X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne plemniczka, staraczka i tyśka
Odpowiedz

plemniczka, staraczka i tyśka

Oceń ten wątek:
  • kiti Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plemniczka wrote:
    kiti ovufriend jeszcze moze Ci kilka razy przesunac owulacje.. w zaleznosci jak dalej bedą sie prezentowac temperatury. Mi w tym cyklu najpierw nie pokazywal wcale owulacji, chociaz byla! dopiero w 22 dniu zaznaczyl na kilka dni do tylu, a pozniej jeszcze przestawil o jeden dzien dalej... no i to mi sie zgadza.

heh to może co by mi lepiej nie przestawiał już bo ten termin mi odpowiada :P a na początku mi wyznaczał owu na 8dc i to było dziwne właśnie...

plemniczka lubi tę wiadomość

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
    Nasz Aniołek * 11tc (21.04. -02.07.2016)
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ogolnie szkoda ze w ovu nie mozna zaznaczac dodzielnie odczucia czy mamy wilgotno mokro czy suchi i rodzaju sluzu, w sumei jest tu bardzo ubogfa wersja, bo tego sluzu jest na prawde duzo rodzajów zaraz wam podam jakie sa rodzaje w metodzie rotzera nie chodzi mi o jej stosowanie i te symbole ale sa tam wymienione z podzialem rodzaje sluzu moze wam cos pomoze

Brak objawów płodności:

∅ - nic nie czuję, nic nie widzę
    su - odczucie suchości
    c - stała wydzielina

Objawy płodności:

w - objaw wnikliwej obserwacji - wrażenie bulgotania, spływania kropelek wewnątrz pochwy, ale bez widocznego śluzu lub wilgotności na zewnątrz, czasem odczucie ciepła. Kobieta w tym momencie poprzez odczucia uświadamia sobie, że ma pochwę. Jest to często pierwszy objaw płodności i dlatego zawsze należy go zanotować, nawet jeśli tego samego dnia pojawił się śluz (zapis: w/S).
    wl - wilgotność odczuwana na zewnętrznych narządach płciowych.
    S - śluz

Są dwie główne kategorie jakości śluzu.

Śluz gorszej jakości (lepki, nierozciągliwy i nieprzejrzysty); Poszczególne odmiany symbolizuje litera S z odpowiednim, opisującym własności śluzu, indeksem u góry. Stosujemy następujące indeksy:

b - śluz biały, białawy,
    ż - śluz żółty,
    żt - śluz żółtawy
    gr - śluz grudkowaty
    m - śluz mętny
    kl - śluz kleisty
    S (bez indeksu) - bliżej nieokreślony śluz gorszej jakości

Śluz dobrej jakości (rozciągliwy i mniej lub bardziej przejrzysty); Poszczególne odmiany symbolizuje litera S z odpowiednim, opisującym własności śluzu, indeksem u góry. Stosujemy następujące indeksy:

Bj - śluz jak surowe białko jaja (rozciągliwy na kilka, kilkanaście cm, przejrzysty z ewentualnymi pojedynczymi białymi smugami)
    szk - śluz szklisty (rozciągliwy i przejrzysty jak szkło)
    pł - śluz płynny (przejrzysty i rozciągliwy, ale ze względu na zwiększoną zawartość wody nitki są cieńsze i krótsze )
    mś - intensywne odczucie mokro-ślisko, wrażenie śliskości i naoliwienia w przedsionku pochwy. Śluz jest tak wodnisty, że nie tworzy nitek.

Symbole stosowane przy badaniu szyjki macicy:

t - szyjka twarda
    m - szyjka miękka
    . - szyjka zamknięta
    o - szyjka rozwarta
    V - szyjka badana dwoma palcami

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tu o porze mierzenia temepratury wam wkleje i otym ktora jest zafalszowana

Pomiar podstawowej temperatury ciała:

Temperaturę mierzymy zaraz po przebudzeniu się, przed wstaniem i wykonaniem jakiejkolwiek czynności.
    Przygotowany termometr powinien leżeć w zasięgu ręki.
    Temperaturę należy mierzyć codziennie, o podobnej porze. Dopuszczalna różnica czasu pomiędzy skrajnymi, rannymi pomiarami może wynosić półtorej godziny, jeżeli najpóźniejszy pomiar został wykonany do 7.30. Na karcie cyklu zapisuje się porę mierzenia (np. 5-6.30, 6-7.30). Wyniki pomiarów spoza przyjętego przedziału czasowego należy nanosić na kartę cyklu z adnotacją o porze mierzenia. Jeśli ich wartości odbiegają wyraźnie od pomiarów sąsiednich, należy je uznać za pomiary zakłócone.

Miarodajne są też pomiary dokonywane o innej, nie rannej, ale stałej porze. Koniecznie musi je poprzedzać minimum godzinny bierny odpoczynek (nie trzeba spać). Można mierzyć temperaturę przez cały cykl np. o 20:00 po godzinnym, biernym odpoczynku w fotelu.

Warto mierzyć temperaturę również wtedy, gdy nie ma możliwości zachowania stałej pory. Kobietom pracującym w trybie zmianowym również udaje się prowadzić czytelne wykresy temperatury. Podstawowa temperatura ciała osób, które są w stanie pracować na zmiany, dostosowuje się do ich trybu życia.
    Powinno się spać co najmniej 6 godzin na dobę.
    Nie jest przeszkodą krótkie wstawanie w nocy do toalety lub w celu nakarmienia dziecka. Pomiar powinien być jednak poprzedzony minimum 1-godzinnym, biernym odpoczynkiem.
    Temperaturę mierzymy termometrem szklanym z cieczą

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ogolnie to co wam wklejam mozna znlezc w linku kkoty podalam w odpowiednim watku :) a te zasady sa wazne dla kazdej metody obserwacji łącznie z ta ovu wiec warto poczytac :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2012, 15:17

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Dora Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu przy takich wachaniach długości 27-36 (ja mam podobnie 26-32)to w sumie nigdy nie wiadomo, trzeba obserwowac śluz. Ja miewam owulacje m. 13-18dc. Sluz płodny ostatnio miałam przez 8 dni przed owulacją.

Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach te naszze organizmy skąplikowane są !!! jakby nie szło ustawić się jak budzika i na dany dzień i godzine!!

anna_w lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia tak bardzo mi przykro :(

Wypłacz się, posmuć ale później wróć bo masz misje do spelnienia.

AGA 30, natusia lubią tę wiadomość

• BellaRosa Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plemniczko właśnie wyczytałam, ze masz niezłe p-ciała... nie martw sie tym :) mi lekarka mówila, że jest wieksze prawdopodobieństwo poronienia, ale że ogólnie jak sie jest pod opieką lekarza, to rzadziej sie dzieje źle. Dziecko po urodzeniu może mieć tzw niedoczynność/nadczynność (w zależności co ma matka) chwilowa- czyli ma w sobie Twoje p-ciała, ale po upływie paru dni znikaja, bo dziecko nie jest już z Tobą połączone pępowina- nie jest to niebezpieczne ;) Głowa do góry- najważniejsze, że jestes zdiagnozowana :) nie wiem czy byłaś, ale jak nie to się wybierz- na USG tarczycy, bo przy chorobie autoimmunologicznej występuje (chyba zawsze z tego co wiem :>) zapalenie tarczycy. Trzeba zatem sprawdzić jak to wygląda i tyle :)

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • Dora Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podpisuję się pod tym co pisze Amicizia. Za mało jest tu opcji do zaznaczania.

Kiti u ciebie to wygląda teraz dobrze. A dlaczego ignorowalaś tą temperaturę z 26 listopada, bo jeśl z powodu godziny pomiaru to te 30' różnicy przyjęto uważać,że nie zaburza wykresu. Dobrze mówię Amiciziu?- mnie tak uczono

• gocha04 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem, że trudno obczaić owulację przy cyklach nieregularnych, a u mnie dodatkowo śluz trzeba wygrzebywać ze środka.

👩 '85 👦'82

AMH 1.07
    07.2015 - 1IUI ❌
    08.2015 - 2IUI ❌

01.2022 AMH 0,24
    02.2022 Invicta - IVF z KD ❌
    02.2022 OVIklinika
    03.2022 krótki protokół IVF
    31.03.2022 transfer 3dniowca 8AB
    8dpt cień cienia, 9 dpt ⏸,
    11dpt beta 27,2 13dpt beta 65,5, 15dpt 190,6
    11.2022 w końcu jesteś z nami 👧

01.2023 🦀tarczycy

W DRODZE PO RODZEŃSTWO 🙏
    10.2024 AMH 0,17
    11.2024 krótki protokół IVF
  • kiti Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora tą temperaturę ignorowałam bo w nocy miałam podwyższoną temperaturę i dreszcze więc stwierdziłam że to z tego powodu mi tak podskoczyła... ale we wtorek już było o niebo lepiej więc i temperatura niższa :P

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gocha jakby mało roboty było!!!
    ciekawe co by nasi M powiedzieli wchodząc do łazienki a my sobie tam grzebiemy hi hi !!!

• Dora Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiti faktycznie teraz widzę,że zaznaczyłaś chorobę na wykresie. Wcześniejsze temperatury masz niskie więc wykresik ogolnie dobrze wygląda.

kiti lubi tę wiadomość

• gocha04 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AGA dokładnie, jakbym nie miała co robić tylko sobie grzebać.. heheh;)

👩 '85 👦'82

AMH 1.07
    07.2015 - 1IUI ❌
    08.2015 - 2IUI ❌

01.2022 AMH 0,24
    02.2022 Invicta - IVF z KD ❌
    02.2022 OVIklinika
    03.2022 krótki protokół IVF
    31.03.2022 transfer 3dniowca 8AB
    8dpt cień cienia, 9 dpt ⏸,
    11dpt beta 27,2 13dpt beta 65,5, 15dpt 190,6
    11.2022 w końcu jesteś z nami 👧

01.2023 🦀tarczycy

W DRODZE PO RODZEŃSTWO 🙏
    10.2024 AMH 0,17
    11.2024 krótki protokół IVF
  • kiti Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:
    Kiti faktycznie teraz widzę,że zaznaczyłaś chorobę na wykresie. Wcześniejsze temperatury masz niskie więc wykresik ogolnie dobrze wygląda.

oj to dobrze :) to mogłaby się teraz piąć już tylko w górę :P

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gocha04 wrote:
    AGA dokładnie, jakbym nie miała co robić tylko sobie grzebać.. heheh;)

NO cóż jak mus to mus!!!
    nie wszyscy maja takie okazje do grzebania sobie hi hi :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny widzę był temat witaminki moja ptaszyna nie chce łykać żadnych witamin . I tak myślę, ze chyba faktycznie zacznę mu wkruszać do jego napoju w szklaneczce i dać pić . Jak dziecku .

Wiecie co tak sobie myślę , wczoraj przy oddawaniu kupci zauważyłam krew ze śluzem i to dwa razy . Pierwszy raz mi się zdarzyło to w życiu . Na początku pomyślałam , może to po sałatce z buraczków . Jednak nie . Śluz był potem byle jaki a dziś widzę pomału robi się białawo - szary . A może to była implantacja ?

Anusia temat teściowa jest jak rzeka gdybym ja miała ci napisać jaką ja mam " kochaną " teściową . To byś stwierdziła Boże to moja anioł.

Zauważyłam temat sytuacji radosnych i smutnych jak było u Was .U Zosi w tym roku 4 pogrzeby . u innej 3 wesela .
    U mnie było któregoś roku tak : w połowie sierpnia wesele mojej siostry . Dwa tygodnie pózniej wesele mojego kuzyna . Tydzień potem Wesele u kuzyna męża . Wróciliśmy z niego w poniedziałek . a we wtorek tel , ze babcia mojego męża zmarła .W ciągu 1,5 miesiąca mieliśmy trzy wesela i pogrzeb .

• Amicizia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:
    Podpisuję się pod tym co pisze Amicizia. Za mało jest tu opcji do zaznaczania.

Kiti u ciebie to wygląda teraz dobrze. A dlaczego ignorowalaś tą temperaturę z 26 listopada, bo jeśl z powodu godziny pomiaru to te 30' różnicy przyjęto uważać,że nie zaburza wykresu. Dobrze mówię Amiciziu?- mnie tak uczono

dobrze, mnie tez tak uczono :)

ale jak sie okazuje tu miala miejsce choroba wiec tempka zaburzona, nawet dosc konkretnie :) ale ogólnie wykresik nie taki zły :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2012, 15:40

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • kiti Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amicizia 27 już miałam normalna temperaturę ciała więc tam już chyba też? :P no chyba że ta choroba rzeczywiście mi wszystko zaburzyła ...buuu nie miała wyczucia kiedy się przypałętać...

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fakt wersja uboga . Nawet w objawach .
    Np mogło by być napięcie w piersiach np :

średnie . duże , małe , bardzo duże ból .

Odczucia by były super . bo o wile łatwiej by się zorientować czy ma się majtochy suche jak pieprz ,czy mokre jak wodospad .
    Wiem sama po sobie , że im więcej objawów tym lepiej .
    Co do termometra posiadam owulacyjny cyfrowy z dwiema cyframi po przecinku . A ostatnio to jeden dostałam w prezencie z logo strony.

‹‹ 530 531 532 533 534 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ