Powracające polipy macicy
-
nick nieaktualnyCześć. Czy może ktoś miał podobną sytuację z powracającymi polipami endometrialnymi? Walkę z polipami rozpoczęłam około pół roku temu.
1 polip- usunięty histeroskopowo w marcu. Niestety się odnowił co wyszło na USG w końcu kwietnia.
2 polip usunięty histeroskopowo 20 czerwca,
3 polip - USG kontrolne o 3 tygodniach (!) znowu wykazało polip, całkiem spory około 1 cm w tym samym miejscu.
Mój ginekolog się dziwi że odrósł tak szybko, taki duży. Wysłał mnie do szpitala gdzie był zabieg, tam też się zdziwili i zasugerowali teraz terapię farmakologiczną, żeby co miesiąc nie robić zabiegu. Czy ma to sens, skoro histeroskopia wskazywana jest jako bardziej skuteczną metodą? Z drugiej strony nie mam ochoty już trzeci raz iść na zabieg.
Dodam też, ze sytuacja ta utrudnia mi starania o ciążę czy ktoś miał podobną sytuację? Czy można próbować z ciążą mimo polipa? Czytałam też opinie że może powodować poronienia, czego się obawiam bo 1 poronienie już miałam.9tc. Nie wiem czy to ma związek ale polipy zaczęły się pojawić właśnie po poronieniu czy powinnam wykonać jakieś badania? Estrogeny?
Z góry dzięki za opinie i komentarzeWiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca, 10:22
-
nick nieaktualny
-
Niestety nie pomogę ale też miałam dwa polipy usuwane dwa lata temu a w zeszłym miesiącu pojawił się nowystarania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
PCOS? - brak objawów, cykle regularne, potwierdzone owulacje
🙍♂️'90
Koncentracja 2,1 mln/ml
Morfologia 4%
FSH - 15,64
kariotyp, CFTR, usg - ok
2022 - histeroskopia (polipy)
2024 - polipektomia
10.2024 - decyzja o IVF
11.2024 - punkcja: ❄️❄️❄️❄️ -