Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Plamienia zbyte przez lekarzy
Odpowiedz

Plamienia zbyte przez lekarzy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Morning_sun Nowa

Wysłany: 3 czerwca, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

Powiedzcie mi, czy to jest normalne, że 3–4 dni przed miesiączką pojawiają się u mnie brązowe plamienia? Nie są one duże, ale jednak są widoczne na bieliźnie. Takie plamienia występują już od około roku.

Byłam z tym u ginekologa i endokrynologa. Oboje stwierdzili, że absolutnie nie ma powodów do niepokoju, ale mimo wszystko się martwię, zwłaszcza że od dwóch cykli staramy się o dziecko i jak na razie bez powodzenia.

Moje wyniki hormonów tarczycy (TSH, FT3 i FT4) są w normie. Progesteron miałam robiony w 23 dniu cyklu i jest na poziomie 17 (norma lab. do 15). Jedynym problemem jest prolaktyna, która od nastoletnich lat była u mnie podwyższona. W zeszłym roku wynosiła około 60, a obecnie mam wynik 35 (badanie wykonane w fazie lutealnej). Moje miesiączki trwają 2 czasem 3 dni, okres regularny jak w zegarku co 29 dni.

Czy któraś z Was miała podobne plamienia przed okresem i mimo to udało się zajść w ciążę? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź i podzielenie się doświadczeniami.

• Remedios Autorytet

Wysłany: 3 czerwca, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja miałam problemy z plamieniami i w ciąży wciąż nie jestem, ale u nas większym problemem jest czynnik męski więc możliwe że nie stanowią one przeszkody. Mam też lekka adenomiozę, podejrzewam że to przez nią plamię. W lutym w jednym cyklu użyłam globulek z progesteronem (Utrogestan) i od tego czasu, mimo że już ich nie używam, problem mocno się zmniejszył - teraz plamię tylko 1 dzień przed miesiączką. Nie wiem czy tak będzie już na stałe, ale polecam spróbować ☺️ oczywiście warto też sprawdzić czy nie masz jakiejś infekcji - wymazy, MUCHa

Starania od 04.2025

🤷🏽‍♀️30 lat
    Hashimoto(Euthyrox 112) - wysokie anty-TPO
    plamienia przed miesiączką
    Adenomioza?
    Progesteron 11-15 ng/ml
    Inne hormony - ok
    Wymazy MUCHa - czysto
    AMH 2,03 ng/ml
    Prenacare start, inozytol, magnez, ubichinon, DHA, NAC, witamina E, cholina, probiotyki

🤷🏻‍♂️35 lat
    OAT
    SCD 26%
    Prenacare start ON, l-karnityna, witamina D, ubichinol, NAC, DHA, olej z czarnuszki, probiotyki (nic nie pomaga i nic nie polecam 😆)

Kariotypy i testy genetyczne męża ok 👌

IVF soon 🤞
  • ataga Koleżanka

Wysłany: 3 czerwca, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też borykam się z plamieniami podobnymi do tych które opisałaś i ciąży też nie udało sie uzyskać od roku. U mnie na pokładzie adenomioza i endometrioza i traktuję to jako objaw tych zaburzeń. Oczywiście u Ciebie może to być inny powód, ale ja nie wierzę w teorię że takie plamienia są normalne i nie mają przyczyny 😞

Morgo lubi tę wiadomość

♀️1991
    ♂️1991

Starania od 05.2025
    Endometrioza IV stopnia, adenomioza.
  • Morning_sun Nowa

Wysłany: 4 czerwca, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedzi i wasze historie! 💖 W moim przypadku endokrynolog zasugerował, że prolaktyna jest powodem plamień i mam się tym nie przejmować…jestem zła, bo planowałam świadomie ciąże rok wcześniej - chciałam jak najlepiej przygotować swoje ciało i organizm i jedyne co słyszałam to że wszystko jest ok, a wychodzi na to, że niekoniecznie.

• Adele27 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od wielu lat plamie 2-3 dni przed @. W 2 ciążę zaszłam po 4 latach na stymulacji. Ogolnie żaden lekarz nie znalazł przyczyn dlaczego nie mogliśmy zajść w ciążę. Ja i mąż mieliśmy wszystkie wyniki dobre. A gdy zaszłam w ciążę plamien przed @ w ogóle nie było. Pojawiło się plamienie ok 6-7tyg ciąży na które dostałam duphaston i wszytsko było ok.

Syn 10.2011 ♥️
    Starania od luty 2016
    25.07.19 - II kreski ♥️
    (wakacje+lametta :))

mhsv2n0as8v3ms2c.png
  • KamilaAnt2026 Ekspertka

Wysłany: 11 czerwca, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja równiez mam plamienia ok 5 dni przed @, byłam u 4 ginekologów i każdy do zbagatelizował. Staramy się od 09.2025 i ciąży brak. Ale u nas też czynnik męski wchodzi w gre..

♀️95 ♂️97

♀️
    * zmagam się z plamieniami od 7dpo do @

2/2026 (2dc)
    Ferrytyna - 17 ng/ml -> 46 ng/ml w 5 tyg
    TSH - 1,33 mIU/L
    E2 – 176 pmol/l
    FT4 - 15,50 pmol/L
    FSH – 5,1 mIU/mL
    LH – 4,67 mIU/ml
    Prolaktyna – 6,91 ng/mL

♂️
    Morfologia pl. 1%

Starania od 09.25 - 10cs
  • Annette. Przyjaciółka

Wysłany: 11 czerwca, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mogę Was pocieszyć, że też mam a właściwie miałam bo jestem w ciąży problem z plamieniami od kilku lat, trwają około 3-4 dni przed okresem. Prolaktynę kiedyś badałam nie pamiętam wyniku ale przekroczenie było o kilka jednostek więc nie wiem czy to jest powód tych plamień, ginekolodzy to bagatelizowali też. W pierwszą ciążę zaszłam w 7 cyklu starań a w drugą w pierwszym, więc u mnie te plamienia nie utrudniły zajścia w ciążę a też się tego bałam. Jedyne co mi skracało plamienia o jeden albo dwa dni to branie castagnusa przez 3 miesiące. W jedną i drugą ciążę zaszłam też podczas brania castagnusa więc polecam Wam może spróbujcie bo u mnie chyba to coś pomogło.

Buburuza lubi tę wiadomość

03/2024 syn
    preg.png

Wysłany: 11 czerwca, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annette. wrote:
    Cześć, mogę Was pocieszyć, że też mam a właściwie miałam bo jestem w ciąży problem z plamieniami od kilku lat, trwają około 3-4 dni przed okresem. Prolaktynę kiedyś badałam nie pamiętam wyniku ale przekroczenie było o kilka jednostek więc nie wiem czy to jest powód tych plamień, ginekolodzy to bagatelizowali też. W pierwszą ciążę zaszłam w 7 cyklu starań a w drugą w pierwszym, więc u mnie te plamienia nie utrudniły zajścia w ciążę a też się tego bałam. Jedyne co mi skracało plamienia o jeden albo dwa dni to branie castagnusa przez 3 miesiące. W jedną i drugą ciążę zaszłam też podczas brania castagnusa więc polecam Wam może spróbujcie bo u mnie chyba to coś pomogło.

A czy w udanych cyklach mialaś plamienia?

♀️95 ♂️97

♀️

2/2026 (2dc)
    TSH - 1,33 mIU/L
    E2 – 176 pmol/l
    FT4 - 15,50 pmol/L
    FSH – 5,1 mIU/mL
    LH – 4,67 mIU/ml
    Prolaktyna – 6,91 ng/mL

♂️
    Morfologia pl. 1%

Starania od 09.25 - 10cs
  • Annette. Przyjaciółka

Wysłany: 11 czerwca, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KamilaAnt2026 wrote:
    A czy w udanych cyklach mialaś plamienia?

Tak, miałam je w każdym cyklu

KamilaAnt2026 lubi tę wiadomość

03/2024 syn
    preg.png
  • Morning_sun Nowa

Wysłany: 11 czerwca, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annette. wrote:

Nawet nie wiesz jak dobrze przeczytać taki wpis 🥺 Czy mogę zapytać jak stosowałaś niepokalanek? Przez cały cykl czy tylko po owulacji?
    Jeśli w tym cyklu po raz kolejny nam się nie uda, to spróbuje z castagnusem!

Annette. lubi tę wiadomość

• Gilli Przyjaciółka

Wysłany: 11 czerwca, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie świadczy o za niskim progesteronie i zbyt krótkiej fazie lutealnej? Pewnie opcji jest wiele ale kojarzę, że tak zwykle mówili dietetycy i lekarze, których gdzieś tam podglądałam i wskazywali na potrzebę wsparcia podniesienia tego progesteronu właśnie

Buburuza lubi tę wiadomość

• Buburuza Autorytet

Wysłany: 11 czerwca, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie temat plamień zbywał każdy lekarz.
    Pojechałam do dużego miasta do specjalisty. Wcześniej kazał sprawdzić proga 7 i 9 dnia cyklu (mniej więcej, mógł być to 8,10). Progesteron nie powinien spadać w oknie implantacyjnym (6-10dc) jego słowa - bo jak ma dojść do zagnieżdżenia jak endometrium się już rozpada (wtedy koło 8-10 dpo pojawiają się plamienia).
    Zaszłam w pierwszym cyklu z progesteronem besins 200, a staraliśmy się rok z monitoringami owulacji.

👩🏻28 👨🏻‍🦱30
    👫🏻2016
    💒2022
    👦🏻2024

13.05 - beta 5,8
    15.05 (45h) beta 46.10
    22.05 beta 1882
    25.05 beta 5993
    03.06 wizyta u Ginka - jest ❤️
    17.06 wizyta 🤞CRL 1.63cm

preg.png
  • Marcycha Autorytet

Wysłany: 11 czerwca, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również przez jakieś 7 lat mialam plamienia na 2-3 dni przed @. W tym czasie z byłym starałam się przez 2 lata o dziecko i nic. Raz miałam biochema i wlasnie poznałam go po tym, że nie miałam tych plamień przed @. Biochem potwierdzony z krwi trwał 2 dni. Z nowym partnerem (cały czas plamienia) pierwsze dziecko po 4 cs, a w 3 poprzednich były dwa biochemy. Teraz początek drugiej ciąży z 1 cs, ale po ciąży krwawienia wróciły mi już bez plamień. Także z moich doświadczeń faktycznie można powiedzieć, że plamienia nie miały znaczenia w mojej płodności, a chodziło o nasienie, choć z byłym oboje byliśmy dobrze zbadani (oprócz kariotypów), on miał pogłębione badanie nasienia i niby oboje zdrowi. Taka to moja historia.

12.04.2025 👶 Lidia 3550 g 52 cm 🩷
  • Morning_sun Nowa

Wysłany: 12 czerwca, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gilli wrote:
    A to nie świadczy o za niskim progesteronie i zbyt krótkiej fazie lutealnej? Pewnie opcji jest wiele ale kojarzę, że tak zwykle mówili dietetycy i lekarze, których gdzieś tam podglądałam i wskazywali na potrzebę wsparcia podniesienia tego progesteronu właśnie

U mnie progesteron w 23 dniu cyklu 17,96 ng/ml, a faza lutealna trwa ponad 14 dni, więc to raczej nie o to chodzi

Wysłany: 12 czerwca, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gilli wrote:
    Niestety nie zawsze, a szkoda bo podnieść progesteron mozna bardzo szybko

♀️95 ♂️97

♀️

2/2026 (2dc)
    TSH - 1,33 mIU/L
    E2 – 176 pmol/l
    FT4 - 15,50 pmol/L
    FSH – 5,1 mIU/mL
    LH – 4,67 mIU/ml
    Prolaktyna – 6,91 ng/mL

♂️
    Morfologia pl. 1%

Starania od 09.25 - 10cs
  • Milunia Autorytet

Wysłany: 13 czerwca, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Również zmagam się z plamieniami. W sierpniu zeszlego roku udalo sie zajść w ciążę, ale nasze szczęście nie trwało długo. Progesteron był na poziomie 28, ale ciąża od początku była o tydzień mniejsza. Po zabiegu jak okres wrócił to plamienia były od początku na 5-7 dni. Wczoraj 21 dc, akurat robiłam badania i progesteron 11,5 i plamienia też się zaczęły. Już mi ręce opadają. Najpierw lekarze mówili ze to zawirowania po zabiegu. Później nie reagowali. Teraz nowy lekarz zasugerował że to wina niskiego estradiolu. Ciąży brak, sił na to wszytko i funduszy na badania też już coraz mniej.

👩🏼‍💼’89 👨🏻‍💻’87
    Marzymy o pierwszym bobo ✨
    5 cs
    06.09.2025 - ⏸️- 10 dpo
    08.09 - b-hcg 65 mlU/mL, progesteron 28,1 ng/mL
    10.09 - b-hcg 260 mlU/mL, progesteron 28,5 ng/mL
    15.09 - b-hcg 1469 mlU/mL progesteron 28,4 ng/mL
    22.09 - 5+4 widoczny pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    09.10 - 💔
    10.10.2025 - poronienie zatrzymane 8/6 tyg. Nasze serca rozpadły się na miliony kawałków 😭💔

Suplementacja:
    - Prenacaps multi 1
    - Magnez
    - Biocardine Omega-3
    - Ubiquinol (CoQ10)
    - Witamina B12
    - Laktoferyna
    - Witamina D
    - Witamina A+E
    - Olej z wiesiołka
    - Regulator homocysteiny
    - sok z granata
    - sok z kiszonych buraków
  • Fuksjowa Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Długo walczyłam, by ktoś się zajął moimi plamieniami. Lekarze, a była ich naprawdę cała masa, bagatelizowali to. W toku leczenia zdecydowałam się zrobić histeroskopię z biopsją endometrium. Wyszło, że mam powracające polipy i przewlekłe zapalenie endometrium. W ogóle w przypadku plamień bardzo polecam histeroskopię. To tak podstawowe badanie, a tyle często wyjaśnia. Uważam, że bardzo warto.

age.png
  • Milunia Autorytet

Wysłany: 15 czerwca, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fuksjowa wrote:
    Długo walczyłam, by ktoś się zajął moimi plamieniami. Lekarze, a była ich naprawdę cała masa, bagatelizowali to. W toku leczenia zdecydowałam się zrobić histeroskopię z biopsją endometrium. Wyszło, że mam powracające polipy i przewlekłe zapalenie endometrium. W ogóle w przypadku plamień bardzo polecam histeroskopię. To tak podstawowe badanie, a tyle często wyjaśnia. Uważam, że bardzo warto.

Szkoda tylko, że jest takie drogie. Lekarze nie chcą robić na NFZ ( nie każdy ma czas i siłę na kilka poronień czy konkretny czas starań ) a duzo par bierze nawet kredyty na diagnostykę.

👩🏼‍💼’89 👨🏻‍💻’87
    Marzymy o pierwszym bobo ✨
    5 cs
    06.09.2025 - ⏸️- 10 dpo
    08.09 - b-hcg 65 mlU/mL, progesteron 28,1 ng/mL
    10.09 - b-hcg 260 mlU/mL, progesteron 28,5 ng/mL
    15.09 - b-hcg 1469 mlU/mL progesteron 28,4 ng/mL
    22.09 - 5+4 widoczny pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    09.10 - 💔
    10.10.2025 - poronienie zatrzymane 8/6 tyg. Nasze serca rozpadły się na miliony kawałków 😭💔

Suplementacja:
    - Prenacaps multi 1
    - Magnez
    - Biocardine Omega-3
    - Ubiquinol (CoQ10)
    - Witamina B12
    - Laktoferyna
    - Witamina D
    - Witamina A+E
    - Olej z wiesiołka
    - Regulator homocysteiny
    - sok z granata
    - sok z kiszonych buraków
  • Annette. Przyjaciółka

Wysłany: 15 czerwca, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morning_sun wrote:
    Nawet nie wiesz jak dobrze przeczytać taki wpis 🥺 Czy mogę zapytać jak stosowałaś niepokalanek? Przez cały cykl czy tylko po owulacji?
    Jeśli w tym cyklu po raz kolejny nam się nie uda, to spróbuje z castagnusem!

Cały cykl, a po pozytywnym teście ciążowym odstawiłam. Powodzenia, spróbuj a może się uda. ☺️

03/2024 syn
    preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam

Kwas DHA to jedna z substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu. Jego suplementacja jest zalecana przez ekspertów, a w aptekach znajdziemy wiele preparatów zawierających ten składnik. Najczęściej jest pozyskiwany z ryb morskich, jednak coraz więcej przyszłych mam sięga po DHA z alg. Jakie są jego właściwości i czym różni się od rybiego? Dowiedz się więcej na temat suplementacji DHA w ciąży – kiedy zacząć i jakie dawki stosować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ