Forum Starając się - ogólne Pomóżcie proszę zinterpretować wyniki
Odpowiedz

Pomóżcie proszę zinterpretować wyniki

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • kikki212 Debiutantka
    Postów: 15 0

    Wysłany: 27 listopada 2012, 12:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobiety odebrałam dziś wyniki i :
    TSH 3,140 NORMA 0,27 - 4,200
    FT3 2,82 NORMA 2,00 - 4,40
    FT4 1,12 NORMA 0,93 - 1,70
    Niby wszystko w normie ale to TSH wysokie. Biorę Kelp z jodem i tran który też ma zawartość jodu. Czy to może zakłócać wyniki TSH? POMÓŻCIE

  • madzia Przyjaciółka
    Postów: 71 39

    Wysłany: 27 listopada 2012, 16:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tsh norma. nie widze tu nic złego!! napewno miałabyś się czy martwić jakbys przekroczyła norme a tu wyniki masz wzorowe! nie musisz oscylowac przy 0,27 by wynik był super. NORMA TO NORMA!!!! nie wmawiaj sobie ze jest inaczej|:) jak sie martwisz to pomyśl o diecie z jodem: najwięcej jodu znajdziesz w morskich rybach, owocach morza, winie białym i czerwonym oraz w soli jodowanej, wiec warto od czasu do czasu cos posolić. :) nie zadreczaj sie bo ja mam podobny wynik i jest ok!!

  • karolina Przyjaciółka
    Postów: 90 72

    Wysłany: 27 listopada 2012, 19:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wynik tarczycy bardzo kiepski jak na starania, niski poziom ft3 i ft4 jestes w niedoczynności tarczycy, musisz przyjmować leki a nie jod, najlepiej zapisz się na wizytę do endokrynologa żeby ci zapisał leki....

    Karolina
  • Dora Autorytet
    Postów: 1783 1387

    Wysłany: 27 listopada 2012, 20:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla kobiety starajacej się o dziecko Tsh powinno być poniżej 2,5. Ja mam 2.750 i właśnie dostałam tabletki. Idź do lekarza z wynikiem.
    Robilas badania z nfz czy prywatnie ?

    Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
  • Nina Autorytet
    Postów: 3522 4055

    Wysłany: 28 listopada 2012, 06:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla pragnących zajść w ciążę tsh powinno byc poniżej 2

    ijpbx1hp0l1f6pzg.png
    dqprj44jred240is.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 listopada 2012, 06:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój ginek powiedział, że najbardziej optymalna wartość jest pomiędzy 1 a 2, ale dobrze że t3 i t4 mieszczą się w normie... najlepiej zrobisz, jak się umówisz na wizytę, wtedy dokładniej się wszystkiego dowiesz...

  • kikki212 Debiutantka
    Postów: 15 0

    Wysłany: 28 listopada 2012, 08:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    badania robiłam na lux med. zapisałam się do endokrynologa ale wizyta dopiero 7 grudnia. zastanawiam się czy do tego czasu nie odstawić tych preparatów z jodem aby nie zakłócać wyników badań? co wy na to?

  • karolina Przyjaciółka
    Postów: 90 72

    Wysłany: 3 stycznia 2013, 18:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak tam twoja tarczyca i badania?

    Karolina
  • mauysia Autorytet
    Postów: 7315 19722

    Wysłany: 4 stycznia 2013, 08:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kikki212 wrote:
    badania robiłam na lux med. zapisałam się do endokrynologa ale wizyta dopiero 7 grudnia. zastanawiam się czy do tego czasu nie odstawić tych preparatów z jodem aby nie zakłócać wyników badań? co wy na to?

    kikki, co do preparatów z jodem to nie wiem... Wiem tylko, że bezpieczniej jest nie wziąć Euthyroksu przed badaniem TSH, i że na pewno nie wolno brać Euthyroksu przed badaniem FT3 i FT4.

    1kk082c3vuoqvmjs.png
  • mauysia Autorytet
    Postów: 7315 19722

    Wysłany: 4 stycznia 2013, 08:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha - może komuś przyda się to info :

    Ostatnio endokrynolog powiedziała mi, że podczas starań TSH powinno być w dolnych granicach normy (tak jak pisały powyżej dziewczyny), a FT3/FT4 w górnych granicach normy.

    1kk082c3vuoqvmjs.png
  • maja2024 Autorytet
    Postów: 482 605

    Wysłany: 4 stycznia 2013, 14:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny moje wyniki :
    TSH 3,080
    PRL 17,100
    testosteron 0,38
    kortyzol 19,6
    moja endo powiedziała że wszystko jest ok miałam też usg tarczycy które niczego nie wykazało mój gilek powiedział również że wynikiok i teraz nie wiem co myśleć gdyż moja siostra miała podobne wyniki tsh i zaszła w ciążę poza tym nie dostałam skierowania na FT 3 i FT 4 może sama powinnam je zrobić

    msayah2.png
    0sbo70a.png
  • mauysia Autorytet
    Postów: 7315 19722

    Wysłany: 4 stycznia 2013, 14:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć maju,

    Mogę Ci powiedzieć tylko to, czego się dowiedziałam od mojej endokrynolog, że przed ciążą wystarczy tylko kontrola TSH, a w ciąży trzeba też chodzić na FT 3 i FT 4. Czemu? Nie wiem...

    1kk082c3vuoqvmjs.png
  • Dora Autorytet
    Postów: 1783 1387

    Wysłany: 4 stycznia 2013, 14:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maju wg mnie i tego co mówiły mi dwie lekarki masz za wysokie tsh jak na starającą sie o dziecko. Zresztą jak przeczytasz wątek od początku to będziesz wiedzieć.

    Mayusia wlaśnie o to pytałam na innym wątku;-)

    Wiadomość wyedytowana przez autora 4 stycznia 2013, 20:20

    Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
  • gocha04 Autorytet
    Postów: 3704 6190

    Wysłany: 4 stycznia 2013, 15:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a TSH między 1-2 dla starających się jest idealne.

    Nic nie wychodzi ¯\_(ツ)_/¯ Co zrobić ...
  • maja2024 Autorytet
    Postów: 482 605

    Wysłany: 4 stycznia 2013, 19:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to już nic z tego nie rozumiem to co mi w takim razie jest i jak to tsh obniżyć skoro lekarze mówią że jest ok a byłam nawet u spec. od niepłodności i też twierdził, że ok jest może jakieś sugestie co mam teraz zrobić.

    Wiadomość wyedytowana przez autora 4 stycznia 2013, 19:48

    msayah2.png
    0sbo70a.png
  • anna_w Ekspertka
    Postów: 240 325

    Wysłany: 4 stycznia 2013, 19:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja2024, moje pierwsze tsh wynosilo 2,451 byłam w związku z tym endokrynolga powiedział że jak na staranka jest faktycznie trochę za wysokie, zrobilam badania ponownie po 10-ciu dniach i moje tsh wyniosło grubo ponad 3. Wczoraj byłam ponownie u endokrynolga i zapisał mi lek Letrox50. Kolejna wizyta kontrolna oraz usg taczycy z około 2 m-ce oraz mam wtedy zrobic bad tsh. Ogólnie powiedział że wyniki mam w normie i gdyby nie chodziło o staranka to on by nic z tym nie robił.

  • Dora Autorytet
    Postów: 1783 1387

    Wysłany: 4 stycznia 2013, 20:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maju niestety tak to jest z lekarzami, każdy co innego gada. Musisz znalesc takiego, ktory Ci zapisze leki. Ja dzis badalam ponownie tsh i po 6 tyg z lekiem spadlo mi z 2,750 do 2,430, czyli dalej za wysko na staraczke.

    Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
  • maja2024 Autorytet
    Postów: 482 605

    Wysłany: 5 stycznia 2013, 10:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dzięki za porady. U mnie niestety z endo jest problem bo nawet jak prywatnie - a tak byłam to jest 3 dwóch z nich nie ma dobrych opinii u trzeciej byłam. Poza tym informowałam że staram się o dziecko i dziwi mnie, że nic mi nie zaproponowałam, żadnych leków. Znowu czas zmarnowany :(

    msayah2.png
    0sbo70a.png
  • maja2024 Autorytet
    Postów: 482 605

    Wysłany: 21 stycznia 2013, 20:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny oto moje dzisiejsze wyniki możecie mi powiedzieć czy są ok:)
    FSH 5,93 mIU/ml
    faza folikularna:3,5-12,5
    faza owulacyjna:4,7-21,5
    faza lutealna:1,7-7,7
    po menopauzie:25,8-134,8
    LH 5,02 mIU/ml
    faza folikularna:2,4-12,6
    faza owulacyjna:14,0-95,6
    faza lutealna:1,0-11,4
    po menopauzie:7,7-58,0
    Estradiol 65,6 pg/ml
    Faza folikularna:12,5 - 166
    Faza owulacji:88,8 - 498
    Faza lutealna:43,8 - 211
    Po menopauzie:0,0 - 54,7
    Ciaza I trymestr:
    215-4300

    5 DZIEŃ CYKLU

    msayah2.png
    0sbo70a.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)