Pomoc w interpretacji wynikow
-
Witam, dopiero od kilku miesięcy staramy się o dziecko, jestem na etapie robienia badań. Mieszkam w Paragwaju i tutejsi lekarze podchodzą do zdrowia dosyć luźno. Mówią że wszystko jest dobrze i trzeba czekać, chociaż ja mam trochę wątpliwości. Dlatego postanowiłam spytać bardziej doświadczone dziewczyny na forum, czy szukać innych lekarzy czy po prostu odpuścić i czekać? Z góry dziękuję za pomoc.
Mam 31 lat. Nigdy nie brałam tabletek anty, i nigdy nie poroniłam.
Badania w 3 dni cyklu:
1. FSH: 6,41 mUI/ml (Zakres referencyjny: faza folikularna do 12,5 mUI/ml; połowa cyklu do 21,5 mUI/ml; faza lutealna do 7 mUI/ml; postmenopauza do 135 mUI/ml)
2. Estradiol (krew): 22 pg/ml (Zakres referencyjny: faza folikularna 13-166 pg/ml; połowa cyklu 68-498 pg/ml; faza lutealna 44-211 pg/ml; postmenopauza do 55 pg/ml)
3. LH: 4,2 mUI/ml (Zakres referencyjny: faza folikularna do 12,6 mUI/ml; połowa cyklu do 95,6 mUI/ml; faza lutealna do 11,4 mUI/ml; postmenopauza do 58,5 mUI/ml)
4. Prolaktyna: 25,40 ng/ml (Zakres referencyjny: dla kobiet nieciężarnych 4,8-23,3 ng/ml)
Progesteron 7 dpo:
1. Progesteron (krew): 9,31 ng/ml
• Faza folikularna: 0,18–0,28 ng/ml
• Połowa cyklu: 1,94–6,09 ng/ml
• Faza lutealna: 13,34–20,56 ng/ml
• Postmenopauza: 0,13–0,15 ng/ml
Badanie USG w 7dc:
2. Położenie macicy: Antewersja, prawidłowe.
3. Stan macicy:
• Rozmiar prawidłowy, regularne kontury.
• Endometrium jednorodne, grubość 0,5 cm.
• Szyjka macicy: długość 4,8 cm, zamknięta.
4. Jajniki:
• Prawy: 3,1 × 2,0 cm, obecne drobne obrazy pęcherzykowe.
• Lewy: 3,7 × 2,6 cm, obecny funkcjonalny pęcherzyk o wymiarach 2,0 × 1,5 cm oraz mniejszy.
5. Zatoka Douglasa: Wolna od płynu.
-
Estradiol raczej z tych niższych na początku cyklu (choć wciąż ok) i niski progesteron po owulacji (progesteron 3-10 ng/ml oznacza że owulacja była ale raczej kiepskiej jakości). Może być to powiązane z wysoką prolaktyną. Wysoka prolaktyna zaburza oś podgórze-gonady i wpływa negatywnie zwłaszcza na progesteron. Miałam podobne wyniki (u mnie estradiol też w okolicach 22, progesteron 13) i wszystko ładnie się wyrównało po wdrożeniu leku na prolaktynę.
Starania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024) 1.6 (07.2024) - inne labo
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
ciężki czynnik męski oligoasthenoteratonecrozoospermia
I procedura IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚
Jeszcze 1 ❄️(3BB) czeka
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
28.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 -
Bardzo dziękuję za poświęcenie chwili i odpowiedź. Zaczęłam brać niepokalanek. Czy to wystarczy czy pójść do lekarza i poprosić o lek na zbicie prolaktyny ? Czy lepiej wziąć progesteron w drugiej fazie cyklu i być może to poprawi mi owulację w kolejnym cyklu?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada, 17:36
-
Ssilvia wrote:Bardzo dziękuję za poświęcenie chwili i odpowiedź. Zaczęłam brać niepokalanek. Czy to wystarczy czy pójść do lekarza i poprosić o lek na zbicie prolaktyny ? Czy lepiej wziąć progesteron w drugiej fazie cyklu i być może to poprawi mi owulację w kolejnym cyklu?
-brak seksu, drażnienia sutków
-wyspanie się,
-brak stresu,
-nie pij alkoholu,
Itd. itp.
Mi lekarz na podobny wynik nic nie przepisał, kazał powtórzyć z dwa razy i już było w normie.
Niepokalanek nie zaszkodzi.walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca i niedoczynność;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero - acard i heparyna 💉
◾1,5 roku z Rządowym Programem Zdrowia Prokreacyjnego 🔚
◾7 stymulacji letrozolem (6 x ❌, 1 x poronienie: puste jaja płodowe 💔💔 07.2024) ; 8 ⏳
◾wór supli, leków i ziół...
♂️ 33
◾HBA 49%
🔜 15.01.2025 wizyta kwalifikacyjna IVF
"Do you ever get a little bit tired of life?
Like you're not really happy but ya don't wanna die.
Like you're hanging by a thread 'cause you gotta survive.
'Cause you gotta survive." ❤️🩹👎 -
Dzięki @siesiepy
Szczerze mówiąc, to myślałam że ta prolaktyna wyjdzie gorzej bo byłam po nieprzespanej nocy, wieczorem przed dzień badania miałam sporo stresu związanego z pracą i zrobiłam badania 40 min po przebudzeniu się. A według tego co czytałam to powinno to być przynajmniej 2h. Więc jak na takie warunki jest tylko trochę podwyższona. Dlatego nie wiem w którym kierunku iść, czy zmniejszać prolaktyne czy też zwiększać progesteron i estragon? Naturalnie czy hormonami? -
Moim okiem Twoje wyniki są całkiem dobre. Każdy cykl jest inny i to, że ta owulacja mogła być słabsza nie znaczy, że kolejna nie będzie lepsza. Prolaktyna nie jest mocno podwyższona, a mogła być wynikiem czynników dnia poprzedniego. Na pewno nie wdarażałabym żadnych hormonów, zacznij od suplementacji. Na pierwszym miejscu polecam Ci koenzym q10 ale w formie ubichinolu.
-
Spróbuj również iść na monitoring owulacji. I po potwierdzonym monitoringu zrob jeszcze raz progresteron.
Czy zapisujesz jakies obserwacje? Temperatury, sluz?
Prolaktyna to rzeczywiście hormon stresu. Marginalnie podwyższona może być po prostu właśnie po złym śnie, stresie nawet samym badaniem.ona 💁🏼♀️ 31 | on 🙋♂️ 56
❤️ bez zapezpieczenia od 2021
Świadome starania od 04/24
✔️Progresteron 12.53ng/ml ✔️TPO <15ku/L ✔️ TSH 3.81 mU/L ✔️ t4 14.1 pmol/L ✔️ wolne androgeny 2.3% ✔️ SHBG 62 nmol/L ✔️ LH 7.6U/L ✔️ FSH 5.2U/L ✔️ testosteron 1.4nmol/L ⬆️ prolaktyna 526mU/L ✔️ estradiol 123pmol/L ✔️amh 3.60ng/ml
✖️ USG - policystyczne jajniki
Czekamy na wyniki analizy nasienia 🥹🤞🏻 -
Jak będziesz powtarzać progesteron 7dpo to warto dorzucić do tego estradiol.walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca i niedoczynność;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero - acard i heparyna 💉
◾1,5 roku z Rządowym Programem Zdrowia Prokreacyjnego 🔚
◾7 stymulacji letrozolem (6 x ❌, 1 x poronienie: puste jaja płodowe 💔💔 07.2024) ; 8 ⏳
◾wór supli, leków i ziół...
♂️ 33
◾HBA 49%
🔜 15.01.2025 wizyta kwalifikacyjna IVF
"Do you ever get a little bit tired of life?
Like you're not really happy but ya don't wanna die.
Like you're hanging by a thread 'cause you gotta survive.
'Cause you gotta survive." ❤️🩹👎 -
Hej, czy możecie luknac na moje wyniki? wizyta u gin przesunela mi sie o ponad tydzien, wiec na ten moment nie mam żadnych komentarzy od lekarza. Badania w 4dc:
Androstedion 1,98 ng/ml (norma 0,49-1,31) 🚩
SHBG 57,2 nmol/l (norma 34,2-128)
Estradiol 107,5 pmol/l (norma faza folik. 114-332)
Estradiol 29,3 pg/ml (norma faza folik. 30,9-90,4) -
Niby swieci sie na zielono co oznacza ze jest ok, ale wydaje sie niski?
FSH 6,07 IU/l (norma faza folik. 3,50-12,50)
LH 7,40 IU/l (norma faza folik. 2,40-12,70)
Stosunek LH:FSH 1.2?
TSH 3,75 🚩
PRL 332 mU/l (norma 102-496)
DHEA-S 225 ug/dl (norma 98,80-340)
DHEAS 6,11 umol/l (norma 2,68-9,23)
Testosteron 0,36 ng/ml (norma 0,08-0,48)
AMH 2,87 ng/ml (norma 1,20-9,05)
Progesteron w 22dc 18 900 ng/ml (faza lutealna 4,11-14,5)
Androstedion pokazuje za wysoki, ale czytalam ze w trakcie miesiaczki moze byc podwyzszony nawet dwukrotnie?
Dodam ze cykle mam raczej regularne, ~26 dniowe. Owulacje zazwyczaj czuje, testuje i wychodzi pik LH. Możną powiedzieć, że występuje u mnie nadmierne owlosienie.
Na usg do tej pory nie bylo zadnych podejrzanych rzeczy.
Jestem ciekawa waszych spostrzezen👩🏻28
🧑🏻🦱32
👶🏻 Starania od 07.2024
👩🏻💊 L-arginina, Fertistim, magnez, NAC, olej z wiesiołka, wit. D, omega 3, selen, cynk, wit. C, maca, zioła ojca sroki.
🧔🏻♂️💊 selen, cynk, wit. D, wit. A+E, maca, L-arginina, L-karnityna, koenzym Q10, omega 3, zioła ojca sroki. -