X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne płodność po odstawieniu antykoncepcji
Odpowiedz

płodność po odstawieniu antykoncepcji

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to jest z tą płodnością? Ja brałam przez 7 cykli tabletki ( w celu obniżenia testosteronu). Jestem w pierwszym cyklu beztabletkowym. Kiedyś przez obserwację śluzu potrafiłam określić dni płodne. A teraz wg. kalkulatora płodności powinnam mieć jutro owulację. Nie mam praktycznie śluzu, straszne uczucie suchości, test owulacyjny wyszedł mi negatywny. Od czwartku czuję tylko ból w podbrzuszu i jajnikach, ale wydaje mi się, że to może przez odstawienie. Czy któraś z Was może powiedzieć kiedy wraca płodność i 'normalny' śluz? Bo różne opinie czytałam, ale wolę się dowiedzieć z pierwszej ręki, bo może ktoś po odstawieniu tabletek zaczął się starać.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest to bardzo różnie. Niektórzy mają cykle owulacyjne zaraz po odstawieniu tabletek, inni po kilku miesiącach. Jest to indywidualna sprawa ;) Niemniej jednak lekarze raczej namawiają pacjentki na staranki kilka miesięcy po odstawieniu. Służyć to ma ustatkowaniu hormonów bez tego może być problem z utrzymaniem ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2016, 15:34

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo właśnie dziwi mnie brak śluzu, uczucie suchości, ale 3 dni temu miałam miękką szyjkę macicy a wczoraj już twarda była. Więc nie wiem czy po prostu 10 dni po odstawiennym plamieniu przyjdzie czy już nawet szyjka macicy mi wariuje ;)

• Cytrynka_ Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po odstawieniu anty ponad rok temu mam problemy do tej pory.
    Warto umowic sie do ginekologa. Zeby sprawdzic czy wszystko ok.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle że moje gin kazała mi jak najszybciej po odstawieniu starać się o dziecko, bo miałam bardzo wysoki testosteron i może znów wzrosnąć;/ I niestety nie trafiłam na dobrą gin jesli chodzi o problemy hormonalne i szukam kogoś innego.

• Maczek Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvuszka wrote:
    Tyle że moje gin kazała mi jak najszybciej po odstawieniu starać się o dziecko, bo miałam bardzo wysoki testosteron i może znów wzrosnąć;/ I niestety nie trafiłam na dobrą gin jesli chodzi o problemy hormonalne i szukam kogoś innego.

Co znaczy bardzo wysoki testosteron? Zarzuć jakimś wynikiem z normami :)

Ja kiedyś brałam anty z powodu wysokich androgenów, ale więcej mi narobiły bajzlu, niż pomogły.
    Po ich odstawianiu faktycznie testosteron szedł w górę. Ale potem się z czasem wszystko ustabilizowało - na metforminie, niepokalanku i suplementach.

K7KTp2.png
    VMlC.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0-4,1 pg/ml(testosteron wolny), ja mialam 6.3 i przez to 50 dniowe cykle, łysiałam i miałam okropny trądzik i z miesiąca na miesiąc było coraz gorzej, więc wolałam brać anty niż całkowicie wyłysieć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 21:31

• Cytrynka_ Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A oprocz testosteronu jakie mialas badania jeszcze? Bo anty to raczej zaleczy na chwile. A nie wyleczy.

• Zoja Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvuszka - ja po odstawieniu wieloletniej atykoncepcji zaszłam w ciązę w 1 cyklu. Przestała się rozwijać w 11tc. Teraz myślę, że ze staraniami odczekałabym z 3 miesiące, mimo opinii, że nie trzeba.

gannskjo7b9tly2x.png

18.11.2015 Aniołek - W
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytrynka_ wrote:
    A oprocz testosteronu jakie mialas badania jeszcze? Bo anty to raczej zaleczy na chwile. A nie wyleczy.
    Oczywiście, że nie, bo moja gin nie szuka przyczyn tylko leczy skutki. Tak jak przez wiele lat miałam wysoką prolaktynę, to dostawałam na kilka miesięcy bromergon i owszem spadała na chwilę, gdy rosła znów to samo przepisywała. No ale cóż człowiek młody i głupi, nie myślał o dzieciach ani o skutkach wariowania hormonów, przez co wydawało mi się takie leczenie ok;/

• Cytrynka_ Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja w pierwszej kolejnosci poszukalabym innego lekarza. Endo-gina. Zeby umial i dzieci "robic" i hormony okielznac.
    Bo to ze sie na chwile zaleczy problem nie znaczy ze on zniknie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety u mnie jest tylko jeden taki lekarz, ale wizyta kosztuje 200zł. ;/ Muszę po prostu znaleźć dobrego gin.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ