X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Pierwsza wizyta
Odpowiedz

Pierwsza wizyta

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, jakiś czas temu znalazłam forum i postanowiłam dodać post ..
    Raczej bardziej panikuje ale ..
    Bardzo przeżywam każda nieudana próbę zajścia w ciążę

Jutro mam wizytę u ginekologa, kontrolna jak co roku i stwierdziłam, że "wyolbrzymie" bardziej sytuację i może uda się dostać jakas poradę?

Chce powiedzieć pani dr że zaraz minie rok staran żeby nie zbagatelizowała mnie że względu na mój wiek
    Trochę o nas
    Ja - 23 lata
    Mąż- 28 lat
    Teraz zaczynamy 6 cykl starań
    Mąż pracuje na wyjazdach jest w domu tylko na weekend

Suplementy
    Ja : cynk, kwas foliowy , magnez, d3, selen
    Mąż: cynk, kwas foliowy, magnez, d3, selen, omega3

Mierze temperaturę, stosuje testy owulacyjne
    Obserwuje sluz a mimo to ciągle biało na teście

Chochlik12 lubi tę wiadomość

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo :)
    Ja to rozumiem i uważam, że okres półroczny jest czasem, gdy można zacząć już bardziej rozbudowywać diagnostykę. ☺️ Może być tak, że jest u Was wszystko w porządku i być może potrzebujecie chwilki dłużej w staraniach (nawet zdrowe pary mogą się starać do roku), a może jest tak, że coś wymaga w Waszym życiu doszlifowania (dieta, suplementy)

Czy Twój partner pracuje jako kierowca? Wtedy szczególnie warto zbadać nasienie.

Ponadto warto, żebyś poleciała takim kierunkiem diagnostyki:

I ETAP:
    2-5dc:
    estradiol, LH, FSH, prolaktyna, testosteron

7-8dpo
    progesteron (najlepiej ok. 20 ng/ml ale 10-15 też spoko), estradiol

Reszta:
    TSH (poniżej 2,5 a przy hashi ok. 1), FT3, FT4, antyTPO, antyTG, AMH, USG tarczycy, test obciążenia glukozą z 3 pkt pomiarem glukozy i insuliny na czczo, monitoring cyklu, wit. D, wit. B12, homocysteina (pomiędzy 6 a 8.), kwas foliowy, żelazo, ferrytyna, próby wątrobowe, lipidogram

Partner:
    badanie nasienia z morfologią, LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna, kortyzol, piątka tarczycowa, test obciążenia glukozą z 3 pkt pomiarem glukozy i insuliny na czczo, wit. D, wit B12, próby wątrobowe, lipidogram, homocysteina, kwas foliowy, testosteron

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego, 12:31

14 cykl starań o bejbika 👶🏻❤️ Robimy krótką przerwę? 😴

Nasza rzeczywistość:
    💃🏻 28, PCO/PCOS? AMH 6,94 🤔

🕺🏻 26, walczymy o poprawę jakości nasienia:
    ✅ Ilość:
    było 25 mln ➡️ jest 73.4mln 💪🏻
    ✅Koncentracja:
    było 11 mln/ml ➡️ jest 37.1 mln/ml
    ✖️Ruchliwość:
    było A=1% 😭, A+B=6%, A+B+C=17% ➡️ jest 0=0,3% 😭😭😭 A+B=11,5%, A+B+C=24,7%
    ✖️Morfologia: 2% (bez zmian 😢)
    ✖️Żywotność:
    była 74% ➡️ jest 32% 😭
    ✖️Lepkość (++), poprzednio było git 😒
    ✖️HBA: 43%

Trwamy w nawykach, suplementujemy się i walczymy dalej 💊🥗🏃🏼 Wizyta u androloga 14 marca.
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pierwszą wizytę warto przyjść już z wynikami badań hormonów. 🤗 Chyba, że chciałabyś dostać skierowanie na badania, by zrobić je za free.

A czy masz podejrzenie, że coś może być konkretnie nie tak u Ciebie lub partnera? Zauważyłaś jakieś szczególne objawy?

Nasza rzeczywistość:

✅ Ilość:
    ✅Koncentracja:
    ✖️Ruchliwość:
    ✖️Żywotność:
    była 74% ➡️ jest 32% 😭

Trwamy w nawykach, suplementujemy się i walczymy dalej 💊🥗🏃🏼 Wizyta u androloga 14 marca.
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Hejo :)
    Ja to rozumiem i uważam, że okres półroczny jest czasem, gdy można zacząć już bardziej rozbudowywać diagnostykę. ☺️ Może być tak, że jest u Was wszystko w porządku i być może potrzebujecie chwilki dłużej w staraniach (nawet zdrowe pary mogą się starać do roku), a może jest tak, że coś wymaga w Waszym życiu doszlifowania (dieta, suplementy)

Czy Twój partner pracuje jako kierowca? Warto zbadać nasienie.

Ponadto warto, żebyś poleciała takim kierunkiem diagnostyki:

I ETAP:
    2-5dc:
    estradiol, LH, FSH, prolaktyna, testosteron

7-8dpo
    progesteron (najlepiej ok. 20 ng/ml ale 10-15 też spoko), estradiol

Reszta:
    TSH (poniżej 2,5 a przy hashi ok. 1), FT3, FT4, antyTPO, antyTG, AMH, USG tarczycy, test obciążenia glukozą z 3 pkt pomiarem glukozy i insuliny na czczo, monitoring cyklu, wit. D, wit. B12, homocysteina (pomiędzy 6 a 8.), kwas foliowy, żelazo, ferrytyna, próby wątrobowe, lipidogram

Partner:
    badanie nasienia z morfologią, LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna, kortyzol, piątka tarczycowa, test obciążenia glukozą z 3 pkt pomiarem glukozy i insuliny na czczo, wit. D, wit B12, próby wątrobowe, lipidogram, homocysteina, kwas foliowy, testosteron

Nie, prace ma fizyczna
    Tylko pracuje na wyjazdach i cały tydzień nie ma go

• NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Na pierwszą wizytę warto przyjść już z wynikami badań hormonów. 🤗 Chyba, że chciałabyś dostać skierowanie na badania, by zrobić je za free.

A czy masz podejrzenie, że coś może być konkretnie nie tak u Ciebie lub partnera? Zauważyłaś jakieś szczególne objawy?

Do ginekologa chodzę prywatnie i nie przyjmuje na NFZ,
    Przypałetala mi się infekcja więc badań bym nie zrobiła a chce żeby zobaczyła czy tam w środku wszystko ok

Myslalam, że nie mam owulacji
    Ale zaczęłam robić testy wyszły pozytywne temperatura też podskakiwała więc owulacja raczej jest

Mam malo sluzu plodnego

A z partnerem chyba wszytsko ok nie mam żadnych podejrzeń

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warto, abyś sprawdziła poziom hormonów 📊 – mogą one mieć istotny wpływ na Twoją płodność. Jeśli występuje u Ciebie infekcja 🦠, również może ona utrudniać zapłodnienie, ale to coś, co da się skutecznie wyleczyć ✅.

Co do partnera 🤷‍♂️ – u nas również na pierwszy rzut oka wszystko wydawało się w porządku, jednak badanie nasienia ujawniło problemy. Okazało się, że plemniki mają obniżoną ruchliwość i jest ich nieco mniej, niż powinno być. Dlatego, nawet jeśli wszystko wygląda dobrze, warto się przebadać, by mieć pełen obraz sytuacji 🔍.

Nasza rzeczywistość:

✅ Ilość:
    ✅Koncentracja:
    ✖️Ruchliwość:
    ✖️Żywotność:
    była 74% ➡️ jest 32% 😭

__

• NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Warto, abyś sprawdziła poziom hormonów 📊 – mogą one mieć istotny wpływ na Twoją płodność. Jeśli występuje u Ciebie infekcja 🦠, również może ona utrudniać zapłodnienie, ale to coś, co da się skutecznie wyleczyć ✅.

Co do partnera 🤷‍♂️ – u nas również na pierwszy rzut oka wszystko wydawało się w porządku, jednak badanie nasienia ujawniło problemy. Okazało się, że plemniki mają obniżoną ruchliwość i jest ich nieco mniej, niż powinno być. Dlatego, nawet jeśli wszystko wygląda dobrze, warto się przebadać, by mieć pełen obraz sytuacji 🔍.

Badania nasienia będzie robił, sam zaproponował że zrobi - w klinice

Nawet zamówiliśmy takie domowe testy wyszły 2 kreski ale jedna słaba
    Ale test dla mnie mało wiarygodny

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domowe testy na jakość nasienia? 😄
    Słyszałam o nich, ale podobno opinie są mocno średnie. Nie da się za dużo z ich dowiedzieć (o morfologii, ilości, jakości i ruchu plemników)

Nasza rzeczywistość:

✅ Ilość:
    ✅Koncentracja:
    ✖️Ruchliwość:
    ✖️Żywotność:
    była 74% ➡️ jest 32% 😭

__

• Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 17 lutego, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie badania najlepiej zrobić w klinice, gdzie analize wykonują na miejscu chwilę po oddaniu nasienia 😀

Nasza rzeczywistość:

✅ Ilość:
    ✅Koncentracja:
    ✖️Ruchliwość:
    ✖️Żywotność:
    była 74% ➡️ jest 32% 😭

__

• NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Domowe testy na jakość nasienia? 😄
    Słyszałam o nich, ale podobno opinie są mocno średnie. Nie da się za dużo z ich dowiedzieć (o morfologii, ilości, jakości i ruchu plemników)

Tak, one pokazują czy znajduje się w 1ml bodajże 15tys plemnikow

• NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Takie badania najlepiej zrobić w klinice, gdzie analize wykonują na miejscu chwilę po oddaniu nasienia 😀

Badania będzie robił
    Chociaż nie pokazuje ale wiem, że go stresuje ..

• Nefretam Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NOWAA122 wrote:
    Dzień dobry, jakiś czas temu znalazłam forum i postanowiłam dodać post ..
    Raczej bardziej panikuje ale ..
    Bardzo przeżywam każda nieudana próbę zajścia w ciążę

Jutro mam wizytę u ginekologa, kontrolna jak co roku i stwierdziłam, że "wyolbrzymie" bardziej sytuację i może uda się dostać jakas poradę?

Chce powiedzieć pani dr że zaraz minie rok staran żeby nie zbagatelizowała mnie że względu na mój wiek
    Trochę o nas
    Ja - 23 lata
    Mąż- 28 lat
    Teraz zaczynamy 6 cykl starań
    Mąż pracuje na wyjazdach jest w domu tylko na weekend

Suplementy
    Ja : cynk, kwas foliowy , magnez, d3, selen
    Mąż: cynk, kwas foliowy, magnez, d3, selen, omega3

Mierze temperaturę, stosuje testy owulacyjne
    Obserwuje sluz a mimo to ciągle biało na teście

A ile razy z tych 6 miesięcy udało się trafić z owu w weekend?

Z jednej strony 6 miesięcy to już trochę, z drugiej możliwe że ani razu nie trafiliście w płodne okienko :(

Ale tak czy siak przed ciążą warto się przygotować - mieć odpowiedni poziom wit. D, B12, TSH, ft3, ft4.

AMH 0,24
    👩34 🧔38 🐱
    3dc
    FSH 11.9
    LH 6.2
    estradiol 60

TSH 3,5 ->Letrox 25mg
  • NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 18 lutego, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefretam wrote:
    A ile razy z tych 6 miesięcy udało się trafić z owu w weekend?

Z jednej strony 6 miesięcy to już trochę, z drugiej możliwe że ani razu nie trafiliście w płodne okienko :(

Ale tak czy siak przed ciążą warto się przygotować - mieć odpowiedni poziom wit. D, B12, TSH, ft3, ft4.

Jeden raz na pewno bo były testy robione i mierzona temperatura

• MoniaB Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może te wyjazdy i nie trafianie w owulacje są problemem? Starania o ciąże są utrudnione bardzo jak nie macie możliwości co miesiąc seksu w najplodniejsze dni. Jeśli na 6 miesięcy starań, załóżmy 3 razy złożyło się, że najplodniejsze dni były w weekend to tak naprawdę macie 3 miesiące starań dopiero.

37💃❤️🏃40

Bez antykoncepcji od 11.2023
    Strania intensywne od 08.2024
    6 cs z Aromek

1️⃣ IUI 13.02.2025, ovi 12.02, ⚪ 28.02
    2️⃣ IUI marzec

Wyniki ok.
  • Julciaa14 Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dajcie sobie czas. Po pół roku warto wykonać już badania. Ale może poprostu nie możecie trafić w czas owulacji.

31👩‍❤️‍👨41
    👶- 9 lat
    Starania o rodzeństwo od 06.2023
    Styczeń 2024 💔
  • Julciaa14 Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NOWAA122 wrote:
    Jeden raz na pewno bo były testy robione i mierzona temperatura
    Te testy owulacyjne to też trochę zakłamują. Ja dalej mam problem stwierdzić czy faktycznie jest pozytywny.

31👩‍❤️‍👨41
    👶- 9 lat
    Starania o rodzeństwo od 06.2023
    Styczeń 2024 💔
  • NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 18 lutego, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julciaa14 wrote:
    Te testy owulacyjne to też trochę zakłamują. Ja dalej mam problem stwierdzić czy faktycznie jest pozytywny.

U mnie dwie grube krechy były i temp też wyzsza

• NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 18 lutego, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julciaa14 wrote:
    Hej, dajcie sobie czas. Po pół roku warto wykonać już badania. Ale może poprostu nie możecie trafić w czas owulacji.

Bardzo możliwe.. niestety mąż ma taką pracę jaka ma i niestety narazis nie możemy sobie pozwolić na pracę na miejscu

• NOWAA122 Znajoma

Wysłany: 18 lutego, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie :)
    Pani ginekolog przeprowadziła ze mną wywiad
    Dziś jestem w 7dc
    Szyjka macicy ładna, macica ładna jajniki z pęcherzykami :)

Ze względu na pracę męża mamy dać sobie czas do wakacji :) plus mąż badanie nasienia :)
    Amh mam nie robic Ze względu na wiek, regularne miesiączki
    Tsh, ft3 i ft4 i badanie na jakiegoś wirusa ale nie pamiętam nazwy - on jest niebezpieczny w ciazy jak się nie chorowało nigdy

Nadzieja mi wrocila pani ginekolog nie każe mi się doszukiwać problemów w sobie tylko na spokojnie wspolzyc ;)

MoniaB lubi tę wiadomość

• MoniaB Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak! To brzmi jak mądry plan i fajna ginekolog :) Jeśli dawno nie badałaś to możesz jeszcze zrobić morfologię czy jest ok i nie masz anemii. I jak nie łykasz Wit. D to zbadać jej poziom.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 17:34

37💃❤️🏃40

Bez antykoncepcji od 11.2023
    Strania intensywne od 08.2024
    6 cs z Aromek

1️⃣ IUI 13.02.2025, ovi 12.02, ⚪ 28.02
    2️⃣ IUI marzec

Wyniki ok.
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ