Forum Starając się - ogólne Proszę o pomoc . Hormony
Odpowiedz

Proszę o pomoc . Hormony

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Bąbelek_B Znajoma
    Postów: 17 2

    Wysłany: 20 kwietnia 2016, 13:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,

    dziewczyny mam wielką obawę, że z moimi hormonami jest coś nie w porządku.
    Robiłam badania 19 dnia cyklu, gdzie owulacja przypada na 20-21 dc.

    Jeśli dobrze rozumiem mam za wysoki testosteron
    wynik: 0,82 gdzie norma 0,07 do 0,79

    czy taka nadwyżka to dużo? czym grozi? czy moze być to przyczyną niemożności zajścia w ciążę?

    LH 29,39

    Prolaktyna 10,33

    FSH 13,05
    normy: Faza folikularna: 3,85 do 8,78
    środek cyklu 4,54 do 22,51
    faza lutealna 1,79 do 5,12
    czy tutaj jest wszystko okej? naczytałam sie, ze mogę mieć niską rezerwę jajnikową.

    Czy możecie mi pomóc odczytać te wyniki badań? bardzo się martwię a wizytę u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie... :(

  • Omon Autorytet
    Postów: 810 850

    Wysłany: 20 kwietnia 2016, 18:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli można to dołączam do pytania. Też mam wyższy testosteron, ale widzę, że co laboratorium to inne wyniki, bo ja np. mam testosteron 59,41 a norma to 10,83-56,94

    Poza tym mam FHS 4,51 (3,03 - 8,08)
    LH 9,39 (2,39 - 6,60)
    Estradiol 34 (21 - 251)
    Progesteron 0,5 (0,1 - 0,3)
    Prolaktyna 19,74 (1,20 29,93)

    Badania robiłam 3dc, chciałabym powtórzyć przy owulacji, ale mam nieregularne cykle i cholera wie kiedy ona będzie, więc muszę się opierać póki co na fazie folikularnej.
    Wizytę u endo mam dopiero 9 maja

    x7g1xzdvlebraz19.png
    Aniołek 12.2015 - 7tc
    zem3x1hp3fae2ksw.png
  • a88 Autorytet
    Postów: 1175 1307

    Wysłany: 20 kwietnia 2016, 21:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bąbelek, lekarz zalecał robienie tych badań tuż przed owu?

    Omon, trochę wysoki stosunek LH:FSH, miałaś robione USG jajników ostatnio? Nie ma podejrzeń PCOS?

    Jeśli wiara czyni cuda, trzeba wierzyć, że się uda.
    6nnHp2.png
  • Bąbelek_B Znajoma
    Postów: 17 2

    Wysłany: 21 kwietnia 2016, 08:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Własnie tak. Tym bardziej jestem zaskoczona, bo czytam że dziewczyny robią te badania w 3-4 dc. Czy moje wyniki są niepokojące?

  • Omon Autorytet
    Postów: 810 850

    Wysłany: 21 kwietnia 2016, 14:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a88 wrote:
    Bąbelek, lekarz zalecał robienie tych badań tuż przed owu?

    Omon, trochę wysoki stosunek LH:FSH, miałaś robione USG jajników ostatnio? Nie ma podejrzeń PCOS?
    Tak, mam policystyczny prawy jajnik. Ginekolog powiedział, że daje mi pół roku na starania, bo lepiej by było gdyby udało się zajść w ciążę bez żadnych wspomagaczy a jak się nie uda to mam do niego się za pół roku zgłosić. Ale chciałam jeszcze to skonsultować z endokrynologiem, więc zrobiłam badania, który z tego co sama doczytałam to właśnie potwierdzają diagnozę ginekologa

    x7g1xzdvlebraz19.png
    Aniołek 12.2015 - 7tc
    zem3x1hp3fae2ksw.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 maja 2016, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też poproszę o interpretację. W sumie wszystko mam w normie tylko delikatnie prolaktyna podwyższona (30,79 przy normie 5,18-26,53).

    Martwi mnie tylko, ze stwierdzono obecność P/C anty-tpo 10,49 (przy normie 0-5,61) a wyniki badania tarczycy są w normie.

    Co to oznacza?

  • Morwa Autorytet
    Postów: 16627 25843

    Wysłany: 7 maja 2016, 23:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ines_Ban wrote:
    Ja też poproszę o interpretację. W sumie wszystko mam w normie tylko delikatnie prolaktyna podwyższona (30,79 przy normie 5,18-26,53).

    Martwi mnie tylko, ze stwierdzono obecność P/C anty-tpo 10,49 (przy normie 0-5,61) a wyniki badania tarczycy są w normie.

    Co to oznacza?
    U mnie to był początek Hashimoto. Dodam ,że ja nigdy nie miałam niczego ponad normę oprócz przeciwciał (anty tpo i anty TG ). Ft4 , ft3 i tsh zawsze mieściło się w normach. Najwyższe tsh miałam bodajże 2,9. Także ja na Twoim miejscu wybrałabym się do endo.

    Mogę różnie Cię nazywać, ale dla mnie zawsze będziesz moim małym wielkim cudem 🥰
    cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0010.gif cheerleaderka-emotikon-ruchomy-obrazek-0004.gif
    Cwk2p2.png
    🍀25.05.21 -> transfer blastusia :
    8dpt -> 78
    10dpt -> 204
    13dpt -> 631
    15dpt -> 1694
    20dpt -> 8849
    27dpt -> (6t+4d) -> Mamy 6,21mm 🐞 i serduszko ❤
    (8t+1d) -> CRL 1,83 cm 🥳
    (11t+2d) -> CRL 4,66cm 🥰
    (12t+0d) -> prenatalne -> CRL 5,7 cm, 💗 165ud/min. Zdrowy 👶🎉
    (16t+2d) -> Synek -> 152g 💙
    (20t+0d) -> połówkowe -> 390g 💪
    (20t+2d) -> 400g
    (23t+2d) -> 600g
  • Strazaczka1990 Autorytet
    Postów: 1189 781

    Wysłany: 8 maja 2016, 00:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon wrote:
    Tak, mam policystyczny prawy jajnik. Ginekolog powiedział, że daje mi pół roku na starania, bo lepiej by było gdyby udało się zajść w ciążę bez żadnych wspomagaczy a jak się nie uda to mam do niego się za pół roku zgłosić. Ale chciałam jeszcze to skonsultować z endokrynologiem, więc zrobiłam badania, który z tego co sama doczytałam to właśnie potwierdzają diagnozę ginekologa
    Kochana ja mam PCOS.Udało mi się zajsc w ciaze z partnerem w pierwszym cyklu staran bez wspomagaczy..Tylko że ja mam oba jajniki

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 maja 2016, 17:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ines_Ban wrote:
    Ja też poproszę o interpretację. W sumie wszystko mam w normie tylko delikatnie prolaktyna podwyższona (30,79 przy normie 5,18-26,53).

    Martwi mnie tylko, ze stwierdzono obecność P/C anty-tpo 10,49 (przy normie 0-5,61) a wyniki badania tarczycy są w normie.

    Co to oznacza?
    też mam podobny wynik prolaktyny, i też mi się wydawało, że jest tylko lekko podwyższona a lekarz od razu zapisał Bromergon na obniżenie, u starających się prolaktyna powinna być poniżej 20, tak twierdzi mój gin.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego