Przeciwskazania do pracy w zawodzie kosmetyczki w ciąży
-
nick nieaktualny
-
Ja jestem kosmetyczką i kosmetologiem, nie rozmawiałam o tym jeszcze z ginekologiem, bo skupiam się na poprawie wyników. W ciąży najlepiej trzymać się z daleka od lakierów,zmywaczy,skinseptów,detergentów do dezynfekcji powierzchni, no i zabiegów, w którym obieg prądu przechodzi również w jakimś stopniu przez osobę wykonującą. Jak się spytasz to napisz tu, bo sama jestem ciekawa. Wiem, że zawód kosmetyczki jest bardzo niebezpieczny dla I trymestru i wiele idzie na urlop
Agi83 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa jestem kosmetyczka i w trakcie szkoly chodzilam w ciazy. Przede wszystkim to prady, zero kontaktu, ani przebywania w poblizu urzadzen do zabiegow z pradami. W tym rowniez peeling kawitacyjny(ultradzwieki). Jesli chodzi o lakiery zmywacze itd to nie jest to zabronione ale wiele dziewczyn po prostu drazni sam zapach. A powodem dlaczego dziewczyny ida na zwolnienie w I trymestrze to glownie wielogodzinne stanie badz pochylanie sie.
Agi83 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
Dziękuję Wam za odpowiedzi.W przyszlym tygodniu idę do ginekologa i zapytam się o pracę przed zajsciem.
W tej chwili zmienilam salon i wykonuję dużo peelingow kawitacyjnych i zabiegow przy użyciu lasera , nie chcę ryzykować.
Czyli przyjdzie mi poinformować szefową o rezygnacji z pracy, na zwolnienie nie pójdę bo jestem na umowie zleceniu.
Michałek [*] 04.06.2014
-
nick nieaktualny
Ginekolog radzi uważać na wszystkie urządzenia z prądami,ultradzwiękami i laserami.
Nie wiemy kiedy zajdziemy w ciaże a okres kształtowania się zarodka jest
najważniejszy.
Jako kosmetyczki jesteśmy bardziej narażone na wszystkie negatywne oddziaływania ponieważ to my wykonujemy zabiegi i mamy styczność z aparaturą i promieniowaniem przez cały okres naszej pracy.
Jeśli jesteśmy zatrudnione powinnyśmy od samego początku poinformować o tym pracodawcę i zrezygnować z wykonywania tego typu zabiegów.
Czyli czeka mnie niezbyt przyjemna rozmowa z moim pracodawcą ponieważ jestem jedyną kosmetyczką w zakładzie .
Michałek [*] 04.06.2014
Fatim lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa pracując w salonie gdzie wykonuje się ipl, laser czy ultradźwięki dziewczyny w ciąży od razu dostawały L4 od lekarza (to było z 5lat temu). Jak nie chciały iść, to informowały tylko pracodawcę, że tych zabiegów wykonywać nie mogą i robiły tylko białą kosmetykę.
Ja na pewno nie będę ryzykowała pracy z takim sprzętem jak będę w ciąży. Urządzenia te wytwarzają specyficzne pole magnetyczne, które nie jest dobre dla kobiet w ciąży (raz czy dwa może nie, ale jeśli mamy z tym styczność codziennie to już o innego) -