pęcherzyk po owulacji, monitoring cyklu
-
nick nieaktualnyOd czwartku myślę o tym i myślę. Więc porozmawiajcie ze mną...
Monitoring :
* 10dc mój pęcherzyk dominujący miał 16mm, endometrium 6mm
* 13dc pęcherzyk miał 22mm, endometrium 11mm
* 16dc pęcherzyk po owulacji 19mm, endometrium 15mm (lekarz napisał tak na opisie badania, pęcherzyk świeżo po owulacji)
Obserwacje:
- od 13dc do 15dc miałam śluz rozciągliwy i szyjka się otworzyła i cały czas ból, pulsowanie w podbrzuszu, ból jajnika w którym rósł pęcherzyk.
- w nocy 15/16dc po 23:00 do 1:00 ból rwący prawego jajnika. tak, że nie dało się zasnąć.
- 16dc temperatura najniższa z niższych poza tym cisza, zero bólu i napięcia, śluz już bez cech wysoce płodnych, szyjka już nie taka otwarta. o godzinie 16:00 na monitoringu pęcherzyk 19mm, lekarz stwierdził, że po pęknięciu powoli ulatnia się z niego płyn, ja nic takiego nie widziałam na tym USG. w toalecie po badaniu odkryłam w sobie śluz ze smugami krwi.
- 17dc piękny wzrost temperatury o 0,3 stopnia
- 18dc kolejny wzrost o 0,1 stopnia
- 19dc kolejny mały wzrost owu była
Aktywność:
Seks był dopiero 16dc po USG wcześniej to w 11dc tak nam jakoś wyszło.
I teraz moje pytania:
1. czy ten tak silny ból jajnika mógł wcale nie oznaczać owulacji, tylko np. wzrost stężenia estradiou? Chociaż kuło inaczej niż wcześniej, następnego dnia zupełna ulga, spadek estradiolu?
2. Czy po owulacji pęcherzyk może być widoczny taki duży (19mm) i ile czasu po niej jest taki widoczny? to moje w sumie główne pytanie
3. Lekarz nie mówił nic o płynie w zatoce, czy prosto po owulacji, gdy jest taki pęcherzyk można nie widzieć jeszcze płynu?
4. no i ten nasz seks był po owulacji i dlatego mnie to martwi, że owulacja była jak był ten ogromny ból jajnika i szczyt śluzu i szyjki. jak ktoś ma ochotę pobawić się we wróżkę i o tym ze mną porozmawiać, to pkt. 4 jest dobry do tego Chcę być w ciążyWiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2016, 19:09
-
wytłumaczcie mi to bo ja chyba mam płytką wyobraźnie. całe zycie uczono mnie, że pecherzyk rosnie a potem pęka i uwalnia komórkę jajową = owulacja. Więc jak do diaska może być średnica pecherzyka przed i po owulacji kiedy po owulacji jest pekniety
-
nick nieaktualnywaśnie stąd moje pytania, bo też tak sobie wbiłam w głowę, ale lekarz był bardzo pewny tego, że to po pęknięciu pęcherzyka. Chodzę do dużej kliniki leczącej niepłodność. Lekarz jest bardzo fajny i o wszystkim mi mówi. Z tym, że ja nie zadałam pytań.... skupiłam się na obmyśleniu jak szybko wrócić do męża. Wszystkie inne objawy są książkowe, wykres wygląda książkowo.
o co chodzi z tym pęcherzykiem???? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyNic nie mówił o tym płynie i sprawdziłam dokładnie co napisał mi w opisie badania: " ślad po świeżo przebytej owulacji 19mm unaczyniony na obwodzie"
No i lekarz mi mówił, że być może jeszcze się sączy z niego płyn po owulacji, że to musiało być dopiero co. A mnie zastanawia ta korelacja z bólem i totalną ulgą po nim, czy to hormon wywołuje ten ból? Bo jeżeli owulacja byłaby w nocy, to czy następnego dnia byłby widoczny ten pęcherzyk (bo dla mnie wyglądał on jakby był przed owulacją, tylko był mniejszy niż ostatnio) -