Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Profil endokrynologiczny, tsh a prolaktyna
Odpowiedz

Profil endokrynologiczny, tsh a prolaktyna

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • golonat Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podpowiedzcie, jakie badania miałyście przeprowadzane w ramach ustalania profilu endokrynologicznego?
    Bo mi lekarka zleciła TYLKO tsh, progesteron i prolaktynę. To jest ok? Bo nie bardzo chcę się mądrzyć na wizycie, ostatecznie to ona jest lekarzem a nie ja, ale mam poczucie, że to jakoś tak... ubogo ;).
    Pytanie nr 2: Czy możecie mi w miarę przystępnym językiem napisać, na czym polega zależność między tsh a prolaktyną a progesteronem (w kontekście ustalania przyczyn niepłodności)? Jak to jest z tą hiperprolaktynemią czynnościową, w końcu może blokować owulację czy nie? (internety nie są zgodne w tej materii ;))
    Tak patrząc na mój wykres, ten i poprzednie... Czy Wam też się wydaje, że ja jednak NIE MAM owulacji?

• Alicja81 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2018, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak robiłam endo badalam wzystko tj. tsh, ft3, ft4, atg, atpo oraz trab

Alicja81
    mama 11- letniej Juleńki
    Ponowne starania od 2014r
    08.2020- beta 2,3
  • golonat Autorytet

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja81 wrote:
    Ja jak robiłam endo badalam wzystko tj. tsh, ft3, ft4, atg, atpo oraz trab
    Co to są te wszystkie parametry? ft3 i ft4 to od tarczycy, prawda? a cała reszta?

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 kwietnia 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkie ww parametry dotyczą tarczycy. ft3 i ft4 to wolne hormony tarczycy, ATG i ATPO to p-ciała przeciwtarczycowe a TRAB to przeciwciała przeciw receptorom dla TSH

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ