Pozytywny test - co dalej?
-
Cześć dziewczyny! Wczoraj ujrzałam na teście dwie kreseczki, jednak teraz zastanawiam się co dalej? Jestem kompletnie zielona w tym temacie, jak w kwestiach dziecięcych edukuję się już od lat, tak w kwestiach organizacyjnych nie wiem nic 🙈 to co wiem na pewno to sprawdzenie przyrostu bety, dzisiaj jestem już umówiona na pierwsze badanie. Po potwierdzeniu lekarz, ale powiedzcie mi proszę jak w ogóle się do niego umówić? Czy potrzeba do tego skierowania? Jakie są dalsze kroki?
-
Cześć, zrob beta HCG I progesteron i możesz kontrolnie morfologie i TSH. Możesz sprawdzić przyrost po dwóch dniach. Jak będziesz miała 1000 beta HCG to lekarz powinien już widzieć. Jak nie masz swojego lekarza, to popatrz kogo masz w okolicy. Do ciąży najlepiej tego, który pracuje w szpitalu (ale to pewnie regionalne zależności). Do ginekologa i psychiatry nie musisz mieć skierowania. Dzwoń i umów się na wizytę, powiedz jaką masz betę to jakis termin Ci podadzą. Potem jak będzie wszystko dobrze, to Cię lekarz/położna poprowadzi:)
Ronnie lubi tę wiadomość
-
Policz sobie kiedy mija 6 tygodni od początku Twojej ostatniej miesiączki. Wcześniej nie polecam iść do ginekologa na usg. Wiele dziewczyn idzie wcześniej i się niepotrzebnie stresuje, bo zarodek jeszcze nie zdążył się pojawić. Sama popełniłam ten błąd i musiałam wrócić po tygodniu na ponowne usg.
Ronnie lubi tę wiadomość
-
Kartę ciąży można założyć dopiero przy obecności tętna zarodka więc najlepiej celować najwcześniej 6+1. Na blogu mamyginekolog jest artykuł o usg wczesnej ciąży i tam jest napisane szczegółowo co i jak łącznie z tym od kiedy liczymy ciążę i kiedy widać tętno.
Ronnie lubi tę wiadomość
👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰niepowściągliwe wymioty ciężarnych (hyperemesis gravidarum) 🤢🤮
💔01.2025 biochem
💔02.2025 biochem
03-06.2015 przerwa na uzupełnienie niedoborów i odstawienie encortonu
Reumatyzm, PCOS, POTS, niedobór kwasu foliowego, B6, B12, żelaza, cynku, miedzi, selenu -