Poprodowe zapalenie tarczycy
-
nick nieaktualnyhej,po 2 poronieniu w ciąży zaśniad owej moje TSH było w normie 3,2 ale miałam antyTpo podwyższone 235 i lekarka dała Eutyrox 25. zbiła TSH do 1,6 ,a potem do 0.0019 i okazało się że mam poporodowe zapalenie tarczycy.
Najpierw byłam w nadczynność,ale bez żadnych objawów,nie brałam nic prócz magnezu. Po 3 MSC miały mi się wyrównać hormony,TSH cały czas niskie ale pozostałe fT3 fT4 przeciwciała w normie. Po 4 tyg miało podobno być eutyroza,a okazuje się że wynik TSH 9.07.
Czy któraś borykała się z PZT i miała takie skoki TSH,raz nisko raz wysoko. Chce się starać o kolejną ciążę,ale przez tak wysokie TSH i skoki mam nieregularne cykle.
Czy jakoś to leczylyscie?czy należy przeczekać? -
Ja przeszłam po ciąży. Wyłapałam w 4miesacu . Oprócz ethyroxsu endokrynolog wprowadził czopki przeciwzapalne dicloberg 50 , na których byłam 14 dni , tydzień przerwy i 10dni . Ustalił dawkę eutchyroksu na 62.5 . Udało mi się zajść bez stymulacji i monitoringu . Jedyny minusem kuracji było gwałtowne odstawienie od piersi . Mimo że pokarm utrzymała, mały niechcial potem mojego
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2020, 21:00
♡♡♡ Kornel ♡♡♡ 1.04.2019
♡♡♡Klaudia♡♡♡17.01.2021 -