X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne plemniczka, staraczka i tyśka
Odpowiedz

plemniczka, staraczka i tyśka

Oceń ten wątek:
  • kiti Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    plemniczka wrote:
    kiti ovufriend jeszcze moze Ci kilka razy przesunac owulacje.. w zaleznosci jak dalej bedą sie prezentowac temperatury. Mi w tym cyklu najpierw nie pokazywal wcale owulacji, chociaz byla! dopiero w 22 dniu zaznaczyl na kilka dni do tylu, a pozniej jeszcze przestawil o jeden dzien dalej... no i to mi sie zgadza.

heh to może co by mi lepiej nie przestawiał już bo ten termin mi odpowiada :P a na początku mi wyznaczał owu na 8dc i to było dziwne właśnie...

plemniczka lubi tę wiadomość

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
    Nasz Aniołek * 11tc (21.04. -02.07.2016)
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ogolnie szkoda ze w ovu nie mozna zaznaczac dodzielnie odczucia czy mamy wilgotno mokro czy suchi i rodzaju sluzu, w sumei jest tu bardzo ubogfa wersja, bo tego sluzu jest na prawde duzo rodzajów zaraz wam podam jakie sa rodzaje w metodzie rotzera nie chodzi mi o jej stosowanie i te symbole ale sa tam wymienione z podzialem rodzaje sluzu moze wam cos pomoze

Brak objawów płodności:

∅ - nic nie czuję, nic nie widzę
    su - odczucie suchości
    c - stała wydzielina

Objawy płodności:

w - objaw wnikliwej obserwacji - wrażenie bulgotania, spływania kropelek wewnątrz pochwy, ale bez widocznego śluzu lub wilgotności na zewnątrz, czasem odczucie ciepła. Kobieta w tym momencie poprzez odczucia uświadamia sobie, że ma pochwę. Jest to często pierwszy objaw płodności i dlatego zawsze należy go zanotować, nawet jeśli tego samego dnia pojawił się śluz (zapis: w/S).
    wl - wilgotność odczuwana na zewnętrznych narządach płciowych.
    S - śluz

Są dwie główne kategorie jakości śluzu.

Śluz gorszej jakości (lepki, nierozciągliwy i nieprzejrzysty); Poszczególne odmiany symbolizuje litera S z odpowiednim, opisującym własności śluzu, indeksem u góry. Stosujemy następujące indeksy:

b - śluz biały, białawy,
    ż - śluz żółty,
    żt - śluz żółtawy
    gr - śluz grudkowaty
    m - śluz mętny
    kl - śluz kleisty
    S (bez indeksu) - bliżej nieokreślony śluz gorszej jakości

Śluz dobrej jakości (rozciągliwy i mniej lub bardziej przejrzysty); Poszczególne odmiany symbolizuje litera S z odpowiednim, opisującym własności śluzu, indeksem u góry. Stosujemy następujące indeksy:

Bj - śluz jak surowe białko jaja (rozciągliwy na kilka, kilkanaście cm, przejrzysty z ewentualnymi pojedynczymi białymi smugami)
    szk - śluz szklisty (rozciągliwy i przejrzysty jak szkło)
    pł - śluz płynny (przejrzysty i rozciągliwy, ale ze względu na zwiększoną zawartość wody nitki są cieńsze i krótsze )
    mś - intensywne odczucie mokro-ślisko, wrażenie śliskości i naoliwienia w przedsionku pochwy. Śluz jest tak wodnisty, że nie tworzy nitek.

Symbole stosowane przy badaniu szyjki macicy:

t - szyjka twarda
    m - szyjka miękka
    . - szyjka zamknięta
    o - szyjka rozwarta
    V - szyjka badana dwoma palcami

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tu o porze mierzenia temepratury wam wkleje i otym ktora jest zafalszowana

Pomiar podstawowej temperatury ciała:

Temperaturę mierzymy zaraz po przebudzeniu się, przed wstaniem i wykonaniem jakiejkolwiek czynności.
    Przygotowany termometr powinien leżeć w zasięgu ręki.
    Temperaturę należy mierzyć codziennie, o podobnej porze. Dopuszczalna różnica czasu pomiędzy skrajnymi, rannymi pomiarami może wynosić półtorej godziny, jeżeli najpóźniejszy pomiar został wykonany do 7.30. Na karcie cyklu zapisuje się porę mierzenia (np. 5-6.30, 6-7.30). Wyniki pomiarów spoza przyjętego przedziału czasowego należy nanosić na kartę cyklu z adnotacją o porze mierzenia. Jeśli ich wartości odbiegają wyraźnie od pomiarów sąsiednich, należy je uznać za pomiary zakłócone.

Miarodajne są też pomiary dokonywane o innej, nie rannej, ale stałej porze. Koniecznie musi je poprzedzać minimum godzinny bierny odpoczynek (nie trzeba spać). Można mierzyć temperaturę przez cały cykl np. o 20:00 po godzinnym, biernym odpoczynku w fotelu.

Warto mierzyć temperaturę również wtedy, gdy nie ma możliwości zachowania stałej pory. Kobietom pracującym w trybie zmianowym również udaje się prowadzić czytelne wykresy temperatury. Podstawowa temperatura ciała osób, które są w stanie pracować na zmiany, dostosowuje się do ich trybu życia.
    Powinno się spać co najmniej 6 godzin na dobę.
    Nie jest przeszkodą krótkie wstawanie w nocy do toalety lub w celu nakarmienia dziecka. Pomiar powinien być jednak poprzedzony minimum 1-godzinnym, biernym odpoczynkiem.
    Temperaturę mierzymy termometrem szklanym z cieczą

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ogolnie to co wam wklejam mozna znlezc w linku kkoty podalam w odpowiednim watku :) a te zasady sa wazne dla kazdej metody obserwacji łącznie z ta ovu wiec warto poczytac :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2012, 15:17

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Dora Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu przy takich wachaniach długości 27-36 (ja mam podobnie 26-32)to w sumie nigdy nie wiadomo, trzeba obserwowac śluz. Ja miewam owulacje m. 13-18dc. Sluz płodny ostatnio miałam przez 8 dni przed owulacją.

Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach te naszze organizmy skąplikowane są !!! jakby nie szło ustawić się jak budzika i na dany dzień i godzine!!

anna_w lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natusia tak bardzo mi przykro :(

Wypłacz się, posmuć ale później wróć bo masz misje do spelnienia.

AGA 30, natusia lubią tę wiadomość

• BellaRosa Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plemniczko właśnie wyczytałam, ze masz niezłe p-ciała... nie martw sie tym :) mi lekarka mówila, że jest wieksze prawdopodobieństwo poronienia, ale że ogólnie jak sie jest pod opieką lekarza, to rzadziej sie dzieje źle. Dziecko po urodzeniu może mieć tzw niedoczynność/nadczynność (w zależności co ma matka) chwilowa- czyli ma w sobie Twoje p-ciała, ale po upływie paru dni znikaja, bo dziecko nie jest już z Tobą połączone pępowina- nie jest to niebezpieczne ;) Głowa do góry- najważniejsze, że jestes zdiagnozowana :) nie wiem czy byłaś, ale jak nie to się wybierz- na USG tarczycy, bo przy chorobie autoimmunologicznej występuje (chyba zawsze z tego co wiem :>) zapalenie tarczycy. Trzeba zatem sprawdzić jak to wygląda i tyle :)

f2wldf9h9lun5cxj.png
    iv09cwa1ersqxdi1.png
  • Dora Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podpisuję się pod tym co pisze Amicizia. Za mało jest tu opcji do zaznaczania.

Kiti u ciebie to wygląda teraz dobrze. A dlaczego ignorowalaś tą temperaturę z 26 listopada, bo jeśl z powodu godziny pomiaru to te 30' różnicy przyjęto uważać,że nie zaburza wykresu. Dobrze mówię Amiciziu?- mnie tak uczono

• gocha04 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem, że trudno obczaić owulację przy cyklach nieregularnych, a u mnie dodatkowo śluz trzeba wygrzebywać ze środka.

👩 '85 👦'82

AMH 1.07
    07.2015 - 1IUI ❌
    08.2015 - 2IUI ❌

01.2022 AMH 0,24
    02.2022 Invicta - IVF z KD ❌
    02.2022 OVIklinika
    03.2022 krótki protokół IVF
    31.03.2022 transfer 3dniowca 8AB
    8dpt cień cienia, 9 dpt ⏸,
    11dpt beta 27,2 13dpt beta 65,5, 15dpt 190,6
    11.2022 w końcu jesteś z nami 👧

01.2023 🦀tarczycy

W DRODZE PO RODZEŃSTWO 🙏
    10.2024 AMH 0,17
    11.2024 krótki protokół IVF
  • kiti Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora tą temperaturę ignorowałam bo w nocy miałam podwyższoną temperaturę i dreszcze więc stwierdziłam że to z tego powodu mi tak podskoczyła... ale we wtorek już było o niebo lepiej więc i temperatura niższa :P

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gocha jakby mało roboty było!!!
    ciekawe co by nasi M powiedzieli wchodząc do łazienki a my sobie tam grzebiemy hi hi !!!

• Dora Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiti faktycznie teraz widzę,że zaznaczyłaś chorobę na wykresie. Wcześniejsze temperatury masz niskie więc wykresik ogolnie dobrze wygląda.

kiti lubi tę wiadomość

• gocha04 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AGA dokładnie, jakbym nie miała co robić tylko sobie grzebać.. heheh;)

👩 '85 👦'82

AMH 1.07
    07.2015 - 1IUI ❌
    08.2015 - 2IUI ❌

01.2022 AMH 0,24
    02.2022 Invicta - IVF z KD ❌
    02.2022 OVIklinika
    03.2022 krótki protokół IVF
    31.03.2022 transfer 3dniowca 8AB
    8dpt cień cienia, 9 dpt ⏸,
    11dpt beta 27,2 13dpt beta 65,5, 15dpt 190,6
    11.2022 w końcu jesteś z nami 👧

01.2023 🦀tarczycy

W DRODZE PO RODZEŃSTWO 🙏
    10.2024 AMH 0,17
    11.2024 krótki protokół IVF
  • kiti Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:
    Kiti faktycznie teraz widzę,że zaznaczyłaś chorobę na wykresie. Wcześniejsze temperatury masz niskie więc wykresik ogolnie dobrze wygląda.

oj to dobrze :) to mogłaby się teraz piąć już tylko w górę :P

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gocha04 wrote:
    AGA dokładnie, jakbym nie miała co robić tylko sobie grzebać.. heheh;)

NO cóż jak mus to mus!!!
    nie wszyscy maja takie okazje do grzebania sobie hi hi :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny widzę był temat witaminki moja ptaszyna nie chce łykać żadnych witamin . I tak myślę, ze chyba faktycznie zacznę mu wkruszać do jego napoju w szklaneczce i dać pić . Jak dziecku .

Wiecie co tak sobie myślę , wczoraj przy oddawaniu kupci zauważyłam krew ze śluzem i to dwa razy . Pierwszy raz mi się zdarzyło to w życiu . Na początku pomyślałam , może to po sałatce z buraczków . Jednak nie . Śluz był potem byle jaki a dziś widzę pomału robi się białawo - szary . A może to była implantacja ?

Anusia temat teściowa jest jak rzeka gdybym ja miała ci napisać jaką ja mam " kochaną " teściową . To byś stwierdziła Boże to moja anioł.

Zauważyłam temat sytuacji radosnych i smutnych jak było u Was .U Zosi w tym roku 4 pogrzeby . u innej 3 wesela .
    U mnie było któregoś roku tak : w połowie sierpnia wesele mojej siostry . Dwa tygodnie pózniej wesele mojego kuzyna . Tydzień potem Wesele u kuzyna męża . Wróciliśmy z niego w poniedziałek . a we wtorek tel , ze babcia mojego męża zmarła .W ciągu 1,5 miesiąca mieliśmy trzy wesela i pogrzeb .

• Amicizia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:
    Podpisuję się pod tym co pisze Amicizia. Za mało jest tu opcji do zaznaczania.

Kiti u ciebie to wygląda teraz dobrze. A dlaczego ignorowalaś tą temperaturę z 26 listopada, bo jeśl z powodu godziny pomiaru to te 30' różnicy przyjęto uważać,że nie zaburza wykresu. Dobrze mówię Amiciziu?- mnie tak uczono

dobrze, mnie tez tak uczono :)

ale jak sie okazuje tu miala miejsce choroba wiec tempka zaburzona, nawet dosc konkretnie :) ale ogólnie wykresik nie taki zły :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2012, 15:40

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • kiti Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amicizia 27 już miałam normalna temperaturę ciała więc tam już chyba też? :P no chyba że ta choroba rzeczywiście mi wszystko zaburzyła ...buuu nie miała wyczucia kiedy się przypałętać...

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2012, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fakt wersja uboga . Nawet w objawach .
    Np mogło by być napięcie w piersiach np :

średnie . duże , małe , bardzo duże ból .

Odczucia by były super . bo o wile łatwiej by się zorientować czy ma się majtochy suche jak pieprz ,czy mokre jak wodospad .
    Wiem sama po sobie , że im więcej objawów tym lepiej .
    Co do termometra posiadam owulacyjny cyfrowy z dwiema cyframi po przecinku . A ostatnio to jeden dostałam w prezencie z logo strony.

‹‹ 530 531 532 533 534 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ