Pierwsza wizyta
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry, jakiś czas temu znalazłam forum i postanowiłam dodać post ..
Raczej bardziej panikuje ale ..
Bardzo przeżywam każda nieudana próbę zajścia w ciążę
Jutro mam wizytę u ginekologa, kontrolna jak co roku i stwierdziłam, że "wyolbrzymie" bardziej sytuację i może uda się dostać jakas poradę?
Chce powiedzieć pani dr że zaraz minie rok staran żeby nie zbagatelizowała mnie że względu na mój wiek
Trochę o nas
Ja - 23 lata
Mąż- 28 lat
Teraz zaczynamy 6 cykl starań
Mąż pracuje na wyjazdach jest w domu tylko na weekend
Suplementy
Ja : cynk, kwas foliowy , magnez, d3, selen
Mąż: cynk, kwas foliowy, magnez, d3, selen, omega3
Mierze temperaturę, stosuje testy owulacyjne
Obserwuje sluz a mimo to ciągle biało na teście
Chochlik12 lubi tę wiadomość
-
Hejo
Ja to rozumiem i uważam, że okres półroczny jest czasem, gdy można zacząć już bardziej rozbudowywać diagnostykę. ☺️ Może być tak, że jest u Was wszystko w porządku i być może potrzebujecie chwilki dłużej w staraniach (nawet zdrowe pary mogą się starać do roku), a może jest tak, że coś wymaga w Waszym życiu doszlifowania (dieta, suplementy)
Czy Twój partner pracuje jako kierowca? Wtedy szczególnie warto zbadać nasienie.
Ponadto warto, żebyś poleciała takim kierunkiem diagnostyki:
I ETAP:
2-5dc:
estradiol, LH, FSH, prolaktyna, testosteron
7-8dpo
progesteron (najlepiej ok. 20 ng/ml ale 10-15 też spoko), estradiol
Reszta:
TSH (poniżej 2,5 a przy hashi ok. 1), FT3, FT4, antyTPO, antyTG, AMH, USG tarczycy, test obciążenia glukozą z 3 pkt pomiarem glukozy i insuliny na czczo, monitoring cyklu, wit. D, wit. B12, homocysteina (pomiędzy 6 a 8.), kwas foliowy, żelazo, ferrytyna, próby wątrobowe, lipidogram
Partner:
badanie nasienia z morfologią, LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna, kortyzol, piątka tarczycowa, test obciążenia glukozą z 3 pkt pomiarem glukozy i insuliny na czczo, wit. D, wit B12, próby wątrobowe, lipidogram, homocysteina, kwas foliowy, testosteron
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego, 12:31
14 cykl starań o bejbika 👶🏻❤️ Robimy krótką przerwę? 😴
Nasza rzeczywistość:
💃🏻 28, PCO/PCOS? AMH 6,94 🤔
🕺🏻 26, walczymy o poprawę jakości nasienia:
✅ Ilość:
było 25 mln ➡️ jest 73.4mln 💪🏻
✅Koncentracja:
było 11 mln/ml ➡️ jest 37.1 mln/ml
✖️Ruchliwość:
było A=1% 😭, A+B=6%, A+B+C=17% ➡️ jest 0=0,3% 😭😭😭 A+B=11,5%, A+B+C=24,7%
✖️Morfologia: 2% (bez zmian 😢)
✖️Żywotność:
była 74% ➡️ jest 32% 😭
✖️Lepkość (++), poprzednio było git 😒
✖️HBA: 43%
Trwamy w nawykach, suplementujemy się i walczymy dalej 💊🥗🏃🏼 Wizyta u androloga 14 marca.
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Na pierwszą wizytę warto przyjść już z wynikami badań hormonów. 🤗 Chyba, że chciałabyś dostać skierowanie na badania, by zrobić je za free.
A czy masz podejrzenie, że coś może być konkretnie nie tak u Ciebie lub partnera? Zauważyłaś jakieś szczególne objawy?14 cykl starań o bejbika 👶🏻❤️ Robimy krótką przerwę? 😴
Nasza rzeczywistość:
✅ Ilość:
✅Koncentracja:
✖️Ruchliwość:
✖️Żywotność:
była 74% ➡️ jest 32% 😭
Trwamy w nawykach, suplementujemy się i walczymy dalej 💊🥗🏃🏼 Wizyta u androloga 14 marca.
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Chochlik12 wrote:Hejo
Ja to rozumiem i uważam, że okres półroczny jest czasem, gdy można zacząć już bardziej rozbudowywać diagnostykę. ☺️ Może być tak, że jest u Was wszystko w porządku i być może potrzebujecie chwilki dłużej w staraniach (nawet zdrowe pary mogą się starać do roku), a może jest tak, że coś wymaga w Waszym życiu doszlifowania (dieta, suplementy)
Czy Twój partner pracuje jako kierowca? Warto zbadać nasienie.
Ponadto warto, żebyś poleciała takim kierunkiem diagnostyki:
I ETAP:
2-5dc:
estradiol, LH, FSH, prolaktyna, testosteron
7-8dpo
progesteron (najlepiej ok. 20 ng/ml ale 10-15 też spoko), estradiol
Reszta:
TSH (poniżej 2,5 a przy hashi ok. 1), FT3, FT4, antyTPO, antyTG, AMH, USG tarczycy, test obciążenia glukozą z 3 pkt pomiarem glukozy i insuliny na czczo, monitoring cyklu, wit. D, wit. B12, homocysteina (pomiędzy 6 a 8.), kwas foliowy, żelazo, ferrytyna, próby wątrobowe, lipidogram
Partner:
badanie nasienia z morfologią, LH, FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna, kortyzol, piątka tarczycowa, test obciążenia glukozą z 3 pkt pomiarem glukozy i insuliny na czczo, wit. D, wit B12, próby wątrobowe, lipidogram, homocysteina, kwas foliowy, testosteron
Nie, prace ma fizyczna
Tylko pracuje na wyjazdach i cały tydzień nie ma go -
Chochlik12 wrote:Na pierwszą wizytę warto przyjść już z wynikami badań hormonów. 🤗 Chyba, że chciałabyś dostać skierowanie na badania, by zrobić je za free.
A czy masz podejrzenie, że coś może być konkretnie nie tak u Ciebie lub partnera? Zauważyłaś jakieś szczególne objawy?
Do ginekologa chodzę prywatnie i nie przyjmuje na NFZ,
Przypałetala mi się infekcja więc badań bym nie zrobiła a chce żeby zobaczyła czy tam w środku wszystko ok
Myslalam, że nie mam owulacji
Ale zaczęłam robić testy wyszły pozytywne temperatura też podskakiwała więc owulacja raczej jest
Mam malo sluzu plodnego
A z partnerem chyba wszytsko ok nie mam żadnych podejrzeń -
Warto, abyś sprawdziła poziom hormonów 📊 – mogą one mieć istotny wpływ na Twoją płodność. Jeśli występuje u Ciebie infekcja 🦠, również może ona utrudniać zapłodnienie, ale to coś, co da się skutecznie wyleczyć ✅.
Co do partnera 🤷♂️ – u nas również na pierwszy rzut oka wszystko wydawało się w porządku, jednak badanie nasienia ujawniło problemy. Okazało się, że plemniki mają obniżoną ruchliwość i jest ich nieco mniej, niż powinno być. Dlatego, nawet jeśli wszystko wygląda dobrze, warto się przebadać, by mieć pełen obraz sytuacji 🔍.14 cykl starań o bejbika 👶🏻❤️ Robimy krótką przerwę? 😴
Nasza rzeczywistość:
✅ Ilość:
✅Koncentracja:
✖️Ruchliwość:
✖️Żywotność:
była 74% ➡️ jest 32% 😭
__
Chochlik12 wrote:Warto, abyś sprawdziła poziom hormonów 📊 – mogą one mieć istotny wpływ na Twoją płodność. Jeśli występuje u Ciebie infekcja 🦠, również może ona utrudniać zapłodnienie, ale to coś, co da się skutecznie wyleczyć ✅.
Co do partnera 🤷♂️ – u nas również na pierwszy rzut oka wszystko wydawało się w porządku, jednak badanie nasienia ujawniło problemy. Okazało się, że plemniki mają obniżoną ruchliwość i jest ich nieco mniej, niż powinno być. Dlatego, nawet jeśli wszystko wygląda dobrze, warto się przebadać, by mieć pełen obraz sytuacji 🔍.
Badania nasienia będzie robił, sam zaproponował że zrobi - w klinice
Nawet zamówiliśmy takie domowe testy wyszły 2 kreski ale jedna słaba
Ale test dla mnie mało wiarygodny -
Domowe testy na jakość nasienia? 😄
Słyszałam o nich, ale podobno opinie są mocno średnie. Nie da się za dużo z ich dowiedzieć (o morfologii, ilości, jakości i ruchu plemników)14 cykl starań o bejbika 👶🏻❤️ Robimy krótką przerwę? 😴
Nasza rzeczywistość:
✅ Ilość:
✅Koncentracja:
✖️Ruchliwość:
✖️Żywotność:
była 74% ➡️ jest 32% 😭
__
Takie badania najlepiej zrobić w klinice, gdzie analize wykonują na miejscu chwilę po oddaniu nasienia 😀14 cykl starań o bejbika 👶🏻❤️ Robimy krótką przerwę? 😴
Nasza rzeczywistość:
✅ Ilość:
✅Koncentracja:
✖️Ruchliwość:
✖️Żywotność:
była 74% ➡️ jest 32% 😭
__
Chochlik12 wrote:Domowe testy na jakość nasienia? 😄
Słyszałam o nich, ale podobno opinie są mocno średnie. Nie da się za dużo z ich dowiedzieć (o morfologii, ilości, jakości i ruchu plemników)
Tak, one pokazują czy znajduje się w 1ml bodajże 15tys plemnikow -
NOWAA122 wrote:Dzień dobry, jakiś czas temu znalazłam forum i postanowiłam dodać post ..
Raczej bardziej panikuje ale ..
Bardzo przeżywam każda nieudana próbę zajścia w ciążę
Jutro mam wizytę u ginekologa, kontrolna jak co roku i stwierdziłam, że "wyolbrzymie" bardziej sytuację i może uda się dostać jakas poradę?
Chce powiedzieć pani dr że zaraz minie rok staran żeby nie zbagatelizowała mnie że względu na mój wiek
Trochę o nas
Ja - 23 lata
Mąż- 28 lat
Teraz zaczynamy 6 cykl starań
Mąż pracuje na wyjazdach jest w domu tylko na weekend
Suplementy
Ja : cynk, kwas foliowy , magnez, d3, selen
Mąż: cynk, kwas foliowy, magnez, d3, selen, omega3
Mierze temperaturę, stosuje testy owulacyjne
Obserwuje sluz a mimo to ciągle biało na teście
A ile razy z tych 6 miesięcy udało się trafić z owu w weekend?
Z jednej strony 6 miesięcy to już trochę, z drugiej możliwe że ani razu nie trafiliście w płodne okienko
Ale tak czy siak przed ciążą warto się przygotować - mieć odpowiedni poziom wit. D, B12, TSH, ft3, ft4.
AMH 0,24
👩34 🧔38 🐱
3dc
FSH 11.9
LH 6.2
estradiol 60
TSH 3,5 ->Letrox 25mg -
Nefretam wrote:A ile razy z tych 6 miesięcy udało się trafić z owu w weekend?
Z jednej strony 6 miesięcy to już trochę, z drugiej możliwe że ani razu nie trafiliście w płodne okienko
Ale tak czy siak przed ciążą warto się przygotować - mieć odpowiedni poziom wit. D, B12, TSH, ft3, ft4.
Jeden raz na pewno bo były testy robione i mierzona temperatura -
Może te wyjazdy i nie trafianie w owulacje są problemem? Starania o ciąże są utrudnione bardzo jak nie macie możliwości co miesiąc seksu w najplodniejsze dni. Jeśli na 6 miesięcy starań, załóżmy 3 razy złożyło się, że najplodniejsze dni były w weekend to tak naprawdę macie 3 miesiące starań dopiero.37💃❤️🏃40
Bez antykoncepcji od 11.2023
Strania intensywne od 08.2024
6 cs z Aromek
1️⃣ IUI 13.02.2025, ovi 12.02, ⚪ 28.02
2️⃣ IUI marzec
Wyniki ok. -
NOWAA122 wrote:Jeden raz na pewno bo były testy robione i mierzona temperatura31👩❤️👨41
👶- 9 lat
Starania o rodzeństwo od 06.2023
Styczeń 2024 💔 -
Jestem po wizycie
Pani ginekolog przeprowadziła ze mną wywiad
Dziś jestem w 7dc
Szyjka macicy ładna, macica ładna jajniki z pęcherzykami
Ze względu na pracę męża mamy dać sobie czas do wakacjiplus mąż badanie nasienia
Amh mam nie robic Ze względu na wiek, regularne miesiączki
Tsh, ft3 i ft4 i badanie na jakiegoś wirusa ale nie pamiętam nazwy - on jest niebezpieczny w ciazy jak się nie chorowało nigdy
Nadzieja mi wrocila pani ginekolog nie każe mi się doszukiwać problemów w sobie tylko na spokojnie wspolzycMoniaB lubi tę wiadomość
-
Tak! To brzmi jak mądry plan i fajna ginekolog
Jeśli dawno nie badałaś to możesz jeszcze zrobić morfologię czy jest ok i nie masz anemii. I jak nie łykasz Wit. D to zbadać jej poziom.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 17:34
37💃❤️🏃40
Bez antykoncepcji od 11.2023
Strania intensywne od 08.2024
6 cs z Aromek
1️⃣ IUI 13.02.2025, ovi 12.02, ⚪ 28.02
2️⃣ IUI marzec
Wyniki ok.