progesteron - w którym dniu zbadać
-
Hej kobietki, doradźcie mi proszę w którym dniu najlepiej zbadać progesteron? Słyszałam, że najlepiej w 7-8 dniu po owulacji, ale chyba w tym terminie nie dam rady. I teraz nie wiem czy jak zrobię dziś 6 dzień po, albo dopiero w poniedziałek (10 dzień po) to będzie wiarygodne?PCOS, azoospermia i biopsja TESE
25.05.15 - punkcja i hiperstymulacja (transfer odroczony)
23.07.15 criotransfer dwudniwego zarodka, brak śnieżynek
HCG 50,3; betaHCG 143,0; HCG 3553
https://www.maluchy.pl/li-72297.png -
7 dpo lub w 22dc - tak najczęściej pisze
-
alternatywa wrote:7 dpo lub w 22dc - tak najczęściej pisze
Najbardziej wiarygodny wynik to właśnie 7 dpo. -
nick nieaktualny
-
7 dpo ( wynik powinien byc pow 10 co swiadczy o owulce)
albo 3 razy co 2 dni skoro nie wiesz kiedy byla owulka i jak wynik ( suma) bedzie pow 20 to tez swiadczy o owulce. tak mowil mi jeden pan dr bo tez nie umialam trafic z data badania.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2014, 22:28
Nona lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nona wrote:Ok 7 dpo zbadam tzn 7 dni po pozytywnym teście ovu... Dzięki
Nona lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Cześć Dziewczyny, mam ogromna prośbę czy mogła by któraś z was powiedzieć mi czy wynik progesteronu 22,30 ng/ml w dwudziestym dniu cyklu osiem dni po owulacji według ovu to dobry wynik z góry dziękuje
-
latte wrote:Cześć Dziewczyny, mam ogromna prośbę czy mogła by któraś z was powiedzieć mi czy wynik progesteronu 22,30 ng/ml w dwudziestym dniu cyklu osiem dni po owulacji według ovu to dobry wynik z góry dziękuje
Lajla123 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny musicie wiedzieć, że progesteron jest wydzielany przez organizm pulsacyjnie! Jednorazowe badanie nie daje w pełni miarodajnego wyniku. Najlepiej mierzyć go kilakrotnie w tym samym cyklu. I nie jest to wyssane z palca. Już gdzieś o tym pisałam, a nawet cytowałam z jakiejś strony. Wiem to również na własnym przykładzie. U mnie w szczęśliwym cyklu, w 7dpo wynik progesteronu wynosił 3,11 ! Co ja się stresu najadłam i nazamartwiałam jak czytałam te wszystkie komentarze pod swoim wykresem, że jeśli jestem w ciąży to przy takim niskim progesteronie moja ciąża nie ma szans się utrzymać. Żebym biegła szybko do gina po jakieś wspomagacze itd. itp. No i co? I guzik! W 13 dpo powtórzyłam progesteron i zrobiłam betę. Beta 119,60 mIU/ml, progesteron 18,09 ng/ml. Mimo takiego wyniku progesteronu w 7 dpo owulacja była, doszło do zapłdnienia i zagnieżdżenia i teraz moje Szczęście grasuje sobie w moim brzuszku
Także błagam nie panikujcie tak z tym progesteronem. Owszem jest on bardzo ważny w utrzymaniu ciąży, ale nie sugerujcie się aż tak mocno jednorazowym wynikiem.
Znalezione w moich notatkach pod wykresem:
"progesteron ma niestabilny poziom w ciągu doby – jest wydzielany w sposób pulsacyjny, jego stężenie we krwi zmienia się w ciągu dnia. Jedno badanie nie jest zatem w stanie dać miarodajnych wyników. Badanie tego hormonu z krwi tylko raz może dać fałszywy wynik. Zalecane jest, aby badania były wykonane w ciągu 3 dni z rzędu, aby mieć prawidłowy obraz poziomu tego hormonu u danej kobiety. Dobrze jest także sprawdzić poziom hormonu w dwóch kolejnych cyklach.".Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2014, 20:51
Nona, Strażaczka90, Mamunia2608 lubią tę wiadomość
-
Zgadzam się z tym co napisała Qrczak Mnie lekarz zlecił zbadać trzykrotnie w jednym cyklu ale większość lekarzy zleca tylko raz i to jest błąd z ich strony
Qrczak, Nona, Ag... lubią tę wiadomość
-