrzymanie okresu przez pól roku, nadwaga.

    Od roku mam regularny okres co 28-30 dni. Raz zdarzylo sie 22 dni. Jestem szczupła, nic podejrzanego u siebie nie zauważyłam. Niestety robię dopiero 2gi wykres,ale owulację widać po skoku, jak i odrobince plamień okołowoulacyjnych.
    Zrobiłam komplet badań horomonalnych. Wszystkie jak najbardziej prawidłowe. Oprócz..
    W 5dc:
    FSH- 6,75 (norma 3,5-12,5)
    LH - 10,41 (norma 2,4- 12,6)

    Stosunek FSH do LH: 1,54.
    Lekarz twierdzi, że > 1,5 wskazuje na PCOS. Czy na podstawie jednego badania, jedynego objawu można stwierdzić ,że mam PCOS?

    Chyba,że poprostu, raz zdiagnozowany PCOS zostaje do końca życia, i mimo braku objawów ten PCOS jest, tylko nie wiem, nie ma tak źle?

    A i czy PCOS objawia się tym,że owulacja może nie wystąpić? Jeśli występuje w danym cylku, to mam takie same szanse na zajście w ciąże jak zdrowa kobieta?

    Staramy się o dzidziusia i trochę się martwię, że jeszcze się nie udało :(

    17cs
    07.18 endo na jajniku, czekam na laparo:(
    05.18 hsg- oba drozne,histeroskopia- wycięty polip endometrialny
    06.18 15cs Aniołek 5tc[*]
    04.18 12cs Aniołek 4tc[*]
    Mąż- nasienie dużo poniżej normy, brak przyczyny :(
  • kinga1185 Autorytet
    Postów: 438 222

    Wysłany: 19 lipca 2017, 18:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

    ostatnio sie dowiedzialam, ze jest PCO i PCOS. PCO to tylko policystyczne jajniki bez calego spektrum ;): jak tradzik, zaburzenia owulacji, stosunek LH do FSH, nadmierne owlosienie.
    PCOS to policystyczne jajniki i objawy wymienione powyzej. A wiec mozna miec owulacje normalnie i PCO. Ja tez jestem nosicielka PCO, i zeby bylo smiesznie tylko po jednej stronie...

    Pozdrawiam i zycze powodzenia.
    Wiele jest Dziewczyn, ktorym sie udalo.

    06.12 - beta 200, prog
    25.11 - transfer...
    22.12- punkcja; 7 komorek; 6 zaplodnionych
    10.2019 początek długiego protokolu
    grudzien 2018 - wizyta w klinice; jestesmy zdecydowani na IVF
    Luty 2018 - laporoskopia. Brak endoemtriozy, brak zrostow, macica w porzadku.
    Endo, PCO?, Hashimoto, IO, MTHFR_677C; MTHFR-1298A-C; PAI-1G 4 G hetero
    Luty 2017 poczatek Napro
    Sierpien 2016 poronienie
    Laporoskopia i HSG - lewa strona niedrozna
    Poczatek staran - styczen 2015
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 lipca 2017, 22:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten Twój lekarz to chyba mało się uczy, żeby tylko po jednym wyniku stwierdzać PCOS. Miałaś usg?
    Skoro miałaś stwierdzoną hiperprolaktynemię czynnościową, to powinnaś zbadać poziom prolaktyny z obciążeniem. Po obciążeniu nie powinna wzrosnąć więcej niż 7x od tej podstawowej.Zbyt wysoki poziom prolaktyny może powodować blokowanie owulacji.
    Czy badałaś AMH? Tutaj często jednoznacznie wychodzi.

    Niestety przy każdym zaburzeniu hormonalnym te szanse są trochę mniejsze na zajście w ciążę nawet przy owulacji. Potrzeba też trochę szczęścia. No i pytanie co z partnerem - badał nasienie?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciążooporna - historia kobiety, która pragnie zostać Mamą ♡

Emilia mówi o sobie, że jest ciążooporna. Jej walka o bycie Mamą trwa już kilka lat, więc sama zaczęła nazywać siebie dinozaurem ciążooporności. Przeczytaj prawdziwą historię kobiety starającej się o dziecko. Kobiety, która pomimo wielu trudnych doświadczeń nie poddaje się i nie traci nadziei. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego