Forum Starając się - ogólne Pomocy tarczyca i badania
Odpowiedz

Pomocy tarczyca i badania

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • moniczka Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 30 sierpnia 2013, 09:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniczka wrote:
    hej jestem tu nowa ;-)staramy si z mzm o dziecko 2 lata i nic ;-( maz ma wyniki dobre a moj robione w poniedzzialek sa takie:
    tsh 3,7708
    ft3 3,5
    ft4 1,0
    prolaktyna 19,17

    co o tym myslicie bo ja nic nie wiem....
    dodam ze od dwoch cykli biore clo od 5 do 9 dnia cyklu i dus od 15 do 25 dnia cyklu ...a ciazy nadal nie ma,i pewnie w niedziele przyjdzie @

    POMOCY!!!!!!!!

    moniczka
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 30 sierpnia 2013, 10:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do zajścia w ciążę lekarze zazwyczaj chcą żeby zejść z TSH góra do 2,00
    Ja miałam przed leczeniem TSH 5,43 teraz po 3 miesiącach jest 1,84
    Zapytaj się swojego gin co o tym myśli lub idź do endokrynologa.

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • moniczka Debiutantka
    Postów: 8 0

    Wysłany: 31 sierpnia 2013, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a gin moze mi przepisac cos na zbicie tsh?

    moniczka
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 31 sierpnia 2013, 12:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja osobiście chodzę do Ginekologa który ma specjalizację także z endokrynologii.
    i tym samym mam 2w1 :) wydaje mi się że ginekolog też powinien mieć pojęcie o hormonalnej terapii.
    Ja mam niedoczynność tarczycy więc mi powrót do leczenia poprawił bardzo wyniki - wcześniej chodziłam do pani endokrynolog która mi odstawiła leki - czego nie powinna nigdy robić.
    Tak więc zapytaj się ginekologa- jeśli on nie będzie mógł to ci powie zapewne żebyś poszła do endo :)
    Kto pyta nie błądzi :) A jeśli masz fajnego ginekologa to na pewno cię przynajmniej nakieruje :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31310

    Wysłany: 31 sierpnia 2013, 12:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja osobiście chodzę do Ginekologa który ma specjalizację także z endokrynologii.
    i tym samym mam 2w1 :) wydaje mi się że ginekolog też powinien mieć pojęcie o hormonalnej terapii.
    Ja mam niedoczynność tarczycy więc mi powrót do leczenia poprawił bardzo wyniki - wcześniej chodziłam do pani endokrynolog która mi odstawiła leki - czego nie powinna nigdy robić.
    Tak więc zapytaj się ginekologa- jeśli on nie będzie mógł to ci powie zapewne żebyś poszła do endo :)
    Kto pyta nie błądzi :) A jeśli masz fajnego ginekologa to na pewno cię przynajmniej nakieruje :)

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • aniczka Autorytet
    Postów: 347 200

    Wysłany: 31 sierpnia 2013, 18:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wydaje mi sie ze tsh jest za wysokie w gornej granicy mi moj endo pow ze jak bedzie tsh okolo 1 to bedzie ciaza

    5abe315c267b0d904e208c54b912507e.png
  • madziad Koleżanka
    Postów: 51 21

    Wysłany: 19 marca 2014, 13:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    poradźcie mi co do moich wyników ,tsh-1,348 (0,350-4,940), FT4 12,10 (9,00-19,00)

    37218bc88ec301f1022932c8ee636f84.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

  • madziad Koleżanka
    Postów: 51 21

    Wysłany: 19 marca 2014, 14:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,tsh-1,348 (0,350-4,940), FT4 12,10 (9,00-19,00)

    37218bc88ec301f1022932c8ee636f84.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 marca 2014, 17:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniczka wrote:
    moniczka wrote:
    hej jestem tu nowa ;-)staramy si z mzm o dziecko 2 lata i nic ;-( maz ma wyniki dobre a moj robione w poniedzzialek sa takie:
    tsh 3,7708
    ft3 3,5
    ft4 1,0
    prolaktyna 19,17

    co o tym myslicie bo ja nic nie wiem....
    dodam ze od dwoch cykli biore clo od 5 do 9 dnia cyklu i dus od 15 do 25 dnia cyklu ...a ciazy nadal nie ma,i pewnie w niedziele przyjdzie @

    POMOCY!!!!!!!!

    przede wszystkim udaj się do endokrynologa bądź ginekologa-endokrynologa, zwykły ginekolog ci nie pomoże. niewiele moge napisać bo nie podałaś norm dla swojego laboratorium... jakie są widełki dla prolatyny?? tsh masz za wysokie niestety i trzeba je zbić. mój endo wychodzi z założenia że najlepiej mieć tsh około 1 jak stara się o dziecko, bo w ciąży szybko podskoczy do 2. tsh zbija się około 3-4 miesięcy, jeśli trafisz na dobre leki, ja mam euthyrox 75 i po trzech miesiącach miałam tsh 1,5 a przed braniem leku około 7. aha powinnaś mieć jeszcze badanie krzywą cukrową oraz prolaktynę po obciążeniu. to wszystko wpływa na owulację. a masz na pewno owulację po clo? ja mam 14 dc pregnyl na pęknięcie pęcherzyka. warto też mieć monitoring przy clo - żeby sprawdzić czy rzeczywiście pomaga. to chyba tyle :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 marca 2014, 17:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziad wrote:
    ,tsh-1,348 (0,350-4,940), FT4 12,10 (9,00-19,00)

    tsh masz w porządku :) ja mam mniej więcej tyle samo i lekarz dał zielone światło do starań :)

  • madziad Koleżanka
    Postów: 51 21

    Wysłany: 20 marca 2014, 07:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki, a jakie znaczenie ma FT4?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2014, 07:52

    37218bc88ec301f1022932c8ee636f84.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

  • Nailew Koleżanka
    Postów: 36 6

    Wysłany: 17 czerwca 2014, 19:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, czy któraś powie mi coś więcej na temat moich wyników?

    TSH 2,1 (0,270-4,200)
    FT4 18,38 (12-22)
    FT3 4,91 (3,1 - 6,8 )
    P-ciała p/peroksydazie tarczycowej 5,5 <34,0
    P-ciała p/tyreoglobulinie 331,2 <115 !

    Z tego co czytam to TSH mam za wysokie do tego, aby zajść w ciążę, ale niepokoi mnie wynik ostatniego badania. Czy któraś z Was się spotkała z czymś takim?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2014, 19:56

    styczeń 2015 - laparoskopia
    maj 2015 - 1 IUI - :(
  • Ida Autorytet
    Postów: 5781 5905

    Wysłany: 17 czerwca 2014, 20:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ile się nie mylę (a jak się mylę, to niech mnie któraś poprawi, bo to aTG prawda?), to ostatni wynik wskazuje na chorobę autoimmunologiczną Hashimoto.

  • Nailew Koleżanka
    Postów: 36 6

    Wysłany: 17 czerwca 2014, 20:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida tak to jest aTG. Mam jeszcze wysoką prolaktynę po obciążeniu :(

    styczeń 2015 - laparoskopia
    maj 2015 - 1 IUI - :(
  • potforzasta Autorytet
    Postów: 6168 2261

    Wysłany: 17 czerwca 2014, 20:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2016, 13:31

    Hashimoto, niedoczynność, PCOS
  • Rudasek Autorytet
    Postów: 5605 4556

    Wysłany: 18 czerwca 2014, 13:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doikładnie, idz do endo niech CI tabsy da :) ja aTPO bardzo wysokie 288 :) dała mi tabsy i po ok 2 tyg zazywania, zaszlismy w ciąze :):) wiec przy planowaniu wyniki tarczycowe i wogole badania musza byc zrobione bo czesto to jest przyczyna niepowodzen..niby nie pozorna a jednak :(

    " Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 czerwca 2014, 20:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, czy mogłabym się podłączyć do wątku? Podczytuje was i doszłam do wniosku, że chyba mam również problemy z tarczycą. Staramy się z mężem o dzidziusia 5 cykl, w poniedziałek idę do gina i mam nadzieję, że dowiem się czegoś więcej. Mam prośbę czy mogłybyście pomóc mi w interpretacji ft4 i prolaktyny? TSH wiem, że jest za wysokie :( Zastanawiam się czy przed tą poniedziałkową wizytą nie zrobić jeszcze jakiś badań np. aTPO czy aTG. Może wiecie, w którym dniu cyklu najlepiej je zrobić. Oto moje aktualne wyniki:
    TSH 3,14 uIU/ml, norma (0,27-4,2)
    FT4 17,35 pmol/l, norma (12-22)
    PROLAKTYNA 489,3 uIU/ml, norma (72-511)

    Na razie miałam zlecone tylko te badania. Z góry dziękuję za pomoc :)

  • Nailew Koleżanka
    Postów: 36 6

    Wysłany: 18 czerwca 2014, 20:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Na początku lipca wybieram się do mojego ginekologa z wynikami. Zobaczymy co powie.. Myślałam o endokrynologu, ale póki co chcę zobaczyc jak zacznie działac mój lekarz. A leczę się w klinice Salve medica w Łodzi. W piątek mnie czeka jeszcze HSG. W ogóle to powiem Wam, że jestem mile zaskoczona, bo przez pierwsze 3 lata starań odbijałam sie od lekarza do lekarza, którzy nie zlecali za bardzo badań tylko mydlili mi oczy,albo na oślep faszerowali tabletkami i zastrzykami :/ W końcu trafiłam na dobrego i konkretnego specjalistę, który na pierwszej wizycie zlecił mi i mojemu mężowi szereg badań i wychodzi na to, że jak najbardziej słusznie :) Co do tarczycy to miałam ją wcześniej badaną, ale samo TSH, które było w normie. Dopiero w klinice mój obecny lekarz zlecił mi bardziej szczegółowe badania. Miałam podejrzenia co do tarczycy, bo mam straszny problem z poceniem się pod pachami. Jest to dla mnie straszny problem, bo tak na prawdę moja garderoba składa się z czarnych i białych rzeczy :/ Nawet zimą jest to samo. Do tego strasznie nieregularne cykle...
    Ana89 badania aTPO i aTG robi się bez znaczenia w którym jesteś dniu cyklu. :)

    styczeń 2015 - laparoskopia
    maj 2015 - 1 IUI - :(
  • małaMyszka Autorytet
    Postów: 8937 17375

    Wysłany: 13 września 2014, 21:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej,
    ja walczę z niedoczynnością tarczycy od grudnia 2013 r. Pierwszy wynik był na poziomie 4,6 potem ponad 3. Jak spadł do 2,9 to byłam zachwycona, jednak to jeszcze nie było to o co chodziło mojej gin. Pod koniec sierpnia robiłam kontrolne TSH i mam na poziomie 1,114 :D w sumie to problemy zaczęły się w 2010 roku (TSH-3,320), ale stwierdziłam, że nie będę brała hormonów i to był mój największy błąd. Mogę stwierdzić, że byłam uparta i głupia... Podejrzewam, że teraz nie miałabym takiego stresu i problemu z zajściem...

    Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • nika171 Nowa
    Postów: 5 0

    Wysłany: 22 września 2014, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny proszę o interpretację

    TSH -1,459
    FT3- 3,77
    FT4 -14,14
    A-TPO 1,0

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego