Forum Starając się - ogólne problemy z tarczyca
Odpowiedz

problemy z tarczyca

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • monisia881 Koleżanka
    Postów: 72 16

    Wysłany: 7 lutego 2015, 21:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam
    Moje wyniki tarczycy sa za wysokie aby zajsc w ciaze.
    Endo nie przepisal lekow.i chcialam sie zapytac czy wy staraczki moze ma ktoras z was recepte na oddanie? Nie wiem juz sama co robic .

    monisia881
  • Morwa Autorytet
    Postów: 16654 25902

    Wysłany: 7 lutego 2015, 21:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2016, 00:04

    monisia881 lubi tę wiadomość

    Mogę różnie Cię nazywać, ale dla mnie zawsze będziesz moim małym wielkim cudem 🥰
    cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0010.gif cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0004.gif
    Cwk2p2.png
    🍀25.05.21 -> transfer blastusia :
    8dpt -> 78
    10dpt -> 204
    13dpt -> 631
    15dpt -> 1694
    20dpt -> 8849
    27dpt -> (6t+4d) -> Mamy 6,21mm 🐞 i serduszko ❤
    (8t+1d) -> CRL 1,83 cm 🥳
    (11t+2d) -> CRL 4,66cm 🥰
    (12t+0d) -> prenatalne -> CRL 5,7 cm, 💗 165ud/min. Zdrowy 👶🎉
    (16t+2d) -> Synek -> 152g 💙
    (20t+0d) -> połówkowe -> 390g 💪
    (20t+2d) -> 400g
    (23t+2d) -> 624g
  • kicia1985 Znajoma
    Postów: 21 5

    Wysłany: 7 lutego 2015, 21:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na początku starań miałam tsh w okolicach 8 a kiedy zaszłam w ciążę 2 ważne żeby trafić na odpowiedniego endokrynologa ja niestety kilka msc stracila z endo który twierdzil ze z takim TSH napewno zajdę.... porpostu brak słów...

    monisia881 lubi tę wiadomość

    kicia1985
    f2w3skjov8c1st58.png
  • Lucy91 Autorytet
    Postów: 1984 1324

    Wysłany: 7 lutego 2015, 21:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zależy jakie tsh masz teraz...:-)

    monisia881 lubi tę wiadomość

    Aniołek Franek - 36 tc (*) 20.03.2021

    16.07 - beta 35.1 (II)
    3.08 - mamy serduszko 💓
    14.09 - prenatalne I 💙

    Czekamy na Ciebie Synku :
    c55f0dw4681gimwl.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 7 lutego 2015, 23:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samo TSH nie wystarcza do postawienia diagnozy. Jeśli jest wysokie, trzeba jeszcze zbadać FT3 i FT4 , dopiero te wyniki dają podstawę do leczenia. Jeśli nie jesteś zadowolona z lekarza, zmień go. Nie lecz się na własną rękę. Możesz wpaść w nadczynność, która jest niebezpieczna dla zdrowia dużo bardziej niż niedoczynność- możesz się pożegnać z życiem, gdy serce pod wpływem leków nie wytrzyma.
    To lekarstwa, nie cukieraski.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2015, 23:20

    monisia881, Fatim, Katarzyna87 lubią tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Mordeczka Autorytet
    Postów: 7186 1658

    Wysłany: 7 lutego 2015, 23:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH 1.0555 µIU/ml - normy 0.3500-4.9400
    T3 3.22 pg/ml - normy 1.71-3.71
    T4 1.12 ng/dl - normy 0.70-1.48
    Co możecie powiedzieć o moich wynikach ?

    monisia881 lubi tę wiadomość

    Gabrysia 5.02.2016 ❤
    Starania o 2 maluszka ❤ 6 cs
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 7 lutego 2015, 23:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mordeczka wrote:
    TSH 1.0555 µIU/ml - normy 0.3500-4.9400
    T3 3.22 pg/ml - normy 1.71-3.71
    T4 1.12 ng/dl - normy 0.70-1.48
    Co możecie powiedzieć o moich wynikach ?

    Badałas T3 a nie FT3? Czy to literówka? Powinno się badać wolne hormony tarczycy, a nie całkowite.
    A jeśli to FT3 i FT4 to wyniki rewelacyjne, oba hormony powyżej 50% normy, no i TSH super.


    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2015, 00:29

    monisia881, Lili30 lubią tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Mordeczka Autorytet
    Postów: 7186 1658

    Wysłany: 8 lutego 2015, 02:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei_kreseken tak to są hormony FT3 i FT4 :)
    Dzięki za odpowiedź bo na wątku o Tsh nikt mi nie odpowiedział. Jeszcze raz dziękuję:*

    monisia881 lubi tę wiadomość

    Gabrysia 5.02.2016 ❤
    Starania o 2 maluszka ❤ 6 cs
  • monisia881 Koleżanka
    Postów: 72 16

    Wysłany: 8 lutego 2015, 09:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wyniki
    Tsh 2,91 qiu/ml 0,270-4,200
    Ft3 3,65 pg/ml 2,00-4,40
    Ft4 1,34 ng/dl 0,93-1,71
    Wiem ze lekarstwo to nie cukierek ale ten endo to jakis dziwny typ jest. A chcialabym juz sie zaczac leczy . I co powiecie na te wyniki?

    monisia881
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 8 lutego 2015, 10:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monisia881 wrote:
    Moje wyniki
    Tsh 2,91 qiu/ml 0,270-4,200
    Ft3 3,65 pg/ml 2,00-4,40
    Ft4 1,34 ng/dl 0,93-1,71
    Wiem ze lekarstwo to nie cukierek ale ten endo to jakis dziwny typ jest. A chcialabym juz sie zaczac leczy . I co powiecie na te wyniki?

    FT3 i FT4 masz oba w górnym zakresie normy- jest dobrze. TSH jest nieco podwyższone jak dla planującej ciążę, ale niewiele. Warto byłoby jeszcze zrobić przeciwciała antyTPO żeby sprawdzić, czy to nie początek choroby Hashimoto.
    TSH jest bardzo wrażliwe na różne czynniki: zmęczenie, stres, kurczę- na wszystko. Ja bym na Twoim miejscu zrobiła jeszcze raz TSH i te przeciwciała. Może TSH zaliczyło jednorazowy skok? Wg hormonów tarczycy wszystko jest ok. TSH jest hormonem przysadki polączonym z hormonami tarczycy.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • monisia881 Koleżanka
    Postów: 72 16

    Wysłany: 8 lutego 2015, 12:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki kochana za odpowiedz. Bd musiala zrobic te badania, le ze moj gin to sie nie zna zabardzo , a ten endo to jakis naciagacz...

    monisia881
  • Lucy91 Autorytet
    Postów: 1984 1324

    Wysłany: 8 lutego 2015, 14:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam to co zwei napisała :-)

    Aniołek Franek - 36 tc (*) 20.03.2021

    16.07 - beta 35.1 (II)
    3.08 - mamy serduszko 💓
    14.09 - prenatalne I 💙

    Czekamy na Ciebie Synku :
    c55f0dw4681gimwl.png
  • Ewela87 Ekspertka
    Postów: 180 70

    Wysłany: 8 lutego 2015, 18:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobry lekarz zbije Ci TSH w dość krótkim czasie, tak więc nie marnuj go, tylko szoruj do nowego doktorka :D

    f2w3rjjgkoi890wn.png
  • Lucy91 Autorytet
    Postów: 1984 1324

    Wysłany: 8 lutego 2015, 21:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serio idź do innego lekarza :-)

    Aniołek Franek - 36 tc (*) 20.03.2021

    16.07 - beta 35.1 (II)
    3.08 - mamy serduszko 💓
    14.09 - prenatalne I 💙

    Czekamy na Ciebie Synku :
    c55f0dw4681gimwl.png
  • monisia881 Koleżanka
    Postów: 72 16

    Wysłany: 9 lutego 2015, 11:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pomysle nad tym , pojde pewnie jeszcze raz do endo prywatnie i sie go zapytam czy mi pomoze czy nie ? bo nie mam zamiaru robic badan hormonalych jak to on okreslil za ok 450 zl. a ja do niego mowie ze w tej chwili to nie mam tyle kasy zeby je zrobic a on na to czyli nie robimy badan? no ja nie rozumiem tego kurcze nawet nie dal mi lekow na tarczyce ani prolaktyne , mial tez zastrzezenia do estradiolu ze za niski ale tez nic nie przepisal. wiec co ja moge myslec? naciagacz jak nic ..

    monisia881
  • Katarzyna87 Autorytet
    Postów: 4528 6014

    Wysłany: 9 lutego 2015, 11:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monisia skoro już wiesz że naciągacz, po co idziesz do niego po raz kolejny?

    ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • monisia881 Koleżanka
    Postów: 72 16

    Wysłany: 9 lutego 2015, 14:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem czy pojde ale skoro juz raz sie przemoglam zeby isc to pojde drugi po to zeby sie go zapytac czy da mi jakies leki na tarczyce, prolaktyne i estradiol, jak mi nic nie da bo stwierdzi ze nie ma podstaw itp. to sie umowie do pani endo.

    monisia881
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego