X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Pomagamy!!!!
Odpowiedz

Pomagamy!!!!

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Lili Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2016, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przeczytałam w onecie i dzielę się. Gdyby tak każdy wysłał choć jednego smsa...

"Oko w oko z rakiem. Malutka Lenka walczy o życie

Malutka Lenka walczy o życie. W jej prawym oku lekarze zdiagnozowali nowotwór. Dziewczynka jest najmłodszą pacjentką w Polsce, u której wykryto raka. Dziecko ma pół roku. Szansą na wyzdrowienie niemowlaka jest leczenie w Stanach Zjednoczonych. Koszty zabiegów wynoszą jednak ponad milion złotych. Rodzice uzbierali blisko połowę potrzebnej kwoty. Aby Amerykanie przyjęli dziecko do kliniki i wyznaczyli termin leczenia, muszą do poniedziałku (11.04) otrzymać całą kwotę.
    Udostępnij
    3391
    Skomentuj
    Komentarze
    276
    Pomóc Lence można m.in. wysyłając sms o treści "S3856" na numer: 72365
    Foto: Materiały prasowe Pomóc Lence można m.in. wysyłając sms o treści "S3856" na numer: 72365
    [Przypnij na Pinterest] [Podziel się]

Najpierw było szczęście. Maleństwo miało być kolejnym dowodem ich miłości. Później przyszła radość spotkania z malutką Lenką. Potem były wizyty u lekarza. Na koniec, nadszedł ten dzień – 25 stycznia 2016 roku. Kobieta w białym fartuchu zawyrokowała: siatkówczak oka prawego. Tym samym Lenka stała się najmłodszą pacjentką w Polsce, u której zdiagnozowano raka. Miała raptem cztery miesiące. Jest jednak światełko w tunelu – operacja w Stanach Zjednoczonych. To jednak sporo kosztuje, a czas tyka.
    REKLAMA

- Na początku żona zauważyła, że Lenka zezuje. Kiedy ją wołaliśmy, jej oczy jakby zatrzymywały się w połowie drogi – opowiada Sebastian Rogalski, tata dziecka. Później była lekarska wizyta. Krople wkrapiane do oczu. Badanie. Najpierw prawe oko, później lewe i jeszcze raz prawe. I znów lewe. Później diagnoza: nowotwór prawego oka. Ten zajmuje 1/3 gałki ocznej.

- Nie pamiętam, jak przejechałam drogę z Olkusza do Klucz. Ja nie płakałam, tylko wyłam jak zwierzę… ból rozdzierał mi serce. Dlaczego nasze dziecko, dlaczego Lenka – opowiada pani Justyna, mama Lenki. - Jeszcze mieliśmy nadzieję, że to jakiś stan zapalny siatkówki oka, że to nie guz. W domu zaczęliśmy przeglądać na aparacie wszystkie zdjęcia Leny, jakie tylko mieliśmy. Zrobiliśmy przybliżenie na oczka i zamarliśmy... był - był błysk w prawym oczku. Tyle zdjęć jej zrobiliśmy, a na każdym nowotwór już był widoczny – dodaje.

Od tego momentu rodzina Rogalskich podporządkowała swoje codzienne życie jednemu celowi: uratować Lenkę. Najpierw było Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Na początku lutego maluch otrzymał pierwszą dawkę chemii. Później kolejną. Pod koniec marca dziewczynka była już po trzech dawkach.

Strategia na leczenie polskich lekarzy jest następująca: najpierw ratujemy życie, potem oko, na koniec widzenie. Rodzice zaczęli zastanawiać się, czy można uratować te trzy rzeczy naraz. Odpowiedź: można! W Nowym Jorku jest klinika, w której lekarze specjalizują się w leczeniu siatkówczaka od wielu lat. Pacjentów mają z całego świata.

- Z jednej strony cały czas jeździmy na chemioterapię, z drugiej, musimy sięgnąć po niemożliwe, żeby pojechać na leczenie do dr. Abramsona – mówi Sebastian, tata Lenki. I zaczyna rzucać liczbami i specjalistycznymi nazwami.

Najważniejsze jest jednak jedno porównanie. W Polsce skuteczność leczenia wynosi 50 procent. W USA 98 procent.

Jednak, aby światełko nadziej, które się pojawiło, mogło rozbłysnąć pełnym światłem, potrzebne są pieniądze. Sporo pieniędzy. Dokładnie 1 mln 150 tys. złotych. Tylko w ciągu kilku dni za pomocą fundacji rodzice zebrali 436 tys. złotych. Kolejne 22 tys. złotych udało się uzyskać z przekazania "1 procenta".

- Pomaga nam grupa osób, często nieznanych. W sumie to grono kilkunastu osób. Organizują zbiórki, robią koncerty charytatywne, sprzedają własnoręcznie zrobione rzeczy – opowiada Sebastian Rogalski. – Ja sam telefony, które w sprawie Lenki wykonuję, mogę liczyć już w tysiącach – dodaje.

Czas jednak biegnie. Do najbliższego poniedziałku rodzice muszą zebrać, co najmniej 650 tys. złotych. Ta kwota pozwoli na rezerwację miejsca i terminu w klinice. – Wierzę w to, że się uda – mówi tata dziewczynki.

Lenka, która już raz przeszła do historii polskiej medycyny, jako najmłodsza osoba, u której zdiagnozowano nowotwór może po raz kolejny zapisać się na kartach. Tym razem, jako jedno z najmłodszych dzieci, które pokonało "potwora" w swoim oku.
    Wpłaty dla Lenki

Pieniądze na leczenie Lenki zbierane są przez Fundację Siepomaga. Datki można wpłacać na konto 65 1060 0076 0000 3380 0013 1425 z dopiskiem 3856 Lena Rogalska darowizna.

Pomóc Lence można też, wysyłając SMS o treści "S3856" na numer: 72365."

• Lili Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podbijam, bo sprawa warta zachodu. Kibicuję rodzicom i małej, żeby się udało.

Z góry przepraszam wszystkich, których założenie takiego tematu mogło wkurzyć i słusznie, bo jest bardzo nie na temat, ale z drugiej strony kto jak nie wy zrozumie rozpacz matki walczącej o dziecko, czy to o jego poczęcie, czy o uratowanie mu życia. Liczę na was :*

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ